שתף קטע נבחר

צילום: EPA , מעבדות קספרסקי

ישראל וארה"ב ביחד: מלחמת סייבר נגד איראן

ה"ניו יורק טיימס" מתאר בהרחבה שיתוף פעולה אמריקני-ישראלי בלוחמה נגד איראן ואת תפקידו המכריע של הנשיא אובמה בהאצת המלחמה הממוחשבת. יחידת המודיעין 8200 זוכה לשבחים, אך עם זאת מועלית אפשרות שישראל פעלה מאחורי גבה של וושינגטון. ואיך קשור לכל זה מועמר קדאפי?

מלחמת הסייבר המשותפת לארה"ב ולישראל: בכתבה מקיפה שמתפרסמת היום (ו') ב"ניו-יורק טיימס", המתבססת על ספר שיוצא לאור בנושא, נכתב כי נשיא ארה"ב ברק אובמה הורה בחשאי עוד בתחילת כהונתו להגביר את מתקפות הסייבר המתוחכמות על מערכות המחשבים שמפעילות את מתקני הגרעין האיראניים. 

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

יתאם תקיפה באיראן? אייש - הנספח בוושינגטון

תמונות הלוויין חושפות: השמדת הראיות של איראן

"נתניהו לא סומך על אובמה בעניין איראן"

 

בספר התראיינו גורמים רבים שלקחו חלק בלוחמת הסייבר. לדבריהם, הוראותיו של הנשיא "הרחיבו באופן משמעותי את השימוש המתמשך הראשון של ארה"ב בנשק האלקטרוני". על פי הדיווח, התוכנית ללוחמה אלקטרונית החלה עוד בימיו של הנשיא ג'ורג' בוש הבן, תחת שם הקוד "משחקים אולימפיים", ואובמה החליט להאיץ אותה. ב-2010 נחשף אלמנט של התוכנית שדלף למחשבים מחוץ לאיראן - התולעת סטוקסנט.

 

מתקן בנתנז. האמריקנים בנו דגם זהה (צילום: AP) (צילום: AP)
מתקן בנתנז. האמריקנים בנו דגם זהה(צילום: AP)
 

הישראלים הלכו רחוק מדי

הכתבה הנוכחית מייחסת את היוזמה להקמת "משחקים אולימפיים" לנשיא בוש. המטרה הייתה שאפתנית - לחדור למחשבי נתנז, שם חודשה בתקופתו העשרת האורניום, ולהבין כיצד הם שולטים בצנטריפוגות.

 

על פי הדיווח, כדי לעשות זאת פעלה הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי בשיתוף עם "יחידה ישראלית סודית שידועה בקרב המודיעין האמריקני בזכות מיומנותה בתחום הסייבר". בכתבה מוסבר עוד: "ליחידה 8200 של צה"ל יש מומחיות טכנולוגית שמתחרה בזו של הסוכנות לביטחון לאומי ולישראלים היה מודיעין עמוק לגבי נתנז זהיה הכרחי להצלחת מתקפת הסייבר".  

 

סיבה נוספת לערב את ישראל הייתה הרצון לשכנע אותה ברצינות הקו הלוחמני החדש מול איראן ולמנוע כך מתקפה ישראלית ברפובליקה האיסלאמית. 

 

במסגרת שיתוף הפעולה בנו שתי המדינות דגם של מתקן צינטריפוגות איראני, שאת רכיביו רכשה איראן מראש תוכנית הגרעין הפקיסטני. רכיבים אלו נמכרו בשוק שחור, ואחד מרוכשיהם היה לא אחר משליט לוב, מועמר קדאפי. עם הוויתור על תוכנית הגרעין שלו ב-2003, הוא מסר צנטרפוגות זהות לאלו שהיו בידי איראן לידי האמריקנים. על בסיס זה ערכו האמריקנים ניסויים ואף בנו דגם וירטואלי של המתקן בנתנז.

 

אובמה ונתניהו. למנוע תקיפה ישראלית (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
אובמה ונתניהו. למנוע תקיפה ישראלית(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
 

לא פחות מאשר המטרה - פגיעה במתקני הגרעין - לפי מחברי הספר ארה"ב בחרה בנתיב מלחמת הסייבר כדי לנסות לרצות את ישראל ולמנוע ממנה לתקוף צבאית את הגרעין האיראני.

 

אך לצד מה שנראה כשיתוף פעולה מושלם, בכתבה מתוארת פגישה "מתוחה" שבה דנה הצמרת הביטחונית האמריקנית בדליפת סטוקסנט, מפי חברים בצוות הביטחון הלאומי של אובמה שנכחו באותה פגישה. בכתבה מעלים אפשרות שישראל פעלה מאחורי גבה של ארה"ב. כשהתולעת דלפה למחשבים ברחבי העולם, הצמרת הביטחונית האמריקנית נאלצה לבשר זאת לנשיא.

 

אחד הבכירים מצוטט בכתבה כמי שאמר לו: "אנחנו חושבים שהיה שינוי שהישראלים עשו ואנחנו לא יודעים אם היינו חלק ממנו". על פי התיאור, סגנו של אובמה, ג'ו ביידן, שהיה נוכח בפגישה, רתח מכעס על ישראל ואמר: "זה בטוח הישראלים, הם הלכו רחוק מדי". הם סיפרו כי אובמה החליט להמשיך ולהריץ את התולעת חרף החשיפה. בשבועות שלאחר מכן המשיכו גרסאות חדשות שלה לפגוע במתקן בנתנז. 

 

התוצאה: עיכוב של 18 חודשים

כל המרואיינים בספר, בהם ישראלים שהיו או עדיין מעורבים בתוכנית, לצד גורמים אמריקנים ואירופים, ביקשו לשמור על עילום שם כיוון שהפרויקט טרם הסתיים, והוא מסווג ברמה גבוהה. אותם גורמים מסרו הערכות שונות לגבי מידת ההצלחה של החבלה בעיכוב תוכנית הגרעין של איראן.  

 

ההערכה של ממשל אובמה היא שהתוכנית האיראנית עוכבה ב-18 חודשים לערך, אך מומחים אחרים טוענים כי האיראנים הצליחו להתאושש בעקביות. יש הסבורים כי יש בידיהם חומרים להרכבת חמש פצצות לפחות.

  

הדיווח בעיתון היוקרתי מתפרסם על רקע גילוי הווירוס "להבה" במחשבים ברחבי המזרח התיכון, ובמיוחד באיראן. מומחים טוענים כי זהו הווירוס המתוחכם ביותר שהתגלה עד כה והשבוע אמר גורם אמריקני רשמי כי הוא נושא את סימני ההיכר של פעילות ריגול מחשבים אמריקנית, ובמיוחד זו של הסוכנות לביטחון לאומי.  

 

איראן הודתה כי הווירוס הצליח לחדור למחשבי תעשיית הנפט שלה וגרם לאובדן מידע רב. עם זאת, לדברי טהרן, אנשיה הצליחו לפתח אנטי וירוס יעיל ואף לאחזר את המידע. לטענתה, אף גוף ממשלתי אחר לא נפגע.

 

בהתייחס לווירוס "להבה" נכתב כי גורמים רשמיים אמריקנים אמרו שהוא איננו חלק מ"משחקים אולימפיים" ונמנעו מלומר אם ארה"ב אחראית לו.

 

הכתבה מספקת תיאור מחמיא של הנשיא אובמה, "שידע בבירור שעם כל התקפה הוא דוחף את ארה"ב לטריטוריה חדשה, במידה רבה כפי שעשו קודמיו עם השימוש הראשון בנשק אטומי, טילים בין-יבשתיים ומל"טים". 

 

על פי הכתבה, אובמה אמר לעוזריו כי לארה"ב אין כל ברירה בנוגע לאיראן שכן אם תוכנית "משחקים אולימפיים" תיכשל, לא יהיה עוד זמן לסנקציות ולדיפלומטיה – ישראל תתקוף את איראן ותפתח כך בסכסוך שעלול להתפשט בכל האזור. 

 



הכתבה מתארת את הנשיא הנוכחי כמי שמעורב עד מאוד בלוחמת הסייבר, מקבל עדכונים שוטפים בנושא ומאשר כל התקדמות. כל זאת, במסגרת מה שמתואר בכתבה כמאמץ רחב של אובמה לבלום את תוכנית הגרעין האיראנית.  

 

אין זו הכתבה המחמיאה הראשונה שה"ניו יורק טיימס" מפרסם לגבי פועלו הצבאי של אובמה, שככל נשיא אמריקני, הוא גם המפקד העליון של צבא ארה"ב. השבוע פרסם העיתון בכותרתו הראשית ידיעה שלפיה הנשיא מעורב ישירות בהחלטות על חיסולים של פעילי טרור בתימן ובמקומות אחרים.הוא עובר על רשימות חשודים ומועמדים לחיסול, שואל שאלות לגביהם וניצב בפני דילמות קשות, כמו למשל במקרה של פעילים ופעילות צעירים מאוד. 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקוד של להבה
צילום:מעבדות קספרסקי
מטען גרעיני בנתנז, איראן
צילום: AP
מומלצים