שתף קטע נבחר

מ' החקלאות: חלב, ביצים ועוף יתייקרו ב-17%

לפי הערכות המשרד, אנו עומדים בפתחו של משבר מזון: עד סוף השנה חלב, ביצים, עוף והודו לצרכן יתייקרו בהדרגה ב-6%-17%. לא רק הבצורת אשמה, אלא גם ספקולנטים וגידול דלק ביולוגי על חשבון גידולי מזון. אך מדוע כשמחירי הסחורות ירדו, היצרנים והיבואנים לא הורידו מחירים?

תחזיות קודרות למחירי המזון בהמשך השנה: מחיר מוצרי חלב לצרכן בישראל יעלה עד סוף השנה בין 6% ל- 13%. העלייה במחיר הביצים לצרכן עד סוף השנה תנוע בין 8% ל- 17% והתייקרות מוצרי עוף והודו תגיע עד סוף השנה ל-6%-14%, כך לפי ניתוח של החטיבה למחקר, אסטרטגיה וכלכלה במשרד החקלאות למחירי הגרעינים בעולם, ובעיקר בארה"ב, על רקע הבצורת ועליית המחירים בבורסות הסחורות.

 

  • התחלנו עם המע"מ - מה הלאה?

  • מס על סיגריות ואלכוהול: "זה כמו אוכל"

 

המשרד מעריך כך במקביל לעליית המע"מ שצפוייה בספטמבר וכן בצד הבשורה של משרד התמ"ת השבוע: ייקור הלחם שבפיקוח ב-6.53%. רוב רשתות המזון הודיעו כי ייקרו את הלחם רק אחרי ראש השנה, אך נראה כי 2013 תהיה שנה קשה למחירי המזון. בעולם,ניכרת כבר זמן מה עלייה תלולה של מחירי הגרעינים - אולם עליות המחירים שצופה המשרד הן הערכות בלבד..

  

בדו"ח יש סקירה של העליות במחירי גרעיני תירס, סויה וסורגום המהווים את המרכיב המרכזי במזון בעלי החיים. בשל הבצורות ועצירות הגשמים במאי-יולי במערב התיכון של ארה"ב, צרפת, רוסיה, אוקראינה, סין, קזחסטאן והודו - מחירי רוב הסחורות נמצאים בעלייה מתמדת.

 

תרחישי התייקרות אפשריים

לנוכח עליית מחירי הסחורות, מחברי הדו"ח מעריכים שתהיה עלייה במחירים לצרכן של מוצרי חלב, ביצים, פטם (עוף) והודו, בשיעור של 6%-8% באוגוסט. זאת לנוכח עלייה כללית משוערת של 25% במחירי הגרעינים החודש, לפי שער דולר של 4 שקלים.

 

המחברים ניסחו שני תרחישים נוספים, לעליית מחירי המוצרים לצרכן: 1. צפי לעלייה כללית של 40% במחירי הגרעינים לפי מתווה של התמתנות במחירי הסחורות; 2. צפי לעלייה כללית של 50% במחירי הגרעינים לפי המחיר הנוכחי של אופציות לסוף השנה. לפי התרחיש הראשון - המוצרים יתייקרו לצרכן ב-14%-10%. לפי התרחיש השני, צפוייה התייקרות לצרכן של 13%-17%.

 


צפי לעלייה כללית של 25%: עליית מחירי גרעינים נכון לחודש אוגוסט

צפי לעלייה כללית של 25%: עליית מחירי גרעינים נכון לחודש אוגוסט*
מוצר מרכיב גרעינים במזון מרכיב מזון במחיר היצרן מרכיב עלות יצרן במחיר צרכן עליית מחיר ליצרן

עליית מחיר צרכן צפויה
חלב 70% 60% 60% 11% 6%
ביצים 85% 55% 73% 12% 8%
פטם (עוף) 85% 67% 50% 14% 7%
הודו 85% 67% 45% 14% 6%

*שער דולר 4.00 ותחילת עלייה במחירי סחורות

 

 
תרחיש 1: צפי לעלייה כללית של 40%*

תרחיש 1: צפי לעלייה כללית של 40% במחירי גרעינים עד סוף השנה*
מוצר מרכיב גרעינים במזון מרכיב מזון במחיר היצרן מרכיב עלות יצרן במחיר צרכן עליית מחיר ליצרן

עליית מחיר צרכן צפויה
חלב 70% 60% 60% 17% 10%
ביצים 85% 55% 73% 19% 14%
פטם (עוף) 85% 67% 50% 23% 11%
הודו 85% 67% 45% 23% 10%

*על פי מתווה של התמתנות הסחורות

 


תרחיש 2: צפי לעלייה כללית של 50% במחירי גרעינים עד סוף השנה*

תרחיש 2: צפי לעלייה כללית של 50% במחירי גרעינים עד סוף השנה*
מוצר מרכיב גרעינים במזון מרכיב מזון במחיר היצרן מרכיב עלות יצרן במחיר צרכן עליית מחיר ליצרן

עליית מחיר צרכן צפויה
חלב 70% 60% 60% 21% 13%
ביצים 85% 55% 73% 23% 17%
פטם (עוף) 85% 67% 50% 28% 14%
הודו 85% 67% 45% 28% 13%

* על פי המחיר הנוכחי של אופציות לסוף השנה

 

"לקראת סוף השנה המחירים יהיו גבוהים משמעותית"

לפי הדו"ח, "לקראת סוף השנה המחיר יהיה גבוה בצורה משמעותית מהמחיר היום. מעל לחודש לאחר תחילת עליית המחירים בעולם, המילה משבר מזון נשמעת יותר ויותר. כל הסימנים למשבר מזון כמו זה שאירע ב-2008 נמצאים כאן לפנינו: מחירי אנרגיה בסביבות 100 דולר לחבית... ובניגוד ל-2008, גושים שלמים ומדינות גדולות נמצאות בשלב זה או אחר של האטה, מצב זה מסוכן יותר מאחר שלמדינות אין מספיק מרחב תמרון ואין מספיק משאבים זמינים".

 

העלייה בעלויות תהיה הדרגתית משום שהיבואנים קנו סחורה עתידית במחיר נמוך מהמחיר העתידי ומלבד העלות הנוספת של שער הדולר, הסחורה הקיימת עדיין נרכשת לפי המחירים הישנים.

 

כשמחירי הסחורות ירדו, היצרנים והיבואנים לא הורידו מחירים

ערן שביט, מחבר הדו"ח, אמר ל-ynet כי הסחורות התייקרו לא רק בגלל הבצורת, אלא בעיקר בגלל ספקולנטים שמשחקים במחירי הסחורות בבורסה. "היתה עליית מחירי סחורות ב-60% תוך חודש וחצי. לפי כל האינדיקטורים, המלאים לא ירדו בשיעורים כל כך חדים, יש פה מוטיב של ספקולציה בכל השוק", אמר. "ועם זאת אנו צופים שתהיה ירידה של כ-15% במלאי הסופי לקראת סוף השנה בארה"ב".

 

כשמחירי הסחורות ירדו, היצרנים והיבואנים לא בהכרח הורידו מחירים.

 

"זה נכון אך יש עלויות אחרות והן עלו. ישראל מייבאת גרעינים, היא מושפעת מהשוק העולמי, גם הדולר התחזק ב-3 החודשים האחרונים ותהיה לכך אינדיקציה במחירים בתקופה הקרובה. עוד חודש, חודש וחצי, תתחיל להיכנס תוצרת חדשה שנקנתה במחיר יותר גבוה. המחיר לצרכן יצטרך לעלות".

 

המחיר כבר עלה במאי 2011 ועלה כל הזמן לפני מחאת הקוטג'. הם צברו שומן, אי אפשר שיחיו עליו?

 

"אני לא מתעסק בשומן. יש הוצאות של אנרגיה שעלו בשיעורים מאוד רציניים בשנה האחרונה, הצרכנים לא ספגו את זה – היצרנים ספגו את זה".

 

הצרכנים ספגו את זה קודם לכן. בסוף, הצרכנים פשוט יצמצמו קנייה.

 

"כן, זה חלק מהתרחיש. בסופו של דבר הצרכן יקנה פחות. אנחנו מודעים לעובדה הזאת. אך המצב כרגע לא מאפשר לייצרני החלב, הביצים והבשר להתמודד לבד עם העליות האלה. אותו הדבר עם המאפיות. יש גבול עד כמה שהיצרנים והרשתות יספגו את עליות המחירים. אגב, יש גם פרדוקס: בעולם, מחירי החלב והבשר נמצאים בשפל ויכול להיות שהם ירדו כי ישחטו יותר. גם בעופות, לא בטוח שנראה התייקרות השנה, אבל בסוף השנה ובשנה הבאה נראה אפקט מצטבר של ההתייקרויות בימים אלה.

 

"למרות שקשה לצייר תמונה עתידית ברורה, אין ספק שאנו עומדים בפני עלייה משמעותית בעלויות של יצרנים, במיוחד במוצרים מהחי. ושימו לב שכשהגרעינים מתייקרים ב-25% העלייה במחיר לצרכן היא רק של 6%".

