שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה את המלצות קדמי. המזון יוזל?

בעוד מחירי המזון צפויים לעלות בנובמבר, בממשלה אישרו את המלצות הרפורמה בשוק המזון, ודנים ברפורמה במשק החלב. רה"מ: "מה שעשינו בשוק התקשורת, נעשה בשוק המזון". אנשי מחאת המזון: "אין פגיעה בספקים הגדולים ולא נאמר בכמה ירדו מחירי המזון כל חודש. זה לא יותר מאשר תעמולת בחירות"

רגע לפני הבחירות אושרה הרפורמה בשוק המזון. הממשלה אישרה היום את "הצעת המחליטים" שהגישו משרדי האוצר והתמ"ת, הכוללת את עיקרי הרפורמה בשוק המזון. מטרת הרפורמה, שנוסחה בוועדת קדמי לבדיקת רמת התחרותיות והמחירים בתחום המזון והצריכה, היא להביא לשקיפות מחירים לצרכן ולהגביר את התחרות בין הרשתות וספקי המזון.

 

  

במקביל, נמשך הדיון בממשל בהסכם עקרונות לרפורמה במשק החלב, שאמורה להביא להורדת מכסים הדרגתית ולירידה הדרגתית גם היא של 25 אג' במחיר המטרה של החלב (החלב אותו מוכרות הרפתות לרשתות), תוך 4 שנים, ירידה של 11%. הצעת המחליטים והסכם העקרונות לרפורמה במשק החלב יידרשו גם את אישור הכנסת הנוכחית.

 

ועדת קדמי וועדת המשנה שלה לבדיקת משק החלב בישראל הוקמו ביוני 2011 על רקע מחאת הקוטג'. הביקורת על המלצותיה הן שאין להן יישום מעשי, שחלקן כבר מיושמות בפועל ושהן פוגעות בעיקר ברפתנים ולא ברשתות או ביצרנים. ההמלצות המוגשות עברו לא מעט תהפוכות - בעלי עניין השפיעו עליהן לטוב ולרע: הרפתנים ניסו למעט את הפגיעה לטענתם במשק החלב ולמנוע במידת האפשר את הפיכת ישראל לשוק של מוצרי חלב מיובאים, במקום מוצרי חלב מקומיים. בועד המאבק של הרפתנים היה גלוי, רשתות ויצרנים גדולים פעלו מאחורי הקלעים כדי להקהות את עוקצן של ההמלצות המקדמות על המדף יצרנים קטנים.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס בפתח ישיבת הממשלה להחלטות שיובאו לאישור השרים ואמר כי "מה שעשינו בשוק התקשורת, עם הורדה ניכרת של מחירי השירותים, נעשה עכשיו בשוק המזון".

 

נתניהו התייחס למדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר שפורסם לפני כשבוע והציג יציבות במחירים. "רבים אמרו שבגלל החגים, מדד ספטמבר יציג התייקרויות, אך בסוף המדד לא עלה ונשאר ב-0%. אחת הסיבות לכך, היא הצעדים הרבים שעשינו כדי להוריד את יוקר המחייה. מהחודש שעבר, עוד רבע מיליון ילדים מקבלים חינוך חינם שלא לדבר על צעדים אחרים כמו טיפולי שיניים".

 

הגבלת התרחבות של רשתות גדולות

חלק מהמלצות ועדת המזון לא הובאו לשולחן הממשלה בשל חילוקי דעות ובשל צורך לבחינתן מחדש בצוותי חשיבה נוספים. בין ההמלצות שהושמטו: הכנסת מוצרים שמחירם מופרז לפיקוח זמני ותמיכה בשחקנים חדשים בשוק קמעונאות המזון.

 

בין ההמלצות: הקמת צוות לבחינת הגדלת החשיפה והמודעות של הציבור למוצרים של יצרנים קטנים ובינוניים ומוצרים של מותגים פרטיים, לרבות בניית מודל להקצאת שטח מדף לעסקים קטנים ובינוניים״ ובחינת הגבלת ייצור מותג פרטי עבור קמעונאים, כך שייצור מותג פרטי בעבור רשתות אלה יותר לעסקים קטנים ובינוניים בלבד.

 

הקצאת שטח מדף למוצרים מפוקחים, איסור על רכישת שטחי מדף על ידי ספקים גדולים ואיסור על סדרנות של הספק ברשתות הקמעונאיות. כל ההמלצות האלה כבר מיושמות פחות או יותר ברשתות זו תקופה ארוכה. עוד התבקשה הממשלה לאשר לקבוע בחוק הוראות שמטרתן קידום והבטחת תחרות בשוק קמעונאות המזון, באמצעות שליטה והגבלת התרחבות של הרשתות הקמעונאיות הגדולות.

  

לפי ההמלצה, הממונה על ההגבלים העסקיים יוכל להגביל את יכולתו של קמעונאי גדול שמחזיק בנתח הגדול מ-30% מפדיון המכירות בתחומו, לפתוח חנות נוספת באזורי ביקוש. כמו כן, בהוראת שעה, יוסמך בית הדין להגבלים עסקיים להורות לרשתות גדולות (המחזירות למעלה מ-3 חנויות המגלגלות מעל 250 מיליון שקל מחזור) למכור חנויות באזורים.

 

חלק מההמלצות שכן הובאו לאישור כבר מיושמות בשטח, למשל, סדרנות מדפים של הרשתות במקום סדרנות עצמית של ספקי המזון. חלקן האחר, חיוב הרשתות לשקיפות מחירים והשוואת מחירי מוצרי יבוא לעומת מחירם בעולם, לא ברור עד כמה יועילו בטווח המיידי לצרכן. בטח לנוכח העבודה שבקרוב יספוג עליית מחירים מקיפה בתחום המזון שתקרה ב-1 בנובמבר. גם המלצות החלב בסימן שאלה: הרפתנים נתנו להן אישור מותנה, התלוי באישור איגוד מגדלי הבקר לחלב ביום שלישי הקרוב ומועצת החלב ביום חמישי.

 

ישראל יקרה לנו: איפה ההמלצות העיקריות לפירוק הריכוזיות?

בתנועת "ישראל יקרה לנו", מביעים שאט נפש מהאופן בו הוגשו ההמלצות לממשלה: "לאחר שנה וחצי של עבודת הועדה בעזרת הציבור ותנועת המחאה, ההמלצות העיקריות של הדו"ח, שנועדו לפירוק הריכוזיות הענפית במקטע יצור המזון - אינן מובאות כלל להחלטת הממשלה".

 

איל עופר ובני גרוברמן, מייסדי תנועת "ישראל יקרה לנו" מסרו כי: "כל אזרח ישראלי הנכנס לרשת שווק רואה במו עינייו מהו 'דואופול - כמעט בכל קטגוריה יש רק שני ספקים עיקרים. הקצאת שטחי מדף ברשתות השווק ליצרנים קטנים - היא היא ה'כחלוניזציה' הנדרשת בשוק המזון. בדיוק כמו הקצאת תדרים לחברות הסלולר החדשות - כך יש להקצות שטחי מדף ליצרנים קטנים. ללא הבטחת שטח המדף ליצרנים קטנים - לא יוכל הצרכן לבחור וישאר שבוי של היצרנים הגדולים.

 

"כפי שראינו כולנו בשבועיים האחרונים, בעוד יצרני ויבואני המזון הגדולים במדינה ממשיכים את ניצול כוחם המונופולסטי להכרזה סדרתית של העלאות מחירים בלתי מוצדקות הניחתות על אזרחי ישראל, ובעוד משרד התמ"ת והממונה על ההגבלים העסקים עומדים מנגד ואינם מתערבים - מביא מנכ"ל משרד ראש הממשלה הצעת החלטה מדוללת מכל תוכן משמעותי.

 

"ישראל יקרה לנו פנתה ללשכת ראש הממשלה בבקשה לצרף להחלטה סרגל עמידה ביעדים אשר מולו ניתן יהיה למדוד את אפקטיביות ההחלטה הממשלתית. באופן לא מפתיע, כי גם משרד ראש הממשלה מבין כי הצעדים המדוללים הם לא יותר מאשר תעמולת בחירות - ולכן נמנע משרד ראש הממשלה מלהשיב לדרישת התנועה ולפרסם מדי רבעון תשובה לשאלה הפשוטה אשר בראש מעיניהם של כל אזרחי ישראל: 'בכמה ירדו מחירי המזון בכל חודש'? בינתיים האינפלציה נמשכת ומחיר המזון רק עולה".

 

חברת מזון: המחירים לא יירדו 

גורם בחברת מזון גדולה אמר ל-ynet: "ההמלצות לא יורידו את מחירי המזון לצרכנים וגם הורדת מחיר המטרה של החלב לא תוריד את המחיר לצרכנים. אנשים שלא מבינים בשוק המזון כתבו את הדו"ח הזה".

 

בחברת שיווק גדולה אמרו ל-ynet: "סגירת רפתות קטנות זה אסון לתחרות. חיזוק הגדולים, ששותפים עם תנובה, על חשבון הקטנים. מה שנהרס אי אפשר יהיה לבנות מחדש".

 

בחברות המזון הגדולות לא התרגשו מהמסקנות. "הן לא פוגעות בנו", אמרו גורמים בשוק. "ומה שלכאורה פוגע לא יהיה פשוט ליישם. טוב שמנסים לעשות קצת סדר בשוק הקמעונאי ולפקח על פתיחה פרועה של סניפי רשתות המזון, אבל התחושה היא שההמלצות האלה לא ישנו דבר בשוק המזון. הן אושרו עבור הבחירות בלבד".


פורסם לראשונה 21/10/2012 11:27

 

אביטל להב השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
הגבלת כוחן של הרשתות הגדולות
צילום: Index Open
חובת פרסום מחירים באינטרנט
צילום: עפר עמרם
מומלצים