שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

90 שנה - ועוד עובדים: דברי ימי נהלל בשחור-לבן

נהלל, מושב העובדים הראשון, מציין בימים אלה את יום עלייתו לקרקע. האוסף של משפחת בצר מציג תיעוד ההתקפות על המייסדים, המשקים הראשונים, וכמה מאבות ההתיישבות בעמק

לפני 10 שנים, בטרם שעלה המדור הזה, הכנתי לקראת יום ההולדת ה-80 של מושב נהלל תערוכה קטנה. הזמן עבר, ובימים אלה חוגג מושב העובדים הראשון 90 לעלייתו לקרקע.

 

חיפשתי להביא מבחר תצלומים הקשורים ליום ההולדת, ובחרתי להגיע לאחת המשפחות הראשונות – משפחת דיין.

וכך, בביתה של זהר בצר מצאתי תצלומים נפלאים של המשפחה ומושב נהלל מתקופות שונות שמביאות ניחוח נהללי שורשי. זהר היא בתה של אביבה גפן - בתם של שמואל ודבורה דיין. היום היא נשואה לאייל בצר גם הם ממשפחות המייסדים.

 

בנוסף לתמונות, קיבלתי מסמך המתעד מעט מהקשיים שעימם התמודד גרעין המתיישבים במקום, בתקופה שבה עוד היה בעמק הירדן. שמואל דיין מתאר בו שורת התקפות מצד פורעים ערבים על יישובי הסביבה, ופונה למחלקת ההתיישבות: "אנחנו מחכים בימים אלו להתנפלויות חדשות. הבהמות שובתות מעבודה לגמרי האנשים עובדים מעט מאוד עבודה פרודוקטיבית. נא לשלוח את תקציב אייר. את החשבונות והפנקסים הצלתי".

 

לקריאת המסמך המלא - לחצו כאן

  

 

1. הכל התחיל כאן בדגניה א'. זהו תצלום אויר של הטייסת הבאוורית מ-1918, בעת מלחמת העולם הראשונה. אותה טייסת הקימה מנחת למטוסיה ליד דגניה בכיוון העיירה צמח. צל המטוס המצלם נראה בתצלום. הגרמנים מצאו בין חברי דגניה איש כלבבם המדבר את שפתם, ועל כן במפות שלהם לא כתבו דגניה אלא "קולוניה שמטרלינג".

 

דגניה א' בסוף מלחמת העולם הראשונה הצליחה לשרוד את התלאות, אבל קבוצת חברים במקום בקשו להקים קואופרטיב אחר שבו המרכז הכלכלי הנו המשק המשפחתי – רעיון מושב העובדים אותו יזם וקידם אליעזר יפה. שמואל דיין היה חבר דומיננטי בדגניה א' שביקש לממש את רעיון המושב. קבוצה זו פונה לארתור רופין בבקשת עזרה להקים מושב. רופין מתקדם בזהירות ומציע לחבורה להקים חווה חקלאית ליד דגניה א' - זו תיקרא דגניה ב', ובה ינסו החברים לממש את רעיון המושב.

2. הכניסה לדגניה א' , שדרת הברושים אותה רואים בתצלום הקודם מהאוויר.

 

3. הצריף הראשון בדגניה ב'. ב- 5 בנובמר 1919 מגיש המהנדס טוביה דוניה הצעה למר אטינגר במשרד הא"י בזו הלשון: "א.נ. היה אתמול אצלי מר דין מדגניה ובקש ממני תקציב עבור בית 5x12 מ'.

לפי התקציב שמסרתי לו (העתקה רציפה פה) הבית צריך לעלו 900 לי"מ (לירה מצרית), ואני חפצתי לקבל עלי לבנותו בתור קבלן במחיר אלף לירה".

 

"המחירים בתקציב מתאימים פחות או יותר למחירים שמשלמים היום, אבל בהשתדלות יתרה אולי אפשר יהיה גם לקמץ פה ושם אי-אלו סכומים, וע"כ חפצתי להציע לו מחיר אחר: למסור לו את הבנין בקומיסיון 10% ואני אחראי עבור הסכום המקסימאלי של אלף לירה להוצאות הבנין ביחד עם הקומיסיון. מקמוץ ההוצאות אני מקבל 25 אחוזים. אני מקוה כי הצעתי תמצא חן בעיניו, ואני מחכה לתשובתו, כי ימי הגשמים באים וצריך להתחיל בבנין בהקדם אפשרי. בכבוד רב. טוביה דוניה. PS מובן כי כל העבודה תעשה ע"י חברים".

