שתף קטע נבחר

דיקור ושיאצו למיצי: טיפולי רפואה משלימה לחיות

הכלבה ג'ולה טופלה בצמחי מרפא ונעמדה על הרגליים, והפרה 369 טופלה בדיקור וניצלה ממוות. יותר בעלים של חיות מחמד ומשק פונים לווטרינריה משלימה. איך זה עובד?

"ניסינו הכל. עשינו המון בדיקות, ניסינו מיני טיפולים - אבל ג'ולה המשיכה לצלוע", מספר הבעלים שלה ינוש בירו. "כאב לה ללכת, כאב לה לקום, על ריצה לא היה אפילו על מה לדבר. הבנו שלרפואה הקונבנציונלית לא נשאר מה להציע לנו, אז החלטנו לנסות דיקור".

 

חיות מחמד טובות לבריאות:

 

הסיפור של חולה שהגיע לרפואה המשלימה כשנואש מהרפואה המערבית הוא כיום כבר סיפור מוכר, אלא שבמקרה הזה החולה לא הייתה אדם אלא כלבת רועים גרמנית בת 7.5 שנולדה עם בעיות באגן, שלמרות הטיפולים והתרופות רק הלכו והחמירו.

 

"הווטרינר היה זה שהמליץ לנו על מטפלת ברפואה משלימה לכלבים", משחזר בירו, "וכך הגענו לאורלי זכאי. היא טיפלה בג'ולה בדיקור ובצמחי מרפא ומצבה התחיל להשתפר. אחרי כמה חודשים ג'ולה הצליחה לעמוד על הרגליים, ואחר כך התחילה לעלות במדרגות וחזרה לישון איתנו בחדר השינה. בשלב הבא הצליחה לקפוץ להתכרבל לידנו על הספה שמול הטלוויזיה, והיום היא אפילו רצה מדי פעם. אין לי שום הסבר אחר לשיפור במצבה מלבד הטיפולים המשלימים".

 

פרות ועזים על מיטת הטיפולים

ג'ולה היא אולי חלוצת העדר, אבל היא לא לבד. אוכלוסיית הולכי על ארבע המטופלת בטיפולי הרפואה המשלימה הולכת וגדלה. כלבים, חתולים ואפילו פרות ועזים מוצאים את עצמם לאחרונה על מיטת המטפל האלטרנטיבי, נהנים מטיפולי דיקור, צמחי מרפא, לייזר רך, עלוקות רפואיות, שיאצו, אקופרסורה, הומיאופתיה ועוד.

 

למעשה הם נהנים אפילו משיטות חדשות שאינן מוכרות בתחום הרפואה המשלימה לאנשים, כמו דיקור במחטי 24 קראט.

 

התחום, שמפותח מאוד באוסטרליה, אנגליה וארצות הברית, תופס תאוצה גם בארץ. ד"ר שגיב בן יקיר, וטרינר ומומחה עולמי לרפואה משלימה בחיות, הקים כבר לפני עשור קורס לרפואה משלימה לחיות במכון וינגייט. מאז פתיחתו הכשיר הקורס כ-70 מטפלים.

 

גם סמינר הקיבוצים פתח השנה תוכנית הכשרה, ויותר ויותר וטרינרים "מערביים" משלבים מטפלים משלימים במרפאה, כמו ד"ר רפי קישון, שבעצמו עוסק גם ברפואה וטרינרית טבעית ומעסיק במרכז הווטרינרי הרב תחומי ברמת אביב מדקרת קבועה.

אפילו יריד "חיים בריאים", שמתקיים בדיזנגוף סנטר מדי יום שישי ועד עכשיו פרש את מיטות הטיפול שלו רק בפני הולכי על שתיים, פתח לאחרונה את שעריו גם לחיות מחמד.

 

גם תחום תוספי התזונה אינו פוסח על הולכי על ארבע. על מדפי חנויות החיות אפשר לראות לאחרונה אריזות הנושאות כותרות כמו "לחיזוק המערכת החיסונית", "לכלבה המיניקה" ו"לכלב הקשיש". מדובר במזונות המועשרים בתה ירוק, צמחי מרפא, אצות ועוד. חלקם נועדו לסייע לבעלי חיים המתמודדים עם בעיות מסוימות.

 

כך למשל, יש מזון מועשר בגלוקוזמין לחיזוק המפרקים לכלבים ותיקים, מזון נטול רכיבים אלרגיים לאלה הסובלים מאלרגיה, ומזון מיוחד לאלה הסובלים מנשירה או ממשקל עודף. לצדם יש מזונות המועשרים בוויטמין D, בברזל או בסיבים שאמורים להיטיב את מצבם הבריאותי של כל בעלי החיים ולסייע להם לשמור על בריאותם ולמנוע מחלות.

 

מזון מיוחד לכלבה המניקה ולכלב הקשיש (צילום: index open) (צילום: index open)
מזון מיוחד לכלבה המניקה ולכלב הקשיש(צילום: index open)

 

מסלול המרידיאנים החייתי

אז מי בעצם מביא את חיית המחמד שלו למטפל המשלים? לדברי המומחים, יש שני "גזעים" של בעלים. "ישנם אלה שבוחרים ברפואה משלימה עבור עצמם", אומר ד"ר בן יקיר. "אותם אלה שמנסים להימנע ככל האפשר משימוש בסטרואידים ואנטיביוטיקה ומעדיפים צמחים או טיפולי מגע". חסידי הרפואה המשלימה האלה מעדיפים שלא להפלות את בני ביתם הפרוותיים ומחפשים עבורם רפואה דומה.

 

אבל הרוב הגדול אינם בוחרים ברפואה משלימה כאפשרות הראשונה אלא מגיעים אליה אחרי שנואשו ממה שהיה לווטרינריה הקונבנציונלית להציע. מדובר באנשים שבעלי החיים שלהם סובלים מבעיות רפואיות כרוניות או ממאירות שגורמות להן סבל או סכנה ושהרפואה לא נותנת להם הרבה תקווה. הבעיות הרפואיות העיקריות שבשלהן אנשים מגיעים לקליניקה הן בעיות מפרקים ושלד (שגורמות לצליעה ובעיה בתנועה), בעיות עור כרוניות, דלקות אוזניים ואחרות, בעיות במערכת השתן וכמובן מחלות סרטן.

 

אט־אט מצטברות עבודות מדעיות שמצביעות על שיטות הטיפול לכל אחת מהבעיות. "דיקור הוכח במחקרים בבעלי חיים כמסייע לטיפול בפריצות דיסק ובשיתוקים", מסביר ד"ר בן יקיר, "צמחי מרפא נמצאו כיעילים לבעיות של מערכות פנימיות (מערכת הנשימה והעיכול), מניפולציות פיזיות נמצאו יעילות בשיקום אורתופדי".

 

הטיפולים המשלימים אמנם רווחים כיום בקרב הולכי על שתיים ולא מעט שיטות אף הוכחו כיעילות מדעית, אבל איך מיושמים ערכי היסוד של הרפואה המשלימה, הרואה בגוף ובנפש שלם אחד, בבעלי חיים? האם המנגנונים ההוליסטיים של הכלבים והחתולים, אלה הקשורים ביין ויאנג, בגוף ונפש, מקבילים לאלה של המין האנושי?

 

"כן", אומר ד"ר קישון. "הווטרינר מטפל ממילא כמעט בכל המחלות - בעור, בכליות, ברפואה פנימית וגם בנפש. גם אם קשה להבין את המצוקות של החיה בשל היעדר דו שיח מילולי, ההתבוננות בתחושות שלה מאפשרת להבין אותה. גם העצות ההתנהגותיות הן חלק מהטיפול בה".

 

"כשכלב שהיה מעורב בתאונה מגיע לווטרינר רגיל, הוא יטפל בחבטה שקיבל", מדגים ד"ר בן יקיר. "הווטרינר המשלים, לעומת זאת, ירשום לו גם צמחי מרפא לטיפול בחרדות עקב האירוע הטראומתי". אורלי זכאי, מטפלת ברפואה סינית בבעלי חיים והיועצת לרפואה אלטרנטיבית של רשת חנויות המחמד פט ביי, מספרת על כלבים שהגיעו אליה במיוחד לטיפול בבעיות התנהגות. "יצא לי לטפל באמצעות צמחי מרפא בתוקפנות, ואפילו בביישנות, ואף לתמוך בעזרתם בשיעורי אילוף".

 

למעשה, לא רק שהאנרגיה של בעלי החיים זורמת במסלולי המרידיאנים בדומה לזו של האנשים, אלא שאת מסלולי המרידיאנים של בעלי החיים הצליחו למפות ולאשש במחקרים מדעיים. כך למשל, לדברי ד"ר בן יקיר נערכו מחקרים שהזריקו חומרים רדיואקטיביים לגוף פרה (לא לתוך כלי דם). לאחר מכן, כשגוף הפרה צולם, התברר שהחומרים זרמו באותם המסלולים שמציירות מפות המרידיאנים. מחקרים אחרים שבמסגרתם נצבעו תאי גזע עובריים, הראו שדיקור גורם להם לנוע בכיוון שמפת המרידיאנים הייתה מנבאת. שערות סוסים הזדקרו לאורך כל המרידיאן בעת דיקור ועוד.

 

ובכל מקרה, אם להתרשם מחוויית העוסקים בטיפול, הרי שהמנגנונים של בעלי חיים דומים מספיק כדי שהטיפולים יוכתרו כהצלחה. "התוצאות בעבודה עם בעלי חיים", מספרת זכאי, שטיפלה בעבר באנשים, "הרבה יותר מובהקות ומהירות". וד"ר בן יקיר מעלה את ההשערה: "אולי מכיוון שמדובר כאן ביצורים לא מילוליים, לא קוגניטיביים, שאין להם ספקות וחשדות, הטיפולים עובדים טוב יותר".

 

המקרה של 369

לא רק שג'ולה, צ'יקו ורקס הם יצורים ספקנים וחשדנים פחות, גם לנו קשה יותר להטיל ספק בהצלחות הטיפולים עליהם. אחר הכל, אם יש שיפור במצבם, קשה לפטור אותו בטיעון לאוטוסוגסטיה או לאפקט פלצבו. דוגמה מאלפת מספקים הטיפולים של רחל יהושע, בוגרת מסלול רפואה משלימה בחיות בווינגייט, המתמחה בין היתר בטיפול בפרות.

 

יהושע, מתוקף היותה נשואה למנהל הרפת בכפר הנוער בן שמן, התנסתה בטיפול בפרות. הפרה הראשונה שלה, 369, חבה לה את הצלתה מהנסיעה לבית המטבחיים. 369 שברה את רגלה, לקתה בדלקת וטופלה זמן ארוך באנטיביוטיקה. החלב שלה נשפך לפח והמגדלים כמעט נואשו ממנה. אבל יהושע, שנכנסה לתמונה מצוידת במחטים ובעלוקות, הצליחה במקום שבו נכשלה האנטיביוטיקה ו־369 התאוששה.

 

לאחרונה הצליחה יהושע לטפל בתופעה שאוטוסוגסטיה תתקשה עוד יותר להסביר. היא החלה לטפל בפרות שבדיקות שגרתיות של חלב מצאו אצלן תאי דלקת (תאים סומאטיים). הפרות לא גילו שום תסמינים של מחלה, אבל על פי התקן של משרד הבריאות החלב שלהן אסור לשתייה. טיפולי דיקור ולייזר רך שעשתה להן יהושע החזירו אותן לשוק החולבות בתוך זמן קצר.

 

הטיפול של יהושע בתאים הסומאטיים מלמד על כך שהטיפול ברפואה משלימה בבעלי חיים הוא לא רק בגדר השלמת פערים בין הולכי על ארבע להולכי על שניים, אלא גם גילוי פוטנציאל חדש של שיטות רפואה.

 

ד"ר קישון אמנם משתעשע מהרעיון ש"זו הפעם הראשונה בתולדות ההיסטוריה שבה שיטות טיפול מנוסות קודם על בני האדם ואז על חיות", אבל למעשה חלק מהטיפולים בבעלי החיים נעשים באופנים שלא נעשו על בני אדם. כך למשל, טיפולים באמצעות עלוקות וארס דבורים - שיטות שמעוררות רתיעה טבעית בלא מעט אנשים - הופכים לשיטות טיפול נפוצות בבעלי חיים, וכך הניסיון והידע שנצברים בטיפול בשיטות אלה מעמיקים.

 

בין אם מדובר בטרנד חולף ובין אם בהתקדמות ובהשתכללות של הרפואה הווטרינרית, דבר אחד ברור - חוויית הטיפול הרפואי של בעלי החיים שלנו הולכת ומשתנה. אם ייכתב סרט המשך ל"101 דלמטים", הוא מן הסתם יכיל דיאלוגים כמו: "גם הבעלים שלי השתגע. הוא התחיל להאכיל אותי בצמחים סיניים בעלי שמות משונים", או "אתם לא מאמינים מה הדיקור עשה לי. תודה לאל שהבעלים שלי הפסיק עם האנטיביוטיקה הזאת שרק החלישה אותי ולא עזרה".

 

אבל איך שלא יהיה, הכניסה של הרפואה המשלימה לעולם בעלי החיים מהווה נדבך נוסף למגמה שאנו עדים לה בשנים האחרונות - הרפואה המשלימה הפכה לענף מרכזי שאי אפשר לפסוח עליו בכל סוג של טיפול רפואי, כולל וטרינריה.

 

טיפולי דיקור ולייזר רך החזירו את הפרה לשוק החולבות (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
טיפולי דיקור ולייזר רך החזירו את הפרה לשוק החולבות(צילום: Index Open)

 

טיפים טבעיים לטיפול בכלבים

1. יבשו את הכלב אחרי הטיול. אם הכלב שלכם סובל מבעיות מפרקים, יבשו אותו במגבת כשתחזרו מטיול במזג אוויר קר או לח. עשו לו עיסוי קצר כדי להזרים את הדם לאזור האגן והרגליים ודאגו למצע רך ויבש לשינה.

 

2. אל תיתנו לו שוקולד, ענבים או אבוקדו. באבוקדו יש חומר שנקרא פרסין, שכמות גדולה ממנו מסכנת כלבים; ענבים וצימוקים עלולים לגרום לכשל כליייתי; שוקולד עלול לגרום להקאות ולשלשולים ובכמויות גדולות אף לפגיעה בלבלב.

 

3. תנו לו לכרסם ירקות כמו גזר או גבעול סלרי. הוא אמנם כלב ולא אוגר, אבל מזון טרי ולא מעובד בריא לו כמו לנו.

 

4. הוסיפו יוגורט ביו או כדורי פרוביוטיקה לתפריט היומי, בעיקר לכלבים שנוטלים אנטיביוטיקה, הפוגעת באוכלוסיית החיידקים הטובים שבמעיים, וגם לגורים, הרגישים להתפתחות זיהומים ופטריות.

 

5. שלבו בתפריט גם תה קמומיל. הוא יסייע לטיפול בגזים, כאבי בטן, חרדות וגירויים קלים בעור. פשוט הוסיפו אותו למים או לאוכל.

 

6. וכשצריך, משחו אותו על פצעים. לפצעים בעור שטפו את העור המגורה בתה קמומיל או בתה ירוק שקורר. במקרה של דלקת עיניים, השתמשו בתה לקומפרסים.

 

אפקט מתמשך: דיקור במחטי זהב טהור

אחד מהטיפולים שנוסה לראשונה בטיפול בדלקות מפרקים בבעלי חיים וקיבל תיקוף מדעי הוא דיקור במחטי זהב. "בשנות ה־70 היו בארצות הברית רק 20 וטרינרים שעבדו כמדקרים", מספר ד"ר שגיב בן יקיר. "אנשים שרצו להיעזר בשירותיהם היו צריכים לנסוע פעם בשבוע למרחקים ארוכים.

 

אחד מהווטרינרים האלה, ד"ר גריידי יאנג, החליט לנסוע למזרח כדי לחפש שיטת דיקור שחוסכת את הצורך להגיע למטפל לעתים תכופות. והוא מצא אותה: דיקור במחטי זהב טהור (24 קראט).

 

בשיטה זו מותירים בנקודת הדיקור חתיכת זהב זעירה שגורמת להפעלה מתמידה של נקודת הדיקור. ד"ר יאנג החל לעבוד בשיטה וחווה הצלחות בתחום דלקות מפרקים ובבעיות אגן בשם היפדיספלזיה".

 

בו זמנית החלו לחקור בעולם את מנגנון הפעולה של כדוריות הזהב הקטנטנות בבעלי חיים. בארץ ערך את המחקרים ד"ר בן יקיר עצמו. לדבריו, "המחקרים הוכיחו את מנגנון הפעולה של כדורי הזהב. נראה שהמלחים בזהב מושכים אליהם את תאי הדלקת, וכך מתחולל הריפוי. באירופה טופלו בשיטה זו כ־30,000 איש בשנים האחרונות, רובם קיבלו טיפול בדלקות מפרקים".

 

ייעוץ מקצועי: אורלי זכאי, מטפלת ברפואה סינית בבעלי חיים

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חוויית הטיפול הרפואי של בעלי החיים שלנו הולכת ומשתנה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים