שתף קטע נבחר

מתברר: גורו הדיאטות מירי בלקין - לא דיאטנית

במשך שנים מגדירה את עצמה מירי בלקין באתר האינטרנט שלה "דיאטנית, תזונאית, גורו הרזיה ודיאטה", אלא שבפועל אין לה הכשרה רשמית כדיאטנית, כך חושף מוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות". בלקין: "המילה דיאטנית הייתה באתר בטעות והוסרה. אצלי יורדים 60 קילו וכנראה שהדיאטניות ירוקות מקנאה"

מירי בלקין, הידועה יותר כ'מירי לא חסה‭,'‬ הפכה בשנים האחרונות ל'גורו' של הרזיה ודיאטה בישראל. הופעות רבות בכלי התקשורת - ששיאן תוכנית טלוויזיה ששודרה בערוץ 2 בימי שישי אשר התבססה על סדנאות ההרזיה שלה והגשת פינה קבועה אצל 'אודטה' - הפכו אותה לשם נרדף לירידה במשקל.

 

אלא שאף על פי שבאתר האינטרנט הרשמי שלה מוצגת בלקין כבר יותר משלוש שנים כ"דיאטנית, תזונאית, גורו הרזיה ודיאטה, מנחה סדנאות הרזיה והכוהנת הגדולה של הדיאטה בארץ‭,"‬ ושיש לה אלפי לקוחות מרוצים שמוכנים להישבע בשמה - מתברר שברזומה העשיר שלה חסר פרט אחד: הכשרה כדיאטנית.

 

מכתב מעורך דין

חוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות משנת 2008 קובע מפורשות כי "רק מי שעומד בתנאי החוק שהינם: סיום תואר ראשון אקדמי במדעי התזונה, התמחות במוסד מוכר ועמידה בבחינות משרד הבריאות - רשאי לעשות שימוש בתואר 'דיאטן' או 'תזונאי‭."'‬ החוק אוסר על עשיית שימוש מטעה כלפי הציבור בתארים אלה או דומים להם.

  

בעמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל, 'עתיד‭,'‬ המייצגת את כלל העוסקים המורשים בתחום בארץ, זועמים על בלקין. במכתב שנשלח לה בשבוע שעבר על ידי עורך הדין של העמותה, עידן אבוהב, מזהירים הדיאטנים כי יגישו נגדה תלונה רשמית למשרד הבריאות בדרישה לפתוח בחקירה ולהעמידה לדין. מכתב דומה, המבקש ממנה לפעול בהתאם לחוק, נשלח אליה לפני כשלוש שנים, אך היא לא הגיבה אליו מעולם.

 

"מבדיקה שערכנו עולה כי הינך מגדירה את עצמך כדיאטנית וכתזונאית באתר האינטרנט שלך‭,"‬ כך לשון המכתב‭".‬במעשייך אלה הינך עוברת על החוק ובעצם מבצעת עבירה פלילית, שהעונש עליה עשוי להיות כרוך במאסר או בקנס כספי גבוה‭."‬ העמותה דורשת מבלקין "למחוק כל שימוש, ישר או עקיף, בתואר דיאטן או תזונאי, תוך 48 שעות מקבלת מכתבנו זה, ובנוסף לפרסם באופן פומבי כי אינך מוכשרת על פי דרישות משרד הבריאות כדיאטנית או כתזונאית וכי פרסומים אלו נעשו בטעות‭."‬

 

יום לאחר קבלת המכתב הוסרה המילה 'דיאטנית' ו'תזונאית' מקורות חייה של בלקין באתר האינטרנט. לדברי בלקין, היא אכן הורידה את האזכור והחברה החיצונית שבנתה עבורה את האתר "ננזפה על ידיה קשות‭."‬

 

"מעולם לא התיימרתי להגיד שאני דיאטנית‭,"‬ אמרה בתגובה לפניית 'ידיעות אחרונות‭31" .'‬ שנים אני במקצוע עם ותק והוכחות על הנייר. אני מדריכה ומורה מעולה, ובמשך 12 שנים רצופות מעסיקה דיאטנית קלינית שבלעדיה אני לא עושה שום צעד. אפשר להגיד עליי הרבה דברים - אבל אף אחד לא יגיד שאני לא ישרה. מעולם לא הזכרתי את עצמי כדיאטנית, וכשמציגים אותי ברדיו ככזאת אני מיד מתקנת ואומרת שאני מנחה קבוצות הרזיה‭."‬

 

מירי בלקין. "מעולם לא התיימרתי להגיד שאני דיאטנית" (צילום: אבי בלקין) (צילום: אבי בלקין)
מירי בלקין. "מעולם לא התיימרתי להגיד שאני דיאטנית"(צילום: אבי בלקין)

 

לדברי בלקין, היא מזועזעת מתוכן המכתב, "ששופך מתוכו רק קנאה ורוע מלוכלך‭,"‬ כהגדרתה. "אני מזועזעת מהגועל נפש ומצרות העין שלהן‭,"‬ היא אומרת. "מילא אם הן היו באות ממקום של ניקיון, אבל רק לאחרונה ישבתי עם כמה בכירות מהן והן אמרו לי שהן מורידות בפניי את הכובע. למה אז לא אמרו לי כלום? למה לא קיבלתי לפחות שיחת טלפון? העובדה היא שאי אפשר להתווכח עם הצלחה. אצלי יורדים 60 קילו וכנראה שאחרות ירוקות מקנאה‭."‬ לדברי בלקין, המכתב הועבר לעורך דינה ובימים הקרובים תחליט כיצד לפעול.

 

"הקורבן הוא הציבור"

לדברי מנכ"לית עמותת הדיאטנים, ד"ר אסנת סטון, "אין פה כוונה אישית לתקוף אף אחד ואין לנו שום דבר אישי נגדה, אבל הגיע הזמן שהציבור יידע שיש הבדל בין תזונאית ודיאטן לבין אנשים אחרים שעוסקים בתחום ההרזיה. דיאטן עובר מסלול ברור מאוד, כולל בחינת רישוי קשה מאוד וסטאז' שלו מחכים לפחות שנתיים‭."‬

 

על פי החוק בישראל, רק מי שלמד באחד משלושת המוסדות האקדמיים בארץ המורשים להסמיך דיאטנים - האוניברסיטה העברית, מכללת תל-חי והמרכז האקדמי אריאל - רשאי לקרוא לעצמו דיאטן. "אנשים עוברים את כל מסלול הייסורים הזה, ובסוף כל אחד שמצליח להוריד מאנשים כמה קילוגרמים מציג את עצמו כדיאטן ומטעה את הציבור‭,"‬ אומרת ד"ר סטון. "מי שנופל פה קורבן הוא הציבור. המצוקה של אנשים שרוצים לרזות גדולה מאוד, ולכן הם מוכנים לקפוץ על כל שיטה ועל כל מטפל שמבטיחים להם פתרונות. הם צריכים לבדוק טוב-טוב למי הם פונים ואיזו הכשרה יש לו‭."‬

 

לדברי ד"ר סטון, לא רק אנשים פרטיים מתהדרים בתואר לא להם: ישנם מוסדות שלמים שמשתמשים במונחים מבלבלים במכוון. "הם מבלבלים את האנשים עם תארים של תזונה 'טבעית' או 'הוליסטית' - דברים שלא נמצאים כלל בפיקוח. אנשים חושבים שהמטפלים יוצאים מהלימודים האלה עם תואר מוסמך, ובסוף מתברר להם שהונו אותם‭."‬ •

 

סוגי המטפלים שעוסקים בתזונה  

דיאטן: בוגר תואר ראשון במדעי התזונה, שעבר סטאז' ומבחן רישוי של משרד הבריאות. מומחה בבנייה וביישום של תוכנית תזונתית אישית המותאמת למגוון מצבים בריאותיים, תוך התבססות על מחקר מדעי והמלצות טיפוליות של איגודים בינלאומיים.

 

נטורופת: מטפל רב-תחומי, שמתבסס בעבודתו גם על הרפואה המערבית וגם על תורות המזרח, ומשתמש במגוון כלים הוליסטיים כמו טיפול בתזונה, תוכניות ניקוי, צמחי מרפא, ארומתרפיה ושיטות מגע, תוך טיפול כולל בגוף ובנפש. הלימודים מתבצעים במכללות לרפואה משלימה, בין היתר בסמינר הקיבוצים ובווינגייט, ולבסוף מקבלים תעודת הכרה של אגודת הנטורופתיה הישראלית.

 

מאמן בריאות: אדם בעל הכשרה באימון בריאות, המסייע למטופל לבצע את כל אותן המלצות רפואיות, תזונתיות וספורטיביות שהוא יודע שעליו לעשות, אך מתקשה להתמיד בכך. מאמני בריאות עוברים קורסי הכשרות בתחום האימון במרכזים פרטיים, כמו למשל מכון וינגייט.

 

הרבליסט: מטפל מוסמך בצמחי מרפא. מרכיב פורמולות של צמחי מרפא לטיפול בבעיות בריאותיות. גם כאן הלימודים מתקיימים במכללות לרפואה משלימה כמו לדוגמה מכללת רידמן. בסוף הלימודים מקבלים תעודת הסמכה מטעם המכללה.

 

יש לציין כי בשלב זה אין בישראל הכרה אקדמית בלימודי רפואה משלימה, אך רוב מסלולי הלימודים מוכרים על ידי האיגודים המקצועיים הרלוונטיים.

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מירי בלקין. "הפרסומים נעשו בטעות"
צילום: אבי בלקין
ד"ר רק שאלה
מומלצים