שתף קטע נבחר

גורמים מדיניים: חשש מהידרדרות, מנסים להרגיע

גם ארה"ב מעורבת במגעים לרגיעה בין י-ם לאנקרה, אבל טורקיה בשלה: ארדואן ממשיך לקדם ביקור בעזה, בעוד שדבוטאולו הבטיח לפלסטינים לפעול ל"תמיכה רחבה בבקשה להכרה במדינה". שר אחר הרגיע: היחסים הכלכליים לא ייפגעו בינתיים

ממשלת ישראל לא מקלה ראש בהשפלה שעברו אזרחי ישראל בנמל התעופה באיסטנבול: גורמים מדיניים אמרו אמש (יום ב') כי מדובר בתקרית "משמעותית מאוד", והביעו חשש מהידרדרות נוספת ביחסים עם טורקיה, שהגיעו לשפל בסוף השבוע בעקבות פרסום דו"ח פאלמר על המשט לעזה וסירובה של ישראל להתנצל על הרג הפעילים על סיפון ה"מרמרה".

 

משבר ישראלי-טורקי - כותרות אחרונות ב-ynet:

  • גורמים מדיניים: טורקיה רוצה עימות, היא תיפגע
  • התקרית בטורקיה: סוף לנתיב המוזל באיסטנבול?
  • ארדואן נוהג כמו ביריון שכונתי / רון בן ישי  

     

    "ישראל ממשיכה להעביר לטורקים מסרים שלפיהם היא מעוניינת בהרגעת הרוחות. גם האמריקנים בתמונה", אמרו הגורמים ל-ynet. הם ציינו כי גם שיתוף הפעולה הצבאי עם טורקיה הצטמצם בתקופה האחרונה: "הסחר הביטחוני ירד מאוד השנה וכך גם האימונים. כעת מחכים לראות מה יהיה בהמשך. אובדן טורקיה יוביל לנתק עם העולם הערבי והאיסלאמי".

    עשרות נוסעים ישראלים שהיו על מטוס חברת "טורקיש איירליינס" שנחת אתמול בבוקר באיסטנבול עוכבו על-ידי המשטרה המקומית ללא סיבה נראית לעין, דרכוניהם נלקחו מהם לזמן מה וחלקם סיפרו כי הועברו לחקירה משפילה אצל הרשויות, לפני ששוחררו. נוסעים טענו כי יחס השוטרים הטורקים אליהם נע בין זלזול לכעס, וישראלים שנוהגים לנסוע באופן תדיר בקו זה טענו כי לא נתקלו בעבר ביחס כזה מצד הטורקים.

     

    ר' וד', אנשי עסקים ישראלים שהיו אף הם על הטיסה מישראל לאיסטנבול, סיפרו על יחס מנוכר מצד השוטרים בשדה התעופה. "אנחנו עושים עסקים 13 שנה בטורקיה. הם עיכבו את כל הישראלים. מי שלא צריך לעבוד פה, שלא יגיע. הם דיברו מאוד לא יפה, והתנהגו מאוד לא יפה. הם שלחו כל ישראלי שהגיע לבידוק דרכון לעמדת משטרה. אנשים הפסידו טיסות פנים, אבל זה לא עניין אותם בכלל". אחרים סיפרו כי הפסידו טיסות המשך למדינות אחרות.

     

    בישראל לא יכלו להתעלם מהעובדה כי התקרית באיסטנבול באה שלושה ימים אחרי שטורקיה גירשה את שגריר ישראל. החלטת אנקרה לגרש את השגריר ולהוריד את דרג היחסים עם ישראל התקבלה בעקבות סירובה של ירושלים להתנצל על אירועי המשט לעזה אשתקד, שבהם נהרגו תשעה טורקים. ביום חמישי נחשף דו"ח ועדת פאלמר הבינלאומית, שקבע כי אף שישראל הפעילה לכאורה כוח מוגזם נגד נוסעי המשט, הסגר שלה על עזה חוקי, והמליץ לטורקיה להסתפק בהבעת חרטה ישראלית. הטורקים משכו ידיהם מהדו"ח, בעוד שישראל אימצה אותו, ובתגובה אנקרה בחרה להעניש את ישראל.

     

    טורקיה למען הפלסטינים: נפעל לתמיכה רחבה באו"ם

    אלא שבישראל הודו כי ייתכן בהחלט שהתקרית באיסטנבול נובעת גם מתלונות של נוסעים טורקים על כך שבימים האחרונים עוכבו בעצמם בנתב"ג. כמה נוסעים כאלה התלוננו על כך לכלי תקשורת בטורקיה. אתמול סיפרו ל-ynet אזרחים טורקים ויהודים המתגוררים בטורקיה כי עיכוב ממושך של נוסעים מטורקיה בנתב"ג הוא דבר שבשגרה. ג'קי אנגל, ישראלי המתגורר בטורקיה, אף סיפר כי כמה מחבריו כבר הודיעו לו בעבר כי לא ישובו לישראל בשל הבדיקות הארוכות והפולשניות שעברו.

     

    גורמים מדיניים בירושלים אמרו אתמול כי טורקיה מנסה לגרור את ישראל לעימות פומבי ובינלאומי, אך ירושלים אינה מתכוונת לתת להם את "התענוג הזה". אותם גורמים הזהירו שבסופו של דבר טורקיה וכלכלתה הן שייפגעו מהמעשים האלה, משום שאנשי עסקים ישראלים ותיירים מישראל יפסיקו לבוא אליה.

    ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, ממשיך בינתיים לפעול לקידום ביקור ברצועת עזה במהלך השבוע הבא. זאת, למרות הסתייגות מצרים, שתארח את ארדואן וחוששת מהפרת ההסכמים עם ישראל. מקור דיפלומטי אמר לעיתון "הורייט" כי לא סביר שהביקור ייצא אל הפועל, בין היתר בגלל החשש לביטחונו של ראש הממשלה הטורקי.

    שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, אמר אתמול בתום פגישה עם בכיר הרשות הפלסטינית נביל שעת' באיסטנבול, כי טורקיה והפלסטינים מתכננים במשותף את הקמפיין להכרה במדינה פלסטינית באו"ם. הוא אמר כי טורקיה תמשיך את מאמציה בכיוון זה עד ליום האחרון, וכי תפעל להשיג תמיכה רחבה ככל האפשר בהכרה במדינה פלסטינית.

     

    דבוטאולו ושעת'. הטורקים עברו צד (צילום: AP) (צילום: AP)
    דבוטאולו ושעת'. הטורקים עברו צד(צילום: AP)

     

    דבוטאולו אמר כי עמדת טורקיה בנוגע להכרה במדינה פלסטינית "ברורה מאוד. הפלסטינים צודקים לחלוטין בדרישתם למדינה ריבונית משלהם ולהכרה מהעולם בדומה למדינות מכובדות אחרות, ודרישתם חייבת להיתקל בתמיכה מוחלטת". לדבריו, אין מדובר ב"טובה" לפלסטינים, אלא בזכותם הטבעית. דבוטאולו סיפר כי הוא ושעת' דנו גם במשבר ביחסים בין טורקיה לישראל, וכי שעת' הודה לטורקיה על עמדתה הנחרצת נגד ישראל.

    להידרדרות ביחסים עם טורקיה עלולות להיות עוד השלכות. לפי "הורייט", קיומו של המשחק בין קבוצת הכדורגל מכבי תל אביב לקבוצת בשיקטאש ב-15 בספטמבר באיסטנבול מוטל בספק. לפי הדיווח, הקבוצה הישראלית הודיע ל-UEFA כי היא חוששת לביטחון השחקנים וביקשה באופן לא רשמי לשנות את מיקום המשחק.

     

    אם המשבר יחריף: אולי נצטרך גם ויזה

    ד"ר ענת לפידות-פירילה, עמיתה בכירה במכון ון-ליר בירושלים ומרצה לענייני טורקיה באוניברסיטה העברית, העריכה בשיחה עם ynet כי חקירת הישראלים בנמל התעופה באיסטנבול היא אכן השלכה של סירוב ישראל להתנצל על תקרית המרמרה. "אני חושבת שזה היה צפוי, וזה לא סוד שהטורקים אמרו שינקטו כמה צעדים. ברור שהיחסים לא כרגיל. גם אם מדובר יוזמה מקומית של פקיד, כפי שנטען, יש פה רמז ברור שהם מעבירים לנו: 'שלא תחשבו שאתם יכולים לצאת מהסיפור האחרון בלי שתהיה לזה משמעות'", אמרה.

     

    מטוס טורקיש איירליינס באיסטנבול. הטורקים הושפלו קודם? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    מטוס טורקיש איירליינס באיסטנבול. הטורקים הושפלו קודם?(צילום: AFP)

     

    אילו עוד קשיים יכולים הטורקים להערים על ישראל בתחומים אזרחיים? לדברי לפידות-פירילה, יש להם כמה אפשרויות. "בתחום התיירות, למשל, יכול להיות שאם נגיע לרמה גבוהה יותר של עימות הטורקים יחייבו אותנו בויזות כניסה, שהיום לא צריך אותן. אני חושבת גם שיהיו כל מיני ביטולים של ביקורים, למשל בתחום האקדמיה. אנשי אקדמיה ירגישו פה הרבה פחות נוכחית טורקית, וככל שהטורקים יפעילו יותר סנקציות כך גם אנשים לא ירצו להגיע".

     

    עם זאת, לדבריה לשני הצדדים יש אינטרס לשקם את היחסים, הן בתחום המדיני והן בתחום האזרחי. "הישראלים ימשיכו לשמור על יחסים עם אזרחים טורקים לאורך כל התקופה הקשה בין המדינות, השאלה היא רק כמה המדינה יכולה ומתכוונת להקשות על היחסים. בתחום התיירות שני הצדדים עלולים להרגיש את זה, אבל בסופו של דבר זה מזיק יותר לטורקים שאין תיירות לשם".

     

    "גם לנו יש אינטרסים", הבהירה המומחית לטורקיה. "הכלכלות שלנו משלימות אחת השנייה. מבחינה אסטרטגית לשנינו יש את אותם הצרכים ואותם האויבים, אבל שתי המדינות נמצאות במקומות שונים: הטורקים בתפישה אסטרטגית - שכעת נמצאת בתהליכי קריסה - המעמידה אותם כמדינת ציר באזור ובעלת השפעה רבה. כמו כן הם נמצאים בתחרות מדומה מול ישראל על הגמוניה במזרח התיכון".


  •  

    Read this article in English

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    ארדואן. הסחר הביטחוני פחת
    צילום: AFP
    מטוס טורקיש איירליינס. גם הם סבלו בנתב"ג?
    צילום: AFP
    שר החוץ הטורקי דבוטאולו. תודה מהפלסטינים
    צילום: רויטרס
    המשט לעזה. הכל בגלל שישראל לא התנצלה?
    צילום: AP
    מומלצים