שתף קטע נבחר

עשרות ישראלים שנחתו בטורקיה נחקרו: "השפלה"

משטרת הגבולות באיסטנבול הפרידה נוסעים ישראלים שהיו על טיסת "טורקיש אירליינס", ועיכבה אותם לחקירה ובידוק. אנשי עסקים: "בחיים לא היה דבר כזה, נראה כמו נקודת אל-חזור". במשרד החוץ בודקים. מנגד, דיווחו נוסעים טורקים על "יחס משפיל" בנתב"ג

פרסום ראשון: עשרות נוסעים ישראלים שהיו על המטוס שנחת הבוקר (יום ב') באיסטנבול עוכבו על ידי המשטרה המקומית, ללא סיבה הנראית לעין. דרכוניהם נלקחו וחלקם הועברו לחקירה משפילה לטענתם ברשויות שדה התעופה המקומי, לפני ששוחררו. על פי עדויות, יחס השוטרים הטורקים נע בין זלזול לכעס. "בחיים לא היה דבר כזה. בחיים גם לא קרה שהם דיברו לא יפה", סיפר ל-ynet אחד הנוסעים הקבועים בקו. הייתם שם? צילמתם? שלחו לנו במייל האדום .

 

משבר ישראלי-טורקי - כותרות אחרונות ב-ynet:

  • אימפריה? ארדואן נוהג כמו ביריון שכונתי  

     

    עוד בערוץ החדשות :


    טיסה 793 של חברת "טורקיש אירליינס" יצאה מנתב"ג כמתוכנן ב-5:00 כשעליה ישראלים ואזרחים זרים. כעבור כשעתיים נחת המטוס בשדה התעופה הטורקי, והנוסעים שאחזו בדרכון ישראלי נשלחו לתשאול קצר על ידי אנשי ביקורת הגבולות. האירוע נמשך עד שכל הישראלים שהיו על המטוס תושאלו, בזמן שאזרחי המדינות האחרות עברו את הגבול כרגיל.
     

    איסטנבול. "לא ידעו מה הולכים לעשות לנו" (צילום: מוחמד עודי) (צילום: מוחמד עודי)
    איסטנבול. "לא ידעו מה הולכים לעשות לנו"(צילום: מוחמד עודי)

    גורם ישראלי אמר כי הנספח המסחרי של משרד התמ"ת בטורקיה, יוסף (ג'ואי) אברהם, נכח בטיסה ובאירוע, ועוכב גם הוא, אולם למשך כרבע שעה בלבד ונראה כי לא עבר את ההשפלה והעיכוב שעברו ישראלים אחרים - בהם מנהל מכבי תל-אביב בכדורגל, אבנר טוויטו.

     

    במשרד החוץ בירושלים מבררים בשעה זו את מהות התשאול. בשיחות שנערכו מול משרד החוץ הטורקי הבהירו כי אין להם הנחיה לעכב ישראלים. בשעה זו נמשכים הבירורים מול רשויות אחרות בטורקיה על מנת לבדוק מי אחראי לעיכוב הישראלים ואם מדובר בתקרית חריגה או במדיניות חדשה.

     

    "למה באתם? תפתחו את התיקים"

    א', איש עסקים הנוסע בתדירות גבוהה בקו, סיפר ל-ynet: "כשהגענו, הכול היה רגיל. פתאום לקחו ולא החזירו לי את הדרכון, אמרו לי לחכות בבקשה בצד. הגיע שוטר יותר בכיר והכניס אותי ועוד מישהו מהטיסה לחדר חקירות. הוא התחיל לשאול שאלות - 'למה באתם? תראו לי מה יש בתיקים', פתחו לנו את התיקים, בדקו כמה כסף יש לנו, מה יש במחשב נייד... הכל, כל דבר שאלו".

     

    לדברי א', במהלך חקירתם, הגיעו שני שוטרים עם עשרות דרכונים של נוסעי הטיסה. "הייתי בפנים בחדר וכולם חיכו בחוץ. לפי מה שראיתי, אחרי הכניסו את כולם אחד-אחד. אחרי חצי שעה שלחו אותי לדרכי, סתם ישבנו שם וחיכינו. בדקו את הדרכון שלי עם עינית כזו, כמו שבודקים יהלומים, לראות שהדרכון לא מזויף".

     

    מהתנהגות השוטרים, כפי שתוארה על ידי הנוסע, הוא הסיק כי "הם בעצמם לא ידעו מה הם רוצים לעשות. הם כנראה קיבלו הוראה לעצור אותנו אחד-אחד. הם בעצמם לא הבינו מה נחת עליהם - לחקור בבת אחת 70 איש. היה תור ארוך של עשרות אנשים. אני על הקו, וזה לא משהו שקרה אף פעם. פשוט כל מי שרצה להיכנס לאיסטנבול מהטיסה עמד בתור והיה בחרדה. הם לא ידעו מה קורה. כולם היו בהלם, לא ידעו מה הולכים לעשות לנו. לא הבינו מה רוצים מאיתנו בגדול".

