שתף קטע נבחר

קיבלה שבץ בקוטב - וממתינה 3 חודשים לחילוץ

לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן. מתברר שכשמקבלים שבץ, אחד הדברים החשובים הוא המיקום הגיאוגרפי שלכם. רנה ניקול דוסר, המנהלת בזמן החורף בתחנת המחקר "אמונדסן-סקוט" שבקוטב הדרומי נאלצה ללמוד זאת על בשרה.

 

מתחת לאפס, עוד ידיעות על אנטארקטיקה:

 

ב-27 באוגוסט היא סבלה משבץ. "הסתכלתי במסך המחשב ואמרתי: 'אלוהים אדירים, חצי ממנו נעלם'", סיפרה דוסר לפני שלושה ימים (יום ד') בראיון ל"ניו יורק טיימס". הרופאים בתחנת המחקר קבעו כי יש לפנותה בהקדם האפשרי מהמקום, שאין בו אמצעי טיפול בשבץ או אמצעי הדמיה רלוונטיים כמו MRI או CT.

 

אנטרקטיקה, אין חילוץ בזמן החורף (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
אנטרקטיקה, אין חילוץ בזמן החורף(צילום: איי פי)
 

אלא שדוסר נמצאת במקום שכנראה הכי קשה להגיע אליו בתקופה זו של השנה. החברה המפעילה של תחנת המחקר, "רייתאון - שירותי קוטב", הודיעה כי מסוכן מדי לשלוח מטוס חילוץ לקוטב הדרומי וכי מנהלת התחנה למשך החורף לא נמצאת במצב שבו חייה נמצאים בסכנה.

 

עוד ידיעות מהעולם:

 

"במשך תקופת החורף, הטמפרטורות שנמוכות באופן קיצוני והרוחות החזקות הופכות מבצע חילוץ למסוכן לכולם, למחלצים ולמחולץ", טען ג'ון קייסל, דובר מטעם רייתאון, "אנו שוקלים מבצעים כאלה רק במצבים שבהם נשקפת סכנת חיים".

 

דוסר, בת 58 מניו המפשייר, נמצאת במצב יציב, אך לדבריה היא סובלת מאובדן ראייה חלקי בשתי עיניה. היא פטורה ממילוי חובותיה במקום ועוברת מדי יום טיפול במכונת חמצן שעוזרת לה לנשום בגובה הרב שבו התחנה נמצאת.

 

טיסת המטען הראשונה שתצא בזמן הקרוב, בכפוף לתנאי מזג האוויר, תהיה בעוד 10 ימים. היא תצא מהקוטב הדרומי לעבר חופה האטלנטי של אנטרקטיקה, היבשת החמישית בגדולה בעולם. משם תוכל לטוס דוסר לניו זילנד לטיפול רפואי מעמיק יותר.

 

בחודש שעבר החלה אחייניתה של מנהלת התחנה, סידני ריינס, במסע שתדלנות למען דודתה הנצורה בקוטב. "אני שואלת אותם, לפי איזה תקן שבץ אינו מצב מסכן חיים?". היא הקימה אתר אינטרנט למען דוסר ודף פייסבוק שקרא לציבור לפנות ל"רייתאון" ולעמותה הלאומית למדעים של ארצות הברית בנושא.

 

דוסר תוהה בעצמה לגבי התנהלות הממונים עליה: "הם אומרים שהסיכון גבוה מדי, אבל למה הם לא מגייסים את כוח האדם כבר עכשיו ומכינים את המטוסים, כך שהם יוכלו לחלץ אותי מיד כשמזג האוויר יאפשר? במקום זאת, הם אומרים 'לא, את בסדר'. זה נראה כאילו הם סתם מערימים קשיים".

 

המקרה המפורסם ביותר של חילוץ מהקוטב הדרומי היה של ג'רי נילסן פיצג'רלד, רופאה שטיפלה בעצמה לאחר שלקתה בסרטן השד במשך החודשים שבהם הוצבה בתחנת מחקר אמריקנית. גם היא חולצה במטוס הראשון שהמריא ב-16 באוקטובר 1999.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפת היבשת הדרומית
צילום: רויטרס
צילום: AFP
"בחורף הטמפ' נמוכות באופן קיצוני"
צילום: AFP
מומלצים