שתף קטע נבחר
צילום: index open

צמחוני? תאכל סלט!

ערב שבת הוא שם קוד לארוחה משפחתית גדולה עם הרבה בשר, אבל לפי שיראל אורגד זה לא חייב להיות כך. מתכוני סלט קולרבי פריך, סלט שעועיות צבעוני וסלט יווני טבעוני - כתבה ראשונה בסדרת שולחן שבת טבעוני

אני מאד אוהבת סלט. הסלט נותן, לדעתי, איזון לכל הארוחה. הוא מאזן את האוכל החם, את הטעם המבושל, בטעמו הטרי. בכלל, לדעתי צריך להוציא חוק כזה, אין ארוחה בלי סלט. אני שונאת להגיע למסעדות, להזמין מנה ולראות שהיא הגיעה בלי סלט. אצלי בבית, כשאני מכינה ארוחה, תמיד יש סלט ותמיד הוא צריך להישאר גם למנה העיקרית. אני באמת לא מבינה איך אפשר בלעדיו.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

כשהייתי ילדה קטנה הילדות בשכונה היו מקניטות אותי על כך שאני לא אוכלת בשר, השאלה הקנטרנית הקבועה היתה: "אז מה אתם אוכלים בשבת, בלי בשר, בלי דגים?" האמת היא, ששולחן השבת בבית הורי תמיד היה עמוס בכל טוב. מאוחר יותר, אחרי שנישאתי, מצאתי שאני מכינה שולחן עמוס מדי עם סלטים, מנות ראשונות, תוספות ומנות אחרונות (שימו לב שהכול ברבים) ואילו בעלי היה טועם ביס מכל דבר ואני הייתי מתאכזבת שהוא לא אוכל. לכן, יצרנו לנו גרסה חדשה ושונה לשולחן שבת, כזו שמוותרת על תואר ארוחת שבת הכבדה, ובכל זאת עשירה, מושקעת וטעימה מאד- ממש עונג שבת!

 

ארוחת שבת כוללת אצלנו 10-15 סוגי סלטים, מרק בחורף, מנה עיקרית כלשהי, ולפעמים גם עם תוספת וקינוח. אני נוהגת להכין באופן קבוע סלט חומוס, חציל על האש עם טחינה, סלט חריף וסלט ירוק- כל פעם בווריאציה אחרת. שאר הסלטים משתנים משבוע לשבוע - חלקם מצריכים בישול, חלקם טריים, חלקם ממרחים. אספתי לכם כמה מתכונים שאני אוהבת במיוחד והם שונים מהמקובל וטעימים במיוחד.

 

ממרח ירוק ב-3 גרסאות

הממרח הזה הוא מעיין גרסה לפסטו. אולם במקום צנוברים השתמשתי בגרעיני חמניות, ובמקום בזיליקום בפטרוזליה. זהו סלט קל להכנה שניתן להכין בשלושה מרקמים שונים: 'מרקם חמאתי' עם טעם חזק, 'מרקם של טחינה' ו'מרקם של רוטב לסלט'.

 

בא ב-3 גרסאות - ממרח ירוק (צילום: גל אשכנזי) (צילום: גל אשכנזי)
בא ב-3 גרסאות - ממרח ירוק(צילום: גל אשכנזי)

 

המרכיבים:

1/2 כוס גרעיני חמניות (לא קלויים)

1 חבילת פטרוזליה (רק העלים)

ראש שום קטן כתוש

1/2 כוס שמן זית

 

לתיבול:

1/2 1 כפיות סירופ אגבה/סילאן

1/2 1 כפיות רוטב סויה מאיכות טובה

1/2 1 כפיות חומץ תפוחים/חומץ בן יין לבן

 

אופן ההכנה:
  1. טוחנים את גרעיני החמניות במעבד מזון.
  2. מוסיפים פטרוזיליה ושום.
  3. מוסיפים את שמן הזית בזילוף איטי. מוסיפים את רכיבי התיבול.