     

    "13 שנה לא היה לנו דבר כזה"

    ר' וד', אנשי עסקים ישראלים שהיו אף הם על הטיסה מישראל לאיסטנבול, סיפרו על יחס מנוכר מצד השוטרים בשדה התעופה. "אנחנו עושים עסקים 13 שנה בטורקיה. הם עיכבו את כל הישראלים. מי שלא צריך לעבוד פה, שלא יגיע. הם דיברו מאוד לא יפה, והתנהגו מאוד לא יפה. הם שלחו כל ישראלי שהגיע לבידוק דרכון לעמדת משטרה. אנשים הפסידו טיסות פנים, אבל זה לא עניין אותם בכלל".

     

    לדברי השניים, "ברגע שראו ישראלי, אמרו ללכת הלאה, לבידוק. התקבצו כל הישראלים. השוטרים אספו את כל הדרכונים בערימה אחת, סתם. ואז החלו לשחרר ישראלים אחד-אחד. אחרי יותר משעתיים, נתנו לכולם את הדרכונים, ושלחו אותנו חזרה לבידוק. הם בודדו את הישראלים בפינה, את כולם. בחיים לא היה דבר כזה. בחיים גם לא קרה שהם דיברו לא יפה. אני לא יודע מה יהיה כאן ברחוב בטורקיה, לא יודע למה לצפות. העיתונים המקומיים מאתמול מלאים בהסתה. אנחנו לא חוששים, אבל עוד לא יודע מה יהיה".

     

    יחס השוטרים, לדבריהם, התבא בזלזול ובהשפלה. "שאלנו כמה זמן נהיה כאן, כי יש טיסות פנים. הם עשו סימנים עם היד - תחכו. מניף את היד, תחכה. בלי הסברים. הם חילקו את הדרכונים אחרי כמעט שעתיים. שמונים אחוז מהאנשים שהיו שם הם אנשי עסקים, שחיכו למטוסים וגם לרכבות, ואנשים הפסידו את הקונקשן".

     

    באשר ליחס הישראלים בסיטואציה שנוצרה, מתארים הנוסעים לחץ ורצון לחזור הביתה מיד. "זה אף פעם לא היה. זה מרגיש כמו נקודת אל-חזור. מה שהרגשנו עד כה, זה כבר לא יהיה אותו הדבר".

     

    הפגנה אנטי-ישראלית בטורקיה (צילום: AP) (צילום: AP)
    הפגנה אנטי-ישראלית בטורקיה(צילום: AP)

     

    מחברת טורקיש איירלנס נמסר כי המקרה אינו מוכר להם, וכי לא התקבלה תלונה משום נוסע, ובכל מקרה, בעקבות פניית ynet, הנושא ייבדק.

     

    יחס דומה לטורקים בנתב"ג?

    מנגד, דיווחה היום סוכנות הידיעות הטורקית "אנטוליה" כי תיירים טורקים זכו ליחס דומה בנמל התעופה בן-גוריון לפני כמה ימים. "כשהגענו לשדה התעופה בתל-אביב בדרך חזרה לטורקיה, אנשי ביטחון לקחו אותי ואת החברים שלי וחיכינו שם הרבה זמן", צוטט אחד מהם. "שאלו אותנו לגבי פרטים אישיים, כולל כתובת הדואר האלקטרוני, מספרי טלפון, מצבנו המשפחתי ואפילו מספר הילדים. הם בדקו את המטען שלנו פעמים רבות. לאחר מכן הם ערכו חיפוש גופני".

     

    לדברי אותו נוסע, הבדיקה לא הסתיימה שם. "הם דרשו מאיתנו להסיר את כל הבגדים. הם בדקו גם אשה טורקית בחדרים שלהם. הם בדקו רק תיירים טורקים והחיפוש היה עוין מאוד. כשהגענו לאנטליה, המטוס נאלץ לנחות נחיתת חירום, כיוון שאחד הנוסעים חש ברע, לאחר היחס אותו קיבל בישראל".

     

    אנסר אוגור, המדריך של הקבוצה הטורקית, הוסיף:

     "היה יחס שונה לטורקים. הם חיטטו במטען שלנו הרבה פעמים. בשל החיפושים במטען, הטיסה שלנו התעכבה. כמה מהנוסעים הטורקיים עלו למטוס ברגע האחרון".

     

    האירוע היום מתרחש על רקע ההחרפה במשבר ביחסים בין טורקיה לישראל בימים האחרונים. בעקבות פרסום דו"ח פאלמר לחקירת אירועי המשט לעזה וסירוב ישראל להתנצל על מותם של תשעה פעילים, גורש השגריר מאנקרה. אתמול התברר כי ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, צפוי להגיע בקרוב למצרים ולעזה - כדי לחתום על הסכמים לשיתוף פעולה אסטרטגי עם קהיר.

     

    Read this article in English


  •  

    בהכנת הידיעה השתתפו רונן מדזיני, יואב זיתון ותני גולדשטיין
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    שגרירות טורקיה בישראל. הסלמה ביחסים
    צילום: AFP
    הפגנה נגד ישראל באיסטנבול
    צילום: AFP
    מומלצים