שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    סופשבוע בכפר: אוכל ביתי ויין במטה יהודה

    אוכל מרוקאי בבית של סבתא זוהרה, לחמי פרא דחוסים, יקבי בוטיק מפעימים וגם דוכן פלאפל מהטובים בארץ, כל זאת בנוף עוצר נשימה וכפסע מת"א וי-ם. רועי ירושלמי עם פנינים קולינריות מפסטיבל האוכל של מטה יהודה שמתקיים בסופ"ש

    בסוף השבוע הקרוב ייפתח פסטיבל האוכל הכפרי של המועצה האזורית מטה יהודה, מהמסקרנים שבאירועי האוכל בישראל, שגם חוגג השנה בר מצווה. ב-4 סופי השבוע הקרובים יציעו מסעדנים, ייננים ובשלנים ביתיים מ-57 הישובים שבמועצה (שבאיזור הרי יהודה וליד בית שמש) שפע מטעמים.

     

    עוד בערוץ האוכל:

     

    בתפריט: בירות בוטיק ולחם פרא מופלא שמככב בסנדוויצי'ם פתוחים במושב צפרירים, קובות כורדיות בזכריה, מקרונים מפונפנים בגבעת ישעיהו, יין עם טאץ' גרוזיני וצנצנות חמוצים בסגנון ערבי בכפר אוריה וכמובן – שפע טעימות במבשלות ויקבים מהטובים בישראל וכל זאת באחד האיזורים היפים בארץ.

     

    נרגשים? גם אנחנו. אחרי שחרשנו את כבישי המועצה ופתחנו שלל סירים במושבי האיזור, העלינו לפניכם כמה המלצות למקומות שמומלץ מאד לבקר בהם בימי הפסטיבל. הרי הן לפניכם:

     

    עוד קולינריה בהרי יהודה:

      בא הביתה: אוכל ביתי במטה יהודה

      סופשבוע של יין: מטה יהודה

      הכירו את אזור היין הראשון בישראל: מטה יהודה

       

       (צילום: חיים רוז) (צילום: חיים רוז)
      (צילום: חיים רוז)

       

      מעשה ידיים | צפרירים

      בשנה שעברה סיפרנו לכם על האוכל הערבי שמכינה סבתא רינה בצפרירים. השנה שוב ביקרנו ביישוב והפעם אצל עדי יוגב, שאמונה על המאפייה הביתית "מעשה ידיים".

       

      באופן אישי, לחם הוא לא הפייבוריט הראשון שלנו בארוחה – גם לא השני – ועדיין, כמעט כל מה שיצא לנו לטעום ועבר מתחת לידיה של עדי – בין אם אלו הן הכיכרות מבצק פרא (שנאפה בתבניות ברזל), הממרחים השונים והכריכים הפתוחים בסגנון הסקנדינבי היו לא פחות ממדהימים.

       

      ממרח אגוזים מתקתק היה יוצא מהכלל, כמו גם ממרח העגבניות הלחות, חמאת הצ'ילי-תפוז, ריבת הסלק והסלטים הטריים.

       

      לחם מהמם, שאפשר להשיג גם בירושלים. מעשה ידיים במושב צפרירים (צילום: אורנה בן חיים) (צילום: אורנה בן חיים)
      לחם מהמם, שאפשר להשיג גם בירושלים. מעשה ידיים במושב צפרירים

       

      יוגב ובני משפחתה גרים מזה שנתיים וחצי ביישוב הקטן וזוהי השנה השנייה שהיא משתתפת בפסטיבל. את הלחמים הכבדים והעשירים, שתופחים במשך 15 שעות ללא לישה ונאפים במעין תבניות אינגליש קייק דרום אפריקאיות מברזל יצוק - היא מכינה תוך שימוש במגוון קמחים ולעיתים גם בתוספת צמחי תבלין, אגוזים ועוד.

       

      את המטעמים אפשר לטעום בביתה של עדי וכיכרות הלחם מוצעות למכירה מדי חמישי בבוקר גם בחנות "ירקות עין כרם" שבירושלים (רחוב עין כרם 76, י-ם). מלבד הכריכים, יוגב מפעילה גם שירות קייטרינג ומציעה בימים כהרגלם פיקניקים מאורגנים (כולל הבערת מדורה ומיקום מחצלות וכריות בחיק הטבע) וסלי פיקניק למעוניינים.

       

      מעשה ידיים. שישי 10:00-15:00, שבת 10:00-17:00. לפרטים: www.maase-yadayim.co.il , 052-5993340

       

      טעים בדיוק כמו שזה נראה. כריכונים פתוחים של עדי יוגב (צילום: אורנה בן חיים) (צילום: אורנה בן חיים)
      טעים בדיוק כמו שזה נראה. כריכונים פתוחים של עדי יוגב

       

      יקב סוסון ים | בר גיורא

      נתחיל מהשורה התחתונה: "סוסון ים" הוא יקב הבוטיק הטוב מסוגו בישראל, נקודה. היקב הקטנטן ממוקם בין כרמים שניטעו סביבו במושב בר גיורא, באחת הנקודות הגבוהות שבאיזור הרי יהודה. את היינות מייצר כמעט לבד היינן זאב דוניה והם מעולים בכל קנה מידה; עשויים במיומנות שמקנה להם איזון והרמוניה (שלעיתים קרובות כה חסרים ביינות של יקבים מסדר הגודל של "סוסון ים") ובעיקר – מסעירים ומענגים מאד.

       

      המחירים הלא זולים של היינות והעובדה שמדובר ביקב זעיר, שמייצר רק 20,000 בקבוקים בשנה, מקשים על מציאת היינות במסעדות וחנויות יין ברחבי ארץ (אגב - אנחנו מוצאים מבחר מרשים שלהם במסעדת "קפה 48" התל אביבית והמומלצת).

       

      מה שכן, מי שיגיע ליקב בסופי השבוע של הפסטיבל ליקב יוכל לטעום ולהיווכח בגדולת איזור היין של מטה יהודה בכלל, שבא לידי ביטוי גם ביינות הנהדרים של יקבי "צרעה", "שורק", "פלאם" ו-"קסטל" שבסביבה ובקסמם של שלל היינות של דוניה (שגם נמכרים כאן במחירים שווים למדי).

       

      דוניה, פעם קולנוען ותמיד ארטיסט, קרא ליינות על שם אושיות מתחום האמנויות. אנחנו התלהבנו במיוחד מיין "רומאן" (על שם הסופר רומאן גארי), תערובת בסגנון קוט-דה-רון שבדרום צרפת של ענבים מזני סירה, גראנש ומורבדר, כמו גם מ-"טייק טו" הקליל והשמח שמיוצר מענבי זינפנדל אדומים. גם "אנטואן", יין אדום מענבי סירה (בתוספת מורבדר וגראנש) שקרוי על שם אנטואן דה סנט אקזופרי עינג מאד. תחנת חובה לחובבי יין. לא לפספס.

       

      יקב סוסון ים. פתוח בשישי-שבת (וביתר ימי השבוע בתיאום מראש). לפרטים: 02-5709834

       

      היקב הקטן הגדול בישראל. זאב דוניה ויקב "סוסון ים" (צילום: בועז לביא) (צילום: בועז לביא)
      היקב הקטן הגדול בישראל. זאב דוניה ויקב "סוסון ים"(צילום: בועז לביא)

       

      הפלאפל של ציון | מסילת ציון

      בכניסה ליישוב, בסמוך לכביש ראשי סואן, מסתתר ספק קראוון, ספק קונטיינר לבן, שהתמקם כאן לפני 8 שנים. ציון שמיר בישל רוב חייו במלונות, עד שהחליט לעשות הסבה ופתח דוכן פלאפל חביב ומושקע, שיש מי שמחשיב אותו לאחד מדוכני הפלאפל הטובים בישראל.

       

      כמעט הכל כאן נעשה על ידי שמיר במופע יחיד משלהב. את הפיתות התימניות הוא אופה בעצמו, על פי מתכון של אמו, הקפה הטורקי נטחן על ידו במקום רק לאחר ההזמנה וגם הלימונדה ורוטב הלימון – מעשה ידיו.

       

      ואיך הפלאפל? המתכון של שמיר משתנה מדי יום ("אני בודק אם טעים, אוכל שני כדורים ומתקן את התערובת אם צריך", הוא מספר בקריצה) ונמנה על אלו שמנפקים כדורים צהובים-חומים, עתירי חומוס ומעוטי עשבי תיבול. התוצאה חביבה למדי ועולה 15 שקלים.

       

      המקום פתוח באמצע השבוע, בימים ב'-ה' בשעות הבוקר המאוחרות והצהריים. אם מבקשים מציון יפה, אפשר לקבל בנוסף למבחר גזוזים כמו של פעם גם "גזוז קצר", שן קוד לגזוז שמחוזק בוודקה ומצב רוח טוב.

       

      פלאפל ציון. מושב מסילת ציון (כשר). שישי 10:00-13:00. במהלך כל השבוע 11:00-17:00, 054-5223683

       

       (צילום: רועי ירושלמי) (צילום: רועי ירושלמי)
      (צילום: רועי ירושלמי)

       

      זוהרה - אוכל מרוקאי | לוזית

      זהרה נולדה במרוקו, שם נקראה רוזט. היא נישאה בגיל מוקדם ועלתה עם בעלה (שנפטר השנה) ליישוב הקטן לוזית. היא הביאה לעולם 10 ילדים שכבר העמידו לה 28 נכדים, עליהם היא מספרת בגאווה בלתי מוסתרת.

       

      בשנים האחרונות זוהרה מארחת בביתה קבוצות ויחידים, עבורם היא מבשלת אוכל מרוקאי-יהודי אותנטי. "מה איתך, מתי חתונה?", שאלה בעיניים בוהקות ומתוך דאגה נוגעת ללב, בזמן שהעמידה על האש תבשיל זיתים רכים ומרים. היא מבטיחה להגיע לחופה לכשתתקיים, "בעזרת השם ובלי נדר" וגם למצוא לי, במידת הצורך, כלה מרוקאית ("אין על הנשים המרוקאיות. הכי טובות", פוסקת בחביבות אין קץ).

       

      בעוד זוהרה מספרת על חייה, היא סידרה על השולחן הקטן שבמרכז מטבחה מנות ביתיות שיככבו גם בפסטיבל: קוסקוס עם מרק, תבשיל גרגירי חומוס נהדר ומתובל, תבשיל זיתים מבושלים שלא מהעולם הזה ואיך לא – דג מרוקאי ברוטב חריף.

       

      שווה ביקור, ולא רק למי שמתגעגע לסבתא שלו.

       

      הבית של זהרה. מושב לוזית. שישי 10:00-15:00, במהלך השבוע לקבוצות בתיאום מראש. 02-9911143

       

       (צילום: רועי ירושלמי) (צילום: רועי ירושלמי)
      (צילום: רועי ירושלמי)

       

      הפרנה של ורד | רוגלית

      מזוהרה המשכנו לבית מרוקאי נוסף, של דוד וורד. כשנישאו והקימו את ביתם, הביא עמו דוד את הפרנה המרוקאית שהכיר מביתו: שיטת בישול ייחודית, שבמקור כוללת חבית עמוסה בגחלים שנקברת בקרקע בליווי תבשילים, שמתבשלים בה במשך שעות.

       

      ביתם כולל כעת פרנה מודרנית ובנויה, שמנפקת שלל מטעמים צלויים, אותם מכינה ורד תוך מתן פרשנות אישית ובהשראת מתכוני כל העדות.

       

      בתפריט: דגים בעשבי תיבול ושמן זית, מקלובה בסגנון ערבי עם דבלי תאנים וכרעי עוף ושלל סלטים שוורד מכינה במקום. לצד הפרנה, מכינים פה גם בשרים על האש, אותם דוד צולה ביד אמן על אסכלה. טעים מאד.

       

      הפרנה של ורד. מושב רוגלית. שישי מ 11:00 ועד שעה לפני כניסת שבת. בתיאום מראש. 02-9918530, 054-9378820

       

       (צילום: אורנה בן חיים) (צילום: אורנה בן חיים)

       

      יקב קדמא והחמוצים של ז'ורז'ט | כפר אוריה

      אחרי שכתבתי לפני כחצי שנה על היינות של קדמא ועל הכדים הגרוזיניים בהם הם מתיישנים, שמחתי מאד על האפשרות לבקר ביקב, שממוקם בכפר אוריה וטובל בירק.

       

      בדרך לשם, בכניסה לישוב כפר אוריה, מצאנו שפע צנצנות מוחמצות עם לפת במיץ סלק, מלפפונים, לימון כבוש, כדורי לבנה בשמן זית ושפע זיתים. ז'ורז'ט ובעלה, ערביים מהגליל שקנו בכפר משק, מוכרים כאן את תוצרת ב-10-20 שקלים מדי יום ובקדמת ביתם. שווה לעצור לרגע ולטעום את הזיתים ואולי גם להצטייד בצנצנת או שתיים.

       

       (צילום: רועי ירושלמי) (צילום: רועי ירושלמי)
      (צילום: רועי ירושלמי)

       

      המשכנו, מצוידים בלפת כבושה, ליקב המטופח ולא התאכזבנו. הכדים הגדולים עומדים כעת לתצוגה, לאחר שהיינות עברו לחביות ומרשימים למדי.

       

      מי שיגיע לכאן בימי הפסטיבל, יוכל לקבל הסבר על אופן הייצור הייחודי, לטעום את היינות (30 שקלים לסיור וטעימות) וגם ליהנות מתקרובת קלה של גבינות , לחמים וגם אנטיפסטי שמכינה הייננית לינה סלוצקין. אנחנו התלהבנו במיוחד מיין הקינוח של "קדמא" שמיוצר בהשראת יינות פורט ומתבסס על ענבים אדומים מזני פטי ורדו וסנג'ובזה. מקום מעולה לפתוח איתו בוקר עמוס בחוויות קולינריות? בהחלט.

       

      יקב קדמא, מושב כפר אוריה. 054-9195156, 050-8674505

       

       (צילום: אורנה בן חיים) (צילום: אורנה בן חיים)
      (צילום: אורנה בן חיים)

        

       

       תגובה חדשה
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      צילום: רועי ירושלמי
      הטוב בישראל? פלאפל ציון
      צילום: רועי ירושלמי
      מומלצים