 

  • זוהי הגרסה ב'מרקם של חמאה'. על מנת להגיע ל'מרקם טחינה', מוסיפים כמות זהה נוספת של הרכיבים לתיבול ומעט מים בזילוף איטי. ניתן להכין גם כרוטב לסלט עם הוספה שנייה של רכיבי התיבול ועוד קצת מים בזילוף איטי.

 

סלט שלוש השעועיות

בסלט הזה אין שלוש שעועיות, יש שתיים. אמא שלי נוהגת לקרוא לו כך. אני לא יודעת למה, אבל למי אכפת? הוא כ"כ טעים ומשביע שאני תמיד מכינה ממנו כמו גדולה כך שאפשר להתחיל איתו את השבוע. אם אתם מגישים אותו בתור סלט תדאגו שהוא יהיה קר ואם אתם מגישים אותו בתור תוספת אז חם. אבל מה שלא יהיה אל תגישו אותו בטמפרטורת ביניים משום שזה לא טעים.

 

יש בו רק 2 אבל הוא נקרא סלט 3 השעועיות (צילום: גל אשכנזי) (צילום: גל אשכנזי)
יש בו רק 2 אבל הוא נקרא סלט 3 השעועיות(צילום: גל אשכנזי)

 

המרכיבים:

כוס שעועית אדומה/ אזוקי לאחר השריה לילה שלם

כוס שעועית ירוקה קפואה/טרייה, תלוי בעונה

כוס גרעיני תירס קפואים/משימורים או קלחי תירס שגיררתם

 

לתיבול:

כפית מלח

מעט שמן זית

כף סילאן

כף חומץ לבן מאיכות טובה (חומץ בלסמי לבן/חומץ בן יין לבן/חומץ תפוחים)

מעט פלפל שחור

 

אופן ההכנה:
  1. מבשלים במים את השעועית האדומה עד שהיא מתרככת.
  2. מבשלים במשך כ-5 דקות את השעועית הירוקה.
  3. מבשלים בישול קצר את התירס (אלא אם מדובר בתירס מקופסת שימורים).
  4. מסננים ומערבבים את השעועיות והתירס, מוסיפים את התיבול ומקררים.

 

סלט פלפלים חריפים בחומץ

הסלט הזה מתאים במיוחד לאוהבי/ות החריף. הוא יכול להישמר במקרר מספר שבועות כך שאפשר להכין כמות גדולה ולהגיש כל פעם קצת.

 

המרכיבים:

5-6 פלפלים ירוקים חריפים

5-6 שיני שום

1/4 כוס חומץ

כפית מלח

מים רותחים

 

אופן ההכנה:
  1. מבשלים בסיר עם מעט מים את הפלפלים, שיני השום, החומץ והמלח ומביאים לרתיחה.
  2. לאחר שהמים רתחו מנמיכים את האש ומבשלים עם מכסה פתוח עד שהפלפלים מתרככים, בערך 10 דקות.
  3. שומרים בקירור את התערובת עם הנוזלים ובזמן ההגשה מוצאים את הפלפל מהנוזל.

 

סלט קולרבי

הסלט הזה הוא סלט לעצלנים. הוא לוקח כ-5 דקות הכנה, אפילו קצת פחות. אני, שאוהבת מאד להתפאר בעושר הסלטים שעל השולחן שלי, מכינה אותו תמיד כעוד סלט ונהנית מהמחמאות במינימום עבודה. הסוד שלו הוא בהכנה שלו כמה שעות, או אפילו יום, לפני הארוחה, כך הטעמים נספגים הכי טוב.

 

המרכיבים:

2 קולורבי בינוניים

2 כפיות פטרוזליה קצוצה

 

לרוטב:

מעט שמן זית

מיץ לימון מ-1/2 לימון

1/4 כפית מלח

קורט פלפל שחור

 

אופן ההכנה:

מקלפים את הקולורבי (זהו, החלק הקשה מאחוריכם) ופורסים לפרוסות דקיקות.

מוסיפים את הפטרוזיליה והתיבול ומערבבים.

מערבבים יחד את חומרי הרוטב, שופכים על הסלט ומשרים עד לארוחה.

 

סלט חסה יווני עם טופו וזיתים

 

הסלט הזה בעיני יכול להצטרף לארוחה, והוא יכול להוות מנה בפני עצמו. רק תוסיפו לו לחם בצד ויש לכם ארוחה מלאה עם פחמימה, חלבון וירק. שימו לב שהכמות כאן היא גדולה. היא יכולה להספיק לארבעה אנשים, כתוספת, או לאדם אחד שאוהב סלט, ואוכל אותו כארוחה מלאה.

 

בסלט היווני המסורתי יש בד"כ איזושהי גבינה קשה ומלוחה. בסלט הזה יש טופו. הטופו הוא חומר גלם נפלא שכמו ספוג, סופח את טעמים שסביבו, והופך למנה חלבונית בטעם שאנחנו רוצים. במקרה הזה אני משרה אותו במי מלח. לא תאמינו כמה זה פשוט. חותכים את הטופו לקוביות של 1X1 ס"מ, משרים אותן כמה שעות או במשך הלילה במי מלח (על כל כוס מים כפית מלח) ויש לכם אחלה של תחליף גבינה. זה לפחות מה שאמא שלי עושה.

 

אני בד"כ שוכחת את להשרות את הטופו מראש ואז אני מגיעה 10 דקות לפני הארוחה, שאר הסלט כבר מוכן והטופו בטעם של כלום. אז פיתחתי לעצמו שיטה לעצלנים (דני מטורונטו, הטוקבקיסט, אתה בטח תהרוג אותי על השיטה הזו, אבל זה מה יש) אני מכינה מי מלח רק שבמקום כוס מים וכפית מלח יש כוס מים וחצי כוס מלח. ואז אני שמה את קוביות הטופו בקופסה סגורה עם מי המלח, מערבבת חזק ואחרי 2 דקות מוציאה קוביות טופו מלוחות, רק שימו לב שבשיטה הזו כדאי לשטוף את הקוביות במים רגילים כדי שהן יהיו אכילות ולא מלוחות עד אימה.

 

סלט יווני טבעוני (צילום: גל אשכנזי) (צילום: גל אשכנזי)
סלט יווני טבעוני(צילום: גל אשכנזי)

 

המרכיבים (ל-4 אנשים במידה והסלט מוגש כמנת תוספת/ראשונה):

1/2 חבילת חסה ערבית (יש להפריד את עלים, לשטוף ולייבש)

2 עגבניות אדומות

2 מלפפונים

פלפל אדום

בצל סגול

10-15 זיתים מאיכות טובה, אני אוהבת להשתמש בזיתי קלמטה

1/2 חבילת טופו מלוח חתוך לקוביות (הסבר בתחילת המתכון)

 

לרוטב:

2 כפות חומץ בן יין לבן

2 כפות מיץ לימון

4 כפות שמן זית

2 כפיות אורגנו מיובש/טרי או זעתר

 

אופן ההכנה:
  1. קורעים (לא חותכים) את החסה ומסדרים בתחתית הקערה.
  2. חותכים את העגבניה, המלפפון והפלפל לקוביות בינוניות-גדולות.
  3. מערבבים בקערה נפרדת את הטופו המלוח, 2 כפות שמן זית (אני אוהבת לשים מעט יותר) וכפית אחת של אורגנו/זעתר.
  4. מתבלים את הסלט בחומץ, הלימון ו-2 כפות שמן זית ומערבבים תוך שמירה שהחסה תשאר למטה.
  5. חותכים את הבצל לטבעות ומפזרים מעל הסלט.
  6. מפזרים את קוביות הטופו והזיתים.
  7. מפזרים מעל הכול עוד כפית אורגנו/זעתר.

 

שיהיה בתיאבון, שבת שלום ונתראה בכתבה הבאה בסדרת שולחן שבת טבעוני על מרקים.

 

  • רוצים לשאול את שיראל שאלה קולינרית? היא מחכה לכם בפייסבוק שלה
  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: גל אשכנזי
    סלט יווני טבעוני
    צילום: גל אשכנזי
    מומלצים