שתף קטע נבחר

נופשים יקרים: למה נופש באילת יקר יותר מבפריז?

הרגשתם שאתם מוציאים יותר מדי כסף על החופשה? עכשיו זה רשמי: ועדה של משרד התיירות קובעת שהנופש בארץ יקר בהרבה מאשר באירופה, מצביעה על הסיבות למחירים הגבוהים ומציעה דרכים להפחתת מחירי המלונות והטיסות. השר מיסז'ניקוב בטוח: "אפשר להוזיל את החופשות ב-‭"20%

בתי המלון בישראל יקרים משמעותית בהשוואה למדינות השכנות ולמדינות רבות באירופה. גם הטיסות לישראל יקרות בהפרש גדול מטיסות בטווחים דומים באירופה. מה הפלא שעם מחירים כאלה תיירים מעדיפים לחפש אתרי נופש אחרים, וישראלים רבים מעדיפים לצאת לחופשה דווקא בחו"ל.

 

הנתונים והמסקנות מפורטים בדוח הוועדה להפחתת מחירי הנופש בישראל, בראשות מנכ"ל משרד התיירות נועז בר ניר. הדוח יונח ביום ראשון הקרוב על שולחן הממשלה, ואם זו תאמץ את ההמלצות ייתכן ש מחירי החופשות בישראל יופחתו תוך חודשים. הוועדה מונתה לפני שנה על ידי שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, בתמיכת ראש הממשלה ומנכ"ל משרדו. פורסם ב"ממון" של "ידיעות אחרונות".

 

עוד על החופשה שלכם בערוץ התיירות:

 

הוועדה הורכבה מנציגי ממשלה, אקדמיה וענף התיירות, והוקמה בעקבות שיחות שקיים השר עם סיטונאים בחו"ל. הוא שאל אותם מדוע תיירים מאירופה, שאמורים היו לנסוע לארצות כמו טוניסיה ומצרים, לא מגיעים עתה לישראל לאחר אירועי האביב הערבי. הסיטונאים ענו פה אחד: ישראל מדינה יקרה. הטיסות יקרות, המלונות יקרים.

 

במקביל, סקרים שערך המשרד גילו שרבים מהישראלים יוצאים לחו"ל משום שהחופשה בישראל יקרה להם. ‭30%‬ מאזרחי ישראל כלל לא יוצאים לנופש בארץ, משום שזה מוצר יקר. "הזכות לנופש בישראל‭,"‬ אומר מיסז'ניקוב, "אינה מותרות, ולכן צריך ואפשר להוריד את מחירי החופשה‭."‬

 

חברי הוועדה הישוו מחירי טיסות לישראל למחירי טיסות ליעדים אחרים באותו מרחק, עלות לינה בישראל מול מדינות רבות באירופה וביעדים אחרים, והוצאות שיש למלונות בישראל מול מלונות בארצות ה‭.OECD-‬

 

חברי הוועדה מצאו את הסיבות למחירים הגבוהים וגם הגישו המלצות לדרכי הוזלת החופשות בישראל. יישום ההמלצות אמור להביא להוזלת הנופש לישראלים בכ-20%-‬ כ‭1,050-‬ שקל בממוצע למשפחה בחופשה השנתית.

 

תיירים לא מגיעים לישראל כי החופשה יקרה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תיירים לא מגיעים לישראל כי החופשה יקרה

 

רגולציה ייחודית  

הרגולציה בישראל, קבעה הוועדה, מתערבת במגוון רחב של נושאים בכל הקשור לתפעול בתי מלון, ומחייבת להעסיק כוח אדם שאינו נדרש במרבית מדינות ה‭.OECD-‬ התוצאה היא ייקור הוצאות בתי המלון וכמובן עלות השהייה לאורח.

 

זכוכית מגדלת: חופשה ישראלית באילת:

 

מדובר בתקנים של מצילים בבריכות שחייה, מפעילי בריכה ייעודיים, מדריכים בחדרי הכושר ועובדי אבטחה. במלונות ברחבי העולם, למשל, הכניסה לחדר הכושר שמיועד לאורחי המלון בלבד נעשית באמצעות מפתח החדר של האורח. גם בחדר הכושר וגם בבריכה (שבה אין מציל) מצוין כי השימוש במתקנים הוא על אחריות האורח.

 

מלונות בארץ נושאים בהוצאות גדולות על משגיחי כשרות. הוועדה ממליצה שבמלונות שבהם היקף ההסעדה נמוך יופעל משגיח משותף למספר בתי מלון ויופעלו נאמני כשרות מקרב עובדי המלון.

 

לפי הוועדה, המלונות מוציאים מעל 179 מיליון שקל בשנה על אבטחה, כ‭72-‬ מיליון על כשרות שוטפת ועוד בין 80 אלף ל‭1.2-‬ מיליון שקל על הכשרת המלונות לפסח. ההוצאה הכוללת של בתי המלון על מצילים, מפעילי בריכה ומדריכי חדרי כושר נאמדת בכ‭83-‬ מיליון שקל בשנה.

 

הוועדה ממליצה להקל בדרישה לנוכחות מציל בבריכות בתקופות לא עמוסות. בנושא זה השר לא יתעקש, כי איש לא ייקח אחריות על טביעה. "עם זאת, זו בדיחה שבמאה ה‭21-‬ צריך להעסיק מפעיל בריכה שתפקידו לבדוק את רמת הכלור במים, דבר שנבדק היום באמצעים טכנולוגיים‭,"‬ אמר השר.

 

הטיסות יקרות המלונות לא זולים. מלון באילת (צילום: יואב גלזנר) (צילום: יואב גלזנר)
הטיסות יקרות המלונות לא זולים. מלון באילת(צילום: יואב גלזנר)

 

מיסז'ניקוב: "הכשרות זה מונופול של הרבנות"

חוקי העבודה בשבת גורמים להוצאה של ‭2.5%‬ מהמחזור. בנוסף, אסור להעסיק עובד במשרה מלאה בלילה. הוועדה ממליצה לאפשר לבני נוער לעבוד בשבתות ובלילה (כשביום המחרת אין לימודים‭.(‬

 

מיסז'ניקוב: "אפשר לצמצם את המשרות העודפות. במתחמים תיירותיים אפשר להקים מתחם אבטחה במקום מאבטח בכל מלון. אפשר לוותר על מדריך בחדר הכושר ואפשר גם שאחד מעובדי המלון יוכשר כמפעיל בריכה. בנוסף, נושא הכשרות הוא מונופול של הרבנות, צריך להוציא את זה לשוק החופשי. יש רבני צוהר ובד"צ בית יוסף‭."‬

 

למלונות בארץ יש גם הוצאה גבוהה של ארנונה: זו מחושבת לבתי המלון כהוצאה קבועה ללא קשר לתפוסה, ומהווה כ‭3.5%-‬ מהמחזור - בעוד שבאירופה היא מהווה פחות מ‭2%-‬ מהמחזור. הוועדה ממליצה שבתי המלון ישלמו אותה על פי תפוסת החדרים והפדיון.

 

בנוסף, היעדר דירוג בתי המלון (בוטל לפני כ‭20-‬ שנה) גורם לכך שאנשים מזמינים מלון שמוכר מהעבר כמלון ברמה של 5 כוכבים, ומקבלים מלון ברמה של 3 כוכבים. הוועדה ממליצה לקיים מחדש דירוג.

שר התיירות: "לא צריך מאבטח בכל מלון" (צילום: מור כוכבי) (צילום: מור כוכבי)
שר התיירות: "לא צריך מאבטח בכל מלון"(צילום: מור כוכבי)

 

מספר מצומצם של רשתות שולט במרבית המלונות

על המחיר משפיע גם הזמן הרב שלוקח לבנות בית מלון, כ‭10-‬ שנים בממוצע, והוועדה ממליצה לקצר הליכים. לכך יש להוסיף את מחירי הקרקעות הגבוהים ואת המצב הגיאופוליטי שמרחיק יזמים. הוועדה ממליצה על סיוע ליזמים באמצעות רשת ביטחון וערבות מדינה.

 

הוועדה גם מצביעה על היעדר תחרות - מספר מצומצם של רשתות שולט למעשה במרבית המלונות בישראל. ‭43%‬ מכלל המלונות בישראל נמצאים בבעלות של 3 רשתות מלונאיות, כאשר 3 הרשתות המובילות (מבחינת גודל‭,(‬ פתאל, ישרוטל ודן, מחזיקות ב‭31%-‬ מכלל חדרי המלון בישראל.

 

ב ים המלח, למשל, ‭39%‬ מחדרי המלון נמצאים בידי רשת אחת, והרשת השנייה מחזיקה ב‭.12%-‬ באילת מחזיקות שתי הרשתות הגדולות, פתאל וישרוטל, ב‭51%-‬ מכלל חדרי המלון בעיר. ריכוזיות זו, קובעת הוועדה, פוגעת בתחרות.

 

הוועדה עסקה גם באפליה לרעה של ענף המלונות לעומת שאר ענפי המסחר. כך, למשל, מכרזי קרקע לתעשייה מקבלים הנחה של עד ‭30%‬ על הוצאות הפיתוח, והמלונות לא. המדינה החליטה על הקלה בהעסקת עובדים זרים בענפי החקלאות והבנייה אך לא בבתי המלון, שסובלים ממצוקת כוח אדם.

 

הממשלה גם הכירה במספר עבודות בענפים במשק כעבודות מועדפות לחיילים משוחררים, אבל חלק מהמקצועות בענף המלונות לא כלולים בהגדרה זו. בנוסף, הממשלה הקימה מערך ביטוח סיכוני סחר חוץ, אך לא פתחה אותו בפני תעשיית המלונות.

 

טיסות: עד ‭147%‬ הפרש

הוועדה גם בדקה את מחירי הטיסות לישראל לעומת טיסות בקווים אחרים במרחקי טיסה דומים, וגילתה כי הטיסות לישראל יקרות ב‭44%-‬ עד ‭147%‬ בהשוואה לטיסות ליעדים אלו.

 

כך, למשל, טיסה ממילאנו למרקש, מרוקו, עלתה במאי האחרון לפחות 163 אירו, בעוד שמחיר המינימום ממילאנו לת"א היה 321 אירו. טיסה מפריז לטאלין בירת אסטוניה עלתה 192 אירו לפחות, לעומת 474 אירו ומעלה מפריז לת"א. עוד פערים: לונדון-מרקש 351 אירו ולונדון-לרנקה 340 אירו, לעומת 503 אירו מלונדון לת"א; רומא-קהיר 235 אירו לעומת 410 אירו בקו רומא-ת"א.

 

בעניין זה ציינה הוועדה כי בבסיס הסכם השמיים הפתוחים שנחתם עם האיחוד האירופי עומד עיקרון בולט של הסרת כל מגבלות הטיסה, מה שאמור היה להביא באופן טבעי לירידת מחירים. במסגרת ההסכם אין מגבלות של תדירות, מספר מוגבל של מובילים נקובים או לאומיות של חברת התעופה.

הטיסות לישראל יקרות בהפרש עצום מול העולם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הטיסות לישראל יקרות בהפרש עצום מול העולם(צילום: shutterstock)

 

אז מה מייקר כל-כך את החופשה בישראל?

מצילים ומדריכי כושר

בישראל: בכל בריכות המלונות יש מציל, כולל בתקופות שפל, ובחדרי הכושר יש תמיד מדריך. העלות לשניהם: כ-83 מיליון שקל בשנה.

באירופה: ברוב המלונות אין מציל ואחראי חדר כושר, ואפשר להיכנס לחדר הכושר עם מפתח החדר. לעיתים יש אופציה למדריך בתשלום.

 

ארנונה גבוהה

בישראל: מוטלת על ידי הרשויות המקומיות, מהווה ‭3%‬ עד ‭25%‬ מהמחזור והיא פונקציה של שטחי המלון ללא קשר לפדיון או לתפוסה.

באירופה: מס הארנונה על מלונות מהווה עד אחוז בלבד מהמחזור. הארנונה נגבית, במרבית המדינות, כמס על פדיון או כמס על תשומות.

 

מאבטחים

בישראל: יש, מתוקף חוק חובת אבטחה בבתי המלון. עלות אחזקת מאבטחים נאמדת ב-‭2.2%‬ מהכנסות המלונות: כ-179 מיליון שקל ב-2010.

באירופה: במדינות ה-OECD לא קיימת כל חובה להציב אבטחה בבתי המלון.

 

משגיחי כשרות

בישראל: הרבנות קובעת את תקני כוח האדם של המשגיחים ופועלת כמונופול. מדובר בהוצאה של כ-72 מיליון שקל בשנה למלונות.

באירופה: אין משגיחי כשרות במלונות ולכן אין הוצאה על כך.

 

תחרות קטנה

בישראל: שני יעדי הנופש העיקריים בארץ, אילת וים המלח, נשלטים על ידי שתי רשתות: פתאל וישרוטל. לפיכך, התחרות קטנה מאוד.

באירופה: יש היצע עצום ומגוון של בתי מלון בכל מדינה, ולכן גם תחרות גדולה מאוד - מה שמוריד את המחירים במרבית ימות השנה.

 

אין דירוג

בישראל: יותר מדי מלונות המשויכים לרמה של 4•5 כוכבים, למרות שחלק מהם לא ראויים לכך – מה שמייקר מאוד את הלינה.

באירופה: היצע המלונות ברמה העממית גבוה משמעותית, כאשר איכותם טובה בדרך כלל, מה שמאפשר לחסוך בהוצאות החופשה.‬

 

  • הכתבה פורסמה ב"ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

ומה אתם חושבים על מחירי הנופש בישראל? טקבקו לנו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אצלנו הרבה יותר יקר לנפוש
צילום: shutterstock
מומלצים