שתף קטע נבחר

איראן מאיימת: הצעת חוק שתחסום את הורמוז

טהרן ממשיכה להגיב לחרם הנפט שהטילה עליה אירופה. בפרלמנט מקדמים הצעת חוק שתחסום מכליות נפט שיבקשו לעבור במצר הורמוז בדרכן למדינות שהטילו סנקציות

על רקע חרם הנפט האירופי על איראן שהחל אתמול, בפרלמנט בטהרן שוקדים על הצעת חוק שלפיה איראן תעצור מכליות נפט שיעברו במצר הורמוז בדרכן למדינות שתומכות בסנקציות עליה.

 

"יש הצעת חוק מוכנה בוועדת חוץ וביטחון בפרלמנט ששמה דגש על חסימת תנועתן של מכליות הנושאות נפט למדינות שהטילו סנקציות על איראן", אמר חבר הוועדה אברהים אגא-מוחמדי.

 

נושאת המטוסים האמריקנית "אברהם לינקולן" עוברת במצר בספטמבר האחרון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נושאת המטוסים האמריקנית "אברהם לינקולן" עוברת במצר בספטמבר האחרון(צילום: EPA)

 

לדבריו, החוק הוכן "כתשובה לסנקציות הנפט של האיחוד האירופי נגד הרפובליקה האיסלאמית". הוא הוסיף כי 100 חברי פרלמנט, מתוך 290 בסך הכול, כבר חתמו על ההצעה.

 

עם זאת, הוא לא פירט כיצד תוודא איראן מהו היעד של כל מכלית שעוברת במצר הורמוז, הנחשב לצומת מרכזי בייצוא הזהב השחור ממדינות המפרץ הפרסי לרחבי העולם. במצר יש גם נוכחות של הצי האמריקני שמפקח על התנועה.

 

אמנם הפרלמנט האיראני רואה את עצמו כעצמאי אך אין לו כוח רב במערכת הפוליטית של איראן. רק אם המנהיג העליון אייתוללה עלי חמינאי מעוניין בחוק הוא יקבל את האישור הדרוש. לאחר אישור החוק במליאה, עליו לקבל גם את החותמת של מועצת שומרי החוקה, המוודאת שכל חוק תואם הן את החוקה של איראן והן את ההלכה האיסלאמית. שישה מחברי המועצה ממונים על ידי המנהיג והם אנשי דת, ושישה משפטנים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

המצר הוא רצועת מים צרה שמפרידה בין איראן לעומאן, ומחברת את מפיקות הנפט הגדולות במפרץ הפרסי, סעודיה למשל, עם מפרץ עומאן והים הערבי. בנקודה הצרה ביותר שלו רוחבו מגיע לכ-33 קילומטרים בלבד. על פי המנהל האמריקני למידע על אנרגיה, ב-2009 עברו במצר כ-33 אחוזים מהנפט העולמי הנסחר דרך הים, שהם 17% מהנפט הנסחר בעולם בכלל.

 

רוב הנפט המיוצא דרך המצר מיועד לאסיה, לארה"ב ולמערב אירופה. כשלושה רבעים

מייבוא הנפט ליפן וכמחצית מזה של סין מועברים במצר. בנוסף לנפט, במעבר הימי הצר מועברות כשני מיליון חביות של מוצרים המופקים מנפט, כולל מזוט, וגם גז טבעי במצב נוזלי. במצר שטות גם אוניות סוחר שנושאות דגנים, ברזל, סוכר וסחורות נוספות.

 

בשנה שעברה הרבתה איראן לאיים בסגירת המצר וערכה בו תמרון צבאי נרחב. במקביל שיגרה ארה"ב נושאת מטוסים נוספת לאזור. בסופו של דבר המצר נשאר פתוח לתנועה ולאחרונה אף דווח שנושאת מטוסים אמריקנית עברה בו ללא כל הפרעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים איראנים על סירה במצר
צילום: MCT
מומלצים