שתף קטע נבחר

אירופה תתעלם מישראל: תפתח ותבנה בשטחי C

מסמך רשמי שחיברו ראשי משלחות האיחוד האירופי לרשות הפלסטינית מותח ביקורת קשה על ישראל. האירופים החליטו לעשות מעשה כדי לתמוך בהישארות הפלסטינים באזורים הנתונים לשליטה ישראלית ולקדם פרויקטים גם ללא תיאום

אירופה החליטה על שורת צעדים העשויים לחתור תחת השליטה הישראלית בשטחי C בגדה, ונועדו להעמיק את השליטה הפלסטינית באזורים שהוגדרו בהסכמי אוסלו ככאלו הנתונים בשליטה ביטחונית ואזרחית ישראלית. כך מתברר ממסמך רשמי שחובר על-ידי ראשי המשלחות של האיחוד האירופי ברשות הפלסטינית, שהגיע הלילה (יום ה') לידי ynet.

 

עוד בערוץ חדשות:

ההאקר 0xOmar מכה שוב: פרסם מאות כרטיסים

דואגים שהגרעין לא יצמח מחדש

גלעד שליט לסרקוזי: אהיה אסיר תודה כל חיי

 

במסמך נמתחת ביקורת קשה על מדיניות ישראל שתוצאתה דלדול האוכלוסייה הפלסטינית באזורים הללו והפיכת אותם אזורים למובלעות מנותקות. לפי אחת ההמלצות, החליטה אירופה לתמוך בבניית כבישים, פרויקטים של מים ותשתיות, בתי ספר, מבנים מוניציפליים, מרכזי קהילה ומרפאות. עוד קובע הדו"ח כי יש "לתמוך בעם הפלסטיני לשמר את נוכחותו, למשל על-ידי סיוע במכליות מים, בחציר ובסיוע פסיכולוגי וסוציאלי". רבים מהפלסטינים המתגוררים באזורים הללו הם חקלאים ולכן ההמלצות מתייחסות ישירות אליהם.

 

שטחי C מהווים 62% מהגדה, אך רק 5.8% מהאוכלוסייה הפלסטינית מתגוררת בה. כותבי המסמך ציינו כי מספר הפלסטינים שמתגוררים בשטח קטן בצורה דרמטית ואוכלוסייתם הפכה למבודדת יותר ויותר מאז שישראל שולטת בשטח, בשעה שמספר הישראלים החיים בהתנחלויות בשטחים הללו הולך ועולה (מ-1,200 ב-1972 לכ-310 אלף כיום). האירופים קובעים כי הם "רואים חשיבות עליונה בשמירה על זכויות הפלסטינים בשטחי C" כדי לממש בעתיד פתרון של שתי מדינות. הם מתכוונים לנטר את ההריסות שמבצע המינהל האזרחי, ובמקביל לבנות יותר תשתיות עבור הפלסטינים.

  

במסמך תוקפים הדיפלומטים האירופים את המדיניות הישראלית כלפי הפלסטינים באזור זה: "יש לנו שלוש דאגות עיקריות ביחס לקיום פתרון שתי המדינות כאפשרות מעשית על השולחן: ירושלים, עזה, ושטחי C", אמר ל-ynet דיפלומט מערבי. הדאגה העיקרית באירופה היא שהמדיניות הישראלית בשטחי C תגרום לכך שהרשות הפלסטינית לא תוכל לקיים רצף טריטוריאלי, והיא תהיה מושתתת על טלאים בדומה למצב כיום.

  

החשש: המדינה הפלסטינית מתרחקת

במסמך נכתב כי הנוכחות הפלסטינית בשטחי C מוחלשת ללא הרף באמצעות צעדים מנהלתיים, תקנות תכנון ואמצעים נוספים שאימצה ישראל ככוח השולט. "אם המגמה הזאת לא תיעצר ולא תהיה בה נסיגה, הקמתה של מדינה פלסטינית בגבולות 1967 נראית רחוקה מתמיד". בנוסף, מבקרים האירופים את מדיניותה של ישראל בשטח בעקבות הריסות המבנים והתשתיות בכפרים הפלסטיניים, וקוראים לה לעצור אותן באופן מיידי. הם מביעים תמיכה ברשות הפלסטינית וממליצים לסייע לה בפיתוח תוכניות בכל שטחי הגדה המערבית, כולל בשטחי C, שכאמור נמצאים בשליטה ישראלית, ובמזרח ירושלים. הם גם קוראים לשפר את הסטטיסטיקה של מעבר אוכלוסייה פלסטינית לשטחי C.

  

המסמך רואה צורך בתמיכה בסקטור הפרטי והציבורי, ובבניית תשתיות רבות שדורשות את אישורה של ישראל, אולם אין במסמך כל אזכור לבקשה של אישור כזה. דיפלומט מערבי בכיר המכיר את המסמך מסר ל-ynet כי האירופאים החליטו פשוט לנסות לדלג על התקנות הישראליות. "אירופה אומרת למעשה בדו"ח הזה כי בשל החשיבות של אזורי C לקיומה של מדינה פלסטינית עצמאית, אנחנו נתעלם ממדיניות התכנון של ישראל ונתמוך במה שצריך כדי לסייע לפיתוח פלסטיני בשטח הזה". הדיפלומט הודה כי המדיניות הזו נועדה להפחית את מספר אישורי הבנייה. לדבריו, "מימון אירופי ופרויקטים הקשורים לצרכים חיוניים כמו מים לא יהיו תלויים באישור של הרשויות בישראל".

 

אמש הודיע ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, כי הרשות הפלסטינית תפסיק את השיחות שמתקיימות בעמאן, אם ישראל לא תעצור את הבנייה בהתנחלויות. עריקאת ציין כי הפלסטינים עשויים לפנות לבית המשפט הבינלאומי לפשעי מלחמה משום שאין, לדבריו, פשע גדול יותר מפשע ההתנחלויות שישראל שומרת עליו. הוא הוסיף כי אש"ף קבע אסטרטגיה חדשה בתחילתה של השנה הנוכחית שבראשה הפיוס הפנים-פלסטיני, בניית מוסדות המדינה, שיבת הפליטים וחיזוק הקשרים הבינלאומיים של הרשות הפלסטינית.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאה פלסטינית
צילום: EPA
עידוד למאמצי פיאד
צילום: נועם מושקוביץ
כיצד יגיב שר החוץ ליברמן?
צילום: AFP
מומלצים