שתף קטע נבחר

עושים סדר בתאורה: להחליף נורות ולחסוך בחשמל

החלפה שיטתית של הנורות בבית היא דרך מצוינת לחסוך בחשמל ודוגמה טובה לאיך חיסכון בפרוטות מצטבר עם השנים לחיסכון של אלפי שקלים. אילו סוגי נורות קיימים, מה המחירים ומהם היתרונות והחסרונות של כל סוג. מדריך מחשמל

עליית מחירי החשמל והמודעות להשפעות האקולוגיות של צריכת חשמל, גורמת לרובנו לחפש דרכים נוספות לחסוך במצרך היקר הזה. החלפת הנורות בבית היא דרך מצוינת לחסוך בחשמל ודוגמה טובה לאיך חיסכון בפרוטות מצטבר עם השנים לחיסכון של אלפי שקלים.

 

כתבות נוספות בנושא תאורה :

 

סוגי נורות

ישנם שלושה סוגים של נורות חשמליות: להט, פריקה ולד.

 

נורות להט: נורות בהן יש חוט המוליך זרם חשמלי שגורם לו להתלהט ולהאיר. בקטגוריה זו נכללות נורות הליבון המוכרות שהיו נפוצות ביותר על לפני מספר שנים, ונורות ההלוגן. שני הסוגים נאסרו למכירה בארץ לאחרונה (בהספק של מעל 60 וואט).

 

נורות פריקה: שפופרות זכוכית מלאות גז בתוכו מועבר זרם חשמל הגורם לקרינה והארה. אלו הן הפלורוסנטים הנפוצים בעיקר במשרדים והנורות הפלורוסנטיות הקומפקטיות, שהן למעשה גרסה ממוזערת (קומפקטית) של נורת הפלורוסנט המוארכת, שזכו לעדנה בשנים האחרונות בזכות היותן חסכוניות בחשמל.

 

נורות לד: הסוג השלישי של נורות חשמליות הוא נורות לד, שהן גוף תאורה קטנטן שפולט אור כאשר עובר בו זרם חשמלי נמוך. השם LED הוא למעשה ראשי התיבות של Light Emitting Diode – דיודה פולטת אור.

 

נורות להט. נאסרו למכירה בישראל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נורות להט. נאסרו למכירה בישראל(צילום: רויטרס)

 

מאפיינים

ישנם מספר משתנים לפיהם ניתן להשוות בין הנורות השונות:

 

אורך חיים: מספר השעות בהן פועלת הנורה.

 

בהירות: כמות האור שמפיקה הנורה. נמדד ביחידות לומן.

 

צריכת אנרגיה: כמות החשמל אותה צורכת הנורה בפעולה. נמדד ביחידות וואט.

 

נצילות: היחס בין בהירות לצריכת אנרגיה. בעבר, כשרוב הנורות היו נורות ליבון, צריכת האנרגיה היוותה מדד מדויק למדי לבהירות הנורה. כיום המדד אינו מדוייק היות ונורות חסכוניות הנמצאות בשימוש היום משתמשות בפחות חשמל להפיק כמות אור זהה.

 

צבע האור: מידת ה"לובן" של האור הנפלט מהנורה: החל מאור חם, בעל גוון צהבהב, ועד אור קר, בעל גוון כחלחל. נמדד ביחידות קלוין. אור חם הוא הנעים ביותר לעין. נורות ליבון והלוגן מפיקות אור חם (2700 קלווין) ואילו נורות פלורונט ולד יכולות להגיע עד 6500 קלווין ולחקות אור יום בהיר.

 

עלות: מחירה של נורה.

 


השוואה בין סוגי הנורות

השוואה בין סוגי הנורות
מאפיינים ליבון פלורוסנט קומפקטי לד
אורך חיים ממוצע 1,000 שעות 10,000 שעות 40,000 עד 50,000 שעות
עלות נורה - כ-30 שקל כ-120 שקל
צריכת חשמל 100 וואט 20 וואט 11 ואט
צבע האור 2,700K 2700-6500K 2700-6500K
עלות צריכת חשמל לנורה לשנה (5 שעות ביום) 107 שקל 21 שקל 11 שקל
עלות צריכת חשמל ל-10 נורות לשנה (5 שעות ביום) 1,076 שקל 215 שקל 118 שקל
עלות צריכת חשמל ל-10 נורות ל-10 שנים (5 שעות ביום) 10,767 שקל 2,153 שקל 1,184 שקל

 

נורות ליבון והלוגן

הנורה הישנה והטובה היא למעשה זללנית חשמל. נצילותה נמוכה מאוד והיא משתמשת רק בכעשרה אחוזים מצריכת החשמל שלה להפקת אור, שאר הצריכה משמשת לחימום החוט שבה. גם אורך חיי הנורה נמוך למדי – כ-1,000 שעות פעולה. אבל, נורות הליבון הצטיינו במחירן הנמוך ובאור החם והנעים שהן פולטות. בנורת ההלוגן יש אפילו שיפור מסויים בנצילות ובאורך חיי הנורה.

 

נורות פלורוסנטיות

בשנים האחרונות אנחנו שומעים רבות על היתרונות של הנורות הפלורוסנטיות הקומפקטיות. לנורות פלורסנטיות יש נצילות גבוהה בהרבה מזו של נורות ליבון. כלומר, הנורה משתמשת בהרבה פחות חשמל (כ-70% פחות) כדי להפיק את אותה כמות אור. גם אורך חייה גבוה משמעותית - עד 10,000 שעות (אם כי הדלקות רבות מקצרות את חייה משמעותית).

נורות פלורוסנטיות קומפקטיות משמרות את היתרונות של נורות פולורסנטיות רגילות, ומוסיפות לעסקה נוחות שימוש כמו נורת ליבון רגילה.

 

אבל, לנורות פלורסנטיות, רגילות וקמפקטיות, מספר חסרונות. החסרון הבולט הוא מחירן הגבוה יחסית לנורת ליבון (עשרות שקלים לעומת שקלים בודדים שעלתה נורת ליבון). צבע האור של נורות פלורוסנטיות הוא בדרך כלל קר ויש לחפש ולאתר את הנורות בעלות ערך קלווין נמוך שיפיקו אור חם יותר. גם העובדה שהנורות מכילות גז רעיל שיכול להתפשט בעת שבירתן וחוסר היכולת לשימוש בעמעם מעיבה במידה מסויימת על הפופולריות שלהן.

 

נורות לד. שלום לך, עתיד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נורות לד. שלום לך, עתיד(צילום: shutterstock)

 

נורות לד

נורות הלד הן כנראה נורות העתיד. קטנות, חסכוניות, עמידות ומשתפרות כל הזמן. יתרון משמעותי של נורת הלד הוא אורך חייה, שיכול להגיע עד 50,000 שעות של הפעלה (פי 50 מנורה רגילה ופי 5 מנורת פלורוסנט). כדי להבין את המשמעות של המספר, נדמה נורה שתדלק כחמש שעות ביום, כל יום - יכולה להמשיך לפעול יותר מ-27 שנים.

 

מעבר לאורך חייהן, נורות לד הן גם חסכוניות ביותר (כלומר, בעלות נצילות גבוהה). למשל, כדי להפיק כמות אור זהה לזו המפיקה נורת ליבון רגילה בת 100 ואט, ניתן להשתמש בנורה פלורוסנטית הצורכת 25 ואט (כלומר, רבע מצריכת החשמל להפקת עוצמת אור זהה). ובכדי להפיק את אותה עוצמת אור, ניתן להשתמש בנורת לד בת 10 ואט בלבד (כלומר, עשירית מצריכת החשמל של נורת ליבון להפקת עוצמת אור זהה).

 

נורות לד אפשר להדליק אינסוף פעמים – פעולת ההדלקה לא מקצרת את אורך החיים של הנורה והנורה אף עמידה בפני שבירה.

 

שני חסרונות עיקריים יש כיום לנורות לד, ושלושתם זוכים לטיפול מסור של היצרנים. החסרון הראשון הוא מחירן הגבוה (יותר ממאה שקלים לנורה), אך משתנה זה יורד בעקביות ובזריזות. ואף במחירן היום, בחישוב הכולל את אורך חייהן הארוך במיוחד והחסכון בחשמל, קריטריון עלות הנורה מתבטל.

 

חסרון נוסף של הלדים הוא יכולת התאורה המוגבלת שלהן במרחב. כלומר, הלדים מאירים באלומה צרה וממוקדת. אך יצרני נורות לד מייצרים היום נורות המקבצות מספר רב של לדים (עד 180! לדים לנורה) ומאפשרים יצירת נורה בעל טווח רחב של הארה ואפשרות לשימוש בעמעם.

 

אין ספק שנורות הלד לא מקבלות כיום את הכבוד המגיע להן בתחום התאורה הביתית החסכונית. עם זאת, השיפור במעמדן צפוי להגיע בקרוב, עם הוזלתן ושיפור הטכנולוגיה של הנורות.

 

רויטל גיל היא עורכת תוכן אינטרנט ובעלת הבלוג בית קטן www.baitkatan.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נורת ליבון
נורה פלורסנטית
צילום: רויטרס
צילום: shutterstock
נורות לד
צילום: shutterstock
מומלצים