שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

דרמה באו"ם: גבון הודיעה שטרם החליטה

אחת ההחלטות הדרמטיות בתולדות ישראל תוכרע במועצת הביטחון בהצבעה של מדינה קטנה באפריקה שבה חיים מיליון וחצי איש. ראש המטה של נשיא גבון, אמרה: "עדיין לא החלטנו". פרס ישוחח עם נשיאי גבון וניגריה, שנוטה להימנע בהצבעה

מעטות הפעמים בהיסטוריה הישראלית שבהן החלטה כה דרמטית תלויה במדינה קטנה באפריקה, שבה מתגוררים כמיליון וחצי תושבים. הערב (יום ג') הודיעה ראש המטה של נשיא גבון, עלי בונגו, כי טרם התקבלה החלטה אם לתמוך בבקשת הפלסטינים להכרה במדינה עצמאית. בנוסף, גורמים דיפלומטיים במטה האו"ם אמרו ל-ynet כי ניגריה נוטה להימנע. הדברים נמסרו שעות ספורות לאחר שבישראל העריכו כי הפלסטינים השיגו רוב במועצת הביטחון וכי גבון וניגריה החליטו לתמוך בהם.

 

ימים מתוחים לקראת ההצבעה באו"ם:

 

ראש המטה של נשיא גבון, לור אולגה גונז'ו, אמרה בשיחת טלפון לסוכנות הידיעות AP: "טרם החלטנו. איננו יכולים לצפות הכרה במדינה פלסטינית או אי-הכרה בנקודת הזמן הזו".

 

ארצות-הברית אחראית לעיקר הבליץ המדיני ומנסה לשכנע את המדינות המתנדנדות, אבל גם נשיא המדינה שמעון פרס הצטרף למאמצים האינטנסיביים. פרס שוחח עם בכירים בממשל הבוסני, חברה נוספת במועצת הביטחון שעדיין לא הכריעה כיצד תצביע, והוא צפוי לערוך שיחות גם עם עמיתיו מניגריה וגבון.

 

בשיחות מעביר פרס את המסר, לפיו מהלכים חד-צדדיים לא יביאו לפתרון הסכסוך, ואף יעמיקו אותו, וינסה כמובן לשכנע אותם שלא לתמוך בבקשה הפלסטינית. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ייפגש מחר בניו-יורק עם ראש ממשלת פורטוגל, שנוטה לתמוך בפלסטינים בהצבעה במועצת הביטחון.

 

אין פריצת דרך בקוורטט

בינתיים, נמשך המבוי הסתום המדיני. הרביעייה הבינלאומית (הקוורטט) לא התקדמה בדיונים על הצהרה משותפת שתמנע עימות בין ישראל לפלסטינים באו"ם, סביב הפנייה של הרשות להכרה במוסדות הארגון. כך הודיע הערב שר החוץ של בריטניה, ויליאם הייג. הוא אמר לכתבים כי מטרת הרביעייה - ארצות הברית, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם - היא להביא את שני הצדדים לשולחן המשא-ומתן. הייג אמר את הדברים לפני פגישתו עם יושב-ראש הרשות הפלסטינית, אבו-מאזן. 

 

שרת החוץ האירופית, קתרין אשטון, ושליח הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר, בסיוע מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון מנסים בינתיים לגבש הצהרה בקוורטט שתוביל לחידוש המשא ומתן הישיר. קלינטון שוחחה עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, ומסתמן כי עד יום שישי - אז ינאמו אבו מאזן ונתניהו - לא תהיה הצהרה בנושא. ייתכן שחברות הקוורטט ימתינו לראות אם הנשיא הפלסטיני פונה למועצת הביטחון, והנחת העבודה היא שהוא משאיר זמן להצעות שיעזרו לו למשוך את הפנייה.

 

הפלסטינים אמרו כי סין, רוסיה, לבנון, דרום-אפריקה, ברזיל והודו יתמכו בבקשה שלהם במועצת הביטחון. כעת הם זקוקים לשלוש מדינות נוספות. על-פי ההערכה, פורטוגל תתמוך כנראה בבקשה להכרה במדינה פלסטינית. בוסניה כנראה תימנע בהצבעה, למרות שהיא מדינה מוסלמית. ההערכה היא שבוסניה מעוניינת מאוד להיות חלק מהמערב ולכן היא עדיין מתלבטת.

 

במצב עניינים זה, אם גבון וניגריה יצביעו בעד הכרה בפלסטין יזכו הפלסטינים ברוב מיוחס - 9 מדינות תומכות מתוך 15 החברות במועצת הביטחון. במקרה כזה, יחויבו האמריקנים להטיל וטו, כדי לסכל את ההצעה הפלסטינית. אם אחת מהמדינות האפריקניות תימנע או תתנגד, ההחלטה לא תעבור.

 

הקרב על ההכרה: עברו עם הסמן וגלו את כל האפשרויות והמשמעויות
הקרב על ההכרה: עברו עם הסמן וגלו את כל האפשרויות והמשמעויות

 

גבון משתייכת לארגון "המדינות הבלתי מזדהות" (NAM), שהוקם בשנת 1955.

בארגון זה חברות 116 מדינות שאינן רואות את עצמן כמשתייכות לחוג השפעתה של אף מעצמה במהלך המלחמה הקרה ואחריה.

 

היא נחשבת לאחת המדינות העשירות באפריקה וההכנסה לנפש בה היא הגבוהה ביותר ביבשת השחורה. הנפט מהווה את הבסיס לכלכלה במדינה ומהווה יותר מ-50% מהתוצר הלאומי. למרות זאת, רוב תושביה של גבון מועסקים בחקלאות בסיסית (קסווה, סוכר, קפה, קקאו וגומי) ופערי ההכנסות בין עשירים לעניים במדינה הם עצומים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חברון נערכת להכרזה באו"ם
צילום: AP
עלי בונגו, נשיא גבון. הכל בידיו
צילום: EPA
מומלצים