שתף קטע נבחר

כוננות ליום האדמה: צלפים בעזה, סגר בגדה

אף שאין לישראל מידע ספציפי על כוונה להפר את הסדר, אף אחד לא לוקח סיכון. צלפים של צה"ל דרוכים בגזרת עזה, המשטרה כולה "על הרגליים", ברק הטיל סגר על הגדה ובבתי הסוהר הכינו מקום. בלבנון צפויים משתתפי "הצעדה העולמית לי-ם" להגיע לבופור. שניים מהמארגנים היו במשט לעזה

האם אירועי המחאה ייצאו משליטה? במערכת הביטחון לא לוקחים סיכון. כוחות הביטחון נערכים בכוחות מתוגברים לרגל יום האדמה שיצוין היום (ו') ברחבי הארץ ובתהלוכות ברשות הפלסטינית, בירדן ובלבנון במסגרת אירועי ההזדהות המכונים "הצעדה העולמית לירושלים". אף שהמארגנים הבהירו כי אין פניהם לאלימות, במערכת הביטחון מוכנים לכל תרחיש, שמא קיצונים יחליטו לנצל את האירועים כדי לעורר פרובוקציה. שר הביטחון, אהוד ברק, החליט להטיל סגר כללי על יהודה ושומרון, שהתחיל בחצות ויימשך יממה.

 

אירועי יום האדמה - כותרות אחרונות:

 

בצפון הארץ נערכים כוחות הביטחון להפרות סדר שעלולות לפרוץ במהלך ההפגנות המתוכננות במגזר הערבי. במסגרת ההיערכות המוגברת יוצבו מחסומים בכניסה לערים, ייערכו סיורים מוגברים ומשטרת ישראל תהיה "כולה על הרגליים", כדברי גורם במשטרה. במשטרה הדגישו שריכוז האירועים לרגל יום האדמה, בנוסף על מרתון תל אביב, הופכים את יום שישי הזה לרגיש במיוחד.

 

מקלע אוטומטי בגבול עזה. יהיה ניסיון פריצה? (צילום:  מוטי קמחי) (צילום:  מוטי קמחי)
מקלע אוטומטי בגבול עזה. יהיה ניסיון פריצה?(צילום: מוטי קמחי)

 

לפי שעה, ציינו במשטרה, אין מידע על כוונה להפוך את ההפגנות לאירועים אלימים המוניים, אך הוסיפו כי "הכוונה היא לאפשר את המחאה, אבל לא לאפשר הפרות סדר וגלישה לאלימות".

 

העצרות המרכזיות במגזר הערבי, שבהן צפויים להשתתף עשרות אלפי בני אדם, ייערכו בסכנין, בעראבה ובדיר חנא, שם החלו לציין את יום האדמה לראשונה ב-1976 במחאה על הפקעת אדמות ערביי הגליל. גם בכפר ואדי אלנעם שבנגב ייערך פסטיבל במחאה על הריסת בתים והפקעת אדמות של הבדואים.

 

"צפויות עוד הפגנות ספונטניות", העריכו נציגי ציבור ערבים, "אנחנו נתייצב ביישובים הערביים כדי שלא יהיו התפרעויות ונשמור על שקט מוחלט". שייח' כמאל חטיב, סגן ראש הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, העריך כי יום האדמה יעבור בשקט. "הכול תלוי בממשלת ישראל", הוא אמר ל-ynet, וקרא למשטרה שלא להפעיל כוח מול המפגינים. "על המשטרה לדעת שאלימות רק מחממת את האווירה במגזר הערבי, וזה דבר לא רצוי".

 

בירושלים, הנחשבת לאזור רגיש בכל יום שישי ממילא, תוגבל כניסת המתפללים להר הבית ואלפי שוטרים יוצבו בעיר וכן בגזרת עוטף ירושלים. החשש במשטרה הוא שעימותים בירושלים עלולים להשפיע על יתר ההפגנות המתוכננות בארץ. ההיערכות כוללת גם את שירות בתי הסוהר, שם הכינו מבעוד מועד מקומות כליאה לעצורים בכל מתקני הכליאה בארץ.

