שתף קטע נבחר

הנוירוטי או הגבולי: איזה מן בני זוג אתם?

על שלושה טיפוסי זוגיות עומד העולם: הנוירוטי, הפסיכוטי והגבולי. בואו לבדוק איזה טיפוס מייצג אתכם ואת בן/ת הזוג שלכם בצורה הטובה ביותר, והאם הזוגיות הנוכחית שלכם נידונה להצלחה או כישלון

ממפגשים שערכתי עם אלפי זוגות, למדתי לאפיין שלושה טיפוסי אישיות עיקריים בהקשר הזוגי. מתוך הסטטיסטיקה ובעקבות יישום שיטות טיפוליות, פיתחתי גישה שמשמשת כלי אבחון ראשוני בטיפול זוגי, אבל גם מדד להערכה בנוגע להצלחת מערכת יחסים נתונה.

 

עוד בנושא:

בחירות זוגיות: שיקוף של חוויות הילדות שלנו?

אדם מחפש משמעות: האם זוגיות היא התשובה?

האם המדע מסוגל לנבא זוגיות ארוכת שנים?

 

התיאוריה שלי מחלקת את בני האדם לשלושה טיפוסים זוגיים עיקריים. כשאני פוגש זוג בטיפול אני מנסה להבין מתוך הסיפור וההתנהגות לאיזה סוג שייך כל אחד מבני הזוג, ולמרות שכולנו כמובן, שונים, מדהים לגלות עד כמה אנחנו בעצם דומים ובעלי מאפיינים עיקריים שניתנים להגדרה. השמות שבחרתי להגדיר את הטיפוסים אינם קשורים לשום אבחנה פסיכיאטרית, אלא לאופי ההתנהגות הזוגית בלבד.

 

 

הטיפוס הנוירוטי (כ30% מהאוכלוסייה, גברים ונשים בחלקים שווים)

טיפוסים כאלה הם בעלי תפיסה פשטנית על הזוגיות והחיים. הם הגיוניים באופן בו הם מתחזקים את חיי הזוגיות שלהם. הם בדרך כלל אוהבים את מי שאוהב אותם, מכירים בחולשות ובחזקות שלהם, נמצאים היכן שיש מערכת יחסים ואינם מתעקשים כאשר אין.

 

לטיפוסים הנוירוטים קל להיענות ליוזמה של הפרטנר וליזום גם כן, לשתף פעולה ולתחזק את הקיים. מאידך, טיפוס זה ייטה לנטוש מהר מאד את הקשר, אם לא יגלה עניין אמיתי בפרטנר שלו.

 

בני זוג ששניהם משתייכים לטיפוס האישיותי הנוירוטי, ינהלו חיים זוגיים מהנים. מבחינה טיפולית, אלו בני זוג טובים למערכת יחסים.

 

הטיפוס הפסיכוטי (כ-30% מהאוכלוסייה, יותר גברים מנשים)

הטיפוס הפסיכוטי הוא זה שתמיד יודע הכול, תמיד צודק, ורק מה שהוא עושה ואומר יהיה הדבר הנכון והטוב ביותר. מבחינתו, כולם טועים ורק הוא צודק. הפסיכוטיים לרוב, יהיו טיפוסים בעלי יכולת שכנוע, השפעה גדולה על סביבתם ובעלי יכולת לסחוף אחריהם אנשים (טיפוסים שעוסקים במקצועות שדורשים שכנוע כמו עורכי דין, פוליטיקאים או מנהיגים למיניהם).

 

הפסיכוטי יצליח לשכנע את בת הזוג שלו שהוא זה שיעשה את הבחירות הזוגיות עבור שניהם. יכולת ההקשבה שלו מוגבלת יחסית וההיענות לצרכי הצד השני מועטת. היכולת לשכנע אחרים להקריב את עצמם עבורו, היא מאפיין מרכזי של שותף "פסיכוטי". זוגיות עם טיפוס כזה סוחפת את בת הזוג ומחלישה אותה בשל העובדה שהיא הצד שנותן, שמובל ושאינו בא לידי ביטוי בקשר.

 

בתהליך החיזור, המחזר הפסיכוטי יגלה שפע כשרון, דמיון ומוטיבציה בדרכו להשיג אותה. בסוף מערכת היחסים לבת זוג של טיפוס כזה קשה מאד לעזוב. הפסיכוטי, שחש באובדן ופגיעה באגו (ולא מאהבה), משתמש בכישורי השכנוע שלו כדי לסחוף בחזרה את הפרטנרית לחיי תסכול וסיפוק צרכיו שלו בלבד. קשה למצוא אושר בחברת שותף פסיכוטי, אלה אם כן את יכולה להיות מאושרת מההזדמנות להיות חלק מהחלום ואין לך בעיה לחיות בצילו.

 

אני אני ואני! הטיפוס הפסיכוטי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אני אני ואני! הטיפוס הפסיכוטי(צילום: shutterstock)

 

הטיפוס הגבולי (40% מהאוכלוסייה, יותר נשים מגברים)

זה נשמע מאוד רומנטי לרצות להיות, לנשום ולחיות כל דקה עם בן זוג אהוב, אולם הגבוליים הנם טיפוסים שבחרו באהבה בכל הלב, ובדרך קצת שכחו מאין הגיעו. בן הזוג של הגבולית הופך להיות מרכז חייה. היא תזניח קשרים חברתיים ואישיים אחרים, ואף תפקודה המקצועי עשוי להיפגע.

 

זוהי תכונה מאוד נפוצה בעיקר אצל נשים שמצופה מהן להיות פסיביות יותר בקשר, ובהמשך גם לקחת יותר תפקידים הקשורים לניהול הבית על מנת לאפשר לבן הזוג להתפתח יותר מקצועית ואישית. בן אדם גבולי בדרך כלל, לא ייקח את הזמן הדרוש לפני שיניח את נפשו בידי אובייקט האהבה הנבחר שלו.

 

מרגע זה, בן הזוג אחראי בלעדית לאושר שלהם. הקשרים המשפחתיים והחברתיים שלו יאיימו עליה, שכן הגבוליים הם טיפוסים טריטוריאליים מאוד, ועסוקים בסימון הטריטוריה סביב בן הזוג. הפסיכולוגיה שמניעה טיפוסים זוגיים "גבוליים" נובעת מפחדים קיומיים מנטישה, בדידות או דיכאון.

 

טיפוסים אלו נתונים לסבל בתוך מערכת היחסים, הם נותנים את כל מה שהם יכולים, מצפים לקבל בחזרה ומתאכזבים בכל פעם מחדש. החלק הגבולי באישיותם מתגלה בעיקר בעת משבר רגשי. הם ייקלעו למצוקה רגשית שיכולה להתבטא בהתפרצויות אלימות של קנאה, רכושנות ועלבונות שיטיחו על בן הזוג.

 

בבקשה אל תעזוב אותי! אל תעז לעזוב גבולית כמוני! (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בבקשה אל תעזוב אותי! אל תעז לעזוב גבולית כמוני!(צילום: shutterstock)

 

הפרידה מבת זוג בעלת אישיות "גבולית" מממשת את הפחדים הכי איומים שלה. בעלי אישיות זוגית גבולית מתעקשים להילחם על כל פרט כדי לשמור על הקשר, כל קשר, גם אם הוא בריא או נכון עבורם.

 

לא קל להיות בן זוג של בעלי אישיות גבולית, אך מאידך טיפוסים אלו הם גם מועמדים נפלאים לטיפול זוגי ולשיקום מוצלח של הדימוי העצמי ומערכת היחסים, אז אל תוותרו עליהם בקלות בלי לנסות לקבל עזרה מקצועית.

 

 

את התיאוריה הזאת פיתחתי בעשרים השנים בהם אני עובד כמטפל זוגי ומיני. בוודאי שלכל אופי זוגי ישנם גם מאפיינים מיניים טיפוסיים, שעליהם אפרט בכתבה נפרדת. כאמור, שמות הטיפוסים הזוגיים לא קשורים לאבחנות פסיכיאטריות (אינני פסיכיאטר).

 

זוהי תיאוריה מקצועית פרטית שלי, שייתכן שתמצאו בה את עצמכם או בני זוגכם, וזה יקל עליכם להבין מול מה ועם מי אתם מתמודדים, והאם מערכת היחסים שלכם היא משהו שניתן לשפר בהמשך הדרך.

 

בהצלחה! 

 

בואו להיות חברים של ערוץ יחסים גם בפייסבוק, וכך תוכלו להתעדכן בכל מה שקורה אצלנו בערוץ 

 

 

 

ד"ר דניאל דריי – רופא, סקסולוג, טיפול זוגי ומיני. מנהל "תורת היחסים" פורטל מיניות וזוגיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נראה לי שאתה הטיפוס הנוירוטי. לא, את
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים