שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

מסיביר ועד לירוחם: סיפור גדול על אמנון זעיר

רודי קליינר, שידוע יותר כאמנון זעיר, ברח ממחנה שבויים בסיביר במלה"ע ה-1, עלה לא"י והתגייס להגנה. כאן הקים את "חיל השדה", ארגן שיירות לי-ם הנצורה והיה ממקימי ירוחם. פרק 1

רודי קליינר (1977-1897), רשום אומנם בשם אמנון זעיר, אבל היה איש רב פעלים ענק. אלמוני, צנוע ותכליתי.

 

עוד בערוץ התיירות:

 

על רודי יש מעט מאוד חומר חזותי, אבל בארכיון גן שמואל, הקיבוץ שאליו הגיע לאחר עלייתו ב-1923, יש תעודות רבות מעזבונו וספרון מרתק שבו רשמה דליה אמוץ את קורותיו, מפיו של רודי עצמו.

 

כדי לספר על האיש, אביא בפניכם מבחר תעודות וסיפורים שסיפר רודי משך חייו. רודי נולד למשפחה יהודית באוסטריה. בשנת לימודיו האחרונה, בווינה 1916, הוא מתגייס לצבא הקיסר פרנץ יוזף ויוצא להכשרת קצינים מהירה עם פרקטיקה בשדה הקרב.

 

הבריחה מסיביר

ליד קובנה בפולין, נפרץ קו החזית. רודי נפצע ונופל בשבי הטטארים. הוא מובל לסיביר למחנה שבויים, ושם מחליט להימלט מהמקום. לרודי היה כישרון בלימוד שפות, ומהר למד רוסית. במשך שלושה שבועות הוא בורח ממחנה השבויים בסיביר, כשהוא מסתתר על לוח עץ בין גלגלי הרכבת בכיוון מרכז רוסיה. מדי פעם שהרכבת עוצרת בתחנות הוא משיג אוכל.

 

כאשר הגיע לרוסטוב, מצא מפעל שבו עובדים שבויים ופליטים מכל אירופה, וגם הוא מתקבל לעבוד שם. ואז פורצת המהפכה ברוסיה. כל הפועלים חייבים להיות מאורגנים בוועדות פוליטיות. רודי נקרא לתשאול בוועד המפעל. בראש הוועד היה יהודי שמייד "חשד" ברודי וקרא לו לבוא אחרי העבודה לחוג "פועלי ציון", שפעל במחתרת ברוסטוב. הייתה זו חשיפתו הראשונה של רודי לציונות מבית מדרשו של בורוכוב.

 

המלחמה העולמית טרם נסתיימה, הצבא האוסטרי פולש לרוסיה. רודי מחליט לחבור לצבא האוסטרי שנמצא ביקטרינוסלאב (אוקראינה), ולשם הוא הולך. בפוגשו את המפקד במקום, מסתבר שעבד אצל אביו של רודי לפני המלחמה, והוא מנסה לשכנע את רודי להישאר כמתורגמן ביחידתו עד לסיום המלחמה: "הרי אם תחזור לאוסטריה תשלח לחזית האיטלקית".

 

רודי מתעקש לשוב לביתו, ונשלח משם לכמה חודשי לחימה איומים באיטליה, עד לסיום המלחמה ותבוסת הקיסרות. מכאן החל פרק העלייה לא"י של רודי, ועל כך בכתבה הבאה. 

 

התפוח לא נופל רחוק מהעץ

פרק עלום בחייו של רודי הוא סיפור משפחתו שלו. אפילו בגן שמואל לא ידעו שנישא עוד לפני עלייתו לארץ, לגרטרודה אונגר, עת למדה רפואה בברנו, צ'כיה. בשנת 1923 עלתה לארץ והייתה רופאה בעמק הירדן, ולאחר מכן הרופאה הראשונה בבית החולים בעין חרוד.

 

לרודי וגרטרודה נולד ילד, פטר שמו. ילדותו הייתה אצל הוריה של גרטרודה בצ'כיה. בשנת 1939, כאשר יצא רודי לשליחות עלומה באירופה, הוא מביא עמו ארצה את הבן פטר שמתחיל ללמוד בטכניון, אבל לא לזמן רב. הוא מתנדב לשרת בפלוגה השישית של הבאפ"ס בצבא הבריטי.

 

ביום 13.6.1942 מקבלת אמו, גרטרודה, מברק: "רב"ט פטר האס מ.א. 15500 חייל בקומנדו הבריטי במחלקה הגרמנית, נעדר בקרב במדבר המערבי". יותר מאוחר סיפר חברו ומפקדו של פטר, ישראל כרמי, את הפרטים שנודעו מחייל שניצל מאותו קרב:

 

"מחלקת קומנדו בפיקודו של פטר יצאה לפעולה התקפית על שדה תעופה גרמני. הייתה עמם משאית בה חצי טון חמר נפץ. הם התקדמו עד לפתח המחנה ונעצרו לביקורת ליד השומר בשער. גרמני עריק שחבר למחלקה הגרמנית, ירד מן הרכב 'כדי להסדיר את הניירות'. מיד לאחר מכן תקף המשמר הגרמני את אנשי המחלקה של פטר. כאשר הבינו שנבגדו. פתחו באש על המשמר הגרמני. פטר הטיל רימון לתוך משאית הנפץ. בפיצוץ נפגע בניין המפקדה הגרמני, חיילים גרמנים רבים ולוחמי המחלקה של פטר".

 

רודי סיפר שדעתה של גרטרודה נטרפה עליה והיא שמה קץ לחייה בעקבות האובדן. הבאתי בפרק זה כמה תצלומים ומסמכים של פרקי חייו ומעשיו של רודי. בפרקים הבאים אוסיף תצלומים, תעודות ודברים מפיו של רודי, מאז החל את דרכו בארץ ישראל.

 

תחנות בדרך:

1919-1916 - קצין בצבא אוסטריה, נפילה בשבי הרוסי, בריחה מהשבי חזרה לאוסטריה, שוב לחימה באיטליה וחזרה לווינה.

1921 - עליה לארץ ישראל עם חברי קבוצת החלוץ. עם הגיעם נקראים על ידי איש "השומר" לעזור בביטחון הישוב היהודי בגליל.

1923 - מגיע לישוב גן שמואל, לשם היה קשור לכל חייו.

1929, 1936 - חבר ההגנה, מארגן את הגנת הישובים כנגד פורעים ערבים באזור חדרה.

1938 - עליה לחניתה, מפגש עם ווינגייט.

1939 - שליחות דחופה של ההגנה לאירופה. עם חזרתו נקרא להקים את "פלוגות השדה".

1942 - איש הקשר של ההגנה עם מתגייסי הישוב בצבא הבריטי.

1947 - בקיץ נקרא מקיבוצו גן שמואל על ידי ההגנה, להקים ולפקד על "גליל מרכז" והקמת חט' אלכסנדרוני.

1948 - ארגון השיירות לירושלים במבצע נחשון, מפקד היישוב העברי קליה ובית הערבה בצפון ים המלח. לאחר מכן מפקד חבל סדום.

1951 - הקמת כפר ירוחם (ירוחם) לקליטת אלפי עולים חדשים.


1. רודי


2. אהבת חייו של רודי הייתה עבודת השדה, המטעים והפרדס. שם התחיל את חייו בא"י ולשם שאף תמיד לחזור בין השליחויות שעשה.


3. רישום שיחת טלפון מהמטכ"ל אל רודי, שפיקד על פינוי קיבוץ בית הערבה, מאי 1948.


4. בחודש יולי 1951 הנגב היה, כנראה, עוד שטח צבאי. רודי נקרא מביתו בגן שמואל להקמת מעברת תל ירוחם (לימים העיר ירוחם). מקום העבודה כפי שרשום בתעודה: תל ירוחם - עין חוסוב.


5. צריפים ראשונים בתל ירוחם, 1951

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רודי בצעירותו
דרגותיו של סגן אלוף אמנון זעיר (רודי)
ג. רשימת פריטים בכיסו של רודי בעת ארגון השיירות לירושלים ב"מבצע נחשון"
1929. רודי, מימין, עת בא לריפוי באוסטריה עם אחותו עדית ובעלה פאול ורבנר
מומלצים