 

המהנדס טוביה דוניה, היה נשוי לגיטה וייצמן (אחותו של חיים). היה ממקימי ביח"ר שמן, בניין YMCA בירושלים, וקשור בהגשת הצעות מחיר והספקת ציוד למשרד הארץ ישראלי עבור יישוב א"י. הוא נרצח ב-1938 בידי ערבים בחיפה.

 

4. בשנת 1921 נרכשו אדמות נהלל, והמוסדות המיישבים מחליטים שהמושב הראשון בא"י יוקם על אדמה זו ולא בעמק הירדן. לדגניה ב' מבקשים להגיע חלוצים במתכונת הקולקטיב הקיבוצי. בראש קבוצה זו נמצא לוי שקולניק (עומד מצד שמאל) לימים לוי אשכול ראש ממשלת ישראל.

 

כבר אז מתגלים כישורי שקלא וטריא של שקולניק. הרי החבורה מקבלת תקציב להקמת המשק. בתקציב זה צריך לרכוש את האינוונטר שמותירים חבורת נהלל. שמואל דיין מבקש למכור ביוקר ושקולניק מצר על כך. הנה קטע ממכתב של לוי שקולניק בנושא: ".....מה שנוגע לכספים שם ניתן לח' דיין ע"ח תקציבנו עלינו שוב להביע את התנגדותנו הנמרצה ואולי לא ידוע לכ' כי אנו משלמים לח' דיין 95 ג"מ (גרוש מצרי) בעד כלי שעורה=50 קילו, בזמן ששעורה מהמכונה יכולנו לקנות ב- 20 ג"מ – 54 קילו. נאלצתי להסכים לתנאי זה אך מפני שלא היה לנו כסף מזומן לקניה אבל אם ח' מקבל תיכף כסף מזומן תקציבית יכלתי בעד הכסף הזה גם היום לקנות שעורה יותר בזול".

 

5. תצלום חריש ראשון באדמות עין טבעון (כפר יחזקאל) ברקע הר הגלבוע. כפר יחזקאל הוקם גם הוא כמושב שיתופי מספר שבועות לאחר הקמת נהלל, וכך היה למושב השני בא"י. בקרוב מאוד גם שם יציינו 90 שנה להקמה.

 

6. אביבה דיין ורבקה חבינסקי, 1935

 

7. שיח של מובילי החלב בנהלל.

 

8. חוה בצר, בתם של שפרה לבית שטורמן וישראל בצר.

 

9. לאביבה השייגעץ המתוקה שנת אושר!". יהודית ירדנאי נהלל תרצ"ד.

  

10. כתה ג' במגרש המשחקים של נהלל, טבת תרצ"א. בשורה עליונה ראשונה מימין רבקה חבינסקי, רביעית מימין (בלונדינית) דרורה ובמן, יושב שלישי משמאל דב אבידב, יושבת במרכז בחולצה לבנה אביבה דיין.

 

11. כתה ח', תרצ"ו נהלל. על רקע מבנה כתה א' (היום הגן), מימין בשורה העליונה – דרורה ובמן, דיתה ירדנאי, חוה בצר. בשורה העליונה משמאל – ברוריה בן-ישי, רוחל'ה כפרי ורבקה חבינסקי. היושבים: ראשון מימין – דב אבידב, חמישי מימין – ראובן לוין.

 

12. שמואל ודבורה דיין על אוניה 1946

 

13. אביבה (לבית דיין) וישראל גפן עם רחבעם זאבי (גנדי) מסיבת יום העצמאות, ראשית שנות השישים.

 

תודה להיסטוריון אסף אגין ולארכיון הציוני על המסמכים ששימשו להכנת כתבה זו.

 

לכל הכתבות במדור ביתמונה .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמואל דיין בדגניה
מי מזהה אותן? שתי בנות בנהלל
צילום משק דיין בנהלל, צבוע ידנית
שמואל דיין ליד שקד צעיר
סוניה וישראל בלוך ובנם יוסף (בובלה) במשק בלוך
נוער נהלל לרגלי מגדל המים של המושב, 1935
מומלצים