שתף קטע נבחר

צילום: AP, יוטביוב

אובמה: מצרים לא בעלת ברית ולא אויבת

בעקבות ההפגנות האנטי-אמריקניות במצרים, אמר נשיא ארה"ב כי וושינגטון לא מחשיבה את קהיר לבעלת ברית - אך גם לא ליריבה. "זוהי ממשלה חדשה שמנסה למצוא את דרכה. נצטרך לראות כיצד הם מגיבים לתקרית ואיך ישמרו על הסכם השלום עם ישראל"

על רקע המהומות בעולם הערבי, ולקראת פגישתם הצפויה בחודש הבא, שוחח הלילה נשיא ארה"ב ברק אובמה עם נשיא מצרים מוחמד מורסי, ואמר אחר כך כי הוא לא מחשיב את מצרים לבעלת ברית – אך גם לא לאויבת. "עלינו לראות כיצד הם מגיבים לתקרית", אמר הנשיא האמריקני בראיון טלוויזיוני, בעקבות ניסיונות החדירה של מפגינים לשגרירות האמריקנית בקהיר, במחאה על הסרט האנטי-איסלאמי שהופק על ידי תושב ארה"ב. הוא גם שוחח עם נשיא לוב מוחמד מגריף בעקבות רצח השגריר האמריקני כריסטופר סטיבנס בבנגזי. שני המנהיגים הבטיחו לשתף פעולה בהבאת האחראים לדין. במקביל, בלוב מתחזקת ההערכה שהמתקפה הייתה מבצע ממוקד שתוכנן מראש.

 

סרט מלחמה בעולם הערבי - כתבות נוספות ב-ynet:

 

הפגנה מול שגרירות ארה"ב בקהיר, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה מול שגרירות ארה"ב בקהיר, היום(צילום: AFP)

שריפת צמיגים מול שגרירות ארה"ב בקהיר, היום (צילום: AP) (צילום: AP)
שריפת צמיגים מול שגרירות ארה"ב בקהיר, היום(צילום: AP)

הפגנה בקהיר, הלילה (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה בקהיר, הלילה(צילום: AP)

"אני לא חושב שאנחנו מחשיבים אותם לבעלי ברית, אבל אנחנו לא מחשיבים אותם ליריבים", אמר אובמה לתחנת הטלוויזיה האמריקנית בספרדית "טלמונדו", בהתייחסו למצרים. "זוהי ממשלה חדשה שמנסה למצוא את דרכה. הם נבחרו באופן דמוקרטי. אנחנו נצטרך לראות כיצד הם מגיבים לתקרית הזאת, כיצד הם ישמרו על הסכם השלום עם ישראל".

 

בהתייחסות ישירה להפגנות מול השגרירות האמריקנית בקהיר, שבמהלכן הסירו המפגינים את הדגל האמריקני וקרעו אותו, הבהיר אובמה כי "במצב זה אנחנו מצפים שהם יגיבו לעמידה שלנו על כך שהשגרירות שלנו תהיה מוגנת, הצוות יהיה מוגן ושהם ינקטו צעדים נגד האחראים כמו בכל המדינות שבהן יש לנו שגרירויות. אם לא, זאת הולכת להיות בעיה גדולה".

 

אובמה וקלינטון בהודעה בבית הלבן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אובמה וקלינטון בהודעה בבית הלבן(צילום: EPA)

 

מורסי כבר גינה את ההתקפה בלוב והבטיח להגן על הנציגויות הזרות במצרים. היום נמשכו המהומות בקהיר והמשטרה ירתה גז מדמיע לעבר המפגינים. בצנעא שבתימן נורה מפגין למוות בידי כוחות הביטחון. המפגינים זועמים על הסרט "תמימות המוסלמים" שלועג לאיסלאם ולנביא מוחמד, וככל הנראה נעשה בידי נוצרי קופטי שחי בארה"ב.

 

מורסי גם גינה את הסרט וכינה אותו "פרובוקציה". הוא אמר שביקש מאובמה "לשים קץ להתנהגות זו" אך הדגיש כי אין הדבר יכול לשמש הצדקה לתקיפת נציגויות. "מצרים אחראית להגנה על שגרירויות וקונסוליות והעם המצרי לא ייקח חלק בפעולות הבלתי חוקיות הללו".

 

"המתקפה בוצעה בשני שלבים"

דבריו של הנשיא אובמה נשמעים קשים במיוחד ורומזים על אופי שיחתו הטלפונית עם מורסי. הוא הבהיר כי אם קהיר תעמוד בנדרש ממנה, לא ייפגע הסיוע השנתי למצרים. "אין לנו אופציה לפרוש מהעולם. אנחנו מדינה שאי אפשר בלעדיה", הסביר אובמה. בתחילת החודש דווח כי וושינגטון הסכימה למחוק מיליארד דולרים מהחוב של מצרים כחלק מחבילת סיוע לה ולמדינות אחרות שנועדה לעודד אותה להתקדם לעבר דמוקרטיה. בנוסף לכך תומכת המעצמה האמריקנית בהלוואה בסך 4.8 מיליארד דולר למצרים.

 

לגבי לוב, שבה הגיעו המהומות לשיא עם רציחתו של השגריר סטיבנס ושלושה דיפלומטים נוספים, אמר אובמה: "הממשלה מאוד ידידותית כלפינו, מרבית הלובים תומכים במעורבות האמריקנית. הם מבינים כי בגללנו הם נפטרו מרודן שמחץ אותם במשך 40 שנה".

 

הפגנה בבנגזי נגד תקיפת השגרירות. "סליחה אמריקה" ()
הפגנה בבנגזי נגד תקיפת השגרירות. "סליחה אמריקה"

 

הפגנה בבנגזי. "לא להעלבת הנביא, לא לטרוריזם" ()
הפגנה בבנגזי. "לא להעלבת הנביא, לא לטרוריזם"

 

סגן שר הפנים הלובי, ואניס א-שרף, אמר היום כי ארצו חושדת שכפי שאמרו גורמים אמריקנים אמש, המתקפה תוכננה מראש כדי לציין את יום השנה לפיגועי 11 בספטמבר וכי ההפגנות נגד הסרט היו כיסוי בלבד לפעולות המיליטנטים.

 

לדבריו, המתקפה בוצעה בשני שלבים. השגריר ואמריקני נוסף נהרגו בקונסולייה בשמן שאנשי ביטחון לובים בבגדים אזרחיים פינו אותם למבנה בטוח. השלב השני של הפעולה התמקד במבנה הבטוח. אז נהרגו שני אמריקנים ונפצעו כ-30 אמריקנים ולובים.

 

קלינטון: הסרט מבחיל

מזכירת המדינה הילרי קלינטון ממשיכה במאמצים להרחיק את וושינגטון מהסרט שעורר את זעמם של מוסלמים רבים. "לממשלת ארה"ב לא היה כל קשר לווידאו הזה. אנחנו דוחים לחלוטין את התוכן שלו ואת המסר שלו", אמרה בפתח שיחותיה עם בכירים מרוקנים. "עבורנו, עבורי באופן אישי, הווידאו הזה מבחיל ודוחה. נראה שיש לו מטרה צינית: להשמיץ דת גדולה ולעורר זעם".

 

קלינטון. מרחיקה את ממשלת ארה"ב (צילום: AP) (צילום: AP)
קלינטון. מרחיקה את ממשלת ארה"ב(צילום: AP)

 

אובמה מתח ביקורת על תגובתו של המועמד הרפובליקני לנשיאות מיט רומני, שמיהר לבקר את תגובת הנשיא לאירועים. "אני מאבחן נטייה לירות לפני שמכוונים", אמר אובמה, "תפקידי כנשיא הוא להתמקד בביטחון אנשינו, להיות בטוח שכל העובדות בידינו ולהיות בטוח שאנחנו מקדמים את האינטרס האמריקני ולא לנהל ויכוחים פוליטיים ביום שבו אנחנו אבלים על מותם של אנשים ששירתו את ארצנו היטב".

 

גם רפובליקנים רבים מתחו ביקורת על התנהלותו של רומני בעקבות האירועים, שתקף את אובמה עוד לפני נאומו המיוחד, במקום לתרום לליכוד העם בשעת האבל על מותם של ארבעה דיפלומטים אמריקנים בלוב.

 

בינתיים קיים חשש מהתפשטות המהומות גם לירדן. כלי תקשורת בממלכה ההאשמית דיווחו היום

כי כוחות הביטחון הירדניים תגברו את נוכחותם באזור השגרירות האמריקנית בעמאן וסביב המתקנים האמריקניים בירדן. אמצעי הביטחון ננקטים לקראת ההפגנות שצפויות להיערך מחר מול שגרירות ארה"ב במחאה על הסרט האנטי-איסלאמי.

 

אנשי הזרם הסלפי בירדן כבר פרסמו הודעה שבה קראו לערוך הפגנת זעם מול השגרירות בעמאן לאחר תפילת יום השישי במסגד אל-כרדי הסמוך לשגרירות. "חובה על המוסלמים היום לפעול על מנת להגיב על העלבונות האלה בכל אמצעי לגיטימי", נכתב בהודעה.

 

גם בעזה עורר הסרט כעס. ראש ממשלת חמאס, איסמאעיל הנייה, דרש היום מהממשל האמריקני להתנצל על הסרט. הוא הציג את אותה דרישה בפגישה בעזה עם משלחת של איגוד הרופאים במצרים. לדברי הנייה, "על הממשל האמריקני לדעת שהאקט הזה יכול להצית מהפכה בעולם הערבי והאיסלאמי".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. "אם לא ינקטו צעדים להגנה, זו תהיה בעיה גדולה"
צילום: AP
מורסי. "מצרים אחראית להגנה"
צילום: רויטרס
השגריר האמריקני מפונה מהשגרירות
צילום: AFP
מומלצים