   

מחיר הבשר אף עשוי לרדת

כפי שאמר שביט, על המחירים של תוצרת מן החי ובמיוחד חלב ובשר נאמר דווקא כי הם היו עד לאחרונה בשפל באירופה. על פי דו"ח של ה-OECD (שטרם פורסם) בשנת 2011 היה מחיר החלב בארץ גבוה מהמחיר העולמי במעל 10%, מצב זה השתנה אף במעט בשנת 2012 (הערכה) עקב התחזקות הדולר.

 

גם היצע גדול של בשר בשוק האירופי הביא למחירים נמוכים ביותר של בשר בקר. ההשפעה של עליית מחיר המזון לבע"ח עשויה לגרום לעליית מחירים או להימנעות צרכנים מקנייה מה שיגרום ליצרנים לעזוב את השוק. כך או כך, בטווח הרחוק גל תהיה התייקרות של מוצרים מהחי.

 

עוד נכתב בדו"ח שגם מחירי השמנים יעלו עד לסוף השנה ונראה שהאורז לא יאחר. מחירי הקמח והלחם החלו כבר לעלות. למעשה המוצרים היחידים שלא נפגעו הם סוכר וכותנה.

 

ועם זאת נכתב כי: "נראה שאנחנו נמצאים בפסגת המחירים ואולי קצת מעבר לכך, אולם ברור שצרכני התשומות ישנו את תמהיל הרכישה שלהם על מנת למזער את הנזק. על כן כל הערכה לגבי אחוזי השינוי הוא בגדר ניחוש בלבד, ברם צפי של עליה בעשרות אחוזים נראה ריאלי יותר מאשר עליה באחוזים בודדים".

  

תנודתיות המחירים: גם באשמת הבורסה

איך השפיעו הספקולנטים על המחירים? הסחורות החקלאיות הפכו כמו כל סחורה בבורסות העולם לאלטרנטיבת השקעה כמו מניות, מט"ח וסחורות אחרות. זאת, למרות שמדובר בסחורות שיש להן השפעה גדולה וישירה על הצרכנים ומחיריהן יכולות להביא לנפילתן של ממשלות ומדינות.

 

לפי הדו"ח: "המצב רק מחמיר בשנים האחרונות עקב פתיחה של קרנות ייעודיות המשקיעות ב"סחורות רכות" וכן בקרנות למוצר ספציפי. כיוון שקרנות אלו מגנות על עצמם על ידי גידור השקעתם ההשפעה על מחירים של האופציות לתקופות השונות הופכות לפעמים לרכבות הרים בתנודתיות שלהם".

 

הדו"ח של משרד החקלאות מתבסס, בין היתר, על נייר עבודה של ה-OECD ובו ניתוח תרחישים לתנודתיות במחיר החיטה. עקב העלייה ברמת החיים, הביקוש לחיטה הפך לקשיח, מכאן שעליית מחירים הפכה לנוחה יותר, מה שמשפיע על האוכלוסיות החלשות יותר מאשר על החזקות. לכן, יש להגדיל את המלאי הציבורי בעולם משום שמלאי קבוע מושפע יותר מתנודתיות של בעלי אינטרס.

 

גם מדיניות הקצאה הולכת וגדלה של שטחים לדלק מהצומח (דלק ביולוגי כמתנול וביו דיזל), אשמה בצמצום שטחי גידול מזון. העלייה החדה במחירי הסחורות יכולה לשנות מגמה זו, לפחות עד לירידה במחירים והגדלת המלאים.

 

מחכים לסיום החורף בחצי הכדור הדרומי

ומה קורה כרגע במסחר בגרעינים? מחירי הסויה עברו את השיא באוגוסט, כך לפי הדו"ח. מחיר הסגירה של אופציה לחודש נובמבר היה 16.33 דולר לבושל, גבוה מאשר לפני חודש, אולם נמוך מהשיא בתחילת חודש אוגוסט. מחיר הסורגום עלה מעל מחיר העונה הקודמת ועומד נכון לאומדן משרד החקלאות האמריקאי על בין 7 ל – 8.4 דולר לבושל.

 

בתירס: אחרי 'קפיצה של 60% מאז יוני, ניכרת מגמה של התייצבות לפי נתוני ארה"ב. הערכות למלאים העולמיים ירדו ומחיר התירס המשיך לעלות גם ביולי, אך בצורה מתונה יותר. על פי האומדן של משרד החקלאות האמריקאי המחיר החזוי למגדל בחודש אוגוסט עלה לבין 7.50 ל – 8.90 דולר לבושל. סיבה נוספת להתייצבות: בגלל עליית המחיר, הגידול הופך לכדאי עבור המגדלים בחצי הכדור הדרומי, הנמצא כעת בחורף שלא ברור איך יהיה מהלכו: גשום או צחיח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים