שתף קטע נבחר

חדש בישראל: חיסון נגד זיהום "שלבקת חוגרת"

מאות אנשים בישראל לוקים מדי שנה בשלבקת חוגרת, המתבטאת בשלפוחיות ובכאבים עזים העלולים להימשך שנים. חיסון חדש שיגיע לישראל במרץ הקרוב מבטיח להקטין בעשרות אחוזים את סיכון ההדבקה. באיזה גיל מתחסנים? מדריך

מדובר באחת המחלות הזיהומיות הכואבות ביותר: שלבקת חוגרת, אחד מסוגי ההרפס, גורמת להופעת שלפוחיות וכאבים עזים, ובמקרים קשים עלולה להסתבך לכדי זיהום וכאב כרוני. חיסון חדש שאושר באחרונה בארץ מבטיח להפחית משמעותית את שיעור התחלואה ואת סיכון ההדבקה במחלה, אשר עשרות לוקים בה בישראל מדי שנה.

 

קראו עוד על חיסונים:

 

נגיף בשם וריסלה זוסטר, הגורם לאבעבועות רוח, נותר באופן רדום בגוף לאחר ההחלמה באחד משורשי עמוד השדרה במערכת העצבים. כאשר מתרחשת הפחתה בהגנת מערכת החיסון, הוא עלול לפרוץ וליצור את הפצעים האופיינים לשלבקת חוגרת, הנקראים "שינגלס".

 

עלולה להסתבך לזיהום וכאב כרוני. שלבקת חוגרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עלולה להסתבך לזיהום וכאב כרוני. שלבקת חוגרת(צילום: shutterstock)

 

הפצעים חולפים לרוב מאליהם אולם עלולים להוביל לסיבוכים, אשר במקרים נדירים הנם מסכני חיים. טיפול מוקדם בתרופות אנטי-ויראליות וקורטיקוסטרואידים מפחית את מהלך הסימפטומים ולעתים מונע את הסיבוכים. אולם, הדרך הטובה ביותר למנוע את הופעת המחלה ככלל היא באמצעות חיסון.

  

איך מזהים שלבקת חוגרת?

תסמיני המחלה מחולקים לשלב מקדים הנקרא נוירלגיה פרה-הרפטית, שלב פריחה אקוטי, ושלב כרוני הקרוי נוירלגיה פוסט-הרפטית.

  

השלב המקדים את הופעת השלפוחיות ב-72-48 שעות, מאופיין בדרך כלל בתחושת כאב חריגה באזור הנגוע בעור. במהלך זמן זה החולים עשויים לחוש בתסמינים נוספים כמו חולשה, כאבי שרירים, כאב ראש, רתיעה מאור ולעתים גם חום גבוה.

  

בשלב האקוטי מופיעות שלפוחיות, וגם לצדן לעתים חולשה, כאבי שרירים, כאבי ראש וחום. שלפוחיות חדשות ממשיכות לצוץ במשך שלושה עד חמישה הימים הבאים, ולעתים הן מתאחדות לשלפוחית ענק הנקראת "בולה". השלפוחיות לבסוף מתפוצצות, משחררות את תוכנן ולאחר מכן מתייבשות.

  

בזמן הופעת השלפוחיות כמעט כל החולים הבוגרים חשים בכאב, הקרוי נויריטיס חדה. השלפוחיות נוטות להיעלם בתוך כשבועיים, אולם הכאב עלול להימשך זמן רב ואף להפוך לכרוני.

  

חולים נחשבים מדבקים עד שהשלפוחיות התייבשו לחלוטין. מי שלא חלה באבעבועות רוח בילדותו נמצא בסיכון ללקות במחלה. נשים בהריון ומדוכאי חיסון נמצאים בסיכון הגבוה ביותר לסיבוכי המחלה.

  

השלב האחרון במחלה, השלב הכרוני, מופיע 30 יום או יותר לאחר פרוץ השלפוחיות אצל 9%-45% מהחולים. במצב זה מדווחים החולים על כאב עז, נימול, חוסר תחושה או תחושה מוגברת, וגם כאבים הדומים למכת חשמל. הכאב עז ביותר ועלול להימשך גם שנה. שלב זה שכיח יותר אצל מבוגרים, במיוחד מעל גיל 50.

  

כאמור, הטיפול במחלה מתבצע בעיקר באמצעות תרופות אנטי ויראליות כמו אציקלוויר, וולאציקלוויר ופאמציקלוויר, שמטרתן למנוע את שכפול החומר התורשתי של הנגיף. תרופות אלה נלקחות דרך הפה והוכחו כמקצרות את משך המחלה ומפחיתות את חומרתה, כמו גם תוספת סטרואידים במתן לפה.

 

במקרה של זיהום חיידקי באזור השלפוחיות, יש צורך בטיפול אנטיביוטי.

 

החיסון החדש: שאלות ותשובות

החיסון החדש, זוסטוואקס, אושר כאמור בישראל ויינתן במרשם רופא לבני 60 ומעלה. החיסון כולל את נגיף הוריסלה זוסטר בצורה חיה מוחלשת, מזן Oka Merck.

  

אילו מחקרים בדקו את יעילות החיסון ובטיחותו?

שני מחקרים גדולים שכללו כ-65 אלף איש בדקו את החיסון, ונוספו עליהם כמה מחקרים קטנים. מהמחקרים עולה כי החיסון הפחית את שכיחות ההדבקה בנגיף ב-51% בקרב בני 60 ומעלה, ובקרוב ל-70% אצל בני 50 עד 59.

  

היכן בעולם כבר ניתן החיסון?

החיסון אושר על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA), הרשות האירופאית ובמדינות נוספות בעולם. עד כה  התחסנו בו בעולם למעלה מ-11 מיליון איש.

 

מי אינו יכול להתחסן?

אנשים הסובלים מדיכוי חיסוני ונשים בהריון אינם יכולים להתחסן, כיוון שמדובר בחיסון חי-מוחלש.

 

האם מי שחלה בעבר באבעבועות רוח צריך להתחסן?

כאמור, שלבקת חוגרת נגרמת כתוצאה מהתעוררות נגיף הגורם לאבעבועות רוח. אנשים שלקו באבעבועות רוח בעבר הם הנושאים את הנגיף רדום בגופם, לכן הם המצויים בסיכון לפתח שלבקת חוגרת - ומומלץ שיתחסנו.

 

החיסון חשוב למניעת סיבוכי המחלה, העלולים להביא לפגיעה קשה באיכות חיי החולים בשל כאבים עזים ממקור עצבי הנמשכים שבועות ואף חודשים, פעמים רבות ללא תגובה לטיפול נגב כאב.

  

האם מי שלקה בעבר בשלבקת חוגרת צריך להתחסן?

אלה שחלו בעבר עלולים לפתח פעם נוספת את המחלה, כיוון שהנגיף נמצא עדיין בגוף, והחיסון מומלץ גם להם.

  

כיצד אפשר לקבל את החיסון?

כדי להתחסן יש לקבל מרשם מרופא המשפחה, ולרכוש אותו בבית המרקחת של קופת החולים. מיד עם רכישת התכשיר יש לגשת למרפאה הסמוכה ולקבל את החיסון בידי אחות.

 

כמה עולה להתחסן?

החיסון נרשם באוקטובר 2012 אך עדיין אינו כלול בסל הבריאות. הוא יינתן דרך קופות החולים במסגרת השב"ן ומחירו הסופי טרם נקבע.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
במקרה של זיהום חיידקי יש צורך בטיפול אנטיביוטי. שלבקת חוגרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים