שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    צילום: shutterstock

    צ'וריסוס וכדורי בשר: מתכונים מהקפה השכונתי

    במקום לנסוע לחו"ל או לחפש מסעדות בכל הארץ, בחר רפי אהרונוביץ' להתיישב בקפה השכונתי, לטעום ואז לנסות את הגרסאות שלו למנות, אתם מרוויחים מתכון לצ'וריסוס על שעועית מש וכדורי בשר עם אורז

    כולם מכירים את המושג 'קפה שכונתי', אבל אני דווקא מעדיף את הכינוי 'קפה ביתי', פשוט כי אני מרגיש בו יותר בבית מאשר בשכונה שלי. לכל אחד יש אחד כזה (חוץ מלגברת, שמרגישה בבית בכל מקום). זה המקום בו מגישים לך את הקפה כפי שאתה אוהב בלי לשאול, זה המקום שיש בו בבוקר שולחנות קבועים עם אנשים קבועים (נדמה לי שקוראים לזה פרלמנט), זה המקום שכשאתה יוצא לחופש אתה מעדכן על כך כאילו מדובר במקום עבודה. שם אתה מקיים פגישות ושם יש אנשים שהיום בעידן האינטרנט אפילו חוסכים לעצמם משרד.

     

    עוד בערוץ האוכל:

     

    מקום צעיר שמתפקד על תקן השכונתי שלי הוא "קפה רונה" בנווה אביבים. גילוי נאות: הם שכנים שלי למרכז המסחרי. שם אני יושב בשעות הצהריים השקטות לכתוב את הגיגיי עבור שניים וחצי קוראיי הנאמנים, שותה לימונענע קפואה מחוזקת בשוט של ערק, מגלגל את הקש משל היה סיגר ומביט בגולם. הוא מצידו מביט בי חזרה במבט אטום (כן, המסך מעולה אבל המבט אטום).

     

    בתוכנית הקיץ שלי יובש מוחלט. כבר יומיים שלא מבשלים כלום ולא נשארו לי נושאים לכתוב עליהם. על מה אכתוב? על ארוחת ערב קלה שהכנו שלשום - חביתה תפוחה עם גבינה מלוחה ובצל ירוק ולידה סרדינים מעולים של ג׳ון ווסט, סלט עגבניות ולימון ולחם טוב?! - בנאלי לחלוטין. או שאולי אכתוב על תבשיל מש סמיך שהכנתי, שכה דומה במרקמו לריזוטו עד שלא התאפקתי באחת הפעמים וגירדתי לתוכו (למרות מחאות הגברת) תועפות פרמזן? לא, שעועית מש היא בריאה מדי, זה יפגע בשמי הרע.

     

    לא בנאלית בכלל - ארוחת בוקר בקפה רונה (צילום: רפי אהרונוביץ' ) (צילום: רפי אהרונוביץ' )
    לא בנאלית בכלל - ארוחת בוקר בקפה רונה(צילום: רפי אהרונוביץ' )

     

    עוד אני מתלבט, הבחנתי בזוית העין בתכונת הצהריים בקפה, ואיך חבר'ה צעירים ואדיבים מתקתקים את העבודה. מנות עם אופי בישול ביתי צדו את עיניי בשולחנות הסמוכים, ואז הבנתי שהאוכל פה הוא לא אוכל סטנדרטי של בתי קפה ויש כאן משהו מעבר לטוסטים ולסלטים (כבודם במקומם מונח). נראה שיש פה גם נשמה מאחורי האוכל, וביחד עם התמונות העתיקות של בני משפחה על הקירות, הבנתי שהמקום אכן ראוי לתואר 'קפה ביתי'.

     

    אני דווקא הלכתי על מנה מתפריט הבוקר הגדושה - ביצה שמונחת על קרואסון מלוח עם חזה אווז מעושן וירקות טריים ליד. שילוב קטלני ומנה מספקת במיוחד. עוד מקיאטו כפול ויצאתי לשגרת יומי. למחרת בצהריים חזרתי לדגום את העסקית עם כדורי בשר עסיסיים אפויים בתנור, מתובלים בבצל לבן וסגול על ספגטי ברוטב עגבניות. מנה טעימה וביתית, כבר אמרנו?

     

    לאחר שדגמתי את כל שעות היום לא נותר לי אלא לחזור בערב. שמעתי שיש להם ערבים מוזיקליים ששווה לבדוק, אבל בעיקר כי ראיתי בתפריט צ'וריסוס עם פירה וחרדל, ונראה לי שכמה כאלו עם בירה יסדרו לי את הערב. בערב נשארנו בבית אבל הצ'וריסוס לא נתנו לי מנוח. אז הנחתי אותם על תבשיל מש, לשם איזון.

     

    צ'וריסוס על מש, אורז וירק

    המרכיבים (ל-8 סועדים): 

    1 כוס שעועית מש שטופה (אין צורך בהשרייה מוקדמת)

    1/2 1 כוסות אורז, שטוף ומסונן

    זר מכובד של שמיר

    1 פלפל אדום חריף קצוץ

    3 שיני שום כתושות

    2 בצלים בינוניים קצוצים גס

    1 כרשה בינונית שטופה היטב וקצוצה גס (הירוק והלבן גם יחד)

    12 עלי בזיליקום

    1.5 כפית כמון

    1/2 כפית אבקת קארי

    פלפל שחור ומלח לפי הטעם

    2 צ'וריסוס לסועד

     

    אופן ההכנה:

    1. מבשלים את שעועית המש בכ-4 כוסות מים למשך כ-20 דקות, עד שהיא מתחילה להתרכך.
    2. במחבת רחבה מאדים בכף שמן את הבצל עד שהוא נעשה שקוף. מוסיפים שום, פלפל חריף וכרישה ומאדים עד שהכרשה מתרככת.
    3. מוסיפים את האורז לסיר שבו מתבשלת המש ומתבלים במלח ופלפל שחור.
    4. קוצצים דק את השמיר ומוסיפים יחד עם הכמון למחבת. מערבבים כדקה ומסירים מהאש.
    5. לאחר שהאורז מתבשל 8 דקות מוסיפים את תערובת הירקות לסיר. מתבלים ומשפרים תיבול.
    6. מבשלים עוד כ-10 דקות. אם התערובת יבשה מדי - מוסיפים מעט מים רותחים.
    7. מורידים מהאש ומשאירים מכוסה כ-5 דקות לפני ההגשה.
    8. בינתיים צולים את הצ'וריסוס על מחבת או בגריל של התנור, מניחים מעל התבשיל ומגישים.
    9. הולך נפלא עם לימון כבוש או עם טחינה (או עם שניהם).

     

    אל תשכחו את המש - צ'וריסוס (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    אל תשכחו את המש - צ'וריסוס(צילום: ירון ברנר)

     

    למחרת, לא יעזור, שוב אוכלים. הפעם כדורי בשר עם עמבה, צלויים בתנור על אורז ובצל ירוק. אלו כדורי בשר שנולדו בהשראת הקבב של סבא של עדי, כשהרעיון הוא כדורי בשר קלאסיים בווריאציה שכוללת מעט עמבה. החוששים מוזמנים להתחיל מכמות של כפית אחת על ק"ג בשר, הנועזים מוזמנים להתקדם לכף.

     

    כדורי בשר בעמבה על אורז ובצל ירוק

    המרכיבים (ל-6 סועדים): 

    לכדורי הבשר:

    1 ק"ג בשר בקר וטלה טחון

    2 בצלים לבנים קצוצים

    1 בצל סגול גדול קצוץ דק

    1 עגבנייה מרוסקת

    מעט מלח

    1/2 כפית פלפל שחור

    1/2 כפית פלפל אנגלי טחון

    2 ביצים

    2 כפות פירורי לחם

    מעט שמן לטיגון

    1 כפית/כף עמבה

     

    לאורז:

    1/2 1 כוסות מהאורז האהוב עליכם, מבושל כמו שאתם רגילים

    2 חבילות בצל ירוק, קצוץ דק

    6 שיני שום קצוצות

     

    אופן ההכנה:

    1. מטגנים את הבצלים הלבנים עד לשקיפות ומצננים מעט.
    2. מערבבים את כל המרכיבים של כדורי הבשר, יוצרים קציצות ומניחים במקרר לשעה.
    3. מוציאים מהמקרר, משמנים תבנית ומסדרים עליה את הקציצות, מכניסים לתנור שחומם ל-180 מעלות לכ-25 דקות. לא צריך להפוך, אבל כדאי לפזר מעליהן לפני הצלייה עוד מעט פירורי לחם. 
    4. מטגנים קלות את הבצל הירוק הקצוץ במחבת עם מעט שמן והשום, ומערבבים הכל לתוך האורז.
    5. מגישים עם סלסה של עגבניות טריות ופלחי לימון טריים, שכל אחד יסחט לעצמו על הכדורים.

     

    אפשר גם לבשל את כדורי הבשר ברוטב אדום ולהגיש על אורז (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    אפשר גם לבשל את כדורי הבשר ברוטב אדום ולהגיש על אורז(צילום: ירון ברנר)

     

    לאתר של רפי אהרונוביץ' - מייסטר בשר ובעל הטור מר בשר 

     


     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: רפי אהרונוביץ'
    קרואסון עם ביצה ונקניק - ארוחת הבוקר של רפי
    צילום: רפי אהרונוביץ'
    נבטוטי שעועית מש
    צילום: יעל גרטי
    מומלצים