שתף קטע נבחר

זהירות סאבלט: שהשוכרים לא יעשו עליכם קופה

מחפשים דירה שכורה? בלוחות המודעות כבר לא קל למצוא כזו לטווח ארוך, ויש לא מעט מודעות סאבלט - שכירות משנה לטווח קצר. המרוויחים הגדולים הם שוכרים שטסים לחו"ל וחוסכים את שכר הדירה. אך יש גם מקרים חריגים כמו שוכרי משנה שמכים את השותף שנשאר מאחור או עושים קופה על חשבון בעל הבית

בימים שבהם מצוקת הדיור הפכה חלק בלתי נפרד מחיינו, ותשלומים סבירים עבור משכנתא או שכר דירה הם בבחינת משימה בלתי אפשרית , נראה שאין מנוס מלמצוא פתרונות יצירתיים לממן הוצאות אלו. אחת הדרכים שתפסה תאוצה בתקופה האחרונה היא שכירות המשנה, או בשפה העממית יותר "סאבלט" (משמעות המילה הלועזית סאבלט היא שכירות משנה").

 

כתבות נוספות על שכירות בערוץ הנדל"ן :

 

נראה שאי אפשר להימנע כיום ממודעות להשכרת דירות לתקופות קצרות באתרי המודעות וברשתות החברתיות, ולעתים המודעות הללו אפילו רבות יותר ממודעות להשכרת דירות למגורים לטווח ארוך. סיבה נוספת לרצון להשכיר את הדירה בזמן טיסה לחו"ל היא הפחד לאבד את הדירה - שכן בעיר שבה הביקוש כל כך גדול, קשה למצוא דירה ראויה למגורים.

 

חלק מהמודעות מפורסמות על ידי בעלי הדירות עצמם, שזקוקים לרוב לסיוע בתשלומי המשכנתא, אך נראה כי מרבית המודעות מפורסמות דווקא על ידי השוכרים, שמעוניינים להשכיר את הדירה או את החדר שלהם לתקופה של שבועיים, חודש ולפעמים אפילו חצי שנה - לצורך טיסה לחו"ל או בעקבות רילוקיישן.

 

"להשכרה: סאבלט חצי חינם"

בכמה קבוצות לחיפוש דירות בפייסבוק מצאנו מודעות רבות לסאבלט, שמזמינות את השוכרים להתגורר בדירות ברחבי תל-אביב והסביבה לתקופה קצרה. כך, למשל, אחד הגולשים פרסם מודעה עם הכותרת המפתה "סאבלט חצי חינם", שמציעה שכירות משנה לחודש ברחוב אבן גבירול בתל-אביב. גולשת מאזור הצפון הישן של תל-אביב מציעה גם היא סאבלט לחודש ב"מחיר מציאה" ברחוב ירמיהו.

 

גולש אחר המתגורר באזור שדרות רוטשילד פרסם מודעה שלשונה "הצעה לסאבלט מדהים בתל-אביב" לתקופה של חודשיים. ואילו גולשת משכונת נווה צדק בעיר משכירה את דירתה לרגל טיסה להודו למשך חודש ומתארת אותה "כדירה מטריפה עם שותפה מהממת".

 

גם באתר לוחות המודעות WinWin מצאנו לא מעט מודעות לסאבלט, חלקן משעשעות וחלקן מציגות דרישות מוזרות למדי מהשוכרים הפוטנציאליים. כך, למשל, תושבת תל-אביב פרסמה מודעה לפיה לרגל נסיעה לחו"ל היא מחפשת שוכר לטווח קצר לדירה עם "חתולה חמודה שיש להאכיל ולהחליף לה חול". עוד הוסיפה כי הדירה מותאמת "לאנשים נחמדים, שקטים ואוהבי חיות".

 

במודעה אחרת תושב יפו מנסה לפתות את הגולשים בהודעה המקורית הבאה: "לרגל נסיעה לחו"ל לארבעה חודשים, דירה משופצת יפיפייה בבניין עתיק ומשופץ לחלוטין מול הים על טיילת יפו. מרחק הליכה משוק הפשפשים, הכרמל ונווה צדק. המחיר כולל ארנונה, חשמל ומים! כמו כן, כולל כרטיסים למוזיאונים בתל-אביב".

 

ואילו תושב תל-אביב שפרסם מודעה להשכרה לתקופה קצרה לחודשי הקיץ בלבד הפנה את המודעה לקהל יעד ספציפי וכתב: "לתקופה של יולי-אוגוסט לתיירים".

 

מודעה אחת פנתה לקהל יעד ספציפי - תיירים (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
מודעה אחת פנתה לקהל יעד ספציפי - תיירים(צילום: Index Open)

 

"כמו דמי כיס לטיול"

מרבית השוכרים שמשכירים את דירותיהם לתקופות קצרות מרוצים מהמצב ומתכננים לבצע השכרות נוספות בעתיד. "מדי שנה אני נוהג לטוס לחופשה ארוכה בת שלושה שבועות מינימום. במהלך התואר הראשון, כשהטיולים היו מעט יותר ארוכים, הם התפרסו על גבי חודשיים ולעתים מעט יותר", מספר יניב, תושב מרכז תל-אביב, שמחפש שוכר לסאבלט לתקופה הקרובה.

 

לדבריו, "בתור סטודנט לא יכולתי להרשות לעצמי שהחדר יעמוד ריק ואשלם שכר דירה מלא בזמן השהות שלי בחו״ל, לכן זו הייתה אופציה טובה לצמצום ההוצאות - שגם כך היו גבוהות. ואולם, משהתקצרה תקופת החופשה בשנים האחרונות לכדי שלושה שבועות בממוצע, אני שוקל בכל פעם אם להכניס מישהו לדירה".

 

יניב מוסיף כי "בשנה שעברה הכנסתי חבר שהיה בדיוק במהלך חיפוש דירה בתל-אביב, והסאבלט התאים לצרכים שלו ולתאריכים שלי באותה תקופה. השנה אני מחפש אך ורק מכרים שייכנסו לדירה כדי לגור עם אח שלי, ואני עושה זאת משני שיקולים מרכזיים, למעט הנושא הפיננסי: לשותף, במקרה הזה הוא אחי, יהיה כיף ויחיה עם אדם טוב וחיובי בדירה; אם אני יכול לעזור לחבר או לחילופין לעשות 'גוד טיים' למכר שרוצה להתנסות בחיים בתל-אביב - אני אעשה זאת".

 

ומה לגבי גובה שכר הדירה? יניב מספר שהוא גובה שכר דירה נמוך מזה שהוא משלם בפועל לבעל הבית, ושכר הדירה כולל גם את החשבונות. "הסכום נע בין 1,700-1,500 שקל, כאשר בפועל השכירות נאמדת ב-2,300 שקל ללא חשבונות", הוא אומר. "הראייה שלי על הכסף הזה היא כמו דמי כיס לטיול. בגלל שברוב המקרים מדובר בשוכר שאני מכיר, לא היו בעיות או אי הבנות בעבר".

 

גם אביתר, תושב תל-אביב המתגורר בדירה שכורה, סיבלט את הדירה שלו לחודש ימים לרגל טיול לחו"ל. לדבריו, מאחר שמדובר בהשכרת משנה של כל הדירה ולא של חדר בלבד, הוא גבה מהשוכרת כ-3,000 שקל, "סכום זעום", לדבריו, משום שהשוכרת, מכרה של אביתר, הסכימה לקחת על עצמה את הטיפול בכלב.

 

"בדירה שלנו גרה משפחה מהולנד"

שי וגילי (שמות בדויים), תושבי הרצליה שמחזיקים דירה בבעלותם, סיבלטו גם הם את דירתם פעם אחת, ונעזרו לשם כך באתר השכרת הדירות הבינלאומי Airbnb. לדבריהם, בכוונתם לעשות זאת עוד מספר פעמים. שי מספר כי הדירה הושכרה לזוג מהולנד שהגיע לבקר משפחה בישראל, ואילו הוא, אשתו והילדה עברו להתגורר עם ההורים. "הרעיון היה לחסוך קצת כסף כדי לסגור את החודש", מסביר שי.

 

שי וגילי אינם הראשונים שנעזרים באתר Airbnb. מדובר באתר שמציע פתרונות לינה חלופיים עבור מטיילים ברחבי העולם, על ידי הזמנת בתים ונכסים פרטיים, בין אם מדובר בחדר שינה, בדירה, בבית ואפילו באי פרטי. עבור בעלי בתים מדובר בהזדמנות לארח אנשים מכל רחבי העולם וליהנות מהכנסה נוספת מהנכסים הקיימים שלהם.

 

לדברי ניית'ן בלצ'רקזיק, מייסד-שותף וסמנכ"ל הטכנולוגיות הראשי של Airbnb שביקר בימים האחרונים בישראל, למעלה מ-75% מהזמנות הדירות בישראל הן בתל-אביב, שגדלה ב-300% מתחילת 2012 ונחשבת בין השווקים הצומחים ביותר עבור האתר. מינואר 2012 גדל מספר הדירות בתל-אביב אשר רשומות באתר מ-1,000 דירות ל-3,000.

 

"כשהקמנו את האתר, אחת המטרות שלנו הייתה להסדיר את שוק השכרת הדירות לתיירים", הסביר בלצ'רקזיק במסיבת עיתונאים שערך בשבוע שעבר בדירה שבה התגורר ברחוב גורדון בתל-אביב - שאותה שכר דרך האתר. "כיום, אם המשכיר רוצה לבטל את השכירות, הוא עושה זאת דרך האתר ואז השוכר יודע על כך. ואם השוכר לא מרוצה מהדירה שקיבל - הוא יכול לפנות אלינו. באמצעות האתר יש, למעשה, ביטוח על נזק שנגרם הדירות", הסביר.

 

צילום: באדיבות Airbnb

 

 

שילם לבעלת הבית 3,800 שקל - והשכיר בכפול

למרות שלסאבלט יתרונות רבים, יש גם כאלה שנכוו ממנו. רינת (שם בדוי), בעלת דירה ברחוב הרצל בשכונת פלורנטין בתל-אביב, מספרת שהשכירה את הדירה לפני כמה שנים לשני שותפים. כעבור זמן מה אחד השותפים "השתלט" על הדירה ובשלב מסוים ביקש ממנה להיות השוכר הראשי, כך שהשותף השני שייכנס לדירה יחתום על חוזה מולו במקום מול בעלת הדירה.

 

רינת הסכימה, אולם בדיעבד התברר לה שאותו שכר ראשי ניצל את המצב בצורה קיצונית. "בהתחלה הוא עשה כל מיני דברים קטנים מאחורי הגב - סגר חדר שהיה פתוח, בנה זולה על הגג של הגג - מה שפגע בזפת. אבל בהמשך גיליתי שאותו חדר שהוא סגר היה למעשה לשימוש מגורים, והשוכר הכניס שותף שלישי לדירה ועשה כסף על חשבוני", היא מספרת.

 

לדבריה, "כשהתקשרה אלי השכנה לספר לי שאחד הקירות התמוטט, הבנתי שבשלושת החודשים האחרונים הוא בכלל נופש בהודו ומשכיר את הדירה לשלוש בנות תמורת 2,500 שקל בחודש. אני גובה ממנו רק 3,800 שקל בחודש - כלומר הוא גובה מהבנות 7,500 שקל בחודש, פושט לבנות החמודות האלה את העור ומרוויח על חשבוני".

 

רינת מוסיפה: "בשלב מסוים הבנתי שהוא כבר אינו מתגורר בדירה עוד הרבה לפני שטס להודו, כי מבירור בעירייה עלה שהחשבונות של הדירה מגיעים לדירה אחרת ברחוב הירקון. אני זוכרת שהוא תמיד היה עושה לי פרצופים כשביקשתי להעלות לו את שכר הדירה והוא נהג לומר שהוא סטודנט דלפון - ומסתבר שבנוסף לכל זאת הוא גם שוכר חמש דירות בבניין ממול ומשכיר אותן באותה השיטה. בסופו של דבר פשוט החלפתי את המנעולים והוא כבר לא ייכנס בחזרה לדירה הזאת".

 

גיא (שם בדוי), תושב דרום תל-אביב, מספר שכאשר השותף שלו החליט לטוס לחודשיים למזרח, הוא הודיע כי בכוונתו להכניס לדירה שוכרת משנה, שהייתה מכרה של השותף, לתקופה של כמעט חודשיים. גיא לא התנגד תחילה משום שהשוכרת הייתה מכרה של השותף, אולם זמן קצר לאחר שנכנסה לדירה - החל הבלאגן.

 

לדברי גיא, שוכרת המשנה נהגה לעשן סמים קשים בתוך הדירה, ואף שהבטיחה כי בן זוגה יבקר רק יום בשבוע - בן הזוג שהה בדירה, שמתאימה לשני אנשים, במשך רוב ימות השבוע. גיא מוסיף כי השוכרת לא לקחה כלל חלק בניקיון הבית "והכלים היו נערמים בכיור", לדבריו. ברגעים מסוימים היא הייתה משתוללת בדירה, "כנראה בגלל הסמים", הוא אומר - ופעם אחת אפילו הכתה אותו.

 

בסופו של דבר לגיא לא הייתה ברירה, ולאחר שיחה עם השותף שלו הצליחו השניים לפנות את השוכרת מהדירה בטרם נסתיימה תקופת שכירות המשנה - ומבלי שהיו צריכים ליידע בכך את בעל הבית.

 

"השוכר הכניס שותף שלישי - על חשבוני" (צילום: sutterstock) (צילום: sutterstock)
"השוכר הכניס שותף שלישי - על חשבוני"(צילום: sutterstock)

 

"למשכיר אין שליטה על השוכר"

שי וגילי מחזיקים בדירה שאותה סיבלטו, אבל תושבי תל-אביב שמפרסמים מודעות לשכירות לטווח קצר שוכרים את הדירות שלהם. נשאלת השאלה האם שכירות משנה היא בכלל חוקית. "מרבית החוזים בישראל מגבילים את השוכרים מלעשות שכירות משנה, ובחוזים הסטנדרטים קיימים סעיפים מפורשים האוסרים זאת", מסביר עו"ד זיו כספי ממשרד עוה"ד גינדי- כספי העוסק בנדל"ן.

 

לדבריו, "שוכר שמשכיר את הדירה לשוכר משנה עלול למצוא את עצמו בתביעה מצד בעל הנכס בגין הפרה יסודית של חוזה השכירות. לפיכך, שוכר שמעוניין להסב את השכירות לשוכר משנה חייב לוודא שהוא יכול לעשות כן מתוקף הסכם השכירות".

 

עו"ד כספי מוסיף כי "במקרים מסוימים יהיו בעלי נכסים שיאפשרו שכירות משנה, ואז נמצא בחוזים כי הם מאפשרים זאת תחת תנאים מגבילים". לדבריו, "באחרונה מתפתחת אופנה של רכישת נכסים להשקעה - אותם משכירים הבעלים מלכתחילה לפרקי זמן קצרים. מי שיודע להתנהל - מוצא את עצמו מנהל עסק רווחי למדי".

 

עו"ד אמיתי ארליך, שותף במשרד עוה"ד גולדמן, ארליך, אדלשטיין המתמחה בנדל"ן, אומר כי "השכרת משנה מחויבת בדרך כלל בהסכמת המשכיר. זהו תנאי בסיסי שאמור להופיע בכל חוזה שכירות ראוי, וגם החוק עצמו אינו מאפשר להעביר את זכויות השוכר ללא הסכמת המשכיר".

 

עם זאת, מוסיף עו"ד ארליך כי "על פי החוק, אם המשכיר (בעל הנכס) סירב מטעמים לא סבירים, אז השוכר יכול לסאבלט את הזכויות שלו בכל זאת. כדי לחדד את הנקודה: על מנת להעביר זכויות כאלו, השוכר חייב לפנות למשכיר, לנמק לו למה זה נדרש ולעמוד בכל הדרישות הסבירות שהמשכיר ידרוש".

 

המשפטן רועי אמזל ממשרד עוה"ד אמזל, לוי, חסיד העוסק בנדלן, מתייחס לסיפורה של מירי מתל-אביב. לדבריו, בהסכמי שכירות שמשרדו עורך נאסרת במפורש שכירות משנה, ומודגש כי כל מי שנכנס למושכר ברשות השוכר, זכויותיו תלויות בזכויות השוכר על פי ההסכם - ואין זה משנה מה הסיטואציה, גם אם מדובר בבת זוג או בבן משפחה.

 

"שאלמלא כן", אומר אמזל, "אם לשוכר הראשי נתון שיקול הדעת להכניס שוכר משנה - למשכיר אין שליטה על כך וזה יכול ליצור מצב אבסורדי. כך, למשל, יכול שוכר לנסוע בחודשים יולי-אוגוסט, ולהביא משפחה מצרפת שתשלם לו שכירות משנה כפולה ומכופלת והוא בעצם מרוויח על חשבון המשכיר".

 

גם אתם השכרתם את הדירה שלכם לשוכרים בעייתים? אתם מוזמנים לספר לנו על כך בדואר האדום  ובפייסבוק שלנו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טסים לחו"ל - ומסבלטים את הדירה
צילום: Shutterstock
עו"ד זיו כספי
צילום: יניב גולן
צילום: משרד גולדמן ארליך, אדלשטיין
עו"ד אמיתי ארליך
צילום: משרד גולדמן ארליך, אדלשטיין
מומלצים