שתף קטע נבחר

לפצות פליטים יהודים? "מתחיל להישמע כאיום"

כינוס בנושא פליטים יהודים ממדינות ערב מעורר הדים בתקשורת הערבית. פרשנים וכתבים נדרשים ל"קמפיין ישראלי שמגיע בזמן שהפלסטינים מנסים לקבל מעמד" וטוענים: "העניין חסר כל בסיס". אך יש מי שרואים בכך איום

סערה בכלי התקשורת הערביים נוכח יוזמתו של סגן שר החוץ, דני איילון, לערוך כינוס בנושא הפליטים היהודים ממדינות ערב במטה האו"ם בחודש ספטמבר. המטרה המרכזית של הכנס היא להציף את סוגיית הרכוש היהודי שנותר במדינות ערב שמהן נאלצו היהודים לברוח בשנותיה הראשונות של המדינה, ולהפוך את נושא הפליטים היהודים לקלף מיקוח ישראלי שיבהיר כי אם נשמעות תביעות פלסטיניות בנושא הפליטים - יהיו גם תביעות ישראליות מנגד.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

הערבים יבקשו הכרה לפלסטינים במקום הרשות?

במערב מאשרים: אחיו של אסד איבד רגל בפיגוע

פורסם קלסתרון של חשוד בסיוע למחבל בבורגס

 

רשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית שידרה השבוע כתבה בנושא תחת הכותרת: "קמפיין ישראלי לפיצוי היהודים ממדינות ערב על רכושם". בכיר במשרד החוץ התראיין באותה כתבה וטען כי החלטה 242 שהתקבלה במועצת הביטחון לאחר מלחמת ששת הימים דיברה על השגת צדק עבור הפליטים דיברה בכלל על פליטים, לאו דווקא  פלסטינים או ערבים.

 

חנא עיסא, מומחה פלסטיני למשפט הבינ"ל העריך מה פשר הקמפיין הישראלי: "ברגע שישראל הרגישה שיש החלטה שלוחצת עליה להכיר בזכויות הפלסטינים, היא העלתה לדיון את בעיית היהודים במישור הבינלאומי, כדי שההתייחסות לסוגיית הפליטים הפלסטינים תעלה בקנה אחד עם ההתייחסות לסוגיית הפליטים היהודים. אבל העניין חסר כל בסיס". הכתבת סיימה את הכתבה באמירה שלפיה "הקמפיין הישראלי מגיע בזמן שהפלסטינים מנסים לקבל מעמד של מדינה משקיפה באו"ם". 

 

גם ברשת רוסיה אל-יום בשפה הערבית הקדישו כתבה נרחבת לסוגיה וראיינו גורמים פלסטיניים בנושא. אחד מהם היה החוקר חמד אל-מועד שכתב עשרות מחקרים וספרים בנושא ישראל וזכות השיבה. לדבריו, "הפליטים הפלסטינים אינם אחראים לרכוש היהודים במדינות ערב. הם לא השתלטו עליו, ואסור להחליף את הרכוש של הפלסטינים ברכוש היהודים".

 

הוא הסביר עוד: "ישראל מנסה לטעון שמדינות ערב גירשו את היהודים ולכן הן אחראיות לפצות אותם על הרכוש האבוד. המציאות מראה שישראל היא זאת שעודדה אותם להגר ויצרה כנופיות ותנועות בסוריה, עיראק, לבנון, מצרים ומרוקו כדי להקל את הגירת היהודים". הפעיל בנושא הגנת זכויות הפליטים, רסאן עבוד, המשיך באותו קו בכתבה: "ישראל מנסה להתעלם מזכות הפליטים לשוב לבתיהם שמהם גורשו ב-1948 ולאחר מכן. זאת באמצעות הצגת נושא היהודים שעזבו את מדינות ערב". 

 

סגן שר החוץ ,דני איילון, התייחס בביטול לטענות הללו. "אין שום יסוד לטענה המופרכת הזאת שארגונים יהודיים לחצו על הפליטים לעזוב, וגם אם לחצו עליהם לעזוב זה לא אומר שהם היו צריכים לעזוב בחוסר כל תוך שלילת אזרחותם ואף להירצח בפוגרומים", אמר ל-ynet. לדבריו, מדינת ישראל והארגונים היהודיים קראו להם לעלות אחרי שנשללה אזרחותם. "אחת המטרות היא שלא יהיה הסכם קבע לפתרון הסכסוך ללא פיצוי לפליטים - גם פלסטינים וגם יהודים".  

 

בעיתונות הערבית ובייחוד בזו המצרית גילו בימים האחרונים עניין רב בנושא. בחלק מהעיתונים נכתב כי הרכוש של היהודים לאחר מהפכת הקצינים של גמאל עבד אל-נאצר הפך לרכוש המדינה בהתאם לחוק שעוגן בשנת 1971 והתייחס לנכסי נעדרים בכלל במצרים וביניהם היהודים. על פי ההערכות במצרים, מדובר ברכוש בשווי מיליארד לירות מצריות.

 

בעיתונות המצרית גם צוין כי בתחילת שנות ה-50 היו במצרים בערך 100 אלף יהודים, שמהם נשארו כיום 25 אנשים מבוגרים. ישראל, על פי מקורות, דורשת פיצויים שמגיעים ל-21 מיליארד דולר בנוסף למקומות פולחן, חצרות, בתי ספר ונכסים אחרים.

 

בתקשורת המצרית ציטטו גם דיווחים ישראליים על הקמפיין. בעיתון אל-יום א-סאבע הייתה הכותרת: "ישראל מגייסת את העולם להכרה בינלאומית ביהודי מצרים והמדינות הערביות כ-'פליטים'". גם במדינות המגרב זכה הקמפיין לתשומת לב: בעיתון האלג'יראי א-שורוק, נכתבה השבוע כתבה תחת הכותרת: "ישראל מפעילה לחץ לפצות את היהודים שנמלטו מאלג'יריה". בפיסקת הפתיחה נכתב כי האיומים הישראליים שבהם דורשים מאלג'יריה ומדינות ערב לפצות את היהודים ששהו שם, החלו להישמע רציניים. 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האו"ם. כנס בקרוב
צילום: רויטרס
איילון. מעורר מהומה
צילום: שחר עזרן
מומלצים