שתף קטע נבחר

בין שמיים וארץ: ביקור במרכז ההנצחה לאילן רמון

אילן וולפרמן כה אהב את אזור מכתש רמון, עד ששינה את שם משפחתו לרמון. עשור לאחר מותו של האסטרונאוט הישראלי ה-1, מחזיר לו עתה האזור כבוד במרכז מבקרים המנציח את חייו

מרכז המבקרים המחודש במצפה רמון, שהיה סגור בשנתיים וחצי האחרונות, שב בימים אלה לתחייה מחודשת והפעם כולל גם מרכז הנצחה לאסטרונאוט הישראלי הראשון, אילן רמון ז"ל.

 

הרומן בין אילן רמון ואזור מכתש רמון החל עם שירותו של אילן כטייס באזור המדברי. כאות הזדהות עם אהבתו לאזור, שינה אילן וולפרמן, כך במקור, את שם משפחתו לרמון.

 

עוד טיולים באזור בערוץ התיירות:

 

בעקבות אסון מעבורת ה"קולומביה", שבו נספה רמון וששת חבריו למשימה ובימים אלו מציין עשור (1 בפברואר 2003), התקבלה החלטת ממשלה להנצחת האסטרונאוט הישראלי. כשהמשפחה חזרה מארה"ב, החלו מגעים בין רונה רמון, אלמנתו, עם רשות הטבע והגנים האמונה על מרכז המבקרים.

 

שנתיים וחצי של שיפוצים. הכניסה למרכז המבקרים מכתש רמון (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
שנתיים וחצי של שיפוצים. הכניסה למרכז המבקרים מכתש רמון(צילום: זיו ריינשטיין)

 

מהפצצת הכור בעירק ועד אסון ה"קולומביה"

מרכז המבקרים, הבנוי על שפת מצוקו של מכתש רמון, נפתח לראשונה ב-1985 והיווה מוקד לימודי על תופעת המכתש ותחנת מידע למטיילים, שביקשו לטייל בסביבת הפלא הגיאולוגי, שאורכו 40 ק"מ ורוחבו כעשרה ק"מ.

 

השיפוץ בשנים האחרונות שבו המרכז היה סגור, נסב סביב הכנסת מוטיב ההנצחה לאילן רמון ובמתחם נבנו ארבעה חללים, כשכל אחד בעל רקע שונה שקשור לטייס, החל מימיו כצוער בקורס טייס, דרך ימיו כאחד מטייסי התקיפה בכור בעירק (מבצע "אופרה", 1981) וכלה בימיו כאסטרונאוט במעבורת קולומביה.

 

על הקירות מרכז ההנצחה תלויות תמונותיו של רמון מאותן השנים שבהן טס, וקטעי מכתבים שכתב לרונה ומשפחתו מהחלל, כמו גם מכתבי אי-מייל שקיבל אליו לחללית, מעטרים את אולמות האתר.

 

מכתב מרגש אחד נכתב על ידי בנו של אילן, אסף רמון ז"ל, שמצא את מותו הטרגי בתאונת טיסה בספטמבר 2009, כשרדף אחרי חלומו להיות כמו אביו. ביום המראתה של הקולומביה, כתב אסף לאביו:

 

"אבא! רק עכשיו חזרנו מפלורידה, בערך לפני שעה...אני כל כך התרגשתי כל השבוע וחשבתי עליך המון כל יום. ביום השיגור אף אחד לא הצליח להירדם ואז עלינו לגג! זה היה כל כך מרגש שלא יכולתי להאמין שזה קורה. שתי השניות הראשונות עברו ואמא ואני התחלנו לבכות. אי אפשר לתאר את זה. כל הכוח וההתרגשות ולראות שמישהו שאתה אוהב וחי איתך כל חייך נמצא על הפלא הזה, זה קצת הרבה לסחוב בלב.

 

אני כל כך גאה בך ומקווה שאתה מאוד נהנה!

אוהב אותך כל כך ומתגעגע,

 

אסף"

 

מימיו כפרח טייס ועד לאסון המעבורת. אולם ההנצחה לרמון (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
מימיו כפרח טייס ועד לאסון המעבורת. אולם ההנצחה לרמון(צילום: זיו ריינשטיין)

 

החיבור בין שמיים לארץ, בין אדמה לחלל

פריטים אחרים שנמצאים באולמות ההנצחה הם העתק של המזוזה שלקח איתו לחלל אילן רמון, חלקי חללית ששרדו את ההתפרקות וגם העתק של יומן המסע שלו מאותה חוויה.

 

הקונספט הרעיוני שהנחה את מתכנני הפרויקט היה החיבור בין שמיים לארץ ובין אדמה לחלל, בין מכתש רמון לבין סיפורו המרגש של הטייס/אסטרונאוט.

 

העתק של היומן שלקח איתו רמון לחלל (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
העתק של היומן שלקח איתו רמון לחלל(צילום: זיו ריינשטיין)

 

דגם גדול ומרשים של מעבורת החלל קולומביה מוצב במרכז המבקרים ומחזק את אווירת ההכנה לטיסה אל החלל. המבקר עולה במעלית עגולה למלוא גובהה של החללית המוצבת בכניסה, כשחרטומה כלפי מעלה והיא מוכנה לשיגור. היציאה מהמעלית היא בקומה השנייה, כשברקע צלילי ההכנה של האסטרונאוטים בדרכם אל כן השיגור.

 

מכאן נכנס המבקר אל אולם הקרנה וצופה בסרטון מרגש על רמון, תחנות בחייו והתחנה האחרונה והדרמטית ביותר - המסע לחלל. קטעי סרטים וצילומים מקוריים מתארים את גודל החוויה ועוצמתה עד סופה הטרגי. עם סיום הסרט עולה המסך ומאחוריו, מבעד לקיר הזכוכית העגול, ניגלה מכתש רמון במלוא תפארתו.

 

בסוף הסרטון על רמון, נגלה יופיו של המכתש (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
בסוף הסרטון על רמון, נגלה יופיו של המכתש(צילום: זיו ריינשטיין)

 

גיאולוגיה למתחילים

ביציאה מן האולם, במסלול היורד מהקומה השנייה אל קומת הקרקע, מתוודע המבקר אל נפלאותיו של מכתש רמון. התופעות הגיאולוגיות הייחודיות במכתש, שלרוב קשות להבנה, מוצגות באמצעות תערוכה, צילומים ודגמים מכניים הניתנים להפעלה על ידי המבקרים, שמקבלים ידע בסיסי על היווצרות המכתשים בארץ.

 

המייצג החווייתי פועל באמצעות טכנולוגיה מתקדמת, וממחיש באופן ברור מהו מכתש, כיצד נוצר ומדוע תופעה זו ייחודית בעולם.

 

לדעת הכל על המכתש ותוכנו. אולם הגיאולוגיה במרכז המבקרים (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
לדעת הכל על המכתש ותוכנו. אולם הגיאולוגיה במרכז המבקרים(צילום: זיו ריינשטיין)

 

מדבר? עולם מלא של חיות וצומח!

בתום מסלול התצוגה הגיאולוגית עובר המבקר לאודיטוריום ובו הוא צופה בסרט על הטבע במדבר. מכתש רמון, שהוא אזור מדברי וצחיח, נראה חסר חיים ושומם, אך במבט מעמיק מתגלה בו עולם חי, עשיר ומגוון. הסרט נותן הצצה מזווית אחרת אל עולם החי והצומח המופלא המתקיים באזור זה.

 

במסגרת הביקור במרכז המבקרים תוכלו להיכנס גם אל החי-רמון - מרכז בעלי החיים הסמוך, המכיל את החיות שדרות דרך קבע במדבר ופחות נגישות לעין באור היום. כך, למשל, תתוודעו לנחשים, לטאות, מכרסמים וזוחלים קטנים, כמו גם מגוון צומח בוטני ואקולוגי שימחיש לכם כיצד שורדים כל אלו במדבר נטול המים.

 

מחיר הכניסה לאדם 27 שקלים בחודשי ההרצה הראשונים, אך צפוי לעלות בהמשך ל-38 שקלים. ילד ישלם 13 שקלים. המרכז ייפתח בתחילת חודש מרס לקבוצות או בודדים בהזמנה מראש, והוא נגיש כולו לבעלי מוגבלויות.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו ריינשטיין
זוכרים את האסטרונאוט הישראלי ה-1. מרכז המבקרים מכתש רמון
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים