שתף קטע נבחר

מחקר ענק: עודף משקל קל - דווקא מאריך חיים

מתאמצים לרזות בשביל הבריאות? אל תמהרו. חוקרים אמריקנים, שבדקו כ-3 מיליון איש, הופתעו לגלות כי עודף משקל קל לא רק שלא קיצר את תוחלת החיים, אלא אף האריך אותה ב-5%. תוחלת החיים ירדה ב-10% דווקא אצל אלו שהיו רזים קיצונית

חושבים להתחיל דיאטה? אם עודף המשקל שלכם קטן - אולי עדיף לכם שלא: מחקר רחב היקף שכלל כמעט שלושה מיליון איש מצא כי עודף משקל קל דווקא מאריך תוחלת חיים, בעוד שרזון מקצר אותה. המחקר פורסם בגליון האחרון של כתב העת JAMA של ההסתדרות הרפואית האמריקנית.

 

עוד על דיאטה :

חובה בדרך להרזיה: 4 שלבים לדיאטה מוצלחת

מהו מדד ה-BMI ולמה הוא לא תמיד מדויק

אוכלות מהכל. סודות הדיאטה של הצרפתיות  

 

"השמנת יתר קיצונית עדיין הורגת"

במחקר בדקו מדעני המרכז האמריקני לבקרת מחלות 97 מחקרים שכללו כ-2.88 מיליון איש ברחבי העולם. המחקר בדק את תוחלת החיים לפי החלוקה הבאה ל-BMI: מי שהיו בעלי BMI של 18.5 עד 24.9 סווגו כבעלי משקל תקין, מדד של 25 עד 29.9 היה עודף משקל, 30-34.9 הוגדר כהשמנת יתר קלה ו-BMI גבוה מ-35 סווג כהשמנת יתר קיצונית.

 

החוקרים מצאו כי רזון קיצוני, בו ה-BMI נמוך מ-18.5, הפחית את תוחלת החיים ב-10%. BMI תקין לא שינה את תוחלת החיים. ההפתעה התגלתה במדדי השמנת היתר: מי שהיו בעלי BMI של 25-35 היו גם בעלי תוחלת חיים ארוכה בכ-5% עד 6%, לעומת בעלי BMI תקין. מנגד, השמנת יתר קיצונית קיצרה את תוחלת החיים ב-29%.

 

"הנושא הרבה יותר מורכב מכפי שניתן לחשוב", אמרו מדעני המרכז לבקרת מחלות. "הממצאים אינם אומרים שאפשר עכשיו להשמין. המשתתפים הכבדים ביותר במחקר היו בסיכון גבוה ב-29% למות ממגוון מחלות. השמנת יתר קלה אולי אינה מגבירה את סיכון התמותה, אך השמנת יתר קיצונית עדיין הורגת".

 

"יש לקחת את נתוני המחקר בזהירות ובספקנות רבה בשל העובדה כי הוא חוזר ומבליט את מוגבלות מדד ה-BMI כמדד מנבא תחלואה ותמותה", מסביר ד"ר דרור דיקר, מנהל מחלקה פנימית ד' והמרכז הרב תחומי לטיפול בעודף משקל בבית חולים השרון ויו"ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית. "מחלת ההשמנה הינה מחלה של חוסר תפקוד תאי שומן ולא מחלה של עודף קילוגרמים, לפיכך מדד שמודד מספר קילוגרמים ולא תפקוד תאי שומן אינו יכול לנבא תחלואה ותמותה. מאידך, כאשר מודדים מדדי תפקוד של תאי שומן, כגון הימצאות כבד שומני, יחס חולני בין טריגליצרידים ו-HDL, הרי שיש קשר מובהק לתחלואה ותמותה.

 

"בנוסף, מדד ה-BMI אינו ממקם את מיקום צבירת השומן. צבירת שומן בחגורת הישבן והירכיים מגינה מפני מחלות לב, ולעומתה צבירת שומן סביב הטבור מעלה את הסיכון. כאשר לוקחים את כלל האוכלוסיה ולא מחלקים לפי הקפי מותניים מקבלים תוצאות לא תואמות.

 

"חשוב להבין כי בכל אוכלוסיית שמנים יש כ-30% המוגדרים שמנים על פי מדד BMI, אולם הינם בריאים מטבולית. בכל אוכלוסיית רזים ישנם כ-20%-30% חולים מטבולית. לכן, כאשר לוקחים את כלל האוכלוסיה לא ניתן להפריד על סמך ה-BMI את האוכלוסיות השמנות והבריאות מטבולית מכלל האוכלוסיה החולה, ולפיכך שוב מתקבלות תוצאות לא נכונות".

 

 

מחצית מהישראלים - במצב של עודף משקל

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כמחצית מהישראלים נמצאים במצב של עודף משקל, השמנה או השמנת יתר, וגברים סובלים מעודף משקל יותר מנשים (40% מהגברים, לעומת 27% מהנשים). על אף הנתונים המדאיגים, נמצא כי למעלה ממחצית מהאוכלוסייה (54%) מעוניינת לרדת במשקל: שליש (34%) מבעלי משקל תקין, 68% מבעלי עודף משקל ו-88% מאלה שבמצב השמנה והשמנת יתר. 34% נוספים מעוניינים להישאר באותו המשקל.

  

בפועל, 21% מהאוכלוסייה עושים דיאטה: 17% מהגברים ו-26% מהנשים. אולם לא כל אלה שבדיאטה באמת זקוקים לכך - 15% מבעלי המשקל התקין סופרים קלוריות, 25% מבעלי עודף המשקל ו-35% מאלה שבמצב השמנה והשמנת יתר. בכל הקבוצות שעושות דיאטה, שיעור הנשים גבוה יותר מהגברים.

  

עוד נתון מעודד מגלה כי 50% מהישראלים עוסקים בפעילות גופנית לפחות פעם בשבוע. בקרב בני 65 ומעלה שיעור העוסקים בפעילות גופנית מרשים ומגיע ל-46%. כ-31% עוסקים בפעילות גופנית לפחות שלוש פעמים בשבוע – 35% מהם גברים ו-28% מהם נשים.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"הממצאים אינם אומרים שאפשר עכשיו להשמין"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים