שתף קטע נבחר

צילום: יואב זיתון

שנה לאסון הכרמל: "טרם נקבע תקן לכבאית"

בדיון ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, בו בחנו את הפקת הלקחים לאחר אסון הכרמל, הסביר מנכ"ל המשרד לבטחון פנים שעדיין לא נקבע תקן מדוייק לתפעול כבאיות ופריסתן

האם מערך הכבאות הארצי התחזק מאז אסון השריפה בכרמל ? בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בוחנים הבוקר (יום ב') אם הופקו לקחים בשירותי הכבאות, קצת יותר משנה לאחר שריפת הענק. מרכז המחקר והמידע של הכנסת יחשוף בדיון מסמך שהכין אודות הפעולות שבוצעו. מנכ"ל המשרד לביטחון פנים, יעקב גנות, הסביר בדיון שבישראל יש מעל 500 כבאיות אבל אף אחד לא קבע בצורה מדויקת מהו התקן הנכון לגביהן: ציוות כוח אדם, זמן תגובה שלהן או פריסה נכונה.

 

באדיבות ערוץ הכנסת

 

שנה לאסון - כתבות נוספות:

 

ח"כ אמנון כהן (ש"ס), פתח את הדיון באומרו כי ישנם מקומות בהם עדיין קיים מחסור בכוח אדם ובציוד. "עד שלא תוקם רשות איגוד הכבאות, התקציב לא יגיע ליעדו, הוא יישאר בתפר. גם משאיות נרכשו אך לא כולן הגיעו ליעדן". עוד הוסיף כהן: "אנו רוצים לתת לאזרחי מדינת ישראל הרגשה שלאחר התקופה הלא פשוטה בה איבדנו את בנינו, זה לא היה לשווא וזה לא יקרה שוב".

 

יעקב גנות, מנכ"ל המשרד לביטחון פנים, הבהיר: "כל האיגודים ערכו תרגולים בכל התחומים, ובכלל זה גם נהלים של שיתוף פעולה עם פיקוד העורף, משטרת ישראל ומד"א וכן בכל הקשור לחיל האוויר - נכתבו, הוצגו ותורגלו". הוא הוסיף: "אנו לא יכולים להתלונן בנושא התקציב, כל מה שהקצבנו - קיבלנו. אבל יש בעיה של לוח זמנים. הזמנו 91 כבאיות, ועד כה סופקו יותר מ-60. במקביל החלטנו להעביר כבאיות ישנות ליישובים בודדים כדי לקצר זמני תגובה".

 

גנות סיפר על השלמת הכשרתם של כבאים נוספים: "בימים אלו סיימו 130 כבאים קורס בסיסי, וגויסו 130 נוספים שמתחילים אותו כעת". במקביל הוחלט להקים מערך מתנדבים, בין 10-20 מתנדבים בכל תחנה, כמו במג"ב ובמשטרה, שיתנו מענה ויקצרו את זמני התגובה באותם מקומות שמרוחקים יחסית מתחנות האם". הוא הצר על הכישלון לגייס מתנדבי שירות אזרחי חרדים למערך: "קיבלנו 100 תקנים, עם עלות משכורת של 2,000 שקל לחודש, אך אין היענות לרעיון. אנו בודקים את עצמנו. במגזר המיעוטים המצב יותר טוב. יש היענות, יש כאלה שעברו כבר את הקורס והוצבו בתחנות השונות". 

 

הכבאים ישלמו על מחדלי הממשלות?

יו"ר איגוד הכבאים, יואב גדסי, התרעם בפני הוועדה: "אנו כארגון הכבאים היינו אלה שצעקנו כי שירותי הכבאות בקריסה, עוד לפני 2010. רצנו בכבישים, צעדנו בירושלים, אבל כשהחלו לבצע שינויים, מי שישלם את המחיר זה אנחנו. רוצים לעשות עלינו תספורת, לפגוע בעובדים ולחתוך לנו בזכויות. זה נראה לי הזוי - שאנחנו נשלם את המחיר על מחדלים של ממשלות בשנים קודמות?"

 

הח"כים שלי יחימוביץ' (עבודה) ויואל חסון (קדימה) הביעו תמיכה בנציג העובדים ואף פנו ישירות לנציג האוצר שהשתתף בישיבה, בבקשה לפתור את המחלוקות בסוגיה. "איש מבין העובדים לא ייפגע", הבטיח גנות בתגובה.

 

הוא עדכן גם אודות השלבים האחרונים של השלמת שיפוץ בית הספר לכבאות, והתייחס להיעדר היכולת של שליטת נציב הכבאות על כוחותיו, נוכח היעדר רשות כבאות מרכזית. זהו נושא שהעלו כל ועדות החקירה, מלפידות ועד מבקר המדינה: "אני מקווה שעוד חודש נשלים הקמת מרכז שליטה מודרני", אמר מנכ"ל המשרד לביטחון פנים.

   

לקראת פרסום דו"ח מבקר המדינה אודות האסון, נקרא שר הפנים אלי ישי זו הפעם

 השנייה לשימוע. המבקר שלח טיוטות בעניין דו"ח השריפה למבוקרים השונים, בהם קצינים בשב"ס ובמשטרה וכן לשרים ישי, יובל שטייניץ, יצחק אהרונוביץ' וגם לראש הממשלה בנימין נתניהו. 

 

בתוך כך החליטה הפרקליטות לסגור את התיק נגד שני הנערים מעוספיה, שנחשדו בהצתה ברשלנות של השריפה הגדולה ביותר בתולדות מדינת ישראל. פרקליטת מחוז חיפה הסבירה את החלטתה בכך שאי אפשר להשיג את מידת הוודאות הדרושה בהליך הפלילי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הופקו לקחים? הכבאים באים
צילום: אלי אלגרט
כבאיות. לא כולן הגיעו ליעדן
צילום: אלי אלגרט
בית אורן, לאחר האסון
צילום: אבישג שאר ישוב
צילום: באדיבות ערוץ הכנסת
כהן. "זה לא היה לשווא"
צילום: באדיבות ערוץ הכנסת
גנות. ערכנו תרגולים
צילום: באדיבות ערוץ הכנסת
מומלצים