שתף קטע נבחר

מכה לשמאל: הממשלה בעד הגבלת התרומות

ברוב של 11 תומכים מול 5 מתנגדים, אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה שתי הצעות שנועדו להגביל את ארגוני השמאל - אחת תבטל את הפטור ממס והשנייה תגביל את התרומות מגופים בינלאומיים ל-20 אלף שקלים. היועץ יעקב עמידרור ניסה לשכנע את השרים להתנגד. בגין הגיש ערר: "כמו בזימבבווה"

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה בצהריים (יום א') שתי הצעות חוק שיפגעו בפעילותם השוטפת של ארגוני השמאל. הצעתה של ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) מבקשת לשלול מארגונים ועמותות את הפטור ממס ולגבות 45 אחוז מהסכום, וההצעה השנייה דורשת להגביל את התרומות לארגונים אלה מממשלות וגופים בינלאומיים ל-20 אלף שקלים בשנה לארגון.

 

מימון ארגוני השמאל - כותרות אחרונות בנושא:

בריטניה: איסור התרומות לשמאל יפגע בישראל

 

11 מחברי הוועדה תמכו בשני החוקים, חמישה התנגדו ושניים נמנעו. השרים מיכאל איתן, דן מרידור, ובני בגין הגישו מיד ערר על שתי ההצעות, על מנת לקיים בממשלה דיון והצבעה. לדרישתם הצטרפו גם השרים שמחון ונוקד, שטענו כי היוזמה היא נסיון לסתימת פיות ולפגיעה בשיח הדמוקרטי.

 

היועץ לביטחון לאומי, יעקב עמידרור, הגיע באופן חריג לישיבת הוועדה בניסיון לשכנע את השרים שלא לתמוך בהצעות, למרות תמיכתו של ראש הממשלה בהן. גם במשרד המשפטים הבהירו כי החוק בעייתי ואינו חוקתי. המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט, העביר סקירה בניסיון לשכנע את השרים להצביע נגד. הוא טען שהחוק "יוצר בעייתיות מאוד גדולה" כיוון שהוא נוגד לחוקי יסוד. לדברי ליכט, "יכול מאוד להיות שהחוק ייפסל בבית המשפט העליון, כי הוא יוצר אפליה".

 

בגין: "להקשיב לאנשי המקצוע"

השר בני בגין תקף את יוזמי החקיקה: "זימבבווה, אריתריאה, אוזבקיסטן - אלה המדינות שבהן יש את החוק הזה. באיזו חברה אנחנו חיים. לקבלת החוק יש השלכות מרחיקות לכת לגבי מעמדה של ישראל בעולם". בגין קרא לשרים "להקשיב לאנשי המקצוע ולמה שהם אומרים".

 

בגין, מרידור, איתן, שמחון ונוקד התנגדו להצעות. בין השרים שתמכו: לבנת, ארדן, הרשקוביץ', פלד, כחלון, סער, אהרונוביץ', מיסז'ניקוב, לנדבר ואדלשטיין.

 

במהלך הישיבה התפתח ויכוח בין עמידרור ללבנת, שהתקוממה על כך שהיועץ לביטחון לאומי הגיע כדי לתת חוות דעת והמלצות. עמידרור ציין כי הגיע לבקשת בגין, וסיפר שבישראל התקבלה פנייה מהשגריר הבריטי ומהאיחוד האירופי, המתנגדים להצעות החוק. היא ענתה בציניות כי מאוד מפתיע שהגיעה פנייה משני הגופים הללו ושאלה: "מה יקרה אם נתנגד לחוק? השגריר הבריטי יבטל את החרם על סחורות מישראל?".

 

לבנת המשיכה לתקוף את ארגוני השמאל:

"מה התמיכה ב'בצלם' מסייעת לישראל? היא עזרה לדו"ח גולדסטון? אני רוצה להביע צער על הופעת ראש המל"ל (המועצה לביטחון לאומי) כאן. לא היה לזה מקום. הוא נשאל אם הוא נותן כאן חוות דעת והשיב בשלילה, אבל בתוך דבריו נתן חוות דעת על הצעת החוק. זה היה לא נכון, לא ראוי ולא במקום".

 

השרה מתחה ביקורת גם על בריטניה והאיחוד האירופי. "לא זו בלבד שהם נותנים כספים ובאמצעותם מתערבים במה שקורה במדינת ישראל, עכשיו הם גם רוצים להתערב כאן בחקיקה", אמרה, "אני לא חושבת שזה צריך להשפיע עלינו. לא מתקבל על הדעת שמדינות זרות יתערבו בנעשה כאן אצלנו, מדינה שנאבקת על קיומה ועל חיי אזרחיה". שר החינוך, גדעון סער, הדגיש כי "לא יכול להיות שיתנו כסף לארגונים שקוראים לסירוב לשרת בצה"ל".

 

ליכט אמר בפתח הדיון כי "ההצעות לא חוקתיות. קיבלנו ביקורת בינלאומית במשרד המשפטים". חלק מהשרים מחו על כך שהוא מתערב בענייני משרד החוץ, והוא השיב כי "החוק הזה קיים באריתריאה, זימבבווה, אוזבקיסטן ובלרוס. ספק אם ההצעות ישיגו את מטרתן של היוזמים". השר גדעון סער אמר כי "ההצעות לא נעדרות סיכונים, אבל צריך להתמודד איתן. זה אינטרס של המדינה, ולא של ממשלה כזו או אחרת".

 

"נגררים כאן אחרי מצג שווא", אמר השר דניאל הרשקוביץ, "כאילו שהבעיה היא זכויות אדם בישראל. שאר המדינות שהוזכרו לא רלבנטיות וזו דמגוגיה. הבעיה של השגריר הבריטי או האיחוד האירופי היא לא מצב זכויות האדם בישראל, אלא עמדתם כלפי ההתיישבות ביהודה ושומרון". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
עמידרור, הציג פניות זרות נגד החקיקה
צילום: ניב קלדרון
לבנת, "מה יקרה אם נתנגד?"
צילום: יובל חן
בני בגין, "באיזה חברה אנו חיים"
צילום: טל שחר
קירשנבאום. רוצה 45 אחוז
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים