שתף קטע נבחר

נחתם הסכם ראשוני להוזלת החלב: רפתות ייסגרו

בתדריך שקיימו הבוקר שר האוצר יובל שטייניץ ושרת החקלאות אורית נוקד, הודיעו שחתמו על הסכם עם הרפתנים להורדת מחיר המטרה של החלב, והגדלה הדרגתית של ייבוא חלב, גבינות, יוגורט, שמנת וחלב במחיר של סגירת כ-400 רפתות במושבים. ההסכם נדרש עדיין אישור סופי של הרפתנים שמתנגדים לו

שר האוצר יובל שטייניץ, ושרת החקלאות, אורית נוקד הודיעו הבוקר (א') כי חתמו על הסכם עקרונות עם הרפתנים להפחתת מחיר המטרה ולפתיחה מידתית של משק החלב לייבוא, במטרה להוזיל את מחירי מוצרי החלב לצרכן הסופי. המחלבות הגדולות: תנובה, שטראוס וטרה לא ייפגעו. בסוף השבוע שעבר אמרו רתפנים ל-ynet כי יחתמו על ההסכם בלית ברירה, שכן הוא מרכך את המלצות ועדת קדמי שהיו קשות יותר לרפתנים.

 

 

עקב כך, הסכם העקרונות נחתם במהלך סוף השבוע, כשראשי מועצת החלב והתאחדות מגדלי הבקר לחלב חתמו עליו חתימה מותנית: הנדרשת אישור במהלך השבוע של חברי התאחדות מגדלי הבקר (בשלישי) ומועצת החלב (בחמישי).

 

הודעת שר האוצר על חתימת ההסכם עם הרפתנים

 

ההסכם הוא תולדה של המלצות וועדת המשנה לוועדת קדמי, צוות שבדק את מחירי החלב בישראל, בעקבות מחאת הקוטג'. מסקנות הוועדה היו חריפות: הוזלה של 36 אג' במחיר חלב המטרה, המחיר שהמחלבות משלמות לרפתנים וסגירת רפתות קטנות ללא פיצוי לרפתנים. מאוחר יותר שר האוצר אף הוציא צו להקלות בייבוא גבינות חצי קשות. ההמלצות האלה לא אושרו בממשלה, לכן מנכ"ל משרד רה"מ הראל לוקר הציע מתווה מתון יותר, שעל הגרסה הסופית שלו חתמו כל הגורמים.

 

רפתנים עם פחות מ-70 פרות - יאולצו לסגור את הרפת

לפי ההסכם, מחיר המטרה של החלב ירד ב-25 אג' לליטר עד 2016, ואחרי כן תהיה הורדה נוספת, בתקופה של עוד 4 שנים, שתביא לירידה כוללת של 25% במחיר החלב הגולמי. חישוב המחיר נעשה לפי ממוצע הפקת החלב בכל הרפתות ובאוצר ניסו להביא לסגירת הרפתות הקטנות "היעילות פחות", שמעלות את הממוצע כלפי מעלה. רפתות שייסגרו יקבלו פיצויים. סך סכום הפיצויים שיוקמה עומד על 200 מיליון שקל.

 

אלו רפתות ייסגרו? רפתות בבעלות רפתנים שמגדלים פחות מ-70 פרות יצאו מהשוק, למרות שחלקן בפריפריה ורק רפתות גדולות ישרדו, כאלה שהיקף כושר הייצור השנתי שלהן לא יפתח מ-700 אלף ליטר. הרפתות שיישארו בתחום יוגדלו ולרפתנים הקטנים תוצע תוכנית פרישה מרצון. בין השנים 2013 – 2016, המדינה תעודד אותם להעביר מכסות ייצור לרפתנים אחרים. גובה התמיכה יתחיל ב- 2.6 שקלים לליטר וירד עד ל- 1.8 שקלים לליטר בהדרגה כל שנה. מעבר לכך ישלם מקבל המכסה סכום של 20 אגורות לליטר.

 

בנוסף, בתקופה זו ינוכו ממחיר המטרה המשולם לרפתנים על ידי המחלבות בגין החלב הגולמי, פריון הנורמטיבי (הקבוע בתקנות) בשיעור של 2% לשנה, למשך 4 שנים לפחות, ועוד 6.8 אג' לליטר צמודים למדד. היטל מועצת החלב לרפתנים יופחת במחצית האגורה. ההפחתה תתפרש על פני 3 שנים, באופן הבא: 0.17 אגורה לליטר בשנת 2013, 0.17 אגורה לליטר בשנת 2014 ו- 0.16 אגורה לליטר בשנת 2015.

 

מזכ"ל תנועת המושבים אמר בשבוע שעבר ל-ynet כי החקלאים יאבקו בהסכם: "ממשלת ישראל מחסלת באמצעותו את המשקים הקטנים. התפיסה של הממשלה בישראל היא לחזק את הטייקונים הגדולים להחליש ואז לחסל את הרפתות בנגב. בכפר יהושוע ובכפר ויתקין לא יסגרו רפת אחת כי הם חזקים, אלה המשקים בפטיש ובאחיהוד ובערבה שייסגרו, כי העסק לא יהיה כלכלי. במקום לפגוע במרוויחים הגדולים פוגעים בנו. המדינה סוגרת ענף במקום לפתח אותו, זה נשמע הזוי אבל היא מביאה כסף כדי לחסל ענף. בזה עוסקת המדינה ולשם היא שולחת את הכסף שלה".

 

תרחישי ירידת המכסים והגדלת המכסות

בהסכם יש מתווה להפיכת ישראל לשוק של מוצרי חלב מיובאים, במקום מוצרי חלב מקומיים, למרות שבמדינות מפותחות רוב מוצרי החלב הם מקומיים ולמרות שמשק החלב בישראל נחשב למגוון ויעיל. מינואר 2013 ייפתחו מכסות ליבוא מוצרי חלב במכס מופחת בשיעור 20%, כדי לאפשר יבוא גדול יותר של מוצרי חלב. בין היתר: גבינות טריות מחלב בקר וצאן, חמאה שולחנית, שמנת לבישול, קצפת, מוצרי חלב מעובה וסוגים שונים של יוגורט.

 

על גבינות טריות מחלב בקר - יופחת המכס מ- 21.36 שקל לק"ג (שיעור מכס אפקטיבי של 126%) ל- 8.5 שקל לק"ג משנת 2013 ואילך. חמאה באריזות מתחת ל-1 ק"ג, ממרחי תוצרת חלב ושמנים ושומנים אחרים המופקים מחלב. כבר בשנת 2012 תיפתח מכסה כמותית בסך 500 טון ליבוא במכס מופחת של 20% אשר תוגדל בהדרגה עד ל-1,250 טון בפריסה על פני 4 שנים.

  

על חלב ושמנות בעלי תכולת שומן שאינה עולה על 6% שיעור המכס הכללי הקיים עומד על 153%. שיעור זה יופחת כבר בשנת 2012 ל- 60% ויופחת בהדרגה ל- 40% בפריסה על פני 4 שנים. על חלב ושמנות בעלי תכולת שומן העולה על 6% שיעור המכס הכללי הקיים עומד על 153%. שיעור זה יופחת כבר בשנת 2012 ל- 7 שקלים לק"ג אך לא יותר מ- 60% ויופחת בהדרגה ל- 5.5 שקלים לק"ג אך לא יותר מ- 60% בפריסה על פני 4 שנים. כמו כן, כבר בשנת 2012 תיפתח מכסה כמותית בסך 500 טון ליבוא במכס מופחת של 20% אשר תוגדל בהדרגה עד ל-1,250 טון בפריסה על פני 4 שנים.

 

ביוגורט שיעור המכס הכללי הקיים עומד על 119%. שיעור זה יופחת כבר בשנת 2012 ל- 7 שקלים לק"ג אך לא יותר מ- 60% ויופחת בהדרגה ל- 5.5 שקלים לק"ג אך לא יותר מ- 60% בפריסה על פני 4 שנים. כמו כן, כבר בשנת 2012 תיפתח מכסה כמותית בסך 1,000 טון ליבוא במכס מופחת של 20% אשר תוגדל בהדרגה עד ל-2,000 טון בפריסה על פני 4 שנים.  

 

לגבי גבינות קשות – הוסכם כי המתווה הקיים כפי שנקבע על ידי שר האוצר בצו הגבינות הקשות, כמפורט לעיל, יעודכן כך שכבר בשנת 2013 יופחת המכס ל- 8.5 שקלים לק"ג על רוב סוגי הגבינות המיובאות, כאשר על שאר סוגי גבינות, כגון: חלומי, גבינה מעובדת, גבינה מגוררת וגבינת גידים כחולים. מתווה הפחתת המכסים יעודכן באופן מדורג מ- 10שקלים לק"ג בשנת 2013 ל- 8.5 שקלים לק"ג בשנת 2016. הפחתת המכס על גבינות קשות ייעצר במכס קצוב של 8.5 שקלים לק"ג. כמו כן, עדכון הצו יכלול הגדלת המכסה הכמותית בפריסה על פני 6 שנים עד לשנת 2018.

 

שרי האוצר והחקלאות ימנו ועדת מעקב בה יהיו נציגים של משרד החקלאות ופיתוח הכפר, משרד האוצר, התאחדות מגדלי בקר ומועצת החלב. תפקיד הוועדה הוא לעקוב אחר התקדמות המתווה, והיא תוכל להמליץ לשרים על עדכון המתווה ותיקונים לרבות תיקוני חקיקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
בעקבות מחאת הקוטג'
צילום: גיל יוחנן
מומלצים