שתף קטע נבחר

"הייתי מכור ללחם": איך משה דץ רזה 14 קילו?

לא רק לחולי צליאק: יותר ויותר אנשים עוברים לדיאטה ללא גלוטן ומפסיקים לאכול מאפים, פסטות ועוגות. "24 שעות" ב"ידיעות אחרונות" יצא בעקבות הטרנד החם בעולם ההרזיה

מדורי הרכילות עוקבים בשבועות האחרונים בדריכות אחר גזרתו המצטמצמת של משה דץ, שהשיל עד כה 14 קילוגרמים ממשקלו. מהר מאוד נחשף סוד הדיאטה שלו: הימנעות מגלוטן.

 

דץ לא לבד. מדובר בטרנד הלוהט בעולם המדיאטים - מלחמת חורמה על הגלוטן. בשנים האחרונות הפכה דיאטה נטולת גלוטן לטרנד לוהט בערים הגדולות בארצות הברית. מדי שנה גדל שם שוק המוצרים נטולי הגלוטן בכ‭25-‬ אחוז, כאשר אל חולי הצליאק מצטרפים אכלנים בריאים לחלוטין שמסרבים להכניס לפה מוצרים המכילים גלוטן, אחרי שגילו שמדובר בדרך יעילה ומהירה לרדת במשקל.

 

אפשר לחיות ללא גלוטן:

  

להיגמל מבצק

"תמיד אמרתי שאני מכור לבצקים ושאי אפשר לעבור את החיים בלי לחם טרי, עוגת שמרים ובוודאי בורקס‭,"‬ צוחק דץ. בעצם חצי-דץ. "לא האמנתי שאני יכול להיגמל מאכילת בצק. בכלל, אף פעם לא הצלחתי לרזות, כי היה לי מאוד קשה לעשות דיאטה. אני תמיד מאוד מרחם על עצמי בנושא הזה. רק הייתי מריח עוגה או בורקס, והריח היה גומר עליי.

 

"אין לי הסבר לזה, אבל היום זה לא עושה לי כלום. עכשיו אני יכול לשבת באמצע מאפייה, ואין לי שום רצון לגעת בדברים שם. אני נמצא עכשיו בתקופת חזרות לטיף וטף, כולם בהפסקות תוקעים בורקס, ואני אוכל פריכיות כוסמת, וקל לי. אין לי צורך בזה יותר. אני מרגיש מעולה, ויש לי פחות נפילות של עייפות באמצע היום. לא האמנתי שגמילה מגלוטן תעבוד במקרה שלי, וגם אין לי הסבר לזה, אבל עובדה‭."‬

 

גם איש יחסי הציבור רני רהב מספר שהוא נקי מגלוטן כבר שנתיים וחודשיים. "התחלתי בגלל דיאטה, אחרי שחברה המליצה לי, אבל זה לא שהפכתי לטוויגי בגלל זה. אני פשוט מרגיש שהניקיון מגלוטן בריא מאוד לגוף וגם לנפש. בסוף היום הגלוטן עושה אותנו אנשים אחרים. הטרנד הזה חזק מאוד בארה"ב, בלונדון ובאיטליה. אנשים יכולים למצוא שם בקלות מזון נקי מגלוטן‭."‬

 

גם אצלנו מתפתחת קטגוריית המוצרים נטולי הגלוטן, והביקוש למוצרים שאינם מכילים גלוטן גדל בהתמדה. מסעדות ורשתות גדולות מציעות מנות או תפריטים שלמים ללא גלוטן, ואפילו בירה נטולת גלוטן. ארומה, קפה גרג, אספרסו בר, בן עמי, שמו, מוזס, פרש קיטשן, אוונגרד, טוק טוק, פיצה מטר – כל אלה זיהו את הפוטנציאל בשוק המזון נטול הגלוטן. לא כולם עובדים בסביבה נקייה לחלוטין מגלוטן, המתאימה ממש לחולי צליאק, אבל למי שאינו חולה וסתם נמנע – זו הקלה.

 

בעת האחרונה נפתחו פה חנויות ייעודיות המוכרות רק מוצרים ללא גלוטן (עדית'ס בנמל ת"א ונטורל קייקס הוותיקה ממנה בפתח תקווה‭,(‬ מאפיות שכל מוצריהן נטולי גלוטן (שוגר דאדי בת"א ואורנים החדשה באזור התעשייה חולון‭,(‬ ואגף המוצרים הרלוונטיים במרכולים וברשתות כמו עדן טבע מרקט רק הולך ומתרחב.

 

לפני כחודשיים יצא לשוק קמח חדש נטול גלוטן בשם קמח תמי והפך בן לילה ללהיט.‬ תלמה יצאה עם קורנפלקס ללא גלוטן, אסם עם במבה ובייגלה ללא גלוטן, ו‭Free-‬ החלו לשווק חטיפי אנרגיה ללא גלוטן לילדים ולמבוגרים. מי שרוצה ללמוד לאפות ולבשל ללא גלוטן – כבר יכול למצוא סדנאות כאלה בקלות.‬

 

בימים אלה הוציא גם מכון אברהמסון, המתמחה בגמילה מסוכר ומגלוטן, את ספר המתכונים "טעמים בריאים‭,"‬ ובו יותר מ‭200-‬ עמודים של מתכונים, המבוסס על ניסיונם של הנגמלים מגלוטן ושל שף המכון, שרון ארצי.

 

מלחמת חורמה בגלוטן (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
מלחמת חורמה בגלוטן(צילום: shutterstock )

 

דעו את האויב

אז מהו אותו גלוטן שהפך פתאום לאויב הציבור? גלוטן הוא החלבון המצוי בחיטה, בשעורה, בשיפון ובשיבולת שועל. הוא מסתתר גם 

בגריסי פנינה, בקוסקוס, בבורגול, בסולת, במצות ובכוסמין. אלה שהכריזו עליו מלחמה טוענים שהוא אינו בריא לגוף האדם, יוצר שכבה דקה על הדפנות של המעי, ובכך מפריע ומשבש את ספיגת החומרים המזינים. לטענתם, מערכת העיכול שלנו אינה מסוגלת לפרק אותו באופן שלם.

 

"אם לוקחים קמח ומים ומערבבים אותם, מקבלים דבק‭,"‬ אומר אהוד אברהמסון, בעליו של מכון אברהמסון. "זהו גם מקור שמו של הגלוטן: גלו באנגלית הוא דבק. אם אופים את הדבק הזה, מקבלים בייגלה. בתעשייה משתמשים בגלוטן ליצירת דבק מעטפות וקרמים קוסמטיים, אבל גם כמסמיך ומייצב של מאפים, עוגות, חטיפים, רטבים לסלטים, ממתקים וגלידות.

 

"העניין הוא, שאכילת גלוטן גורמת לשורה ארוכה של תחלואים: נפיחויות, גזים, פריחה בעור, דיכאון, חרדה ואפילו אי-פוריות. גלוטן הוא מרכיב תזונתי מזיק, לא רק לחולי צליאק‭."‬

 

אברהמסון מספר, שלפני 26 שנה פנו למכון רק חולי צליאק וביקשו עזרה על מנת להיגמל מצריכת גלוטן. ברבות השנים החלו להגיע למכון גם אנשים בריאים ללא כל בעיה בריאותית וביקשו למחוק את הגלוטן מחייהם. בין השאר נגמלו אצלו ידוענים רבים, האחרון שבהם, כאמור, הוא משה דץ.

 

בצק פיצה נטול גלוטן

החומרים:

כף שמרים יבשים

‭1/2‬ כוס מים פושרים

‭1/2‬ כוס קמח אורז (להשיג בכל המרכולים)

‭1/2‬ כוס קמח תפוחי אדמה (להשיג בכל המרכולים)

כפית מלח

כף שומשום מלא

250 מ"ל יוגורט

ביצה

כף שמן זית

לרוטב:

800 גרם עגבניות מרוסקות בקופסה (או 8 עגבניות טריות, חלוטות ומקולפות)

‭1/2‬ כוס מים

2 שיני שום קצוצות

פלפל ומלח

כף שמן זית

 

הכנת הבצק:

‭.1‬ מערבבים בקערה עמוקה באמצעות מטרפה את כל המצרכים, עד שמתקבלת בלילה דלילה וחלקה.

‭.2‬ מרפדים תבנית בנייר אפייה, יוצקים לתוכה את הבצק ומיישרים בידיים משומנות.

‭.3‬ מורחים את רוטב העגבניות על הבצק, מוסיפים גבינה מגוררת, פטריות, זיתים או כל תוספת אחרת ומכניסים לתנור שחומם מראש ל‭200-‬ מעלות, עד שהבצק מזהיב והגבינה נמסה (כ‭10-‬ דקות‭.(‬

 

הכנת הרוטב:  

‭.1‬ מטגנים בסיר בינוני את השום בשמן הזית ונזהרים שלא ייחרך.

‭.2‬ מוסיפים את העגבניות והמים ומבשלים כ‭20-‬ דקות.

‭.3‬ מעבירים למעבד מזון וטוחנים היטב. 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יושב במאפייה ולא נוגע בכלום. משה דץ אחרי הדיאטה
צילום: רונן אקרמן
ד"ר רק שאלה
מומלצים