שתף קטע נבחר
 

מחקר: המוח מתחיל להתנוון כבר בגיל 45

רוצים לשמור על המוח? עשו זאת לפני גיל 45. מחקר חדש מצא כי בגיל זה המוח מתחיל להתנוון - ולא מהעשור השביעי לחיים, כפי שהיה מקובל לחשוב עד עתה. "איתור מוקדם של הידרדרות מוחית עשוי למנוע את ההחמרה", אמרו החוקרים

מרגישים שהמוח כבר לא מה שהיה פעם? כנראה שעברתם את גיל 45. אם בעבר היו משוכנעים כי התפקוד המוחי מתחיל להידרדר משמעותית מגיל 60 ומעלה, מגלה מחקר חדש כי זה קורה זמן רב קודם לכן, סביב גיל 45. על ממצאי המחקר מדווח כתב העת הרפואי "בריטיש מדיקל ג'ורנל" בגליונו החדש.

 

עוד על תפקוד המוח:

המדריך השלם להאצת תפקוד המוח

המזונות שישמרו לכם על מוח בריא וזכרון חד

 

לדברי החוקרים, לפני שנערך המחקר המחקר לא היה מידע רב על הגיל בו מתחילה ההידרדרות השכלית, אך מקובל היה לחשוב כי היא מתרחשת בעשור השביעי לחיים. עם זאת, גם התובנה הזו לא היתה מוכחת מדעית.

 

ירידה של 3.6% בתפקוד המוחי - כבר בגיל 45

במחקר הנוכחי בדקו החוקרים את יכולתם השכלית של יותר משבעת אלפים מבוגרים בגילאי 45 עד 70 במשך עשור, החל משנת 1997. הנבדקים התבקשו לעבור מספר מבדקים שכליים - בתחילת המחקר ובסיומו. כך, למשל, באחד המבדקים הם התבקשו לזכור כמה שיותר מילים

המתחילות באות S וכמה שיותר שמות של חיות מתוך רשימה שניתנה בידיהם. בדיקות אחרות בחנו גם את אוצר המילים, והיכולות הויזואליות של הנבדקים.

 

החוקרים מצאו כי הנבדקים בגילאי 45 עד 49 הראו ירידה בתפקודים המוחיים של 3.6% במהלך תקופה זו. הירידה הלכה והחמירה במשך השנים, כאשר הנבדקים שהיו בשנות ה-60 לחייהם, הראו ירידה בתפקודים המוחיים בשיעור של 8.5%.

 

במאמר מלווה כתבה ד"ר פרנסין גרודסטיין מבית החולים לנשים בבוסטון כי הממצאים הם בעלי השלכות משמעותיות במניעת דמנציה. "אין כל טיפול לריפוי דמנציה", כתבה גרודסטיין, "אולם המחקרים מראים כי איתור מוקדם של הידרדרות מוחית עוד לפני גיל 45, עשוי למנוע את ההחמרה באמצעות טיפולים תרופתיים שיפותחו בעתיד ובשיפור אורח החיים הבריא".

 

70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר

דמנציה (שיטיון בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות שמתאפיינות בירידה בתפקוד של קליפת המוח ובהידרדרות מנטלית, כשהשכיחה בהן היא האלצהיימר. אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה ברמות שונות. כ-70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככלל, ככל שעולה תוחלת החיים גדלה שכיחותה של המחלה, שפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים מכל הגזעים ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות.

 

אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעיתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.

 

השלב הראשון של המחלה, שנמשך שנתיים עד ארבע שנים, כולל שיכחה של שמות מוכרים מהיומיום, שיכחה של שמות חפצים פשוטים ושיכחה של שמות חברי משפחה וחברים קרובים. בהמשך מופיעים איבוד עניין בפעילויות חברתיות ובתחביבים ופגיעה ביכולת השיפוט.

 

בשלב השני, שנמשך שנתיים עד שמונה שנים, מתקשה החולה לזהות

אנשים שהוא מכיר כמו חברים וקרובי משפחה, הוא לא מצליח לזכור כיצד לסיים מטלות יומיות פשוטות כמו מקלחת וצחצוח שיניים, הוא מגלה בלבול ודאגה גוברים וסובל מהזיות ומנדודי שינה.

 

בשלב השלישי והמתקדם של המחלה, שנמשך שנה עד שלוש שנים, החולה כבר לא מזהה את בני משפחתו הקרובים, מתקשה באכילה, לא מבין משמעות של מילים ולא מסוגל להתלבש, להתרחץ או לשלוט על סוגריו.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניוון של המוח. כבר בגיל 45
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים