שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

לא ישנים בגלל חרדה? תרגילי יוגה להקלת הסטרס

המצב הביטחוני והכלכלי בימינו לא מוסיף לאף אחד נחת, ותורם למתח בלתי פוסק ולחרדות קשות. היוגה מציעה שלוש טכניקות להתמודדות הפחד שמוביל לקוצר נשימה, הזעה ונדודי שינה. פרק שלישי בסדרת מדריכי וידאו ליוגה טיפולית

החיים בתקופה המודרנית הם מירוץ אינסופי המספק סיבות רבות למתח נפשי : המצב הביטחוני, בעיות כלכליות, מחלות שלנו או של קרובינו ועוד. גופנו תוכנן לתפקד בתנאי לחץ, אבל לא ממושכים.

 

הכתבות הקודמות בסדרת יוגה טיפולית :

 

במצבי לחץ מופרשים הורמונים המאיצים את קצב פעימות הלב, מעלים את לחץ הדם, גורמים להזעה וללחץ בשלפוחית השתן. הגוף כולו נדרך כאילו חיית טרף עומדת מולנו, גם אם בסך הכל נתקענו בפקק תנועה בדרך לפגישה חשובה.

 

מצב זה נקרא תגובת "מאבק או מנוסה" ("fight or flight"), ואם עבור חיה בטבע הוא מתרחש כמה פעמים בשבוע, הרי שמבחינתנו הוא קורה עשרות פעמים ביום.  

 

המתח הכרוני שפוגע בבריאות

בימי קדם, כשנכנס הגוף לתגובת "מאבק או מנוסה", הוא בחר בין מאבק בחיית הטרף או בריצה מהירה להצלת החיים.

 

בימינו, הגוף חווה אותם תסמינים אך נשאר לשבת במכונית. באותו הרגע מתפקד הגוף כמכונית שלוחצים בה בו-זמנית על הגז ועל הבלמים. הגוף נראה רגוע מבחוץ, אך נמצא במאמץ רב ועשוי להינזק.

 

אם תהפוך אותה תגובה לכרונית, כלומר נחווה אותה פעמים רבות ברגעים מלחיצים בחיינו, אנו עשויים לסבול מכאבי גב וצוואר, הפרעות עיכול, עייפות כרונית, היחלשות של המערכת החיסונית, עלייה בלחץ הדם, עלייה ברמת השומנים בדם, הפרעות קשב וריכוז, עצבנות, חוסר סבלנות ונדודי שינה.

 

מתח נפשי מתמשך הוא גורם חשוב בהופעת מחלות. התהליך הדרגתי: בתחילה חשים עייפות וחולשה כללית, ועם הצטברות המתח נפגעת מערכת החיסון של הגוף שתפקידה להילחם בנגיפים ובחיידקים - והגוף נכנע למחלות.

 

יתר על כן, היחלשות מנגנוני ההגנה מעכבת החלמה מהמחלה או מפציעות אחרות.

 

מה מציעה היוגה?

הגישה היוגית מציעה כמה דרכים להתגבר על חרדות, חלקן מהוות פתרון מיידי וחלקן לטווח ארוך. היוגה מתמקדת בהתכוונות פנימה ולכן מסייעת לנו לחדור אל מתחת לפני השטח ולגלות את שורש הבעיה.

 

הנה מספר טכניקות יוגה לתיקון המצב:

 

  • הארכת הנשימה. בעת חרדה קיים קשר ברור בין הנשימה למה שמתרחש בהכרה: הקצב שלה מואץ וקטוע, קשה לנו להכניס אוויר ולעתים היא אף מופסקת. במצב רגיעה הנשימה איטית, אחידה וקצבית. בתרגול היוגה נלמד להאט את קצב הנשימה באמצעות שימוש בסרעפת ובשרירי הבטן. נשימה יוגית מלאה תומכת ברגיעה, ויש לתרגל טכניקה זו כדי לסגל אותה לגופנו.

 

  • נשימה דרך האף. נשימה דרך האף מהווה מפתח להרגעת תגובת חרדה. לעומת הפה, הפתח הצר של הנחיר מסייע להאט ולהאריך את קצב הנשימה.

 

  • מודעות למחשבות. תרגול היוגה מלמד אותנו להיות מודעים למתרחש בהכרה בכל רגע ובכך לזהות את הזרע הקטן ביותר של התקף חרדה, שהוא בעצם מחשבה מטרידה הגדלה לממדים מפלצתיים. באמצעות היוגה אנו לומדים "לזרוע" במקומה מחשבה מרגיעה והפוכה לזו שעלתה, בשילוב טכניקת נשימה מתאימה.

 

כדי שיכולות אלו יהפכו למיומנות של ממש ולטבע שני בהתמודדות עם מצבי חרדה, יש צורך בהתמדה בתרגול. כשנשלוט בטכניקות שמציעה היוגה, נהיה מסוגלים להשתמש בהן בזמן אמת ולהחזיר את השליטה לחיינו בכלל.

 

הכותבת היא מורה ליוגה טיפולית במרכז ליוגה טיפולית

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתח נפשי מתמשך הוא גורם חשוב בהופעת מחלות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים