שתף קטע נבחר

יוסף המספר מזמר את החזרה בתשובה

הוא חזר בתשובה, הוא לומד עכשיו תורה - ולרפרטואר סיפורי העם שלו התווספו סיפורי חסידים. אבל יוסף המספר הוא גם יוסף המזמר, שהוציא אלבום בכורה עם שירים שמדברים מתוך הניגון

הוא נדד בעולם, חתך יהלומים, מכר אבטיחים, אך יותר מכל אסף סיפורים. ילדי שנות ה-90' זוכרים אותו בעיקר כ"יוסף המספר על הכרים", וכבר שנים שיוסף סלע (שוורץ) מספר סיפורים לפרנסתו: בבתי ספר, במתנ"סים, במוזיאונים ובפסטיבלים בארץ ובעולם.

 


 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

הזקן נשאר וגם שפת הגוף והכישרון. הניצוץ בעיניים התלקח לאש אמונה, ולכל אלה התווספה כיפה גדולה. יוסף עוד מלקט ומספר סיפורי עם, אך בשנים האחרונות הצטרפו לרפרטואר גם לא מעט סיפורים יהודיים ואגדות חז"ל, אליהן התוודע לראשונה דווקא בפסטיבל באוסטריה.

 

"אחרי כמה ימים של הופעות ניגש אלי מספר סיפורים סקוטי, לבוש בקילט המסורתי ובידו חמת חלילים, שהיה מאוד גאה במורשת שלו", יוסף מספר. "הוא שאל אותי למה אני לא מספר סיפורים יהודיים. עניתי לו שאני לא ממש מכיר כאלו. הוא הזדעזע לגמרי, ושאל: 'על הבעל שם טוב שמעת?' 'שמעתי משהו', עניתי בוש ונכלם. 'משהו?' הוא הזדעק, 'לך מיד ותשמע סיפורים שלו'.

 

"מיד כשחזרתי לארץ הלכתי וקניתי את 'ספר הדמיונות של היהודים' - אסופת סיפורים חסידיים של פינחס שדה. שקעתי בקריאה, והתחלתי לספר בכזאת שמחה ודבקות. פתאום הרגשתי שיש לי שורשים, בית, מקור. אני עדיין מספר סיפורי עם מכל העולם, שיש בהם מוסר השכל ויכולים לשפר את מידות האדם, אבל ההיכרות עם ארון הספרים היהודי הפכה אותי לאדם ולמספר טוב יותר, מחובר יותר לעצמי, ליצירה שלי ולקהל שלי".

 

"השירים התנפלו עלי"

יוסף כבר לא רק מספר, הוא גם שר. את אלבום הבכורה שלו, "שיר מהותי", הוציא לפני כחודשיים - חמישה-עשר שירים שנכתבו בתוך כשלושה חודשים בלבד. "השירים פשוט התנפלו עלי", כך סלע. "הייתי קם בבוקר ומתחיל לכתוב אותם, ולשיר לתוך טייפ מנהלים. השירים פרצו ממני באופן ספונטאני, שיר גרר שיר. הם נכתבו כמעט ללא טיוטות, כאילו השיר היה בתוכי. כשכתבתי אותם שמעתי גם את המנגינה שלהם, כאילו הם נוצרו יחד איתה. דרך העבודה על הדיסק הייתה לא שגרתית. הייתי מגיע לאולפן לבד, שר ומקליט אקפלה. רק אחר כך הוספנו את הנגנים שכמו עטפו את השירה שלי".

 

יש תחושה שמתוך השירה שלך צץ ומשתרבב לו יוסף המספר. אתה מרגיש שהוא משתלט עליך גם כשאתה שר?

 

"כן. אני לא שר כמו זמר, אלא כמו מספר סיפורים. זו התנועה הטבעית שלי. אנשים שיודעים להגיש שיר הם לאו דווקא האנשים שיש להם את הקול הכי יפה, או אלה שיודעים לשיר בלי לזייף. מי שיודע להגיש שיר הוא זה שיודע לספר את הסיפור של הטקסט, להתחבר למילים".

 

כמיהה למשהו פנימי

סלע טוען כי בשירתו הוא "חולק הבנות לגבי החיים", כדבריו. מהדרך הנכונה לחינוך ילדים (בשיר "והשיבות לב אבות") עד החיבור לבורא (בשיר "ארצות החיים"), נוגע יוסף בשאלות המהותיות ביותר של החיים. האם טקסטים כאלו מתאימים לכלל המגזרים בחברה הישראלית? לדעת יוסף, התשובה היא בהחלט כן. 

 

"עם ישראל על כל מגזריו, בשל מבחינה רוחנית לסוג כזה של טקסטים. אני חושב שהעם הולך ומתעלה, הולך וצומח, ויש איזו

כמיהה, אולי קצת כמוסה, למשהו אמיתי שידבר לנשמה הפנימית. כולנו כבר כל כך מעומתים עם השקר של התרבות המערבית, עד שהאמת הנשמתית נעשית מאוד נחוצה. אנשים מבינים שהווילה והארבע-על-ארבע לא באמת מספקים את הדבר האמיתי. הם מחפשים מהות פנימית, ומכאן גם שם האלבום: 'שיר מהותי".

 

יוסף המספר והמזמר לא נח לרגע, וכבר עובד על הוצאת אלבום נוסף. בין לימודים על בסיס יומי בכולל, להקלטות לקראת אלבומו הבא – הוא עובד על מופע סיפורים חדש בשלישייה, "קומזיץ בבלקון", לצד המספר יהודה עצבה והאקורדיוניסט שלמה צוברי, שיעלה בפסטיבל מספרי הסיפורים הקרוב.

 

  • שלחו סיפור לתחרות "אגדתא 5"  של ynet בשיתוף מכללת הרצוג גוש עציון
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: יהודה עצבה
    לא הכיר את הבעל שם-טוב.יוסף (המספר) סלע
    צילום: יהודה עצבה
    מומלצים