שתף קטע נבחר

עניין של תרבות: המגזר הערבי נגד בנייה לגובה

בפאנל בנושא פתרונות דיור ליישוב הערבי שנערך בסחנין הציעו משרד השיכון ומינהל מקרקעי ישראל פתרון: שכונות חדשות עם בנייה לגובה. אך במגזר הערבי מתנגדים: "אי אפשר לשנות את המנטליות כ"כ מהר, אף אחד לא יסכים לעבור לבית עם חדר מדרגות משותף". מציעים: בתים נמוכים עם כניסות נפרדות

תשתיות בעייתיות, חוסר מודרניזציה ופערים שפוגעים באיכות החיים? במשרד השיכון ובמינהל מקרקעי ישראל טוענים כי הם מחזיקים בתוכנית שתעזור להוציא לא מעט יישובים ערביים מהבוץ, באמצעות בניית שכונות חדשות עם בנייה גבוהה ותשתיות מודרניות.

 

עוד על בנייה ביישובים ערביים בערוץ הנדל"ן :

 

התוכנית הוצגה היום (ה') ואתמול בפאנל בנושא "פתרונות דיור ואופציות הבנייה הרוויה ביישובים הערביים, כחלק מפתרון מצוקות כלכליות של הצעירים", שנערך במסגרת כנס סחנין שהתקיים בעיר. עם הצגת התוכנית, הביעו נציגי המגזר הערבי התנגדות והבהירו כי הם מעוניינים לשתף פעולה עם משרד השיכון רק בתנאי צפיפות מינימליים. זאת משום שלפי הגדרות מינהל מקרקעי ישראל, בנייה רוויה היא גם כזו עם צפיפות של ארבע יחידות לדונם.

 

לשיטתו של היישוב הערבי, בשכונות החדשות במגזר יהיו מבנים בני 2-3 קומות עם כניסות פרטיות לכל קומה. הסיבה להתנגדות במגזר היא תרבותית, שכן לציבור הערבי יהיה קשה לעבור להתגורר בדירה חדשה בבניין עם חדר מדרגות משותף. מבחינתו, אולי רק בעוד 10-20 שנה הדבר יהיה אפשרי.

 

סחנין כמקרה בוחן

בפאנל המיוחד לקחו חלק, בין השאר, עוזי שמיר, מנהל מחוז גליל מטעם משרד הבינוי והשיכון, וסולימאן עותמאן, מהנדס עיריית סחנין. לדברי שמיר, במשרד מתכננים לבנות כ-30 אלף יחידות באזור הגליל - 50% מהן כבר מאושרות ו-50% הנוספים בהליכי התכנון השונים.

 

לדבריו, יש יישובים שבהם הקרקעות כבר שווקו. "ביישובים הגדולים אנו מוציאים מכרזים לקבלנים. ביישובים הקטנים והבינוניים מדובר בבנייה רוויה בשיטת קבוצה עצמית - כמו קבוצה רכישה. הם בונים את הבתים ואנחנו אחראים על  פיתוח".

 

סחנין היא מקרה בוחן, הן מבחינת היישוב הערבי והן מבחינת משרד השיכון. מצד אחד, לא מדובר ביישוב גדול מדי כמו נצרת, שם נבנתה שכונה עם בנייה רוויה בת 3,000 יחידות דיור. אולם מצד שני, לא מדובר בכפר קטן - והצלחה שיווקית בסחנין תהיה סנונית ראשונה לבנייה רוויה ביישובים ערביים רבים.

 

"המדינה מממנת 50% מפיתוח התשתיות. בנוסף, ביישובים שהוכרזו ככאלה היושבים באזורי עדיפות לאומית, יש הטבה של משכנתא בתנאים אטרקטיביים של 3% ל-28 שנים במקום 4.5%", מסביר שמיר. "בחלק מהיישובים יש מענק נוסף של 60 אלף שקל".

 

חדש בסחנין: דירת 100 מ"ר ב-600 אלף

לדברי שמיר, הנחה נוספת היא במחיר הקרקע. "כאן היישובים מחולקים בין אלה שזוכים ל-69% הנחה ובין אלה שזוכים ל-49% הנחה ממחיר הקרקע. כמו כן, יש גם 80% מענק לתשתיות מים וביוב ול-20% הנוספים מעניקים הלוואה, שההחזר שלה יחל עוד שלוש שנים.

 

נוסף לכל זה, הממשלה החליטה לעזור לרשויות המקומיות לתכנן את הקרקעות. בעניין זה הוקצו 250 מיליון שקל לחמש שנים. אנשים רק צריכים לרצות לגור במגזר הערבי בצפון".

 

מחיר הקרקע לאחר הנחות המדינה יעמוד לצרכן ביישוב הערבי על 10-20 אלף שקל. לזה יתווסף סכום של 30-60 אלף שקל לצורך פיתוח. סכום זה, כאמור, גם הוא מסובסד ברובו. עלות בנייה סטנדרטית עומדת על מעט יותר מאלף דולר למ"ר, ובכך יעמוד מחירה הסופי של דירה בת 100-150 מ"ר בבניין בן חמש קומות בשכונה החדשה בסחנין על כ-600 אלף שקל.

 

אפשר לשלם יותר בשביל כניסה פרטית

"לאור המחאה החברתית, עניין הפתרון לזוגות צעירים צף על פני השטח ויש לנו שכונה המיועדת לכך", אומר עותמאן. "אנו מנסים למצוא פתרון לזוגות הצעירים - סגנון 8-10 קומות אינו מתאים לאוכלוסייה הערבית. במגזר לא רוצים לגור בכניסות משותפות ולא בחדרי מדרגות משותפים. עדיין לא חלחל הנוהג של מגורים בבניינים לתרבות ולמנטליות של המגזר הערבי".

 

עותמאן מציע בנייה רוויה בקריטריונים של משרד השיכון, לפי צפיפיות של ארבע יחידות לדונם עם כניסות נפרדות בבניין בגובה של עד שלוש קומות. לדבריו, "כך יגורו בשכונה גם רופאים ומהנדסים וגם חקלאים ועובדי בניין - תהיה שכונה הומוגנית. הבעיה שמשרד השיכון רוצה ללכת על המקסימום לכיוון 10-12 יחידות לדונם".

 

לכן מבקש עותמאן לבצע את השינוי בהדרגתיות, שכן אי אפשר "לעשות קפיצה מלמעלה למטה". לדבריו, "אנחנו מנסים לשכנע את הממסד ללכת על מספר יחידות נמוך, והשיקול של משרדי הממשלה כלכלי יותר. להערכתי, במקרה שלי המחיר יעמוד על 700 אלף שקל כולל הכל. הציבור מוכן לזה. כל התוכניות לבנייה רוויה נכשלו". שמיר הבהיר מנגד כי משרד השיכון מדבר על צפיפות של שש יחידות לדונם ומדובר בעניין טכני שייפתר בקרוב.

 

על השאלה למה, בעצם, בנייה לגובה טובה לתל-אביב, לרמת גן ולניו-יורק - ולא מספיק טובה לסחנין, השיב עותמאן כי "האטימות זו הבעיה. אני באופן אישי יכולתי לגור בחיפה או בכרמיאל בבניין, אבל אנשים לא רוצים. זה לא עניין של רע או לא רע. לכל מגזר יש את המנטליות שלו. לא השתחררנו מזה. כל אחד רוצה כניסה נפרדת. נעבור לזה בהדרגתיות. בעתיד ברור שיהיו 10 קומות. תנו זמן עד שאנשים יתרגלו לגור אחד עם השני. עוד 5-6 שנים אפשר יהיה להגביה קצת. ככה משנים מנטליות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סחנין. בקרוב שכונות חדשות?
צילום: ששון תירם
מומלצים