 

שקי החול מוכנים. באוגדת עזה נערכים ליום רגיש (צילום:  מוטי קמחי) (צילום:  מוטי קמחי)
שקי החול מוכנים. באוגדת עזה נערכים ליום רגיש(צילום: מוטי קמחי)

 

כוחות הביטחון יגבירו ערנות גם ברחבי יהודה ושומרון. גורמים צבאיים מסרו שעדיין אין אינדיקציות המצביעות על מקומות ספציפיים שבהם עלולות לפרוץ הפרות סדר בקנה מידה גדול, אך במוקדי החיכוך בנעלין ובנבי סלאח, שם יש עימותים מדי יום שישי, ייערכו הצבא והמשטרה בכוחות גדולים.

 

התהלוכה המרכזית בגדה המערבית צפויה להגיע למעבר קלנדיה, שם על פי ניסיון העבר מתרחשות הפרות סדר אלימות. בנוסף, יתקיימו תהלוכות שינסו להגיע למעבר קבר רחל סמוך לבית לחם, וכן תהלוכה נוספת שתצא משער שכם בירושלים.

 

מוסטפה ברגותי, מזכ"ל מפלגת היוזמה הלאומית הפלסטינית, התייחס לאירועי יום האדמה ואמר כי ההפגנות המתוכננות היום הן אבן דרך בהתעוררותה של ההתנגדות העממית, ושל תנועת הסולידריות הבינלאומית עם העם הפלסטיני.

 

הוא הבהיר כי מטרת הצעדות היא השגת חופש ועצמאות לעם הפלסטיני, סיום משטר האפרטהייד והטיהור האתני, ואיחוד בין ההתנגדות העממית לתנועת הסולידריות הבינלאומית.

 

ברצועת עזה צפויה להתקיים עצרת מרכזית ועדיין לא ברור האם משתתפי העצרת מתכוונים לצעוד לעבר אחד המעברים בין ישראל לבין רצועה.

 

בשל הרגישות של גזרת עזה, נערכו כוחות צה"ל בדריכות עם צלפים, מחשש שפלסטינים יתקרבו לגדר. במקרה כזה יבצעו הצלפים ירי הרתעתי תחילה ואם יבחינו בניסיון לפרוץ את הגדר, יכוונו לרגליהם של המפגינים בכדורים בקוטר קטן. באימון שקיימו שלשום לוחמי גדוד הסיור של חטיבת הנח"ל התאמנו הצלפים בירי לכיוון הברכיים של המטרות.

 

הצלפים בגזרת עזה מתאמנים לניסיון פריצה של הגדר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הצלפים בגזרת עזה מתאמנים לניסיון פריצה של הגדר(צילום: מוטי קמחי)

 

בצה"ל מתכוננים לאירועים על בסיס מבצע "זרעי קיץ", שאמור היה לצאת לפועל לצד ניסיון הפלסטינים בשנה שעברה להכריז על מדינה באו"ם. ההיערכות כוללת גם את הפן ההסברתי, במסגרתו יצוידו הלוחמים ביחידות השונות בציוד צילום שיאפשר להם לתעד בכל נקודה את האירועים ולשדר תמונות באיכות גבוהה ובשידור חי לחמ"ל דובר צה"ל בתל אביב, ומשם להפיצם במהירות לכלי התקשורת ולרשתות החברתיות.

 

ביתר הגזרות הכוחות קיימו מסדרי הכנות ורענון למגוון האמצעים לפיזור הפגנות שהוכנו ל"זרעי קיץ", בהן רימוני הגז וההלם, מתיזי מים, אמצעי הבואש שמפיץ ריח רע והאמצעי שמפיץ רעש מחריש אוזניים.

 

צעדת ההזדהות מלבנון: מראות יום הנכבה יחזרו?

מערכת הביטחון תעקוב מקרוב אחר הנעשה מעבר לגבולות. תהלוכות מחאה מתכוננות בין היתר ברכס עלי טהאר, סמוך למבצר הבופור, הנמצא כחמישה קילומטרים צפונית-מערבית למטולה. בעקבות אירועי יום הנכבה ויום הנכסה האחרונים, קיים חשש שהמפגינים ינסו לחצות את גדר הגבול. ככל הנראה ממצרים ומסוריה לא ייצאו תהלוכות לכיוון ישראל, בשל המצב הפוליטי בשתי המדינות, ושם יסתפקו באירועים מקומיים.

 

לפי דיווח שפורסם השבוע באתר הלבנוני "דיילי סטאר", התהלוכה לא מתוכננת להגיע לחיכוך בגבול. על פי הכתבה, גורם המקורב למארגני הצעדה אמר כי מסלול התהלוכה יהיה לכיוון מבצר הבופור, בינת ג'בל ונקורה, מבלי להתקרב ל"קו הכחול". הסיבה לכך, לדבריו, נעוצה ברצון להימנע מאירוע דומה לזה שהתרחש ביום הנכבה במאי 2011, שבמהלכו נהרגו כעשרה מפגינים מירי צה"ל ועשרות נפגעו סמוך לכפר מארון א-ראס. "בהתחשב במה שאירע שנה שעברה, אנחנו צריכים לבחור מקום שלא יהיה קרוב מדי לגבול, כדי שלא נחזור על החוויה משנה שעברה", אמר אחד ממארגני הצעדה.

 

שניים ממארגני הצעדה השתתפו במשט לעזה

בנוסף, דווח השבוע כי לפחות שניים ממארגני צעדת ירושלים העולמית היו על סיפון המרמרה באותה תקרית קשה במאי 2010 שבו השתלטו חיילי השייטת על הספינה והרגו תשעה פעילים. אחד מהפעילים שהיה שם וגורש ללבנון הוא נביל חלאק, אזרח אירי-לבנוני שמשמש גם כמתאם של הוועד הבינ"ל לשבירת המצור מעל רצועת עזה.

 

שניים ממארגני הצעדה השתתפו במשט לעזה על סיפון המרמרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שניים ממארגני הצעדה השתתפו במשט לעזה על סיפון המרמרה(צילום: AFP)

 

בדף הפייסבוק שלו ניתן לראות את עמדותיו האנטי-ישראליות המובהקות. שם ניתן למצוא תמונה של דלאל מוגרבי, המחבלת הפלסטינית אשר ביצעה את פיגוע האוטובוס בכביש החוף ב-1978 והביאה למותם של 37 ישראלים וביניהם 13 ילדים. לצד אותה תמונה הוא כותב: "דלאל הגיבורה, שאלוהים יברך אותך". מצד ימין ניתן לראות תמונה של חלאק מבקר בקברו של עימאד מורנייה, בכיר חיזבאללה שחוסל בדמשק לפני ארבע שנים.

 

בדומה לחלאק, גם שרה קולבורן, חברת הוועד המרכזי של צעדת ירושלים העולמית, שתפקידה לנהל את הקמפיין הבריטי להזדהות עם הפלסטינים,

השתתפה במשט לעזה ושהתה על סיפון הספינה הטורקית.

 

לפני שלושה ימים היא כתבה מאמר דעה בעיתון גרדיאן הבריטי תחת הכותרת: "ירושלים היא הלב של המאבק הפלסטיני". "המאבק לחירות, שלום וצדק עבור הפלסטינים הוא סוגיית מרכזית עבור אלה מאיתנו אשר מחויבים לשוויון וזכויות אדם", כתבה קולבין והסבירה: "אני גדלתי בתקופה של האפרטהייד בדרום אפריקה. וראיתי את הפוטנציאל שלנו להתנגד בהצלחה לאי צדק. זו הסיבה שהפלגתי יחד עם המרמרה עם משתתפים מיותר ארבעים מדינות בניסיון לשבור את המצור הישראלי מעל עזה". לדבריה, "צעדת ירושלים העולמית ממשיכה את המסורת הזו כיוון שהיא מהווה התארגנות בלתי אלימה נגד ההפרות הישראליות של החוק הבינלאומי".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 29/03/2012 23:56

 

בהכנת הידיעה השתתפו יואב זיתון, אליאור לוי, עומרי אפרים, מאור בוכניק, רועי קייס, איתמר פליישמן, חסן שעלאן ורענן בן צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנות יום האדמה בשטחים, אשתקד
צילום: רויטרס
צלפים בגזרת עזה מתכוננים
צילום: מוטי קמחי
שייח כמאל חטיב. נשמור על השקט
צילום: עידו בקר
צילום: איי פי
ההתנגדות העממית מתעוררת. מוסטפה ברגותי
צילום: איי פי
מומלצים