שתף קטע נבחר

צילום: AFP

שוברת השוויון של הבחירות? קולורדו - לא רק סקי

אחרי הסופה, שבים לסערת הבחירות: מאז מלחמת העולם ה-2, רק 3 מועמדים דמוקרטים ניצחו במדינה ההררית ומאז 1972 ניצחו בה רק קלינטון ואובמה. עם רקורד כזה, לרומני הרפובליקני יש הרבה סיבות לאופטימיות וייתכן ש-9 האלקטורים של קולורדו יביאו אותו לבית הלבן בתרחיש של תוצאה צמודה עם אובמה

עם שוך הסופה הקטלנית "סנדי ", שבים שני המועמדים לנשיאות ארצות הברית לכתת את רגליהם במדינות המתנדנדות שצפויות להכריע את המרוץ לבית הלבן: פלורידה היא "המדינה המתנדנדת" הגדולה ביותר (29 אלקטורים) ובלעדי אוהיו (18 אלקטורים) אין חדר סגלגל. גם קולורדו, השוכנת בהרי הרוקי, נחשבת למדינה חשובה במרוץ לבית הלבן, אבל למה בדיוק? התשובה: כי המדינה הקטנה הזאת יכולה להיות שוברת השוויון הגדולה של הבחירות.

  

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

המרוץ לבית הלבן - כתבות נוספות:

מסך קטן, קרב גדול: כל עימותי הנשיא

כל קול חשוב? לא באמריקה. כך עובדת השיטה

למה מתחלקים האמריקנים לחמורים ולפילים?

התגרשו, נרצחו וזה שקטף בוטנים. הצצה לנשיאים

 

לפי תחזית האלקטורים של העיתון "ניו יורק טיימס" נותרו שבע "מדינות מתנדנדות" במרוץ לנשיאות ארה"ב - פלורידה, אוהיו, וירג'יניה, ניו המפשייר, וויסקונסין, איווה וקולורדו. נכון להיום, בהתבסס על סקרים אחרונים, יש לנשיא ברק אובמה 243 אלקטורים בטוחים בעוד ליריבו הרפובליקני מיט רומני יש 206 אלקטורים. המועמד שיצבור 270 אלקטורים יזכה בבחירות ודרכו של רומני לעבר השגת מטרה זאת מחייבת ניצחון בכמה "מדינות מתנדנדות".

 

 

דרכו של אובמה ל-270 האלקטורים המיוחלים עוברת דרך ניצחון באוהיו, שלה כאמור 18 אלקטורים, ואז הוא יזדקק לעוד 9 אלקטורים. אלקטורים אלה יכולים להגיע אליו מווירג'יניה (13 אלקטורים) או מוויסקונסין (10 אלקטורים) או למשל משילוב של ניצחונות באיווה (6 אלקטורים) ובניו המפשייר (4 אלקטורים). מסיבה זאת ממשיך הנשיא לטרוח ולבקר בניו המפשייר הקטנה.

 

עם הפנים מערבה

מצבו של רומני מסובך הרבה יותר נכון להיום, בעיקר אחרי שהפופולריות של אובמה נסקה בעקבות התמודדותו עם הסופה "סנדי". מושל מסצ'וסטס לשעבר צריך לנצח בשש מתוך שבע "המדינות המתנדנדות", בהן פלורידה ועוד כמה מדינות שבהן מוביל אובמה בסקרים.

אף על פי שסטטיסטית, סיכוייו של רומני נמוכים יותר מאלה של יריבו, בהחלט יכול להיווצר מצב שבו רומני יבצע מהפך ויצליח לנצח בחמש "מדינות מתנדנדות".

 

באחד התסריטים האפשריים מקבל רומני 268 אלקטורים, אובמה מקבל 261 ושני המועמדים ממתינים לתוצאות שיגיעו ממדינת קולורדו, המפגרת בשעתיים אחרי שעון החוף המזרחי. על פי סקרים אחרונים, שני המועמדים נמצאים בשוויון כמעט מוחלט במדינה זאת.

 

המדינה ההררית קיבלה את פניהם של מהגרים רבים. קולורדו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המדינה ההררית קיבלה את פניהם של מהגרים רבים. קולורדו(צילום: shutterstock)

קולורדו נמצאת במקום ה-8 בארה"ב מבחינת שטח, אך ממוקמת רק במקום ה-22 מבחינת גודל אוכלוסייה (5.2 מיליון בני אדם - 3 מיליון מהם חיים בעיר הבירה דנבר). היא מדינה לבנה ושמרנית, שאוכלוסייתה גדלה ב-50 אחוזים מאז שנות ה-60 של המאה הקודמת בעקבות גל הגירה של היספנים ששינו את פניה ואת אופן הצבעתה.

 

2004: ניצחון דחוק לבוש הרפובליקני

בשנת 2004 זכה הנשיא המכהן ג'ורג' בוש הבן בניצחון הדחוק ביותר של נשיא מכהן בקולורדו (הפרש של 4.7 אחוזים) על יריבו הדמוקרטי ג'ון קרי. אולם, לפני ארבע שנים הפך אובמה את מאזן הכוחות עם ניצחון סוחף (54 אחוזים מול 45 אחוזים) על יריבו הרפובליקני מהמדינה השכנה אריזונה, ג'ון מקיין.

 

מאז מלחמת העולם השנייה ניצחו בקולורדו רק שלושה מועמדים דמוקרטים לנשיאות. בעשר מערכות הבחירות האחרונות, מאז 1972, ניצחו במדינה רק שני דמוקרטים - ביל קלינטון ב-1992 ואובמה ב-2008. ההיספנים מהווה כיום 13 אחוזים מ-3.6 מיליון האנשים שרשומים להצבעה בקולורדו, והם תומכים בנשיא אובמה בפער של 3 ל-1.

 

ויתרו על משחקי החורף האולימפיים בגלל עלויות גבוהות. הר קופר, קולורדו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ויתרו על משחקי החורף האולימפיים בגלל עלויות גבוהות. הר קופר, קולורדו(צילום: AFP)

מי משני המועמדים יכבוש את פסגת ההר? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מי משני המועמדים יכבוש את פסגת ההר?(צילום: AFP)

בחרו באובמה. תומכיו של הנשיא בהצבעה מוקדמת בדנבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בחרו באובמה. תומכיו של הנשיא בהצבעה מוקדמת בדנבר(צילום: רויטרס)

מטה אובמה בדנבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מטה אובמה בדנבר(צילום: רויטרס)

מתנדבים במטה הרפובליקני בלייקווד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתנדבים במטה הרפובליקני בלייקווד(צילום: רויטרס)

לפי שעה, שוויון בסקרים. רומני וראיין על שרשרת חרוזים בלייקווד, קולורדו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לפי שעה, שוויון בסקרים. רומני וראיין על שרשרת חרוזים בלייקווד, קולורדו(צילום: רויטרס)

דור העתיד עם רומני? מתנדבת צעירה במטה הרפובליקני בלייקווד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דור העתיד עם רומני? מתנדבת צעירה במטה הרפובליקני בלייקווד(צילום: רויטרס)

 

קבוצת הפוטבול היא גאוות המקומיים. פייטון מאנינג, כוכב דנבר ברונקוס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קבוצת הפוטבול היא גאוות המקומיים. פייטון מאנינג, כוכב דנבר ברונקוס(צילום: רויטרס)

 

אחרי קליפורניה, נבאדה ואריזונה, הפכה קולורדו לאחת מארבע מדינות המקלט עם הריכוזים הגדולים ביותר של מהגרים בלתי חוקיים. על פי הערכות, שישה אחוזים מתושביה הם מהגרים בלתי חוקיים.

 

בשנת 1976 דחו תושבי קולורדו בהצבעה את ההצעה לארח את משחקי החורף האולימפיים במדינתם בגלל העלויות הגבוהות, זיהום אוויר וחשש מגידול באוכלוסייה. המקומיים מעדיפים את השקט ההררי הפסטורלי שלהם, אבל על אירוע אחד לא מוותרים בקולורדו - על פסטיבל הרודיאו השנתי הגדול ביותר בעולם שמתקיים בעיר דנבר מאז 4 ביולי 1869.

 

בהרי קולורדו קיימים כמה מאגרי גז טבעי ונפט ובדנבר יש הטוענים כי הם אלה שהמציאו את הצ'יזבורגר. במקביל, מריחואנה לצורכי מחקר רפואי הפכה לתעשייה משגשגת במדינה ההררית.

 

האוויר בקולורדו דליל והוא פוגע בספורטאים שמגיעים להתחרות במדינה נגד קבוצות הפוטבול (דנבר ברונקוס) והכדורסל (דנבר נגטס) שמהוות גאוות המקומיים, שמצליחים לנשום טוב יותר ובקרוב יצביעו בשאלת גידול הקנביס. ב-6 בנובמר, יום הבחירות בארה"ב, יצביעו אזרחי קולורדו לא רק על הנשיא הבא אלא גם בעד או נגד מתן תוקף חוקי לעישון מריחואנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קטנה קטנה, אבל סופר חשובה. דגל מדינת קולורדו
צילום: shutterstock
צילום: רויטרס
ניצח בקולורדו ב-2008. אובמה בביקור בדנבר
צילום: רויטרס
צילום: AP
משימה קשה, אבל אפשרית. רומני בקולורדו
צילום: AP
מומלצים