שתף קטע נבחר

באן ישב ושמע מחמינאי: 'הציונים זאבים צמאי דם'

מזכ"ל האו"ם בא לוועידה בטהרן למרות מחאת ישראל, והקשיב מקרוב לדברי הסתה קשים של מנהיג איראן. אחר כך השיב לו: "תפסיקו לאיים על ישראל בהשמדה, די להכחיש שואה". חמינאי הגן על זכות ארצו לגרעין: "הגיע הזמן ליצור סדר עולמי חדש"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הפציר בבאן קי-מון שלא לנסוע לוועידת המדינות הבלתי מזדהות בטהרן, אבל הבוקר (יום ה') ישב מזכ"ל האו"ם בקהל בבירה האיראנית, והקשיב מקרוב לדברי השטנה של המנהיג הרוחני העליון של איראן, עלי חמינאי. חמינאי אמר לראשי המדינות והמנהיגים שבאו לוועידה כי "המשטר הציוני" מורכב מ"זאבים צמאי דם", וכי ישראל מבצעת "פשעים" נגד הפלסטינים בשטחים. "המשטר הציוני מעורב בטרור מדינתי באזור, בחיסולים ובכיבוש אדמות ערביות", האשים חמינאי.

 

כשעה אחרי חמינאי עלה מזכ"ל האו"ם לנאום, והשיב לו: "אני דוחה בתוקף כל קריאה של מדינה החברה באו"ם להשמיד מדינה חברה אחרת ודוחה בתוקף הכחשת שואה. לטעון שחברה אחרת באו"ם, ישראל, אין לה זכות קיום או לתאר אותה במונחים גזעניים - זה לא רק לגמרי לא בסדר, אלא חותר תחת העקרונות שלהם אנו מחויבים".

 

הוועידה באיראן נפתחה ביום ראשון, אולם היום זהו יומה המשמעותי ביותר, כשהמנהיגים המקומיים והאורחים עולים לנאום. באיראן מתכוונים לנצל את ההזדמנות הנדירה של אירוח כינוס בינלאומי בטהרן, דווקא בימים של סנקציות על

הרפובליקה האיסלאמית מצד העולם, כדי לגייס תמיכה למאבק הדיפלומטי במערב. 120 מנהיגים הוזמנו לוועידה, אולם רק 50 אישרו את בואם בדרג של ראשי מדינות.

 

המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, טען בנאומו כי תוכנית הגרעין של ארצו נועדה למטרות שלום, וקרא לחברות בארגון המדינות הבלתי מזדהות "ליצור סדר עולמי חדש, שיהווה משקל לדיקטטורה המערבית של ארצות הברית ובנות בריתה".

 

"מצער מאוד לראות שמדינות המחזיקות במאגרים גרעיניים גדולים אינן מראות כוונות רציניות להתפרק מנשקן וממשיכות להשתמש בו כהרתעה", אמר חמינאי. "נשק גרעיני לא מספק ביטחון אלא מהווה איום לכול. הרפובליקה האיסלאמית של איראן מתייחסת לאחזקת נשק גרעיני כחטא גדול ובלתי-נסלח. אנו מחויבים לשלום במזרח התיכון, על בסיס חוקים בינלאומיים. אנרגיה למטרות שלום היא זכותה של כל מדינה. מספר מדינות מערביות מחזיקות בעצמן בנשק גרעיני ומנסות להשיג מונופול על אחזקה ביכולת גרעינית".

 

בהתייחסו ישירות לישראל אמר המנהיג הרוחני של איראן: "מדובר בקונספירציה שבה השתלטו על פלסטין קבוצה של אנשים שהיגרו מאירופה, אנשים גורשו מבתיהם. זהו אחד הנושאים הכי חשובים שבפניהם עומדת הקהילה הבינלאומית. המשטר הציוני לא חדל מביצוע פשעים, השפלה והפרת כבוד האומה. שמות כמו סברה ושתילה ודיר יאסין ייזכרו בהיסטוריה של האזור עם דם העם הפלסטיני המדוכא".

 

מורסי ובאן קי-מון מקשיבים לחמינאי ()
מורסי ובאן קי-מון מקשיבים לחמינאי

 

המנהיגים האיראנים בוועידה הבוקר. דבקים בזכות לגרעין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המנהיגים האיראנים בוועידה הבוקר. דבקים בזכות לגרעין(צילום: AFP)

 

חמינאי גם נתן "עצה" לאמריקנים והציע פתרון צודק ודמוקרטי לסכסוך הישראל-פלסטיני. "כל הפלסטינים, כמו גם אלו שגורשו למדינות אחרות ושמרו על זהותם הפלסטינית, יקיימו משאל-עם. אני מקווה שתקבלו את עצתי, אנו מצפים שסדר עולמי חדש ייוולד. יש לנו תפקיד מרכזי בעיצוב עתיד זה, ועצם קיום מפגש חשוב כזה באיראן מעיד על כך. אנו, חברי ארגון המדינות הבלתי מזדהות, יכולים למלא תפקיד חשוב בהצלת העולם מהגמוניה מסוכנת".

 

עוד חדשות מהעולם :

 

המנהיג הרוחני של איראן אמר בנאומו כי החברות בארגון המדינות הבלתי מזדהות צריכות ליצור סדר עולמי חדש. "שיתוף הפעולה צריך להתבסס על כבוד הדדי, על אינטרס של המין האנושי", אמר. "אנו מתנגדים לשלטון המערבי שכיום נמצא ברשות המעצמה התוקפנית שהיא ארה"ב. העולם נמצא במעבר לסדר עולמי חדש. התנועה הבלתי-מזדהה יכולה וצריכה ליצור סדר עולמי חדש. עליו להתבסס על זכויות שוות והשתתפות שווה לכל המדינות. יש לנו אחריות לעצב את הסדר העולמי החדש".

 

ועידת המדינות הבלתי מזדהות בטהרן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ועידת המדינות הבלתי מזדהות בטהרן(צילום: MCT)

 

חמינאי הוסיף כי העולם לא צריך להתנהל לפי הרצון של הדיקטטוריה המערבית. "תנועת המדינות הבלתי-מזדהות סבורה שהעולם לא צריך להישלט על ידי דיקטטורה של מספר מדינות מערביות. זהו הצורך של כל המדינות שסבלו באופן ישיר או עקיף מההגמוניה הזו. המכניזם המבני המערבי אינו הגיוני, אינו צודק ולחלוטין לא דמוקרטי. זה שימוש לא כשר במכניזם שמאפשר לארה"ב ובנות-בריתה לכפות את התנהגותה הבריונית על אחרות. הם מדברים על זכויות אדם כשלמעשה הם מדברים על אינטרס מערבי, הם מדברים על דמוקרטיה כשלמעשה הם מדברים על פלישה והתערבות בריבונות בשם הדמוקרטיה. עינויים והתנקשויות זוכים להתעלמות אם הם מבוצעים על ידי ארצות הברית והציונים".

 

מורסי בנאום היסטורי: ומה עם הגרעין הישראלי?

אחרי חמינאי עלה לנאום בוועידה נשיא מצרים, מוחמד מורסי, שביקורו בטהרן הוא הביקור הראשון של נשיא מצרי באיראן מאז המהפכה האיסלאמית שהתחוללה שם בשנת 1979, אז נותקו היחסים בין שתי המדינות. הנשיא המצרי הטרי, איש האחים המוסלמים, התקבל בכבוד מלכים באיראן. נחיתתו הועברה בשידור ישיר בטלוויזיה האיראנית ונפרש לכבודו שטיח אדום. הוא התקבל באולם הוועידה על ידי נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד.

 

מורסי, שישב בוועידה ליד אחמדינג'אד, בירך את מזכ"ל האו"ם על השתתפותו בכינוס, ואמר בנאומו כי ארצו נחושה להיות גורם אקטיבי בסדר העולמי. כמו מנהיגי איראן, הוא הציע לשנות ולהרחיב את הרכב מועצת הביטחון של האו"ם, שכיום חברות בה 15 מדינות - 10 מתחלפות ו-5 קבועות המתוות למעשה את סדר היום העולמי.

 

הסורים נטשו כשמורסי נאם. באי הכנס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הסורים נטשו כשמורסי נאם. באי הכנס(צילום: AFP)

 

נשיא מצרים האיסלאמיסט הדגיש את חשיבות הסוגיה הפלסטינית, ואמר כי לעם הפלסטיני זכות להגדרה עצמית ולהקמת מדינתו החופשית. הוא תקף את הממשלה בירושלים: "המזרח התיכון כולו חתום על האמנה למניעת הפצה של נשק גרעיני אולם ישראל נמנעה מכך. אנו דורשים שהאמנה תחול על כולם. כמו כן, אנו דורשים מאיראן להתחייב לשימוש אזרחי של האנרגיה הגרעינית".

 

מורסי התייחס לכך שישראל מנעה מכמה שרים ממדינות החברות בארגון המדינות הבלתי מזדהות להיכנס לרמאללה בתחילת החודש כדי להשתתף בכנסה, וקרא לפלסטינים להשלים את הפיוס הפנים-פלסטיני. עוד הדגיש הנשיא המצרי את ההזדהות של קהיר עם העם הסורי במאבקו נגד משטרו של בשאר אסד.

 

למרות הפאר וההדר שבו התקבל מורסי מדובר בביקור די "דיפלומטי" של הנשיא המצרי. הוא שהה בטהרן כארבע שעות בלבד, ואחר-כך המריא בחזרה לארצו. מורסי נמצא במלכוד ואינו רוצה להצטייר כמי שנותן לאיראן כבוד ולגיטימציה מלאים, מחשש שיספוג ביקורת במדינתו על התקרבותו למעצמה השיעית האזורית. מנגד, חשש מורסי כי ביטול הביקור יוביל לביקורת כי נכנע ללחץ האמריקני. לפיכך, הוא נחת לביקור בזק, וכאמור אפילו לא ייפגש עם ההנהגה.

 

לפי הדיווחים לא תוכננו למורסי פגישות עם צמרת ההנהגה האיראנית או עם הנשיא מחמוד אחמדיניג'אד. מזכ"ל האו"ם, שגם לו זהו ביקור ראשון ברפובליקה האיסלאמית, הגיע לטהרן עוד לפני מורסי. בניגוד לנשיא מצרים נפגש באן עם אחמדינג'אד, וזאת למרות המתיחות בין המדינה למערב על רקע הסנקציות וסוגיית הגרעין.

 

האיראנים הציבו מחוץ לוועידה מכוניות מדעני גרעין שחוסלו ()
האיראנים הציבו מחוץ לוועידה מכוניות מדעני גרעין שחוסלו

 

בהמשך עלה לנאום גם אחמדינג'אד, והזכיר את מדעני הגרעין האיראנים שחוסלו בשנתיים וחצי האחרונות. הוא ביקש מהנוכחים לקום ולכבד את זכרם של "אלה שנרצחו על-ידי טרוריסטים" בדקת דומייה, והמשתתפים עשו כדברו. הוא הודה לנשיא מצרים מורסי על "מאמציו הבונים". בנאומו התמקד גם כן בצורך ב"סדר עולמי חדש", שבו לא ינוהל עוד העולם על-ידי "מונופול" מערבי.

 

"העולם מודע לבעיה הפלסטינית, אבל עוזר למשטר הציוני המפוברק, כי למי שנמצא בראש יש זכות וטו", אמר אחמדינג'אד כשכוונתו לארה"ב, בעלת זכות וטו במועצת הביטחון של האו"ם. "עידן הקפיטליזם על סף התמוטטות".

 

קבוצת המדינות "הבלתי מזדהות" הוקמה ב-1955, בימי המלחמה הקרה, והתיימרה לאגד מדינות שאינן מזדהות עם אחד

משני הצדדים במלחמה ההיא, המזרח והמערב. למרות זאת, רוב המדינות המשתייכות לקבוצה זו נטו בפועל לטובת ברית המועצות במאבקה חוצה היבשות עם ארה"ב, וחלקן אף קיבלו ממנה סיוע משמעותי בנשק, כמו למשל מצרים.

 

לוועידה הוזמנו לא מעט כלי תקשורת מרחבי העולם, בהם גם אמריקנים, מתוך מחשבה שכיסוי אוהד ומקיף יכול לסייע לאיראן לצאת מהבידוד הקשה שבו היא מצויה. מלבד מזכ"ל האו"ם נחתו באיראן גם נשיא הודו והדיקטטורים של סודן וזימבבווה. טורקיה שלחה נציג בדרג נמוך יותר - שר הפיתוח צ'בדט ילמאז. הסורים שלחו את שר החוץ וליד אל מועלם, בעיקר משום שהנשיא אסד עסוק בעניינים פנימיים ובוערים יותר.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 30/08/2012 08:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמינאי. ביקורת על המערב
צילום: רויטרס
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון
צילום מסך
מומלצים