שתף קטע נבחר

עיריית ירושלים: לימוד גמרא - לגברים

במכתב מטעם המחלקה המשפטית של עיריית ירושלים נכתב כי על-פי המסורת האורתודוכסית, "חלקן של הנשים בלימוד הגמרא הינו בעיקר על ידי נשיאה בעול לימודו של הבעל"

בעיריית ירושלים כנראה לא שמעו על מהפכת לימוד הגמרא בעשור האחרון, בקרב נשות הציבור הדתי-לאומי בעיקר: במכתב שכתב המשנה ליועץ המשפטי לעירייה, עו"ד דני ליבמן, נטען כי על-פי המסורת, "נשים לא עוסקות בלימוד עיוני מעמיק" וכי "חלקן בלימוד הגמרא הינו בעיקר על ידי נשיאה בעול לימודו של הבעל".

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

המשנה ליועץ נדרש לעניין בעקבות תלונה ששוגרה לעיריית ירושלים מטעם כמה ארגונים - ובהם גם "מרכז צדק לנשים" - שטענו כי בחודש שעבר נערך בירושלים אירוע סיום הש"ס, שציינו את סיום מחזור לימוד הדף היומי בתלמוד הבבלי וזכו למימון בסכום של מאות אלפי

שקלים מהאגף לתרבות תורנית, ולמרות זאת נמנע מנשים לרכוש כרטיסים לאירוע.

 

תשובת העירייה לא איחרה לבוא, וכך כתב עו"ד ליבמן: "על-פי מסורת ישראל (האורתודוכסית), לימוד התלמוד הבבלי נעשה בעיקר על-ידי גברים. הנשים הלומדות בו עוסקות בעיקר בפרשנויות על אירועים היסטוריים המופיעים בו - ולא בלימוד עינוי מעמיק".

 

עוד נטען כי "הדף היומי נלמד רק על-ידי גברים, על-פי הוראתו של מייסדו הרב מאיר שפירא" וכי "חלקן של הנשים בלימוד הגמרא הינו בעיקר על ידי נשיאה בעול לימודו של הבעל". ואיפה בכל זאת יכלו נשים לקחת חלק באירועים? "בעיר בני ברק נערך כינוס מרכזי לכל נשות לומדי הדף היומי, ובו הן זכו להערכה מרובה על חלקן זה". 

 

במכתב מצוין כי העדיפות להשתתפות באירועים הינה ללומדים שהינם בפועל גברים, וכי נוכח ההתעניינות הרבה באירוע הוא הוקרן באולמות - שם צפו בהקרנה נשים. "לא הייתה דרישה או טענה לכרטיסים עבור נשים שלמדו את הדף היומי במגזר הציבור הרלוונטי", מסכם המשנה ליועץ.

 

העירייה משבצת תפקידים מגדריים?

חברת מועצת העיר רחל עזריה (ירושלמים) לא אהבה את תשובת העירייה: "ממתי זו תפקידה של עיריית ירושלים לקבוע האם אישה יכולה או לא יכולה ללמוד גמרא ומה תפקידה בבית היהודי? אנחנו נמצאים כעת בעיצומה של מהפכה, שבה נשים דתיות לומדות גמרא בצורה מעמיקה ויסודית, וממש לא רואות את תפקידן העיקרי כ'נשיאת עול הבעל'

 

"ירושלים היא עיר עם מגוון יהודי רחב, ועל העירייה לקרב ולתת לכולם לחגוג ביחד במקום להרחיק ולהדיר. אבסורד והזוי שמחלקת הייעוץ המשפטי של עיריית ירושלים מיישרת קו עם אחרוני הקיצונים החרדים, במקום לעסוק בעשיית צדק ושוויון לכלל תושבי ותושבות ירושלים".

 

"הטענות במכתב מקוממות ומשפילות", אומרת עו"ד אלונה טולדנו, ממרכז צדק לנשים, "מדובר בטענות מופרכות מאחר וישנן נשים

שלומדות גמרא, גם במוסדות מוכרים בירושלים. הטענה לפיה נשים חרדיות לא לומדות גמרא לא אומר שניתן למנוע מהם להיות נוכחות באירועים".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "בעקבות הפנייה, עיין היועץ המשפטי לעירייה, עו"ד אמנון מרחב, בתשובה ששוגרה והוא סבור כי אכן היה מקום להימנע מחלק מהאמירות המובאות בה, ויש להצר על אמירות שיש בהן כדי לפגוע ברגשות של נשים. לא זו הייתה כוונת העו"ד, שציטט מתוך חומר שהובא לפניו בעת הכנת המענה.

 

"בעניין מקומן של נשים באירוע, לעירייה לא ידוע על כך שנמנעה מכירת כרטיסים מנשים לאירועים ולא התקבלה אף תלונה מאף אשה בנושא. עיריית ירושלים פעלה ותמשיך לפעול נגד הדרת נשים, ואף מובילה בימים אלו פרויקט נרחב וראשון מסוגו בארץ להעצמת נשים ושילובן בעמדות ההנהגה בעיר"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב פרידמן
גמרא זה רק לגברים?
צילום: יואב פרידמן
רחל עזריה
מומלצים