שתף קטע נבחר

נתניהו למתנחלים: לא לבנות על קרקע פרטית

רה"מ כבר הודיע שיקים צוות להכשרת בנייה במאחזים, אבל ספג ביקורת מהמערכת המשפטית ומבני בגין. בזמן שליד הכנסת הפגינו מתנחלים, אמר לחבריו בליכוד בדיון סוער: "המאמץ צריך להיות בחיזוק הישובים, ולא בהתנגשות עם החוק". השר גדעון סער הציע לבחון כל מקרה בנפרד

ראש הממשלה מצנן את ההתלהבות של המתנחלים, ואולי מכיר בגבולות הכוח. "המאמץ צריך להיות בחיזוק הישובים, ולא בהתנגשות עם החוק. אין לבנות על קרקע פרטית של מישהו", אמר בנימין נתניהו לחבריו בישיבת סיעת סוערת, אחרי שכבר הודיע על כוונתו להקים צוות שיבחן הכשרה בדיעבד של בנייה במאחזים, וספג מים צוננים.

 

עוד בעמוד החדשות :

טבח אושרנקו: קרליק הורשע ב-6 מעשי רצח

ח"כים נגד חוק לשון הרע: "ביריונות, סתימת פיות"

עובדי הקבלן באו לעבודה: "בפנסיה נאסוף זבל"

 

"בשבוע שעבר הוריתי להאיץ הבניה באלפיים יחידות דיור, זו הדרך הטובה ביותר לחזק ההתיישבות", אמר נתניהו. "אנו פועלים במעשים ולא בדיבורים. שמחתי על התגובות שקיבלתי. השטחים האלה יישארו בריבונות ישראל בכל הסדר. נמשיך לפעול בנושא הזה לפי החוק".

 

ההפגנה מול הכנסת. "הכדור עובר למערכת הפוליטית" (צילום: מועצת יש"ע) (צילום: מועצת יש
ההפגנה מול הכנסת. "הכדור עובר למערכת הפוליטית"(צילום: מועצת יש"ע)

 

בהמשך הוא ביקש להבהיר: "צריך לבנות לפי החוק, וכך נחזק את ארץ ישראל. אין סתירה בין חיזוק ההתיישבות ובין שמירה על החוק". השר גדעון סער שמתנגד למהלך של נתניהו, הסביר כי יש לבחון כל מקרה בנפרד. הוא נתן כדוגמא את שכונת האולפנה בבית אל."היא תוכננה והוקמה על-ידי ממשלת ישראל ושטחה נקנה בתום לב ממוכר ערבי שטען שהוא הבעלים. הריסת שכונה כזאת אינה נכונה ואינה צודקת".

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר במהלך הישיבה כי "הדינמיקה היא כזו, בונים בתים, בא פלסטיני ומטיל ספק ומישהו עותר לבג"ץ. מספיק שמטילים ספק קלוש והמדינה מתגוננת וגוזרת את דין היישובים". ראש הממשלה השיב על כך: "למה אני חייב להרוס את הבתים האלה? האם המשפט מחייב זאת? הרי אני יכול לפצות".

 

שטייניץ, שהתבטא באופן נדיר נגד עמדת ראש הממשלה, המשיך והזהיר: "אנחנו מאמללים משפחות לא למען הסכם שלום ולא למען צדק. זה לא נכון מבחינה מוסרית ולא נכון מבחינה משפטית. כמי שחקר את אירועי עמונה, נכניס את עצמנו למתח וקרע מיותרים".

 

"הריסת מאחזים - קו אדום"

חברי הכנסת, יריב לוין ומירי רגב מהליכוד, תקפו את דברי נתניהו בפתח הישיבה. לוין טען ש"גורמים משפטיים מכתיבים השקפה פוליטית שמונעת מהממשלה למשול, יש פתרון פשוט לבעיה ואסור לממשלה להרוס".

 

מאחז עוז ציון אחרי הפירוק הבוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מאחז עוז ציון אחרי הפירוק הבוקר(צילום: רויטרס)

 

ח"כ ציפי חוטובלי הוסיפה: "הניסיונות להציג את סוגיית המאחזים כעניין של שמירת חוק הם הטעיה. זאת סוגיה מדינית. עבור רוב סיעת הליכוד הריסת מאחזים היא קו אדום. עשרה חברי כנסת קבעו שלא יצביעו עם הממשלה אם נושא המאחזים לא ייפתר".

 

לפני ישיבת הסיעה נערך כינוס בהשתתפות מספר חברי כנסת ורבנים שהסכימו כי צריך להפעיל את הלחצים הפוליטיים הדרושים כדי למנוע הרס בתים במאחזים. "אתם אלו שתצטרכו לשאת את המשא", פנה הרב דב ליאור לח"כים, "אם לא עשיתם די למען ההתיישבות, ולהפך - אתם תוכלו להיות אלו שבזכותם ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון לא תיהרס, אלא תבנה".

 

ח"כ חוטובלי הדגישה: "חייבים להעביר חקיקה שתכשיר את כל הקרקעות. אנו זקוקים למהלך גורף שיכשיר את כל הקרקעות ביהודה ושומרון ולא רק מהלך ספציפי על הבתים שעומדים כרגע על הפרק. בכל הקדנציה הנוכחית, אני יכולה להגיד שלא היה נושא שסיעת הליכוד הייתה כל כך מלוכדת לגביו כמו עניין המאחזים". ח"כ אורי אריאל מהאיחוד הלאומי הוסיף: "אנחנו לא מעוניינים להפיל את הממשלה, אנחנו מעוניינים שלא יהיה הצורך להגיע לנקודת השבר".

 

"נושא המאחזים נתון לחסדי נתניהו"

כמה מהח"כים גם מתחו ביקורת על צוות הבדיקה שמינה נתניהו. "הוא לא שווה כלום", אמרה ח"כ רגב, "גם השר נאמן אמר שהוא מתנגד להתערבות של היועץ המשפטי בנושאים כגון אלו. אין לממשלה אלא לפנות לייעוץ משפטי חיצוני".

 

בכנסת מדברים, מחוץ מפגינים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בכנסת מדברים, מחוץ מפגינים(צילום: EPA)

 

לדיונים במשכן הכנסת, קדם הבוקר פינוי בקנה מידה קטן יחסית שהיה מלווה במהומות. שוטרים וחיילים הותקפו הלילה במהלך פינוי הריסות שלושה מבנים לא חוקיים במאחז עוז ציון שבגזרת בנימין. 12 בני אדם נעצרו במהלך הריסת המבנים, בהם שבעה קטינים, בגין יידוי אבנים, תקיפת שוטרים, הפרעה לעובד ציבור והפרת צו שטח צבאי סגור.

 

בישיבת סיעת הליכוד בשבוע שעבר אמר השר יולי אדלשטיין כי יהיה זה חמור אם הממשלה תעניק יד לפינוי והריסת בתים. בדבריו תמכו חברי סיעה נוספים, בהם השרים יעלון, לבנת וארדן. על רקע הערכות שהיועץ המשפטי לממשלה יתנגד למהלך, הציע השר גלעד ארדן לחפש את שירותיו של עורך-דין פרטי שייצג את הממשלה.

 

על פי התחייבותה בפני בג"ץ, אמורה הממשלה להתחיל בקרוב בשורה של הריסות ופינויים במספר התנחלויות ומאחזים בשטחים, בהם גבעת אסף, מגרון ושכונת האולפנה בבית אל. מדובר בפינוי של כ-85 מבני קבע ושל כאלף בני אדם.

 

נתניהו הודיע לפני כמה שבועות כי יקים ועדה שתבחן את האפשרות לאשר בדיעבד בנייה על קרקע פרטית בשטחים. אלא שבמערכת המשפטית התנגדו, וגם השר בני בגין יצא נגד המהלך, שכן בג"ץ כבר קבע שחלק מהבנייה אינה חוקית.

 

בזמן שראש הממשלה דיבר עם חבריו לסיעה, מחוץ לבניין הכנסת הפגינו כ-150 בני אדם, רובם תושבי מאחזים, במחאה על הכוונה להרוס את המאחזים מגרון וגבעת אסף וכן שכונה ביישוב בבית אל. הם התחילו להפגין מול בית השפט העליון, כשלצדם גם יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, וחברי כנסת ממפלגות

הימין.

 

"נושא המאחזים איננו נתון לחסדיו של בית המשפט, כי אם לחסדי ראש הממשלה", אמר דיין, "נייר ההחלטה אולי משפטי, אך הקולמוס והדיו החתומים את גזר הדין הם בידי הכנסת, הממשלה ובראש ובראשונה בידי בנימין נתניהו. מחובת כל הסיעות הלאומיות לא להיות שותפות להרס בתי היהודים לעליהן לפעול בדחיפות ובנחרצות לביטול רוע הגזרה".

 

ראשי סיעות ש״ס, הליכוד, הבית היהודי, ישראל ביתנו, יהדות התורה, המייצגים את רוב חברי הכנסת, שלחו בערב במכתב דחוף לנתניהו תחת הכותרת "הצלת יישובים ושכונות ביהודה ושומרון מחורבן". הח"כים מפצירים בראש הממשלה להקים מיידית צוות משפטי למציאת "פתרונות יצירתיים שיאפשרות השארת היישובים והשכונות כולן על כנם". "אנו קוראים לך לוודא שכתב המנדט של הצוות יאפשר לו בדיקה ואיתור פתרונות ביחס לכל הבעיות העומדות על הפרק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: AP
השר סער, מתנגד להריסה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים