שתף קטע נבחר

"ייתכן שהסרטון לא קביל להרשעת הסמח"ט"

במצ"ח מנסים לשים יד על התיעוד המלא של התקרית שבה הטיח סא"ל שלום אייזנר את נשקו בפניו של פעיל שמאל. הלחץ בצה"ל רב, אבל משפטנים צבאיים מטילים ספק בצורך להעמידו לדין פלילי. "במקרים חמורים יותר הסתפקו בעונש משמעתי". פרס גינה: הזדעזעתי, אך זה מקרה בודד שלא משליך על הכלל

חוקרי מצ"ח פתחו הבוקר (יום ב') בחקירת האירוע שבו הטיח סגן מפקד חטיבת הבקעה, סגן-אלוף שלום אייזנר, את נשקו האישי בפניו של פעיל שמאל מדנמרק. החוקרים ינסו לשים יד על הגרסה המלאה של הסרטון שצילמו פעילי השמאל, אשר הופץ באינטרנט בגרסה ערוכה שבה לא מוצגת האלימות כלפי חיילי צה"ל.

 

עוד כתבות על התקרית:

הסמח"ט הושעה: "לא הייתי צריך להניף את הנשק"

רבנים למען הסמח"ט: צה"ל מיהר, היה מצב חריג

 

החוקרים צפויים גם לגבות עדויות מהנוכחים באירוע שהתרחש לפני יומיים בכביש 90, כאשר חיילי צה"ל התעמתו עם פעילים פלסטינים וזרים שיצאו לרכיבת אופניים במחאה על האיסור על פלסטינים לנוע בציר. בעקבות התקיפה, נזקק הפעיל הדני לטיפול בבית חולים. העדויות, כולל של החיילים שהיו במקום, ישפיעו על ההחלטה אם להעמיד את סגן-אלוף אייזנר לדין משמעתי או פלילי.

 

בצה"ל השעו את סגן מפקד החטיבה בעקבות המקרה. הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, הבהיר כי הוא רואה את המקרה "בחומרה רבה", וראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי "התנהגות כזאת לא מאפיינת את חיילי ומפקדי צה"ל, ואין מקומה בצה"ל ובמדינת ישראל".

 

בצהריים הצטרף אליהם גם הנשיא שמעון פרס, שאמר במהלך סיור ברמת הגולן: "הזדעזעתי כמו כולם לראות את התיעוד של האלימות. חשוב לזכור כי זהו מקרה בודד ואת המקרה הזה צריך לעקור ולהוקיע והוא בשום אופן אינו משליך על הכלל. אני חושב שצה"ל הגיב בצורה ברורה והוא חוקר את המקרה".

 

"להפריד בין פעולות שיטור לפעילות מבצעית" 

אולם, משפטנים צבאיים בכירים אמרו בשיחה עם ynet כי ייתכן שההד התקשורתי של הסרטון ולא שיקולים ענייניים יובילו להחלטה להגיש כתב אישום נגד סגן מפקד החטיבה. "היו מקרים חמורים יותר ודומים שבהם הוחלט להסתפק בענישה משמעתית על-ידי קצין בכיר, שיכולה לכלול עונשי מחבוש, נזיפה אך לא הורדה בדרגה. אפשר גם לעכב את קידומו ללא העמדה לדין", הסביר עו"ד אבי עמירם, אלוף-משנה במילואים שכיהן בעבר כמפקד פלוגה בצנחנים ומשמש כסנגור צבאי במילואים.

 

"הסרטון מתאר רק קטע אחד מתוך אפיזודת אירועים שלמה שלא ראינו", הזכיר עו"ד עמירם, "אם הוא יטען להגנה עצמית ויזוכה, ייתכן וכלל לא ייענש. בכל מקרה, מי שישפוט אותו יידע שמדובר באקט תעמולתי. צריך לזכור תמיד שצה"ל נאלץ לבצע פעולות שיטור שלא אומן להן והגיע הזמן שתתבצע הפרדה מוחלטת בין פעולות השיטור לפעילות המבצעית בה הצבא מומחה".

 

אייזנר מניף את נשקו. "אפיזודת אירועים שלא ראינו" ()
אייזנר מניף את נשקו. "אפיזודת אירועים שלא ראינו"

 

עו"ד אילן כץ, אלוף-משנה במילואים שכיהן כסגן הפרקליט הצבאי הראשי ושופט צבאי, אמר: "אני לא מבין למה בכלל יצאו בעליהום כל כך גדול ומהר מדי מצד ראש הממשלה ושרים. היו מקרים נוראים יותר בשנים האחרונות, כולל המקרה של המג"ד מנעלין, ולא יצאו בגינוי כזה. מישהו מהם ראה את התחקיר?". לדבריו, "אם יוכח שמדובר בסרט קטוע שאינו משקף את כל האירוע המלא, שכולל גם את התקיפה של הפעילים נגדו, ייתכן שהראיה הזו כלל לא תהיה קבילה בבית המשפט". סגן-אלוף אייזנר עצמו אמר כי חייליו תיעדו גם הם את האירוע - עד שהסוללה אזלה. לדבריו, מדובר ב"תקלה חמורה".

 

עורכי הדין סגן-אלוף (מיל') שלמה ציפורי ושלמה רכבי ייצגו את סגן-אלוף עומרי בורברג, "המג"ד מנעלין" שאחז בפלסטיני כפות בזמן שחייל שלו ירה לעבר רגלו. "גם אם נראה שמדובר בטעות של רגע בשיקול הדעת, הערוץ הפלילי אינו מתאים לטיפול במקרים מסוג זה", אמרו, "ניסיון העבר מלמד כי יש לוודא שהחלטות בעניין סגן מפקד החטיבה יתקבלו רק לאחר ראייה רחבה של מכלול הנסיבות שהובילו לאירוע ובכללן הכשרת חיילי צה"ל להתמודדות עם אירועים כאלו. יש לזכור כי כל עוד מדינת ישראל תשלח את חיילי צה"ל לבצע משימות שיטור, תקלות מסוג זה עלולות להתרחש".

 

האירוע בכביש 90. הסרטון המלא יגיע למצ"ח? ()
האירוע בכביש 90. הסרטון המלא יגיע למצ"ח?
  

"המצלמה לעתים יותר קטלנית מהרובה"  

קצינים בכירים בצה"ל גינו הבוקר שוב את התנהגותו של אייזנר, והביעו תסכול מההשלכות ההסברתיות של התקרית. קצין הפועל בגזרת יהודה ושומרון אמר: "צה"ל עבר מהפכה בשנים האחרונות והבין שהמצלמה היא כלי נשק לכל דבר, ולפעמים קטלני יותר מהרובה. אין קצין ואין לוחם ביהודה ושומרון שלא מתודרך בנושא, וראיה לכך שחיילים פחות ופחות נופלים במלכודות שטומנים להם הפעילים כי הם יודעים שזו פרובוקציה מתוכננת".

 

באימון חטיבת "כפיר" עם נשק ומצלמה (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
באימון חטיבת "כפיר" עם נשק ומצלמה(צילום: יואב זיתון)
 

בשנה האחרונה הלכו בדובר צה"ל צעד אחד קדימה וחילקו ללוחמים מצלמות

וידאו וערכות שידור לאחור, ברמת הגדוד ולעתים אף ברמת הפלוגה, כך שכמעט בכל חפ"ק שקופץ לכל זירת אירוע, מהפרת סדר ועד למעצר מבוקש, יש מצלמה שמופעלת על-ידי לוחם. במידת הצורך, יכול הכוח לשלוח את החומרים מהשטח באמצעות ערכת שידור לוויינית קטנה לחמ"ל דובר צה"ל בתל אביב, ומשם להפיצם במהירות לאמצעי התקשורת ולרשתות החברתיות.

 

המודעות לנושא הגיעה לשיא גם בתרגילים מורכבים שמבצעות החטיבות בשטחי האימונים, כאשר כל העת, בין טיווחי המרגמות לירי המקלעים והצלפים, לוחם שהוגדר לכך מצלם את התקדמות הכוחות והסתערותם. בחלק מהגדודים שמבצעים פעילות ביטחון שוטף בשטחים, קצינים מפצירים בלוחמים לצלם בטלפונים הניידים שלהם כל ניסיון לבצע פרובוקציה מצד פלסטינים או פעילים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אייזנר מטיח את הנשק בפניו של המפגין
הנשיא פרס, היום בגולן. הצטרף למגנים
צילום: יוסף אבי יאיר אנגל
עו"ד עמירם. "אפשר לעכב קידום בלי העמדה לדין"
צילום: ירון ברנר
לא מבין את העליהום. עו"ד כץ
צילום: רועי עידן
עו"ד שלמה ציפורי. "הערוץ הפלילי לא מתאים"
עו"ד שלמה רכבי
מומלצים