שתף קטע נבחר

צילום: MCT

היורש של בנדיקטוס: אפיפיור שחור ראשון?

גנאי שיודע עברית ושולל קונדומים, קנדי שמתנגד להפלות גם במקרי אונס, ניגרי בן 80, איטלקי שכתב על משפחה ונישואין וקרדינל מהונדורס שסבור שהיהודים שולטים בתקשורת. אלו חמשת המובילים להחליף את בנדיקטוס. עד שייצא עשן לבן

265 אפיפיורים שלטו על העולם הנוצרי ב-2,000 השנים האחרונות. כל ה-265 היו לבנים. האפיפיור הבא, זה שיחליף את בנדקיטוס ה-16 שהדהים את הוותיקן והודיע על פרישה עקב בעיות בריאות, עשוי להיות לראשונה שחור.

 

רעידת אדמה בעולם הנוצרי: האפיפיור פורש

מורשת ומוסר: כהונתו המוכתמת של הכס הקדוש

"אפיפיור לא עוזב פשוט את התפקיד באמצע!"

פעם ב-600 שנה: כשהאפיפיור תולה את המגבעת   

 

בנדיקטוס ה-16, שהיה לאפיפיור הראשון זה כמעט 600 שנה שמודיע על סיום תפקידו, יסיים את תפקידו ב-28 בפברואר. הכס הקדוש יישאר יתום למשך לא יותר מחודש, ועד סוף מרס יתאספו הקרדינלים ל"קונקלווה" ויבחרו במחליף. הכנסייה הקתולית אמנם לא מעודדת הימורים, אבל סוכנויות ההימורים בעולם כבר הפיצו את יחסי ההימורים למשרה הרמה, ומהם אפשר לקבוע מיהם המועמדים הבכירים לשמש כאפיפיור ה-266.

 

אפיפיור שחור? "למה לא"

המועמד הבולט לשמש כיורשו של בנדיקטוס ה-16, על פי סוכנויות ההימורים "פדי פאוור" ו"לנדברוקס", הוא קרדינל מגאנה. פיטר טורקסון, בן 64, שימש בעבר כארכיבישוף של גאנה ומונה לתפקיד קרדינל על ידי יוחנן פאולוס השני. הוא דובר שש שפות: אנגלית, פנטה (שפת אקאן שמדוברת בגאנה), צרפתית, איטלקית, גרמנית - וגם עברית, ומבין גם לטינית ויוונית.

 

טורקסון והאפיפיור יוחנן פאולוס. יודע גם עברית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טורקסון והאפיפיור יוחנן פאולוס. יודע גם עברית(צילום: AFP)

 

לפני שלוש שנים, כשנשאל אם הגיע הזמן לאפיפיור שחור על רקע בחירתו של ברק אובמה לנשיא ארצות הברית, ענה טורקסון: "למה לא?". הוא הזכיר כי מזכ"ל האו"ם לשעבר קופי אנאן נולד בגאנה: "היו לו קשיים, אבל הוא עשה זאת. אם אלוהים רוצה שאדם שחור יהיה אפיפיור, אז כך יהיה".

 

כמו בנדיקטוס ה-16, גם טורקסון סבור כי קונדומים אינם הפתרון למלחמה באיידס באפריקה. הוא טען כי התנזרות ונאמנות הן דרכים טובות יותר להילחם במחלה, ואמר כי לדעתו במקום לבזבז כסף על קונדומים, יש להשקיעו בפיתוח תרופות שיסייעו לחולים. 

 

 (צילום: AFP, shutterstock) (צילום: AFP, shutterstock)
(צילום: AFP, shutterstock)
 

אם אחרי שייצא עשן לבן יתברר כי טורקסון הוא שנבחר לראש הכנסייה הקתולית, הוא לא יהיה האפיפיור הראשון מאפריקה. בעבר ישבו בכס הרם שלושה מילידי היבשת השחורה, אבל האחרון שבהם היה לפני יותר מ-1500 שנה – גלאסיוס הראשון, בין 492 ל-496 לספירה. בשנים האחרונות גדל משמעותית כוחה של הכנסייה הקתולית באפריקה. ב-30 השנה האחרונות מספר המאמינים שם עלה מ-55 מיליון ליותר מ-150 מיליון, במקביל לירידה במספר הקהילות הקתוליות באירופה.

 

אני לא רוצה להיות אפיפיור

מספר 2 ברשימת המועמדים הוא הקרדינל הקנדי מארק אולה, בן 68, לשעבר הארכיבישוף של קוויבק. גם הוא יעשה היסטוריה אם ייבחר - אף אחד מ-265 האפיפיורים שכיהנו עד כה בתפקיד לא נולד ביבשת אמריקה. ב-2011 אולה לא נשמע נלהב מדי לשמש כאפיפיור. "עבורי זה יהיה סיוט", אמר. לדבריו, הוא ראה את עומס העבודה שעל בנדיקטוס ה-16, "וזה לא דבר שאפשר לקנא בו. לדבר כזה אתה לא רוצה לעשות קמפיין".

 

אולה. "זה יהיה סיוט" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
אולה. "זה יהיה סיוט"(צילום: MCT)

 

לפני חמש שנים הוא פרסם בעיתונים בקוויבק מכתב התנצלות על "הטעויות" של הכנסייה המקומית, ובהן קידום אנטישמיות, גזענות ואפליית נשים והומוסקסואלים. אבל דעותיו בנושא הפלה מסורתיות יותר. במאי 2010 חזר אולה על דבריו שהפלה אינה מוצדקת בכל מקרה, לרבות אונס, ודרש מממשלת קנדה לסייע לנשים הרות לשמור על הילד: "ממשלות מממנות קליניקות להפלות. הייתי רוצה שיהיה שיוויון וגם ארגונים ששומרים על החיים ימומנו באופן זהה".

 

יכול להיבחר, לא לבחור

טורקסון אינו המועמד הבולט היחיד לשמש כאפיפיור השחור הראשון. גם לפרנסיס ארינזה, קרדינל בן 80 מניגריה, יש סיכויים טובים והוא הוגדר כ"פפאביל" - מועמד להיבחר לאפיפיור - כבר ב-2005, אז מונה בנדיקטוס ה-16 למחליפו של יוחנן פאולוס השני. אם אכן כך יקרה, זו לא תהיה הפעם הראשונה שארינזה מחליף את יוזף רצינגר, או בנדיקטוס ה-16 בשמו כאפיפיור - ב-2005 הוא מונה ליורשו כקרדינל-בישוף של ולטרי סניי.

 

ארינזה. נולד למשפחה שהאמינה בדת מקומית והוטבל בגיל תשע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארינזה. נולד למשפחה שהאמינה בדת מקומית והוטבל בגיל תשע(צילום: AFP)

 

ארינזה, שנולד למשפחה שהאמינה בדת אפריקנית מקומית, הוטבל לנצרות בגיל תשע. ב-1955 הגיע לרומא והחל בלימודי דת, ועשר שנים לאחר מכן היה לבישוף הצעיר בעולם. הוא היה אחד מהקרדינלים שבחרו את רצינגר לאפיפיור הגרמני הראשון זה שנים, אבל בבחירות הקרובות כבר לא ישתתף. הסיבה: רק קרדינלים שעדיין לא עברו את גיל 80 יכולים לקחת חלק באסיפה שבסופה יוצא עשן לבן.

 

נפגש בלי תיאום מראש

הרביעי ברשימת סוכנויות ההימורים הוא מקומי. קרדינל אנג'לו סקולה, איטלקי בן 70, הוא הארכיבישוף של מילאנו, והוא אולי המוכר ביותר למקומיים מבין המועמדים לתפקיד הרם. סקולה, ששימש בעבר כפטריארך של ונציה, הביא גישה של פתיחות לתפקיד ובכל יום רביעי פגש את כל מי שרצה לשוחח איתו, גם אם קבע מראש פגישה - וגם אם לא.

 

סקולה. גישה של פתיחות (צילום: MCT) (צילום: MCT)
סקולה. גישה של פתיחות(צילום: MCT)

 

גם הוא, כמו ארינזה, נחשב למועמד לשמש כאפיפיור אחרי מותו של יוחנן פאולוס השני. סקולה כתב כמה ספרים תיאולוגיים ופדגוגיים על אודות נושאים כאתיקה ביו-רפואית, נישואים ומשפחה ועוד.

 

חלם להיות טייס

אחד המועמדים המעניינים ביותר לתפקיד הוא הארכיבישוף של טגוסיגלפה, קרדינל אוסקר רודריגס מרדייאגה מהונדורס. מרדייאגה, בן 69, שימש בעבר כדובר הוותיקן בקרן המטבע הבינלאומית ובבנק העולמי, בנוגע לסוגיית החוב בעולם השלישי.

 

מרדייאגה. חלם להיות טייס או נגן סקסופון (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מרדייאגה. חלם להיות טייס או נגן סקסופון(צילום: MCT)

 

מרדייאגה, שנולד בעיר שבה הוא משמש כעת כארכיבישוף, חלם כילד להיות טייס או נגן סקסופון - אבל בסופו של דבר בחר בנתיב שונה לגמרי. יש לו דוקטורט בפילוסופיה ובתיאולוגיה, והוא אף שימש כרקטור באוניברסיטה בגואטמלה. הוא לימד כימיה, פיזיקה ומוזיקה, ניגן בעצמו בפסנתר ודובר חמש שפות – אנגלית, צרפתית, איטלקית, פורטוגזית וספרדית.

 

דעותיו של הקרדינל מהונדורס מתונות יחסית, והוא נחשב לכוכב העולה של הכנסייה באמריקה הלטינית. עם זאת, גם הוא היה שותף לדעותיו של בנדיקטוס שקונדומים הם לא הפתרון לאיידס. הוא אף מתח ביקורת על הזמר ריקי מרטין, שיצא מהארון ושני ילדיו נולדו בעזרת אם פונדקאית.

 

בראיון ב-2002 טען שכדי להסיט את תשומת הלב מהסכסוך הישראלי-פלסטיני, השפיעו יהודים על התקשורת למצות עד תום את שערוריית התקיפות המיניות של כמרים נוצרים. דבריו הובילו לתגובה חריפה מצד "הליגה נגד השמצה".

 

ומי עוד במועמדים?

סוכנויות ההימורים מעניקות כאמור לחמשת מועמדים אלו את הסיכויים הטובים ביותר לרשת את בנדיקטוס ה-16, אבל רשימת המחליפים האפשריים ארוכה, ארוכה מאוד. ב-2005, אז נערכה הקונקלווה הקודמת, מספר ה"פפבילי" - המועמדים - עמד על כ-30, וגם הפעם יש לא מעט שיכולים להפתיע ולהיבחר.

 

ברטונה. מזכיר המדינה של הוותיקן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ברטונה. מזכיר המדינה של הוותיקן(צילום: רויטרס)

ביינסקו. הארכיבישוף של גנואה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ביינסקו. הארכיבישוף של גנואה(צילום: MCT)

נפייר. הארכיבישוף של דרבן, דרום אפריקה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
נפייר. הארכיבישוף של דרבן, דרום אפריקה(צילום: MCT)

 

בין אותם קרדינלים שיש להם סיכוי מסוים להיבחר לכס הקדוש נמנה גם טרציסיו ברטונה, דיפלומט ואיש דת.

ברטונה האיטלקי משמש כמזכיר המדינה של הוותיקן, המדינה הקטנה בעולם. גם לבן ארצו אנג'לו ביינסקו, הארכיבישוף של גנואה, ולארגנטינאי חורחה ברגוליו, הארכיבישוף של בואנוס איירס, סיכויים דומים להיות האפיפיור ה-266. עוד ברשימת המועמדים, עם סיכויים קצת יותר נמוכים: הדרום אפריקני ווילפרד פוקס נפייר (הארכיבישוף של דרבן), הברזילאי קלאודיו הומס, והארגנטינאי לאונרדו סנדרי.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 11/02/2013 19:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טורקסון מימין וארינזה משמאל
צילום: AFP
צילום: איי אף פי
אנג'לו סקולה. הארכיבישוף של מילאנו
צילום: איי אף פי
אוסקר רודריגס מרדייאגה. הארכיבישוף של טגוסיגלפה בהונדורס
צילום: MCT
מארק אולה. לשעבר הארכיבישוף של קוויבק
צילום: MCT
צילום: MCT
בנדיקטוס ה-16. מי יהיה המחליף?
צילום: MCT
מומלצים