שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות

    איזו גבינה צהובה הכי בריאה? הדיאטנית בדקה

    כולם אוהבים לשנוא את הגבינה הצהובה, אבל כדאי לדעת שמדובר באחד המקורות החשובים לסידן בתזונה. האם הגבינות הדלות בשומן בריאות יותר ומה לגבי הכולסטרול? הדיאטנית שלנו בדקה - וחזרה עם תשובות

    גבינה צהובה היא אחד המאכלים שכולם אוהבים להשמיץ. טוענים שיש בה כולסטרול, מלח, שהיא מוצר סינטטי ושעדיף בריאותית להימנע ממנה. עד כמה זה נכון? ובכן, כל אחד יכול לקרוא על האריזה גם את רשימת הרכיבים וגם את טבלת הערכים התזונתיים, ולהגיע למסקנה שלגבינה צהובה יש חסרונות, אבל הם לא כל כך נוראיים.

     

    החיסרון העיקרי הוא אחוז השומן הגבוה, אבל למזלנו יש גם מגוון גבינות קשות מופחתות שומן, לכל מי שמוכן להתפשר קצת על הטעם. חסרון נוסף הוא כמות מלח גבוהה, אבל כדי להכניס לפרופורציה, למרות שבאמת מדובר במוצר עתיר נתרן, כדאי לדעת שבשלוש פרוסות של גבינה צהובה יש פחות מרבע כפית מלח.

     

    הכתבות הקודמות של ד"ר מאיה רוזמן:

    איזו גרנולה הכי בריאה?

    בדיאטה? למה עדיף סוכר בקפה מממתיק מלאכותי

    ארוחת בוקר טובה לדיאטה? לא אצל כולם

    תקועים בדיאטה? עברו לתזונה עשירה בחלבונים

     

    עוד סיבה שבגללה משמיצים את הגבינה הצהובה היא הכולסטרול, כמובן, וזו הזדמנות לשבור את המיתוס: פרוסת גבינה צהובה עתירת שומן מכילה פחות מ-30 מ"ג כולסטרול. לשם השוואה בביצה אחת יש כמעט 300 מ"ג, כלומר פי 10. לגבי הגבינות דלות השומן, שם כמות הכולסטרול הסופית בפרוסה מסתכמת ב-8 מ"ג בלבד.

     

    לכן, לדעתי, עדיף שכל אחד מאתנו יסתכל על כמות השומן, הכולסטרול והמלח בתפריט שאותו הוא אוכל במשך היום כולו, ולאו דווקא על מוצר מסויים שממילא אוכלים ממנו פרוסה של כמה גרמים בלבד. הסיבה לכך היא שיש יתרון לגבינה הצהובה: היא אחד המקורות החשובים לסידן בתזונה.

     

    הסכנה: בריחת סידן

    כפי שכולנו כבר יודעים, כאשר לא אוכלים סידן בכמות מספקת עולה הסיכון ל"בריחת סידן" מן העצמות (אוסטאופורוזיס) והידלדלות העצם. מחלה זו כל כך נפוצה עד כי היא תוקפת אחת מכל שתיים-שלוש נשים מעל גיל 65. הגרוע במחלה זו הוא שאי אפשר להרגיש בה, עד שקורים שברים במקומות שונים בגוף. בשלב זה בדרך כלל כבר מאוחר מדי לתקן.

     

    יש גורמים רבים לאוסטאופורוזיס, וכמובן, כמו תמיד, לגנטיקה והתורשה יש חלק נכבד גם במקרה זה. גם הגיל הוא אחד הגורמים החשובים. ההערכות מדברות על כך שבכל עשור קטנה מסת העצמות ב-7% לערך.

     

    גם רמות ההורמונים משפיעות, בייחוד האסטרוגן, שלו יש השפעה חיובית על בניית העצם. בגיל המעבר, כשיש ירידה ברמתו, גובר הסיכון להידלדלות מוגברת של העצמות הגוף.

     

    תפקידי הסידן בגוף כוללים, פרט לחיזוק העצמות, מנגנונים חשובים רבים. הסידן דרוש לתפקוד העצבים ומעבר פקודות המוח והתחושות בגוף. ללא סידן בכמות תקינה - פעילות העצבים עלולה להיפגע. לסידן יש תפקיד גם בהתכווצות השרירים, ליכולת ההורמונים בגוף לבטא את פעילותם, וכן הוא דרוש לקרישת הדם (בלי סידן יש סכנה לדימום יתר).

     

    בגלל התפקידים החשובים כל כך הגוף שומר על רמה קבועה של סידן בדם, והעצמות שלנו מהוות "בנק" של סידן למקרה הצורך. כאשר הגוף לא מקבל את הסידן הדרוש לו מהמזון, מוציאים הורמונים מסוימים סידן מן העצמות, ואם הם "לוקחים" סידן מן העצם, יום אחר יום, במשך שנים - אין פלא שהעצם מדלדלת, והופכת להיות חלשה ושבירה, עד שלבסוף היא נשברת באמת.

     

    כמה סידן צריך?

    ישנ המלצות בינלאומיות, המתקבלות על ידי ועדת הבריאות העולמית. המלצות אלו משתנות מדי פעם, בהתאם לידע חדש שמצטבר. בילדים ההמלצה עומדת על 800 מ"ג ליום, בגיל ההתבגרות - 1300 מ"ג סידן ליום, ובמבוגרים בממוצע 1000 מ"ג. 

     

    מהו המקור העיקרי לסידן?

    למרות שיש סידן גם בשקדים, אגוזים, שומשום, גרעינים, ירקות ופירות,

    כמות סידן מומלצת לפי גיל
    גיל סידן (מ"ג)
    6-0 חודשים 210
    12-7 חודשים 270
    3-1 שנים 500
    8-4 שנים 800
    18-9 שנים 1,300
    50-19 שנים 1,000
    51 והלאה 1,200

    המקור החשוב ביותר שלו בתזונתנו הוא עדיין החלב ומוצריו. בכדי להגיע לכמות הסידן היומית הדרושה, מבלי לאכול מוצרי חלב כלל, יש לאכול כל כך הרבה שקדים, טחינה וגרעינים - עד כי צריכת הקלוריות היומית גבוהה מהדרוש ועלולה לגרום להשמנה מהירה (לדוגמה, כדי להגיע לכמות הסידן שיש ביוגורט אחד, צריך לאכול 90 שקדים).

     

    במוצרי החלב, לעומת זאת, יש באופן יחסי הרבה סידן במעט קלוריות, וכך ניתן לשמור על תפריט מאוזן מבחינת כמות השומן והקלוריות יחד עם צריכת סידן נאותה. גבינה צהובה היא אחד המקורות העשירים לסידן.

     

    האם יש הבדל בין מותגי הגבינה הצהובה מבחינה בריאותית?

    כמובן שיש יתרון ברור לגבינות הצהובות דלות השומן, ויש גם יתרון לגבינות שיש בהן יותר סידן ופחות מלח. לגבי רשימת הרכיבים, ברוב הגבינות הצהובות יש רכיבים טבעיים, בתוספת חומר משמר מסויים, שלא נחשב למזיק.

     

    פחות טובות מבחינת הרכיבים הן הגבינות שמגיעות מגוררות ונועדו לפשטידות או פיצות. הכי פחות מומלצות הן הגבינות המותכות, גם מבחינת רשימת הרכיבים וכמות החומרים המשמרים והתוספים וג בשל העובדה שהן מכילות פחות סידן ויותר מלח.

     

    להלן דרוג גבינות צהובות, שבוצע על פי שיקלול אחוז שומן, כמות סידן, כמות נתרן ורשימת רכיבים.

     


    דירוג גבינות צהובות

    דירוג הגבינות הצהובות
    מותג קלוריות חלבון שומן כולסטרול נתרן סידן הערות
    הכי בריא              
    תנובה

    עמק 5%

    178 33 5 15 530 1200 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    תנובה

    טל העמק 9%

    202 30 9 27 490 1000 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    טרה

    אדם לייט

    209 32 9 27 500 1000 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    תנובה

    עמק 9%

    202 30 9 27 530 900 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    תנובה

    עמק ביס

    145 16 5 15 980 800 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    בריא מינוס              
    כפיר

    הצהובה הטובה 5%

    180 23 5 0 570 500 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    תנובה

    עמק חצי קשה

    256 30 15 45 490 740 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    כפיר

    הצהובה הטובה 9%

    197 24 9 0 560 550 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    לא כל כך בריא              
    תנובה

    אצבעות מוצרלה

    277 24 20 60 700 600 רק חלב, מלח

    וחומר משמר

    השף הלבן

    פתיתי פרמזן

    328 30 23 69 780 1000 חומרים משמרים

    +תוספים

    כפיר

    הצהובה הטובה

    280 16 22 0 800 310 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    כפיר

    פיצרלה

    298 18 22 3 550 780 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    עמק טוסטי

    טעם אמנטל

    277 24 20 60 700 600 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    תנובה

    גלבוע

    299 25 22 66 630 700 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    טרה

    אדם מעודנת

    302 26 22 66 600 800 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    תנובה

    גבע פרמזן

    336 32 23 69 1020 1100 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    גד

    מוצרלה

    296 23 22 66   740 רכיבים טבעיים +

    חומר משמר

    מון בלאן - כל הטעמים 155 16 7 20 1200 530 עשוי מגבינות מותכות והרבה תוספים
    עדיף שלא              
    תנובה

    נעמה (מותכת)

    282 13 25 75 1290 350 חומרים משמרים

    +תוספים

    גד

    מוצרלה מגורדת

    298 24 28 66 310 550 רכיבים טבעיים+

    2 חומרים משמרים

    כפיר

    מעושנת

    330 16 26 4 785 350 רכיבים טבעיים

    +חומר משמר

    תנובה

    גלעד קשקבל

    347 23 28 84 1020 600 רכיבים טבעיים

    +חומר משמר

    תנובה

    עמק

    349 24 28 84 670 700 רכיבים טבעיים

    +חומר משמר

    תנובה

    אצבעות עמק

    345 23 28 84 590 700 רכיבים טבעיים

    +חומר משמר

    תנובה

    עמק פיצה

    350 22 29 87 620 570 רכיבים טבעיים

    +חומר משמר

    בית יצחק

    גאודה מעושנת

    370 24 30 90 570 570 רכיבים טבעיים

    +חומר משמר

    טרה

    גבינה צהובה

    הולנדית

    349 24 28 84 680 650 רכיבים טבעיים+

    2 חומרים משמרים







     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום shutterstock
    גבנה צהובה. אין הרבה כולסטרול
    צילום shutterstock
    ד"ר רק שאלה
    מומלצים