שתף קטע נבחר

יו"ר אסם: השם דפני ליף יישכח עוד כמה חודשים

דן פרופר דיבר היום בכנס המי"ל ואמר כי ליף "איבדה את הכיוון". על מחירי מוצרי המזון אמר: "מוצרי אסם זולים יותר בחו"ל כי אין עליהם מע"מ. במבה נמכרת בבריטניה במשקל אחר". על הדרישה להורדת מחירים ב-30% אמר: "זה לא הגיוני לחברה שמרוויחה כ-10%, אפילו למי שלא יודע חשבון"

"אתם תשכחו את השם דפני ליף תוך כמה חודשים, כי היא איבדה את הכיוון", כך אמר היום יו"ר אסם דן פרופר בכנס המרכז הישראלי לניהול.

 

 

"המחאה התחילה נכון, למחאה החברתית יש בסיס, אך התשובות שהמחאה מקבלת הן לא טובות, והיא תחזור בצורה הרבה יותר אלימה וקיצונית. זה סיר לחץ שמנסים לכסותו במכסה בכוח. אם היד מספיק חזקה, הסיר יתפוצץ. היה צריך לתת תשובה לרתיחה הזאת.

 

"רואיינתי שבוע אחרי שהחלה המחאה ואמרתי כבר אז שהתוצאה תהיה כזאת שהפוליטיקאים ימסמסו את המחאה לטובת האינטרסים שלהם. לצערי צדקתי".

 

"ההשוואה בין מחירי ישראל לחו"ל אינה נכונה"

פרופר התייחס למחאה נגד מחירי המזון וטען: אסם זולה יותר בחו"ל בגלל מיסוי ואריזה שונים. "ניתן להוריד את מחירי המזון בארץ", אמר.

 

"ההשוואה לחו"ל לא נכונה כי המע"מ בחו"ל על מזון בסיסי הוא אפס או שואף לאפס. ופה יש מע"מ מלא. למה מוצרי אסם בחו"ל זולים יותר? כי אנחנו לא משלמים עליהם מע"מ, לכן השוואה בין שופרסל לטסקו היא לא נכונה. גם בארץ תמצאו מוצרים של אסם ברמות מחירים שונות. בתקשורת עשו השוואה בין במבה בארץ לבין במבה בחו"ל, רק שבמבה נמכרת בבריטניה במשקל אחר בכלל".

 

לפי אתר ההשוואת mysupermarket.co.uk בבריטניה מוכרים אריזת במבה במשקל 25 גרם (בדיוק כמו בארץ) ובאריזת 100 גרם (לעומת 80 גרם בארץ). אריזה במשקל 25 גרם עולה בבריטניה 2.27-2 שקלים בעוד שבישראל לפי אתרי המכר האינטרנטיים של רשתות המזון, אריזת 25 גרם במבה עולה במגה 2.79 שקלים, בשופרסל 2.49 שקלים ואצל רמי לוי 1.90 שקלים.

מחירי במבה 25 גרם בבריטניה ()
מחירי במבה 25 גרם בבריטניה

  

אסם, בשליטת נסטלה (53%) היא אחת מחברות המזון הגדולות בארץ. חוץ מבמבה, בייגלה וביסלי היא מייצרת גם קטשופ, פסטה, עוגות, עוגיות, דגני בוקר, גלידות ושקדי מרק, ומחזיקה בשליטה בחברות סלטי צבר, טבעול ומעברות שמייצרת את מטרנה.

 

לאחרונה הציגה עלייה של 12% ברווח הנקי ל-102 מיליון שקל, לעומת הרבעון המקביל ב-2010. ההכנסות שלה גדלו ב-6% ברבעון ל-1.04 מיליארד שקל, זאת למרות המחאה החברתית.

 

ב-4 באוקטובר אנשי מחאת הקוטג' ונציגי אגודת הסטודנטים בת"א דרשו ממנה להוריד מחירי מטרנה אחרת יחרימו את מוצריה. החברה בתגובה הוזילה 36 מוצרים, בהם קמח תופח, 900 גרם ערגליות ושניצל תירס של טבעול, והוסיפה קופון של 5 שקלים למוצרי מטרנה. 

 

"המוצרים שהוזלנו לא זניחים"

"הורדת המחירים השפיעה לטובה על הצרכנים שזקוקים למוצרי בסיס והיסוד שלנו", אמר פרופר ל-ynet. אין לי ספק שזה ישפיע גם על אסם. הקטנו את תקציב הפרסום ברבעון ונקטין עוד".

 

ישנה טענה שחלק מהמוצרים שהוזלו זניחים.

 

"לא, זו הטענה כלפי שטראוס, אני אסם".

 

למשל שקית אבקת מרק 1 ק"ג, כשרוב הצרכנים קונים את האריזה הקטנה יותר.

 

"לכי לשדרות ולדימונה תראי כמה צרכנים קונים את זה".

 

הוזלתם מוצרים בשיעור ממוצע של 5% ואילו אנשי המחאה דרשו הוזלה של 30%.

 

"לחברה שמרוויחה כ-10% זה לא הגיוני לדבר על 30%. זה לא הגיוני אפילו למי שלא יודע חשבון".

  

פרופר רמז על כוונת אסם להפוך ליבואנית אם יוסרו מכסים על מוצרים חקלאיים והאשים את המדינה בהגנת יתר על החקלאות : "יש הרבה אבסורדים בארץ המכס על מוצרים חקלאיים", טען. "למה על בשר משלמים 170% מכס? כמה עגלים כבר מגדלים ברמת הגולן?

 

"אנחנו יצרני קטשופ ויש לנו תחרות מהיינץ שמגיע ארצה בלי מכס בגלל הסכמים בינ"ל. אך אם ארצה להביא ארצה רסק עגבניות אז אשלם 30% מכס. בעצם אני מסבסד כך את היינץ ב-30% בעולם, כי בארץ מגבילים כניסת עגבניות לתעשייה.

למה צריך לגדל עגבניות לתעשייה בישראל? עגבניות לתעשייה זה מים מסובסדים ותאילנדים. החקלאות שצריכה להיות במדינת ישראל היא חקלאות תחרותית, חקלאות לייצוא".

 

במדינות העולם לא מתייחסים לחקלאות כאל ענף שצריך להניב רווחים, אלא כמשאב חיוני למדינה, אך פרופר חושב אחרת. "על גרעיני חומוס, לצבר, משלמים 7% מכס. בזיתים, מועצת הזיתים קובעת שהמחיר הוא X ואז אני חייב לקנות במחיר גבוה. ואחרי זה מתפאלים למה הזיתים בארץ יקרים מהזיתים ביוון. החידה לא כל כך קשה אפשר לפתור אותה.

 

אם רוצים לממן את הדרישות של תנועת המחאה, לחלק יותר נכון את הטוב שנפל על הכלכלה הישראלית, צריך למצוא מקורות. ויש מקור בלתי אכזב וקשה לטיפול והוא הכלכלה השחורה. הכלכלה השחורה מהווה 25% מהכלכלה הישראלית. אני הצעתי לא פעם שיגדילו את צוות מס הכנסה ויפתחו אגף לטיפול בהון השחור. אם ניקח רק שליש מ-25% נגיע לעשרה מיליארד שקל בשנה, ונהפוך את תנועת המחאה לחמאה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: גיל נחושתן
דן פרופר. מי צריך עגבניות לתעשייה?
צילום: גיל נחושתן
מומלצים