שתף קטע נבחר

למה עלו הבדיקות במהלך הריון פי 3 בעשור אחד?

מה לא עושים כדי להיות בטוחים שהעובר ברחם מתפתח כמו שצריך? דו"ח חדש של משרד הבריאות מגלה שבעשור האחרון עלו שיעורי הביצוע של אבחונים בהריון במאות אחוזים, כך מדווח "ידיעות אחרונות". בסוף, 97% מהתינוקות נולדים בריאים

גיליתם שאתם בהריון? מזל טוב. אבל לפני שאתם מתכננים את חדר הילדים יש סיכוי גבוה שתכירו היטב דווקא חדר אחר - חדר ההמתנה לביצוע בדיקות ההריון.

 

דו"ח חדש מגלה שכמעט כמו שהישראלים אוהבים ילדים, הם אוהבים לבדוק שהכל בסדר איתם - אפילו לפני שיצאו מרחם אמם. הדו"ח, שנערך על ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות, בדק את השימוש בבדיקות גנטיות ובבדיקות הדמיה לאבחון של מומים ומחלות בעובר. במסגרת המחקר נבדקו 768 נשים הרות ב‭29-‬ מחלקות יולדות ברחבי הארץ.

 

קראו עוד על בדיקות בהריון:

 

עלייה של מאות אחוזים

הנתונים הושוו לסקר הקודם שנערך ב‭,2001-‬ והם מראים עלייה של מאות אחוזים בביצוע רוב הבדיקות. כך, לדוגמה, ב‭2001-‬ ביצעו רק ‭28%‬ מהנשים היהודיות סקירת מערכות מוקדמת - בדיקת כללית של תקינות מערכות גופו של העובר. ב‭2010-‬ קפץ שיעור הביצוע ל‭.65.6%-‬ הבדיקה נעשית באמצעות אולטרסאונד ואינה מסכנת את האם או את התינוק.

 

גם בבדיקת השקיפות העורפית, שיכולה לזהות תסמונות שונות בעובר, ניתן לראות קפיצה של כמעט פי שלושה בשיעורי הביצוע: מ‭21.5%-‬ ב‭2001-‬ ל‭62%-‬ בדו"ח הנוכחי. הבדיקה הזו נעשית גם היא באולטרסאונד, ולכן אינה מסוכנת, אך מספקת תוצאות שאינן חד-משמעיות.

 

 

הבדיקה הכמעט-יחידה שמסוגלת לזהות בוודאות תסמונות גנטיות שונות בעובר, ביניהן תסמונת דאון, היא בדיקת מי שפיר. הבדיקה נעשית באמצעות שאיבת מעט נוזל מהרחם ונושאת בחובה סיכון של כ‭1-‬ ל‭1,000-‬ להפלה (הבדיקה הוודאית הנוספת נקראת סיסי שליה, ורק אחוז אחד מהנשים מבצעות אותה, שכן היא מסוכנת יותר‭.(‬

 

דווקא בבדיקת מי השפיר ירד בדו"ח הנוכחי שיעור המבצעות (עד גיל ‭(35‬ מ‭15.4%-‬ ל‭.10.5%-‬ בהריונות מעל גיל ‭,35‬ שבהם יש סיכוי גבוה יותר להופעת התסמונות, משרד הבריאות מממן את הבדיקות - ושיעור הנבדקות עולה ל‭.47.5%-‬ כמעט חצי מהנשים מעל גיל 35 שסירבו לבצע את הבדיקה דיווחו כי עשו זאת מטעמי דת.

 

 

ככל שהאישה דתית - נבדקת פחות

באופן כללי ניתן לראות שככל שרמת ההשכלה וההכנסה של האישה ובן זוגה גבוהה יותר, עולה שיעור ביצוע הבדיקות בהריון. אך כאשר בודקים את רמת הדתיות של היולדת, נמצא דווקא יחס הפוך: ככל שהאישה דתית יותר - הסיכוי שתיגש לבדיקה קטן יותר. לבדיקת השקיפות העורפית, לדוגמה, ניגשו ‭91.9%‬ מהחילוניות, לעומת ‭88.9%‬ מהמסורתיות, ‭62.5%‬ מאלו שהגדירו עצמן דתיות ופחות משני אחוזים מהנשים החרדיות.

 

הסקר גם מגלה שהנשים החרדיות כמעט לא מבצעות בדיקות בהריון. ‭8%‬ בלבד מהן עשו סקירת מערכות מוקדמת, ‭3.6%‬ ביצעו סקירת מערכות בשלב מאוחר יותר (שלא ממומנת על ידי משרד הבריאות) - ואף אישה חרדית ממשתתפות הסקר לא ביצעה בדיקת מי שפיר.

 

‭3.6%‬ מהחרדיות ביצעו בדיקת תבחין משולש, בדיקת דם בשבוע ה‭16-‬ שמאתרת בסבירות מסוימת תסמונת דאון בעובר - לעומת ‭61%‬ בכלל האוכלוסייה.

 

 

בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית גם בביצוע בדיקות נשאות למחלות גנטיות, וכעת עומד שיעור הנשים שניגשות לבדיקה על ‭.55%‬

 

ב‭2008-‬ נוספו שתי מחלות תורשתיות נוספות לבדיקות המתבצעות במימון המדינה: סיסטיק פיברוזיס ודיסאוטונומיה משפחתית. אלא שרוב הנשים שהשתתפו בסקר כלל לא ידעו שהבדיקות מתבצעות בחינם ולא ביצעו אותן.

 

הדו"ח מספק גם נתון אחד שנוגע לתינוקות - ולא לאמהות. בסופו של דבר, אחרי כל הבדיקות, ‭97%‬ מהתינוקות נולדים בריאים לחלוטין.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ככל שרמת ההשכלה וההכנסה של האישה ובן זוגה גבוהה יותר, עולה שיעור ביצוע הבדיקות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים