שתף קטע נבחר

ריח רע מהפה: 6 דרכים קלות לטיפול ומניעה

אם בשעת שיחה האדם שמולכם זז אחורה באי נוחות, אין ברירה אלא להודות: ריח הפה שלכם אינו מזכיר שושנים. האם שטיפות פה פותרות את הבעיה או רק מטשטשות אותה זמנית? כך תיפטרו מהבעיה ותמנעו ממנה מלהופיע שוב

ריח רע מהפה , או בשמו הרפואי "הליטוזיס", הוא אחד המצבים הכי לא נעימים שיש: אנו בדרך כלל לא מודעים לריח הפה של עצמנו, ונאלצים לשמוע על הבעיה מהסביבה.

 

כרבע מהאוכלוסייה סובלת מהתופעה, ולרוב מקור הריח בחלל הפה או בלשון, ורק אחוז קטן נובע ממחלות שונות, כולל סוכרת. מערכת העיכול, שאותה אולי קל היה להאשים בריח, לרוב אינה קשורה לבעיה.

 

רוצים עוד עצות בריאות? בקרו בעמוד פארם נט החדש שלנו

 

כתבות נוספות על היגיינת הפה :

 

למה זה קורה לנו?

שאריות מזון ונזלת באזור השקדים, בחלק האחורי של הלשון ובשכבה המצטברת על גביה מפורקות על ידי חיידקים, והתהליך מייצר גזים המדיפים ריח רע. גם שאריות חלבונים המצטברות על השיניים גוררות ריח רע במיוחד.

 

כאן המקום לציין את חשיבות השמירה על היגיינת הפה: שאריות שלא הוסרו והצטברו עלולות לגרום לדלקות ומחלות חניכיים המדיפות ריחות לא נעימים, וכך גם עששת ושיניים תותבות שלא נוקו כהלכה.

 

בפה המתפקד באופן בריא, נשטפים החיידקים באמצעות הרוק והריחות הרעים לא מתפתחים. לכן, גם במקרים של יובש בפה, שיכול להיגרם מנשימה דרך הפה, צום או נטילת תרופות שונות, הריח הרע עלול לשוב לביקור.

 

כשלא מגיע מספיק רוק, מצטברים חיידקים שגורמים לריח רע (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
כשלא מגיע מספיק רוק, מצטברים חיידקים שגורמים לריח רע(צילום: shutterstock )

 

אז איך נפטרים מאי הנעימות? הנה שש עצות ומוצרים שונים שיעזרו לכם לדבר ללא חשש: 

 

1. יותר מים, פחות אלכוהול וסיגריות

פה יבש הוא פה שרוק לא עובר בו בתכיפות מספקת ולא שוטף ממנו את החיידקים. עישון לא רק מייבש, אלא גם עלול להחמיר בעיות חניכיים קיימות.

 

גם אלכוהול גורם ליובש, אבל מי מאיתנו שלא מעוניין לוותר על הסיגריה והבירה, מומלץ שישתה מים אחרי העישון והשתייה,  כדי להרטיב את חלל הפה ולעזור לחיידקים להסתלק.

 

2. מסטיקים ומזון מחוספס

לעיסת מסטיקים ללא סוכר וגם מזונות מחוספסים כמו אגוזים, ירקות קשים ולחם מחיטה מלאה מעודדת היווצרות רוק בפה, שמסייע כאמור לתהליך הניקוי ומונע יובש, וכן להסרת השכבה שנוצרת על הלשון.

 

3. ארוחות קטנות ומרובות

אחרי ה"צום" של שנת הלילה, מומלץ לאכול ארוחת בוקר מזינה, ולהמשיך את היום עם ארוחות קטנות ומסודרות.

 

ריבוי הארוחות גורם להפרשת יותר רוק, והלעיסה עוזרת להוריד את השכבה המצטברת על הלשון.

 

4. שתו תה ירוק

מחקרים מראים שרכיבים בתה הירוק מעכבים פירוק עמילן משאריות מזון בפה, מה שמפחית את הריקבון המוביל לעששת ולריח רע. התה אינו מהווה פתרון לבעיה, אך בהחלט מסייע לשמור על היגיינת הפה.

 

5. ושתו גם קפה

מחקר שנערך באוניברסיטת תל אביב העלה תוצאות הסותרות את התפיסה הרווחת שקפה גורם לריח רע. מתברר שמרכיבים בקפה מעכבים את פעילות החיידקים היוצרים את הריח, ומצליחים להמעיט גם את כמות הגזים הנפלטים.

 

במחקר נבדקו כמה סוגי קפה, כך שגם אם אתם אוהבים נס או מעדיפים אותו שחור, כוס אחת לפחות יכולה לעזור.

 

קפה דווקא עוזר למנוע הצטברות חיידקים (צילום: אבישי זיגמן) (צילום: אבישי זיגמן)
קפה דווקא עוזר למנוע הצטברות חיידקים(צילום: אבישי זיגמן)

 

6. גרגור, טיפוח וצחצוח

בעזרת שמירה על היגיינת הפה ניתן גם לטפל לרוב במקור הבעיה, וגם להקדים תרופה לצחנה. שימוש קבוע בחוט דנטלי וביקורים בזמן אצל השיננית ישמרו על שיניים נקיות משאריות מזון ופלאק. צחצוח לפחות פעמיים ביום גם הוא חיוני כמובן לשמירה על ניקיון השיניים מרובדים של חיידקים ואוכל.

 

לטיפול בלשון, שעליה מצטברות שכבות של חיידקים היוצרים ריח רע, מומלץ להשתמש במנקה לשון. כטיפול משלים כדאי להשתמש במי פה לניקוי או מי פה מיוחדים לטיפול בבעיות חניכיים, ובמשחות שיניים אנטי בקטריאליות.

 

רוקח סופר-פארם שחר מסר מסביר כי "שטיפות פה על בסיס חומר חיטוי יעילות לטיפול בדלקות חניכיים. אלו שבהן הריכוז של החומר גבוה מותרות לשימוש כעשרה ימים ברצף בלבד, כי בשימוש מעבר לכך הן עלולות לגרום לצבע צהוב על השיניים. קיימות גם שטיפות פה המכילות חומרים בריכוז נמוך יותר, שבהן אפשר להשתמש על בסיס יומיומי. חשוב להשתמש בשטיפות אחרי צחצוח השיניים, ולא לאכול כחצי שעה לאחר מכן, כדי שהשטיפה תישאר בפה ואפקט ההגנה שלה יפעל".

 

"חשוב לזכור", הוא מוסיף, "שרוב שטיפות הפה, למעט אלו שבהן יש חומר פעיל ככולורקסידין, נחשבות לפתרון קוסמטי, שכן הן מטפלות בסימפטום הריח ולא בבעיה עצמה".

 

מה מציעים המוצרים לטיפול?

תרסיס פה מור-פה

תרסיס לשימוש יומיומי, בלי תופעות לוואי או אזהרות, בטעם מנטה.

מחיר: כ-15 שקל

 

שטיפת פה ליסטרין

שטיפת פה רגילה היכולה לסייע, בסוגים שונים, טעמי מנטה וחריפות משתנה. מומלץ לשימוש אחרי הצחצוח.

מחיר: משתנה, החל מ-20 שקל

 

שטיפת פה מחטאת כלורוקסידין וקלירדנט

שטיפת פה טיפולית ומחטאת למצבים של דלקות חניכיים. להשיג אצל הרוקחים, ולשימוש עד שבועיים אחרי צחצוח.

מחיר: כ-30 שקל

 

שטיפת פה, ג'ל ומנקה לשון מרידול הליטוזיס

שטיפת פה וג'ל טיפוליים המכילים שילוב של פלואוריד ואבץ כדי לפרק את תרכובות החיידקים בפה ולנטרול ריח רע. מנקה הלשון מיועד להסרת חלקיקי מזון ורובד חיידקי מהלשון.

 

מחיר: שטיפת פה: 38 שקל

                   ג'ל: 23 שקל

        מנקה לשון: 25 שקל

 

טבליות סמל-איקס - סופרב

כדור המוצמד לחיך ומתמוסס בפה, עשוי ממרכיבים טבעיים-צמחיים.

מחיר: 32 שקל



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בעזרת שמירה על היגיינת הפה ניתן גם לטפל לרוב במקור הבעיה, וגם להקדים תרופה לצחנה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים