שתף קטע נבחר

שינוי פני המשפט: איפה נתניהו ואיפה הח"כים?

חוק גרוניס עבר בעידודו של רה"מ, לשימוע לשופטים הוא התנגד אך חברי מפלגתו סירבו לקבור את החוק, ואילו חוק עורכי הדין הלך והתגבש נוכח שתיקתו, עד שהוקפא בעקבות מרד שרי הליכוד. תמונת מצב במאבק על שינוי פני מערכת המשפט

כיצד פועלים המחוקקים במטרה לשנות את פניה של מערכת המשפט? לאחרונה עסקה הכנסת בשלוש הצעות חוק מרכזיות שהיו חלק ממגמה זו, ואף זכו להתייחסות ישירה של ראש הממשלה בנימין נתניהו. 

 

החוק הראשון שיצא מבית מדרשו של ח"כ יריב לוין (ליכוד), שכבר הצהיר בעבר כי ישנה את בית המשפט העליון, היה "חוק השימוע לשופטים": השופטים יובאו לשימוע בפני ועדת חוק חוקה ומשפט של הכנסת, שנשלטת בידי הקואליציה. כך תינתן לחברי הכנסת יכולת השפעה על מינוי מועמדים ועל פסילתם.

 

בית המשפט העליון. מי לנו ומי לצרינו (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
בית המשפט העליון. מי לנו ומי לצרינו(צילום: גיל יוחנן)
 

 

באופוזיציה תקפו את הצעת החוק בחריפות, ועוד באותו יום שהוגשה, טען גם ראש הממשלה במליאת הכנסת כי הוא מתנגד לחוק הבעייתי, וכי לא יאפשר ששופטים יעברו שימוע בכנסת.

 

אלא שלוין, בסיוע יו"ר הקואליציה ח"כ זאב אלקין (ליכוד), לא נרתעו מהמהומה וגם לא מהתבטאויותיו של נתניהו. במקום "לקבור" את החוק, החלו להציע ניסוחים אחרים שיאזנו אותו. אפשרות אחת שעלתה הייתה כי השימוע שיעברו השופטים בוועדה למינוי שופטים על פי הנוהל המקובל, יהיה פומבי והפרוטוקולים יפורסמו לציבור הרחב. הטיוטה בנוסח העדין יותר, עדיין לא הושלמה.

 

חוק אחר מבית מדרשם של השניים הוא חוק "גרוניס" שנועד לבטל את כהונת המינימום בבית המשפט העליון. הקואליציה של נתניהו, שחפצה ביקרו של השופט אשר גרוניס כנשיא בית משפט העליון הבא, הבינה שהליך מינויו עלול להיכשל בשל עניין טכני: החוק כיום קובע כי שופט לא יוכל להתמנות לנשיא עליון אם לא נותרו לו לפחות שלוש שנים עד פרישתו. לגרוניס נותר קצת פחות מכך. הקואליציה התגייסה לשינוי החוק, הפעם בגיבוי של ראש הממשלה שנתן לו אור ירוק.

 

חוק ביטול כהונת המינימום זכה לכינוי על שם השופט, ולמרות ביקורת קשה שעורר במליאה, עבר בשבוע שעבר בקריאה שנייה ושלישית ונכנס לספר החוקים.

 

חוק "לשכת עורכי הדין" שנכנס אתמול להקפאה בעקבות הודעת ראש הממשלה כי לא ימשיך לקדם אותו עד לבחינה מחודשת, עורר סערה גדולה בכנסת. לוין ואלקין ניסו לשנות באמצעות חקיקה את יחסי הכוחות בוועדה למינוי שופטים, שם יש רוב למקורבי נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש.

 

לוין ואלקין יצאו למהלך שיחזק את אנשי שר המשפטים יעקב נאמן, המעוניין בשופטים שמרנים יותר. הם יזמו שלושה ניסוחים שונים לחוק, אך על כולם מתחו היועצים המשפטיים בכנסת ביקורת נוקבת.

 

לפי הנוסח האחרון שהוצע, מעתה יבחרו נציגי מועצת לשכת עורכי הדין נציג אחד בלבד לוועדה, במקום שניים שכבר בחרו. הכוונה הייתה להחיל את החוק מיד עם כניסתו לתוקף, ולבטל רטרואקטיבית את תוצאות הבחירות שערכו במועצת הלשכה רק לפני כחודש.

 

כך למעשה אמורה הייתה ביניש, שנהנית מרוב קטן במועצה, וזכתה עד כה אוטומטית לשני נציגים בוועדה למינוי שופטים, לזכות רק בנציג אחד. 

 

לאורך כל הליכי החקיקה לא הביע נתניהו את עמדתו. שתיקתו התפרשה כתמיכה בחוק, שעבר כבר את מרבית הליכי החקיקה. רק ימים ספורים לפני הקריאה השנייה והשלישית, וכניסתו לספר החוקים, נכנע נתניהו ללחץ, והודיע לאחר "מרד שרי הליכוד" כי יבחן את החוק מחדש.

 

כך או כך הבהירו בקואליציה כי לא יירתעו, וכי המהלכים לשינוי פניו של בית המשפט העליון רק החלו מבחינתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. שתיקה רועמת
צילום: מרק ישראל סלם
לוין. פועל במרץ
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
גרוניס. הדרך נסללה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים