שתף קטע נבחר

ח"כים ורבנים: די לכפרות עם תרנגולים

לקראת יום הכיפורים התגייסו ח"כים ורבנים לקריאה להחליף במנהג הכפרות את התרנגולים בכספים לצדקה. הרב פרומן: "לאט לאט נתקדם למציאות של אנושות מתוקנת"

מנהג ה"כפרות" - שבו שולחים תרנגול לשחיטה, כביכול במקומו של המאמין - היה מאז ומתמיד שנוי במחלוקת, אפילו בקרב הפוסקים היהודים. מחלוקות הלכתיות נתגלעו בעניין ופוסקים שונים, בהם הרשב"א, הרמב"ן וה"שולחן ערוך", אף הביעו התנגדות למעשה זה וביקשו להחליף את תרנגולי הכפרות במתן צדקה לעניים, או בשימוש בצמחים.

 

עוד בערוץ יהדות - קראו:

 

ובכל זאת, ערב יום הכיפורים, נוהגים רבים לקחת תרנגול לסובב מעל ראשם ולומר "זֶה הַתַּרְנְגוֹל יֵלֵךְ לְמִיתָה וַאֲנִי אֵלֵךְ לְחַיִּים טוֹבִים אֲרֻכִּים וּלְשָׁלוֹם".

 

 

בישראל עולה מחדש הדיון סביב מנהג הכפרות מדי שנה. לקראת יום הכיפורים החליטו ב"אגודת צער בעלי חיים בישראל" לגייס ח"כים לקמפיין נגד שחיטת התרנגולות, ולצידם - ככוח חיזוק - את הרבנים מנחם פרומן ושלמה אבינר. אנשי אגודה אף יצאו הבוקר (יום ב') לשוק כדי להגביר את המודעות לאפשרות לבצע את הכפרות באמצעות מתן צדקה.

 

 

"הפסוקים הראשונים של התורה מתארים איך נאסר על האדם לאכול בשר, ובכלל להיות אכזרי לבעלי חיים" אומר הרב מנחם פרומן, "אלא שהאנושות נעשתה מושחתת יותר ולאחר דור המבול הותר הבשר... המנהג להחליף בערב יום כיפור את הדם – בדמים, כלומר בכסף, הוא מנהג שמקובל אצל הרבה יהודים... לאט לאט אנחנו נתקדם למציאות של אנושות מתוקנת, כמו שהיא הייתה בתחילתה, שבה האדם לא מצער את בעלי החיים אלא חי איתם בשלום. בעזרת השם".

 

 

 

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, סיפר שכבן למשפחה דתית ובוגר ישיבה תיכונית לשעבר, בבית הוריו מעולם לא ביצעו את מנהג השחיטה. הוא הוסיף כי מאז ומתמיד התנגד למנהג, בשל הצער והסבל הטמונים בו, וכי קיומו אף עלול להוציא שם רע ליהדות.

 

 

ח"כ ניצן הורוביץ הדגים כיצד סבתו ז"ל לברכה הייתה מבצעת את מנהג פדיון כפרות בצדקה, ח"כ איתן כבל ביקש להמיר את השחיטה בצדקה וטען כי אין במעשה השחיטה כפרה אלא עוון.

 

ב"צער בעלי חיים" טוענים כי התרנגולים שמשמשים לכפרה מגודלים בצפיפות גדולה מאוד, ולעתים קרובות נאלצים

להמתין שעות ארוכות ללא אוכל ומים עד לשחיטתם. כשלא די בזאת, לדבריהם, פעמים רבות לאחר השחיטה - התרנגולים ממשיכים לגסוס ולפרפר בייסורים קשים עד למותם.

 

יו"ר "אגודת צער בעלי חיים בישראל", הילמה שמושקוביץ: "אנו ב'אגודת צער בעלי חיים בישראל' סבורים כי יום כיפור הוא יום שבו על האדם לעשות חשבון נפש ולגלות חמלה ורחמים כלפי בעלי החיים ולא לגרום להם לכאב ולצער. עזרה וסיוע לחלשים ולנזקקים באמצעות מתן צדקה הם מעשים ראויים יותר ליום זה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים