ת"א מתחזקת: זינוק בפניות לשיפוץ בתמ"א 38
לאחר שנים של דשדוש - 2,500 משפחות ביקשו לאחרונה לשפץ את הבניינים בהם הן גרות על פי התוכנית המאפשרת חיזוק נגד רעידות אדמה והוספת זכויות בנייה
מהפך בתל-אביב: אחרי שש שנים של דשדוש ומיעוט יוזמות מצד דיירי בניינים ישנים, תוכנית תמ"א 38 מקבלת זריקת מרץ. בחודשים האחרונים פנו 2,500 משפחות לעירייה בבקשה לשפץ את הבניינים בהם הן גרות על פי תוכנית מתאר ארצית (תמ"א) ,38 המאפשרת חיזוק נגד רעידות אדמה לצד הוספת זכויות בנייה.
מדריך לתמ"א 38 :
- תכירו, תמ"א 38/2 - מסלול עוקף פינוי בינוי
תמ"א 38: לגור באתר בנייה ולהשאר בחיים
לסרב לתמ"א 38 - איך זה כששכן אחד מעז
הזינוק בפניות נרשם לאחר שעיריית תל-אביב החליטה להפקיד את ביצוע השיפוצים בידי החברה העירונית עזרה וביצרון. בשש השנים מאז שנכנסה התוכנית לתוקף ועד החודשים האחרונים נעשו 220 פניות בלבד, ורק 10% מהן אושרו.
עד לאחרונה היה ראש עיריית תל-אביב, רון חולדאי, מתנגד כבד לתוכנית תמ"א 38 בטענה שאין בה תועלת ממשית. ואמנם, אפשר לספור כמעט על כף יד אחת את מספר הבתים ברחבי הארץ שבהם החלו לשפץ במסגרת התוכנית.
אלא שבשנה האחרונה החליט חולדאי להטיל את המשימה בתל-אביב על עזרה וביצרון. מנכ"ל החברה, אלי גינזברג, הקים מחלקה חדשה וייחודית לטיפול בנושא, במטרה לפשט ולזרז את ההליכים ולהסיר מכשולים שדיירים ויזמים רבים לא הצליחו לעבור עד כה.
סקר: 95% מתושבי ת"א מעוניינים בתמ"א
לדברי גינזברג, עד כה פנו כבר 2,500 משפחות מתל-אביב שהחלו בהרשמה לפרויקט".אני פונה לכל תושבי תל-אביב ומבקש מהם לפנות אלינו, כדי לבצע חיזוק של הבתים וליהנות מזכויות הבנייה שהתוכנית מאפשרת," אומר גינזברג. כעת נמצאת החברה בעיצומו של מכרז לגיוס מאגר של קבלנים שבשירותיהם תשתמש למימוש הפרויקט. עשרות חברות וקבלנים כבר ניגשו למכרז.
לפי סקר שערכה עזרה וביצרון, 95% מתושבי תל-אביב-יפו מעוניינים בחיזוק הבניינים שלהם במסגרת תמ"א 30% .38 מעוניינים בחיזוק בלבד, והיתר מעוניינים בחיזוק עם תוספות שונות כמו מעלית, ממ"ד וחנייה. 70% מהנשאלים בסקר אמרו כי הם מצפים לעלייה של 20% בערכו של הנכס לאחר השלמת הפרויקט.
אחת הסיבות להיענות הקלושה של תושבים עד כה לחיזוק מבנים על פי תמ"א 38 היא שמדובר בפרויקט מורכב, שבו על הדיירים היה להשיג בכוחות עצמם רוב של 66% לחתימה על הסכמה לעריכת השיפוץ, לדאוג לקבלן, לתוכנית אדריכלית, לייעוץ משפטי מלווה, לקבלת היתר מאגף ההנדסה, ולבנייה בפועל. מדובר בתהליך שנמשך כשלוש שנים מרגע ההחלטה ועד קבלת היתר, ועוד כשנה עד שנתיים של בנייה.
עזרה וביצרון פיתחה מודל לניהול הפרויקט, שבו חלק גדול מהאחריות מועבר אליה. גינזברג: "אנחנו מלווים את הדיירים מהשלב הראשון ועד סיום הבנייה. אנחנו מגיעים לבניינים ומסבירים להם על התהליך ועל זכויותיהם, מבצעים עבורם את הליווי המשפטי הראשוני וגם את הכנת התכנון ועבודת הקונסטרוקטור."
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות"