שתף קטע נבחר

מה מקור שמות המותגים הישראליים?

כולנו יודעים מאיפה בא השם תנובה ומשערים מדוע זכתה חברת בזק בשמה. אך מה מקור המותג טמבור, מיהי ניקול המפורסמת שמנקה כל משטח, ואיזה ממתק פופולרי נקרא בראשית ימיו בכינוי הבלתי מחמיא - שמנונית? ערן יסעור יצא לבדוק

מדי יום, בכל מקום כמעט, אנו פוגשים מותגים ונתקלים בשמות רבים של חברות שונות, אך לא כלל לא מתעכבים כדי להבין מדוע הם נקראים כפי שהם נקראים. אם נעשה זאת, נגלה לא פעם  עובדות נחמדות ופרטים מעניינים שכלל לא ידענו אודות המוצרים שאנו צורכים דרך קבע.

 

יודעים על מקורות נוספים לשמות מותגים? שתפו אותנו בטוקבקים!

  

מותגים מקבלים את שמם ממספר מקורות. יש, כמובן מותגים שנקראים על שם המשפחה שייסדה אותם כדוגמת שטראוס וזוגלובק, יש מותגים שנקראים על שם המקום שבו הם נוסדו כמו נגב, יטבתה ויד מרדכי ויש כאלה ששמם מתאר את תחום העיסוק שלהם כמו יד2 והחברה להגנת הטבע.

 

בכתבה הקודמת חשפנו אתכם למקור שמם של מותגי על - סופרברנדס - בעולם. הפעם, החלטנו לגלות לכם מהו מקור שמם של סופרברנדס ישראליים, כאלה שהוכתרו לאחרונה כמותגי על לשנת 2012 על ידי ארגון ה-Superbrands הבינלאומי:

 

תנובה - בשנת 1926 הקימה ההסתדרות הכללית של העובדים העבריים בארץ ישראל חברה שנועדה לשווק את תוצרת (או במילה יפה: תנובת) המשקים החקלאיים. מכאן צמח השם "תנובה".

 

 

קוטג' - זה אולי המוצר הכי מזוהה עם תנובה אבל מסתבר שמקור השם הוא כלל לא ישראלי. שמה של גבינת הקוטג' אינו שם של מותג, אלא הוא נועד לתאר את סוג הגבינה, שקרויה כך בשפות רבות ברחבי העולם. ומקור השם? בעבר, היה קל מאד להכין את הגבינה בבית. שלא לומר: בבקתה. בקתות היו ממוקמות בעבר באזורים כפריים. ובית קטן באזור באזור כפרי הוא באנגלית "קוטג'". כך שלמעשה אפשר לומר: העבר לי בבקשה את "גבינת הבקתה" של תנובה והסתכל על האריזה - מופיעה עליה בקתה. 

 

הולנדיה - יצרנית המזרנים ומערכות השינה הולנדיה היא, למרות אולי מה שמשתמע משמה, חברה ישראלית למהדרין. החברה הוקמה בשנת 1981 על ידי יצחק ברססט, שהגה את שם המותג כדי שיתכתב עם "הולנד", המדינה שאז - וגם היום - נחשבת למעצמה בתחום המזרנים.

 

 

בזק - את המילה "בזק" מהביטוי "במהירות הבזק" אתם ודאי מכירים. מסתבר, שלשורש יש גם צורה שנהגית עם שני סגול ומשעמותה "תקשורת באמצעים חשמליים ואלקטרוניים", שנתנו לחברת התקשורת את שמה.

 

 

מקס ברנר - שמו של המותג אינו קרוי על שם אדם ששמו היה "מקס ברנר" אלא על שם שני אנשים ששניהם ייסדו בזמנו את המותג: מקס פיכטמן ועודד ברנר.

 

 

סנו - משמעות שם המותג היא "נקי" בלטינית, והוא נמצא בשימוש בפתגם "נפש בריאה בגוף בריא".

 

שוקולד פרה - בעבר, כשעלית רק החלה לייצר אותו בשנת 1934, המותג נקרא "שמנונית". מסיבות מובנות, הוחלט להפסיק להשתמש בשם הזה אלא בשם שהשתרש על ידי הצרכנים שצרכו את השוקולד שעל אריזתו הופיעה פרה. מה שמדהים הוא, שמאז ועד היום - השם "פרה" לא מופיע על האריזה והצרכנים קוראים למותג בשם הזה למרות שהוא לא כתוב בשום מקום על האריזה.

 

 

טמבור - שם המותג נהגה בהשראת הלוגו הראשון של החברה: ילד מנגן בתוף (הידוע גם בשמו "טמבורין").

 

 (צילום:  מאש) (צילום:  מאש)
(צילום: מאש)

 

מכבי שרותי בריאות - קופת החולים מכבי הוקמה בשנת 1941 על ידי אגודת הספורט מכבי העולמית, שנתנה לה את שמה. מקור השם מכבי מיוחס או למשפחת המכבים ממודיעין או לראשי התיבות: "מי כמוך באלים יי".

 

כללית - קופת החולים המתחרה למכבי קיבלה את שמה הנוכחי בעקבות קיצור של השם המקורי שהציע בשנת 1911 ברל כצנלסון: "קופת החולים הכללית של העובדים בארץ ישראל".

 

 

אסותא - שם בית החולים ניתן על ידי המשורר שאול טשרניחובסקי, שבתחילת הקריירה שלו עבד גם כסוג של קופירייטר, ושגילה כי משמעות המילה "אסותא" בארמית היא "בריאות".

 

 

 

אלקטרה - בשנת 1945 הוקמה חנות למכשירי חשמל ("חשמל" באנגלית: Electricity – ומכאן ה'עיברות' לאלקטרה). כשהחנות התפתחה והקימה ב-1961 את מפעל המזגנים הראשון בישראל - הוחלט לשמור על השם שכבר היה מוכר מאד בקרב הצרכנים.

 

 

מחלבות גד - גד הוא לא שמו של הסבא החביב המופיע כחלק מהלוגו של המחלבות אלא שמו האמצעי של המנכ"ל והבעלים של החברה, עזרא גד כהן.

 

ישראכרט - השם ישראכרט הוא שילוב של המילים: "ישראל" ו"כרטיס" והוא בא לסמל את העובדה שמדובר בכרטיס האשראי המקומי הראשון, שהושק בישראל ב-1975.

 

 

אל על - את שם המותג של חברת התעופה בחר דוד רמז, שר התחבורה הראשון של ישראל, על בסיס פסוק מספר יהושע.

 

 

המשביר לצרכן - נישאר בשמות ממקורות תנ"כיים: את השם "המשביר" טבע ברל כצנלסון, על סמך הפסוק בספר בראשית: "המשביר לכל עם הארץ".

 

 

שילב - שם המותג של רשת מוצרי התינוקות הוא ראשי תיבות שמשמעותן "שירות ישיר לבית היולדת".

 

 

אבן קיסר - החברה שהוקמה בקיבוץ שדות ים שליד קיסריה, מתמחה בייצור משטחי קוורץ המתחרים בשיש. ומכאן שמה המדבר על "אבן" + "קיסר".

 

 

מלונות דן - בשנת 1947 רכשו האחים שמואל ויקותיאל פדרמן פנסיון בשם "קטה דן" על שפת ימה של תל-אביב. הם הקימו עליו מלון וקראו לו "דן", ולאחר שהקימו מלונות נוספים קראו לכל אחד מהם "דן" בתוספת המקום שבו הוא נמצא (דן תל-אביב, דן קיסריה וכדומה).

 

ניקול - שם המותג של מוצרי הניקיון לבית ולמטבח הוא סוג של קיצור של הביטוי "ניקיון לכל".

 

סוגת - השם סוגת מרמז על מיקומו של המפעל הראשון לייצור הסוכר שהקימה החברה בשנות ה-50 באזור גת (ליד קרית גת).

יודעים על מקורות נוספים לשמות מותגים? שתפו אותנו בטוקבקים! 

 

ערן יסעור הוא עורך המהדורה הישראלית של ספר ה-Superbrands של ישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים