שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

חבר, אתה חופר: יגאל ידין והמשלחת לחקר מצדה

אחרי שעזב את הקריירה הצבאית שלו כרמטכ"ל, התפנה יגאל ידין לחפור את מצדה ב-1963 וגילה בה ממצאים רבים וחשובים. תמונות מהמשלחת הארכיאולוגית לחקר האתר שהפך לסמל ואתוס עברי-ציוני

בעת שהבאתי את סיפור סמינר מצדה בפעם הקודמת, מצאתי במקרה תוך כדי סריקת אוסף צילומיו של אדי הירשביין, סדרת תצלומים שצילם על מצדה עת ליווה את המשלחת הארכיאולוגית לחקר מצדה בשנת 1963, בהנהלתו של פרופ' יגאל ידין

 

עוד כתבות במדור טיול לעבר :

 

צריך לזכור שבשנים אלו טרם הגענו למקומות המסמלים את נצחיות עם ישראל בארצו. זה קרה רק בשנת 1967, ולכן מצדה הייתה סמל ואתוס עברי ציוני שהתפתח מראשית הישוב החדש בארץ למסירות ודבקות בארץ ישראל. זאת למרות שהדעות חלוקות בדבר אותם קנאים (סיקרים) שתפסו את ההר בתקופת מרד היהודים בשלטון הרומאי במאה הראשונה לספירה, ולחמו עד טיפת דמם האחרונה על ההר.

 

לאחר מלחמת ששת הימים הגענו למקומות נוספים הקשורים למורשת ישראל, והוד מצדה דהה במקצת. בראשית שנות ה-50 יצאו משלחות למדבר יהודה ומצאו מגילות, תוואי "שביל הנחש" העולה למצדה, והחוקרים מיכה לבנה וזאב משל ערכו סקרים על ההר שדרכם למדו על מערכת איסוף המים והארמון הצפוני. בשנת 1963 הוחלט על הקמת משלחת חפירות גדולה לחקר מצדה בראשותו של פרופ' יגאל ידין.

 

בכתבה זו, צרור תצלומים מאותה עונת חפירה של האתר ההיסטורי שהחלה בשנת 1963 ועד 1965.


1. לאחר תפיסת מצדה בידי גיסות הרומאים ועזיבתם את המקום, היה האתר עזוב כמה מאות שנים ורק במאה החמישית הגיעו למקום נזירים נוצרים והקימו לַאורה - מנזר התבודדות על ההר - בחלק מהמבנים ששרדו שם. בתצלום: שער הכניסה שבנו הנזירים שהיו עולים להר דרך הסוללה ממערב. מבעד לשער נראה עמוד הרכבל שהקימו מראש מצדה לשרת את צורכי משלחת החופרים.


2. הכבלים הובילו לרגלי הסוללה. קצת מאחור נראה מחנה החופרים. מדי בוקר היו עולים החופרים דרך הסוללה לאתר.


3. מרכזיית טלפוניה בשימוש יגאל ידין הוקמה על ההר


6-4. בספרו "מצדה" כותב יגאל ידין: "עד שלא ניגשנו לחפירות המצדה, חלמנו שאולי נגלה בה מגילות. אמרתי 'חלמנו', משום שתקווה זאת לא הייתה אלא חלום בלבד וקשה היה להניח כי תתגשם. ואמנם במצדה נתגלו כתבים שחשיבותם גדולה כתגלית מגילות מדבר יהודה . נתגלו פרקים מספר תהילים, ספר ויקרא, קטעים מהספרות החיצונית: ספר בן סירא, ספר היובלות, מגילת נוהגי השבת של בני כת קומראן".

 

בתצלום נראית החפירה במבנה שבנה המלך הורדוס על ההר, ו"החשד" היה שהמורדים הכשירו אותו להיות בית כנסת עם ספסלים למתכנסים בו, ואמנם ברצפת המבנה נתגלו כתבים גנוזים מספר דברים ופרק "חזון העצמות היבשות" מספר יחזקאל.

5.


6.


9-7. משלחת תורמים נלהבים שהגיעו מאנגליה. יגאל ידין עם כסא רב-תכליתי, עוסק בהדרכתם באתר החפירות.


8.


9.


10. אחד התורמים מהמשלחת מאנגליה בעת עבודת גילוי בארמון הצפוני


12-11. עיתונאי מבין קבוצת התורמים מאנגליה מראיין את ידין.


12.


14-13. ידין צופה בעבודת החפירה באזור של הארכיאולוג דן בהט. דן נראה עומד מימין ועל שפת המצוק עומד שמריה גוטמן, שהיה חבר המשלחת.


14.

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. מרכזיית טלפוניה בשימוש יגאל ידין הוקמה על המצדה
ב. מתנדב חופר
ג. הארכיאולוג אמנון בן תור
ד. החפירה בארמון הצפוני
ה. מתנדבים חופרים
מומלצים