שתף קטע נבחר

מפקד צבא יוגוסלביה לשעבר זוכה מפשעי מלחמה

בית הדין הפלילי בהאג לפשעים שבוצעו ביוגוסלביה קיבל את ערעורו של מומצ'ילו פרישיץ' ופסק שהוא אמנם סיפק סיוע צבאי לכוחות הסרביים בבוסניה, אולם לא הורה להם לבצע פשעי מלחמה. קרובי הנרצחים בסרברניצה: "כל הרוע הגיע מסרביה"

עוד פושע מלחמה יוצא לחופשי? בית המשפט בהאג קיבל היום (יום ה') את ערעורו של מפקד צבא יוגוסלביה לשעבר, מומצ'ילו פרישיץ', זיכה אותו מאשמת פשעי מלחמה וביטל וביטל את העונש שנגזר עליו - 27 שנות מאסר. פסק הדין זכה לגינוי בקרב משפחות קורבנות הפשעים שבוצעו בשטחי יוגוסלביה לשעבר ולשבחים מצד גורמים בסרביה.

 

35 אלף מקרי אונס, 40 כתבי אישום. "הלב רקוב"

 

עוד חדשות בעולם:

הטביעה למוות את בנה "כי היה לו איבר מין קטן"

עכשיו זה רשמי: בנדיקטוס ה-16 כבר לא אפיפיור

דרא"פ: נקשר לניידת, נגרר ברחובות ומת. צפו

קניה מתכוננת לבחירות - עלייה במכירת המצ'טות

 

פרישיץ' זוכה מאישומים של סיוע למעשי זוועה שבוצעו בבוסניה וקרואטיה במהלך שנות התשעים. השופטים בבית המשפט לפשעי מלחמה כתבו בפסיקתם כי פרישיץ' סיפק סיוע צבאי לגיטימי לכוחות "הצבא הסרבי של רפובליקה סרפסקה" (VRS) שפעלו בבוסניה והיו כפופים לגנרל הבוסני-סרבי ראטקו מלאדיץ'. עם זאת, הם הוסיפו שהוא לא הורה להם לבצע פשעי מלחמה.

 

לא הפגין כל רגש בעת ההודעה על זיכויו. פרישיץ' (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לא הפגין כל רגש בעת ההודעה על זיכויו. פרישיץ'(צילום: רויטרס)

 

"בעוד אדון פרישיץ' אולי ידע על פשעי מלחמה, הסיוע שהעביר צבא יוגוסלביה נועד למאמץ המלחמה הכללי של ה-VRS ולא לפשעי ה-VRS", אמר תאודור מרון, נשיא חבר השופטים שדן בערעורו של פרישיץ'.

 

המשמעות: אף סרבי לא הורשע בביה"ד בהאג

פרישיץ' בן ה-68 ישב בבית המשפט בהאג לבוש חליפה כהה ועניבה שחורה ולא הפגין כל רגע כשהשופט מרון הורה על זיכויו והורה לשחררו באופן מיידי.  

 

בשנים 1995-1992 לחמו המורדים הסרבים כדי להקים מדינה סרבית בבוסניה אחרי שהמוסלמים והקרואטים הצביעו בעד עצמאות מיוגוסלביה שנשלטה על ידי שלטון פדרלי סרבי.

הכוחות הסרביים ביצעו כמה מהפשעים המחרידים ביותר בהיסטוריה של אירופה מאז מלחמת העולם השנייה, בהם הטבח בסרברניצה שבו נרצחו 8,000 גברים וילדים מוסלמים וההפצצות על עיר הבירה הבוסנית סרייבו שבהן נהרגו יותר מעשרת אלפים אזרחים.

 

בעקבות הפסיקה היום עולה כי בית הדין הפלילי ליוגוסלביה (ICTY - International Criminal Tribunal for Yoguslavia) לא הרשיע אף גורם סרבי אחד בגין מעורבות בפשעים שבוצעו בבוסניה ובקרואטיה וגבו את חייהם של אלפי בני אדם. הטריבונל בהאג הוקם על ידי האו"ם ובמסגרתו נידונים מנהיגי הסרבים בבוסניה מלאדיץ' ורדובן קרדזיץ'.


איבדה את בעלה ובנה בסרברניצה. מונירה סובסיץ' כואבת את זיכוי פרישיץ' (צילום: AFP) (צילום: AFP)
איבדה את בעלה ובנה בסרברניצה. מונירה סובסיץ' כואבת את זיכוי פרישיץ'(צילום: AFP)

  

"אנחנו עדיין מעלים את עצמות בנינו ויודעים שכל הרוע הגיע מסרביה", אמרה מונירה סובסיץ', שאיבדה 22 קרובי משפחה בטבח בסרברניצה, בהם בעלה ובנה.

 

גם נשיא יוגוסלביה לשעבר סלובודן מילשוביץ', שהיה זה שמינה את פרישיץ' לתפקיד מפקד הצבא, עמד למשפט בבית הדין בהאג, אולם מת במעצר בשנת 2006 בטרם הסתיים משפטו.

 

בסרביה בירכו גורמים בשלטון את הפסיקה בהאג, שהתקבלה אחרי שבשנה שעברה זוכה הגנרל הקרואטי אנטה גוטובינה מפשעים נגד האנושות. קודם לערעור שהגיש נידון גוטובינה ל-24 שנות מאסר אחרי שבית הדין מצא אותו אחראי לאחד הטיהורים האתניים שאירעו במהלך המלחמה ביוגוסלביה, אז גורשו כ-200 אלף תושבי המובלעת הסרבית קראינה, מתוך כוונה ליישב את השטח בקרואטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא יישב בכלא. פרישיץ'
צילום: AP
עומד למשפט בהאג. מלאדיץ'
צילום: רויטרס
מומלצים